Babyfotografie

Bewaar die dierbare momenten en leg de ontwikkeling van uw baby vast met onze slimme manieren om babyfotografie leuk te maken en geweldige resultaten te behalen.

Het fotograferen van baby’s is een plezier waar veel liefhebbende ouders, familieleden en vrienden van zullen genieten zodra ze een nieuwkomer ontmoeten, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom: ze zijn belachelijk schattig en, naarmate ze groter worden, steeds meer tekenen van hun persoonlijkheid begint door te schijnen.

Of ze nu giechelig, nieuwsgierig, bedachtzaam of levendig zijn, fotografie is een van de beste manieren om deze unieke en snel bewegende ontwikkelingen te volgen en te behouden.

Iedereen kan snel een foto maken, maar deze baby fotografie technieken helpen je geweldige beelden te maken die zulke kostbare momenten echt vastleggen – klaar om te delen met familie en dierbaren dichtbij en ver weg.

1. Kies de beste tijd

Met uitzondering van pasgeborenen zijn baby’s gewoontedieren. Bijna elke baby is eraan gewend om bepaalde dingen op bepaalde tijden van de dag te doen.

Je weet wanneer je baby het gelukkigst is, dus probeer tijdens deze momenten foto’s te maken. Uw baby kan bijvoorbeeld het rustigst zijn vlak na het voeden. Of net na een middagdutje.

2. Fotografeer op ooghoogte

Klassieke foto’s van pasgeborenen zijn close-ups van hun kleine voetjes en handjes, of van het slapen op de schouder van mama of papa.

Voor peuters en oudere kinderen zijn beelden waarin beweging is verwerkt, die ze tijdens het spelen of in de context van hun leven laten zien, tijdloze herinneringen. De gouden regel bij dit soort opnamen is dat je vanaf ooghoogte fotografeert om een gevoel van intimiteit te garanderen.

Het is altijd een goed idee om de foto’s die u wilt maken te plannen. Je weet nooit hoe lang het goede humeur van je baby zal aanhouden, dus wees bereid om opnamen met een lagere prioriteit over te slaan als de tijd dringt.

3. Stel uw camera in voordat u gaat fotograferen

Tijd is van essentieel belang als je baby’s fotografeert. Op momenten van rust krijg je misschien 10 minuten opnametijd. Zorg ervoor dat je uitrusting gereed is als de klok begint te tikken, zodat je de maximale hoeveelheid tijd hebt met je gelukkige baby.

Natuurlijk verandert de verlichting en bewegen baby’s, dus het is onvermijdelijk dat je onderweg de instellingen moet aanpassen. Maar als u de basisfuncties (zoals uw lens, belichtingsmodus, transportmodus en andere basisfuncties) vooraf instelt, zorgt u ervoor dat u meer tijd heeft om te fotograferen.

Met camera’s als de Canon EOS R100 kun je hem eenvoudig oppakken en fotograferen. De geautomatiseerde modi en begeleide menu’s en displays helpen u bij de instellingen, zodat u zich kunt concentreren op wat belangrijk is: het kostbare moment dat u jarenlang wilt vastleggen en bewaren.

Baby fotografie
baby foto
Baby fotograferen
Maak de leukste babyfoto's met de tips van Vette Foto.

4. Werk met natuurlijk licht

Een flatterende en intieme manier om uw babyfoto’s op te fleuren, is door optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht. Een eenvoudige baby fotografie techniek is om een reflector te gebruiken om wat raamlicht rond te laten weerkaatsen.

Je hebt geen professionele fotoreflector nodig, alleen een wit vel of een groot stuk wit papier of karton. Zet uw kind naast een raam en vraag een vriend of familielid om de reflector zo te richten dat het licht uit het raam de schaduwen verlicht aan de kant van het gezicht van uw baby die van het raam af is.

Soms maakt het licht de foto, en jouw enige rol is het vastleggen van dat moment. Zorg ervoor dat de focus op het oog van uw baby ligt en dat de compositie er goed uitziet en druk snel op de ontspanknop om de vluchtige herinnering vast te leggen.

5. Bereid uw lenzen voor

Welke lenzen je gebruikt, hangt af van het type foto dat je wilt maken. Probeer voor algemene opnamen een prime-lens zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM, die gemakkelijk overweg kan met omgevingen met weinig licht, zoals slaapkamers, of een portretlens zoals de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, deze heeft een snelle autofocus snelheid die van pas kan komen bij het vastleggen van bewegingen zoals kruipen en eten.

Als je heldere close-ups wilt maken van de kleine gelaatstrekken van je baby – handen, tenen en wimpers – dan zijn macrolenzen zoals de hierboven genoemde Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM of de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM zijn uitstekende keuzes.

Over het algemeen zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand, zoals 50 mm of 85 mm, ideaal in donkere omgevingen omdat ze dankzij hun grote diafragmaopening een grote hoeveelheid licht binnenlaten.

Maar misschien wilt u een zoomlens gebruiken voor situaties waarin uw baby actief is. Met een zoomlens zoals de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kun je blijven kadreren terwijl je baby beweegt, en heb je een grotere kans om de foto binnen een kort tijdsbestek te maken.

6. Sst! Schiet stil

Baby’s kunnen gemakkelijk worden afgeleid en zelfs bang worden gemaakt door luide pieptonen en ontspanknopjes. Dit is waar uw stille of stille opnamemodus van pas zal komen. Als je een EOS-camera zoals de Canon EOS R100 hebt, kun je de stille modus kiezen uit de scènemodi. Een andere optie is het maskeren van het sluitergeluid met rustgevende of speelse muziek, afhankelijk van de stemming die je nastreeft.

7. Maak opnamen in de sluiterprioriteitmodus

In de Tv-modus (Sluiterprioriteit) kunt u de gewenste sluitertijd instellen, waarna de camera het beste diafragma berekent. Deze modus geeft je de vrijheid om snel en creatief te werken zonder dat je halverwege de opname veel aanpassingen hoeft te maken.

De sluitertijd moet volgens onze fotograaf snel genoeg zijn om te voorkomen dat bewegingen onscherp worden. Bij het fotograferen van een levendige baby is 1/250 seconde dus een goed begin. Ga van daaruit verder en pas het aan, afhankelijk van de activiteit.

Normaal gesproken wil je dat het hele gezicht van je baby scherp in beeld is, dus het is belangrijk om te controleren of de scherptediepte niet te klein is. Als u ISO op automatisch laat staan, kunt u de gewenste sluitertijd- en diafragma-instellingen bereiken, maar houd er rekening mee dat hoe lager de ISO, hoe hoger de beeldkwaliteit zal zijn.

8. Gebruik de continu-opnamemodus of maak video’s

Voor de meeste van je andere fotografie fotografeer je waarschijnlijk frame voor frame. Maar voor babyportretten kunt u proberen de transportmodus van uw camera op continu-opnamen te zetten. Continu fotograferen (ook wel burst-modus genoemd) is vooral handig als je een baby onderweg hebt!

Het helpt je om alle plotselinge bewegingen van de baby vast te leggen en geeft je de best mogelijke kans om dat perfecte moment vast te leggen, omdat het waarschijnlijk is dat geen enkele baby lang de gewenste houding zal vasthouden.

Nog beter: maak een video! Camera’s zoals de Canon EOS R100 beschikken over geweldige filmbeeldstabilisatie en autofocus waarmee je het gezicht van je baby scherp kunt houden terwijl hij zijn eerste stapjes naar je toe zet. Dit soort momenten verdienen de beste kwaliteit en als je in 4K fotografeert, kun je zelfs een momentopname van de videobeelden maken om af te drukken voor het fotoalbum van je baby.

9. Experimenteer met focuspunten

Normaal gesproken wil je bij portretten scherpstellen op de ogen van het onderwerp. Maar met babyportretten kun je opvallende beelden creëren door af en toe die regel te overtreden.

Omdat baby’s zo klein zijn, kunnen delen van hun lichaam, zoals de handen en voeten, interessante onderwerpen vormen. Als je camera een touchscreen heeft, zoals de Canon EOS R10, hoef je alleen maar het deel van het scherm aan te raken waar je de vingers of tenen ziet om scherp te stellen.

Als u een groot diafragma gebruikt, wordt al het andere in de foto onscherp, waardoor de focus bij baby fotografie stevig blijft op het kenmerk dat u wilt benadrukken.

10. Laat de flits weerkaatsen

In situaties waarin u het licht wilt regelen met een flitser, is het belangrijk dat u de flitser niet in de ogen van uw baby richt, omdat het licht van uw flitser erg hard kan zijn voor zowel grote als kleine baby’s.

Gebruik in plaats daarvan een externe flitser en laat het licht via het plafond of een tegenoverliggende muur weerkaatsen.

Als je gewoon wilt experimenteren met het gebruik van flitser, kan de Speedlite EL-100 zowel op als naast de camera worden gebruikt en is een geweldige en betaalbare optie om mee te beginnen. Als je wilt investeren in een flitser van hogere klasse, dan is Speedlite EL-5 de juiste keuze.

11. Gebruik een statief

Baby’s maken waarschijnlijk plotselinge bewegingen, dus een statief lijkt misschien niet het ideale accessoire, maar het geeft je handen vrij om te poseren of de baby af te leiden en de gewenste uitdrukkingen uit te lokken.

Met behulp van een statief kunt u ook uzelf op de foto zetten en tijdloze, klassieke opnames maken waarbij uw handen bijvoorbeeld de handjes of voetjes van uw baby omringen.

Zet uw camera op een statief en schakel de transportmodus naar de zelfontspanner. Vaak heb je opties van 2 en 10 seconden. Ga voor de optie van 10 seconden. Je kunt ook een statief met een Bluetooth-controller gebruiken, zoals de Canon Tripod Grip HG-100TBR, zodat je heel eenvoudig op afstand foto’s kunt maken.

U kunt eerst een testopname van uzelf maken of uw partner of een vriend vragen om te gaan staan waar u van plan bent te gaan staan, zodat u de scherpstelling en belichtingsinstellingen goed kunt instellen. Of ga gewoon in de positie zitten en begin met fotograferen om het meeste uit het moment te halen waarop uw baby in een goed humeur is.

12. Maak gebruik van apps

Er zijn talloze handige Canon-apps die het fotograferen, leren en delen eenvoudiger en leuker maken.

Als je een camera met Wi-Fi hebt, kun je de gratis Canon Camera Connect-app gebruiken om je camera op afstand te bedienen vanaf je Android- of iOS-apparaat, zodat je zelf op de foto komt en de kans op cameratrilling wordt vermeden.

Als uw camera op een statief is gemonteerd, kunt u rechtstreeks contact maken met de baby, de Live View van uw camera op uw telefoon volgen en de sluiter activeren wanneer het beslissende moment aanbreekt.

U kunt de app ook gebruiken om uw foto’s snel rechtstreeks naar uw telefoon te importeren, zodat u ze eenvoudig kunt delen. Zelfs sommige instapcamera’s, zoals de Canon EOS R100, ondersteunen automatische overdracht, zodat je je foto’s direct na de opname vanaf je mobiele apparaat kunt bekijken en delen!

Ook diensten als image.canon zijn een prima alternatief voor het overbrengen en opslaan van uw beelden in de cloud, zodat u deze in een later stadium verder kunt verwerken en delen.

De Canon Photo Companion-app biedt gepersonaliseerde tips en oefeningen die geschikt zijn voor jouw specifieke cameramodel. Het enige wat u hoeft te doen is uw EOS-camera te selecteren wanneer daarom wordt gevraagd, en een schat aan videotutorials, inspirerende artikelen en tips over verschillende onderwerpen, zoals het fotograferen van kinderen, is binnen handbereik, zodat u uw fotografie voortdurend kunt verbeteren en onderweg kunt leren.

Als je een baby in je gezin hebt, pak dan je camera en begin met het vastleggen van al die dierbare herinneringen. Onthoud dat het de moeite waard is om ze af te drukken, in plaats van ze op de SD-kaart achter te laten, zodat ze naast je kunnen voortleven en je voortdurend terug kunnen brengen naar die bijzondere momenten in de tijd.

Huur een babyfotograaf in

Het inhuren van een baby fotograaf doe je via Vette Foto. Boek direct een afspraak!

Share This Story, Choose Your Platform!