Natuurfotografie

Natuurfotografie omvat het fotograferen van flora en fauna. Dit betekent planten, bloemen en dieren, gefotografeerd in hun directe omgeving.
Het is een uitdaging vanwege de verscheidenheid aan onderwerpen en bewegingen. Maar wij hebben alle tips voor natuur fotografie die je nodig hebt voor je klaarstaan.

1. Kies de juiste lens voor natuurfotografie

Er is een beroemd gezegde van de padvinders: wees altijd voorbereid. Dit geldt ook voor natuurfotografie.

Het uitzoeken van de beste lens voor een bepaald type fotografie is geen exacte wetenschap. Het kan zijn dat u verschillende doelen heeft voor verschillende schoten.
Over het algemeen kunt u het beste een lens met een langere brandpuntsafstand gebruiken. Dit zou een zoomlens kunnen zijn, met een groot diafragma.

Dit heeft twee redenen. Ten eerste wil je een zo groot mogelijk bereik. Bij sommige natuurfotografie onderwerpen, zoals dieren, is enige afstand nodig. Zo kun je observeren en fotograferen zonder ze te storen.

Ten tweede willen we een scherp beeld van ons onderwerp geven tegen een romige, onscherpe achtergrond. Hierdoor springt het onderwerp eruit. Om dit te doen, moet u de voor- en achtergrondafstanden begrijpen. Gebruik een lens met een groot diafragma, zoals f/1.4, f/1.8 of f/2.8.

2. Scheid het onderwerp van de achtergrond

Bij natuurfotografie wordt meestal een onderwerp in beeld gebracht, zoals een plant, dier of bloem. Dit betekent dat je dat onderwerp moet scheiden van de achtergrond van het frame. U moet de plaatsing van de elementen in het frame beoordelen. En je zult een paar aanpassingen moeten doen.

Ten eerste wil je wat afstand tussen je voorgrond en achtergrond. Dit zal helpen ze van elkaar te scheiden in de opname.

Gebruik een groter diafragma (lager f-stopgetal), zoals f/2.0 of f/2.8. Stel scherp op het onderwerp op de voorgrond. Het grote diafragma zou een zachtere, onscherpe achtergrond moeten opleveren.

3. Bijsnijden dichtbij texturen

Voor veel dingen in het leven halen we inspiratie uit de natuur. Van kleuren, tot geluiden, tot patronen. Enkele van de meest interessante onderwerpen kunnen zich vlak voor onze neus bevinden.

Wanneer u natuurfotografie maakt, zoomt u in en snijdt u het onderwerp dichtbij bij. Dit kan boomschors zijn, een blad, de bosbodem, de huid van een hagedis.

Er wacht een hele nieuwe wereld op je als je beter kijkt. Om het nog beter te kunnen bekijken, investeer je in een macrolens. Deze lenzen vergroten zelfs de kleinste details bij fotografie en kunnen fantastische beelden produceren.

Natuur fotografie
Natuur foto's
Bos fotograferen
Fotografeer de natuur met de tips van Vette Foto.

4. Bestudeer je onderwerpen voor betere natuurfotografie

Natuurfotografie is een interessant onderwerp, en dat blijft het over de hele wereld.

Het is erg belangrijk om je onderwerp te bestuderen, voor zover het natuurfotografietips betreft. Dit is om een paar redenen. Ten eerste kunnen we betere beelden vastleggen van dingen die we begrijpen.

Als u de gewoonten van uw onderwerp kent, kunt u ook opnames voorspellen. Je weet wanneer die zwaan op het punt staat aan te vallen, of wanneer die specifieke plant in bloei staat. En als je erachter komt dat het dier dat je fotografeert niet zo gevaarlijk is? Vervolgens kunt u beginnen met het maken van close-upfotografie.

5. Fotografeer je onderwerp in hun natuurlijke context voor krachtige beelden

Dit is geen vaste regel, maar eerder een richtlijn. Als je natuurfotografie gaat maken, probeer dan alles in de opname natuurlijk te houden.

Er is niets mis met het maken van een foto van de vogel op een hoogspanningslijn, of van de spin aan de zijkant van je huis. Het kan voor een aantal creatieve en interessante nevenschikkingen zorgen.

Maar als je op zoek bent naar krachtige natuurfoto’s, fotografeer dan dieren en planten in hun natuurlijke habitat.

6. Neem de juiste uitrusting mee voor het maken van natuurfotografie

We hebben de lenzen al besproken, en later zullen we het hebben over camerabehuizingen. Maar het is gemakkelijk om andere nuttige items over het hoofd te zien.

Aan de fotografiekant is een cameratas met extra spullen zoals batterijen en lenzen een no-brainer.

Maar hoe vaak begeven natuurfotografen zich zonder statief naar een afgelegen opnamelocatie? Meer keren dan je kunt tellen, dat verzeker ik je.

Vergeet ook niet om geschikte kleding te dragen voor de locatie en het seizoen. Het lijkt misschien geen weer voor een jas, maar wacht maar tot de zon achter de horizon zakt.

Vooruit plannen. Hoeden, handschoenen en verschillende schoenen kunnen allemaal nuttig zijn. Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips voor natuurfotografie voor beginners.

Hoe zit het met de navigatie? Wees niet afhankelijk van je telefoon. Neem een actuele kaart en een kompas mee en leer hoe u deze kunt gebruiken.

7. Vind de beste camera voor natuurfoto’s

Schiet met wat je wilt. Misschien ben je de uitdrukking “de beste camera is degene die je bij je hebt” beu. Maar er schuilt een duidelijke waarheid in deze verklaring.

Je kunt geweldige smartphonefotografie maken met een iPhone of Android-apparaat. Kleinere diafragma’s, dubbele lenzen en optisch zoomen worden allemaal algemene kenmerken. Hiermee kun je zelfs zonder DSLR een aantal behoorlijk aantrekkelijke foto’s maken.

Bekijk ons artikel hier om te zien wat er mogelijk is. En kijk wat anderen hebben gedaan met minimale uitrusting en kleine camerasensoren. Zelfs National Geographic fotografen hadden niet allemaal een digitale camera.

8. Gebruik natuurlijk licht om uw foto’s te verbeteren

Fotografie met natuurlijk licht is buitenfotografie waarbij gebruik wordt gemaakt van direct of indirect licht van de zon of de maan. Natuurfoto’s zien er over het algemeen geweldig uit in het ochtend- of avondlicht. En vooral tijdens de golden hours.

Dit licht na zonsopgang en vóór zonsondergang heeft een zachtere, wazige kwaliteit. Het verlicht uw onderwerpen gelijkmatiger en elimineert de harde middagschaduwen.

Stel je een kleine vogel voor in een boom of zelfs de bladeren van die boom. Als dat je onderwerp is, wordt het zacht verlicht met de gouden tinten van een ondergaande zon. Dat zou ik sfeervol noemen.

Dit soort licht kan een emotionele overlay aan uw afbeeldingen geven. Anders is dit lastig te reproduceren. Je zult het verschil merken in de effectiviteit van de opname. Mogelijk merkt u zelfs een verschil tussen ochtend- en avondopnamen. Controleer op kleurtemperatuurveranderingen.

9. Kies het beste tijdstip van de dag om perfecte natuurfoto’s te maken

Er zijn voordelen aan het fotograferen in de vroege ochtend of late avond. Dit geldt ook voor de kans dat het gebied waar u fotografeert minder druk is.
Dit is vooral belangrijk in “toeristische” gebieden met veel verkeer. Dit zijn populaire nationale parken en andere bezienswaardigheden.

Als je dieren fotografeert, richt je dan op de ochtenden en de avonden. De kans is dan groter dat je geweldige natuurfoto’s maakt. Veel dieren ontsnappen aan de hitte van de dag. Ze zijn veel actiever als het donkerder en koeler is.

10. Gebruik verschillende hoeken en perspectieven om op te vallen

Landschapsfotografie gaat niet over het plezieren van iemand anders. Of een beroep doen op het stijlgevoel van iemand anders. Het gaat erom dat je fotografeert waar je blij van wordt.

Neem de tijd om het werk van andere natuurfotografen te bestuderen als je je eigen stijl nog niet hebt ontdekt.

Welke hoeken gebruiken ze meestal? Welke kleuren coördineren ze binnen het frame? Hoe dicht komen ze bij hun onderwerp? Probeer iets anders te doen. Ga tegen de stroom in! Gebruik een andere hoek, maak een close-up waar anderen groothoekopnamen zouden maken.

De natuur biedt ons onbeperkt mooie opstellingen. Ga eropuit en profiteer ervan! Je eigen creativiteit gebruiken is een van de beste tips voor natuurfotografie voor beginners.

11. Neem uw gewassensorcamera mee

Als je een full-frame en een camerabody met crop-sensor hebt, kun je overwegen om het full-frame thuis te laten. Lenzen hebben een meer uitgesproken effectieve brandpuntsafstand op camera’s met cropsensor.

Dit is vooral handig bij het fotograferen van dieren. Er is een afstand die u moet bewaren om te voorkomen dat u ze bang maakt. Een 50 mm-lens op een camerabehuizing met cropsensor geeft een effectieve vergroting van 1,6x ten opzichte van een full-frame camera. Als u een cropsensor gebruikt, komt u zo dichtbij mogelijk voor uw natuur- en wildlife fotografie.

12. Respecteer de dieren en het milieu

Het is onmogelijk om dit uit te leggen zonder de uitdrukking ‘laat alleen voetafdrukken achter’ te gebruiken. Hoe cliché het ook is, nauwkeuriger kan het niet zijn.

Zorg ervoor dat je al het afval mee naar huis neemt, zelfs als je denkt dat het biologisch afbreekbaar is. Het kan tot 2 jaar duren voordat een sinaasappel- of bananenschil is afgebroken.

Respecteer de omgeving waarin u fotografeert. Je moet begrijpen hoe belangrijk het is om de natuurlijke omgeving niet te verstoren.

We fotograferen een gevoelige wereld die de thuisbasis is van veel levende wezens. We moeten er alles aan doen om een minimale blijvende impact op die wereld te hebben.

Huur een natuur fotograaf

Bij Vette Foto hebben wij de beste fotograven werken. Wil je foto’s laten maken van je huisdieren of de natuur? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Share This Story, Choose Your Platform!