Reportages

Er gaat niets boven een goede fotograaf om een onderzoeksverhaal tot leven te brengen. Een van de ergste misdaden die onderzoeksjournalisten begaan, is dat ze maanden aan een geweldig verhaal besteden, en dan slechts minuten aan de presentatie. Werken met fotojournalisten die hun vak kennen (samen met ontwerpers en grafische kunstenaars) kan een van de leukste aspecten zijn van het opzetten van rapportages.

We hebben het geluk dat er zojuist een nieuw handboek over het gebruik van fotografie voor onderzoek is gepubliceerd

U vindt nuttige tips voor het fotograferen van documenten, het opslaan van afbeeldingen en het herstellen van verloren informatie. En in de gids zelf is er een lang hoofdstuk voor correspondenten in conflict- of post-conflictgebieden over hoe je gezaghebbende foto’s van vuurwapens kunt maken.

“De handleiding is geschreven voor journalisten, medewerkers en degenen voor wie foto’s nuttig kunnen zijn ter ondersteuning van hun werk”, leggen de auteurs uit. “Het is geen handleiding voor het maken van betere foto’s, maar voor het gebruik van de camera voor het verzamelen van bewijsmateriaal.” Hoe integreer je forensische fotografie in een onderzoeksproject? Hier is je introductie…

Documenten fotograferen

Bij het maken van foto’s van documenten is het belangrijkste dat de woorden leesbaar en zo duidelijk mogelijk zijn. Idealiter heb je een camera nodig waarmee je in RAW kunt fotograferen of film kunt gebruiken. Het belangrijkste element bij het vastleggen van rapportages is de verlichting, vooral als je niet-vlakke oppervlakken fotografeert, zoals bij elkaar gehouden documenten of boekpagina’s. Fotografeer zo dicht mogelijk bij natuurlijk licht en vermijd alles – flitslicht, TL-licht – dat schittering veroorzaakt en de leesbaarheid van de tekst verhindert.

Als u documenten kunt verwijderen om ze te fotograferen, gebruik dan een statief en balanceer het zo dat de camera recht naar beneden op het document kijkt, zonder dat de poten in de weg zitten. Je kunt dit doen door twee van de benen naar achteren te duwen, terwijl je de derde verlengt en iets zoekt om op te balanceren.

Als u meerdere afzonderlijke documenten maakt, stel dan de camera scherp en markeer op de tafel waar de randen komen, zodat u het document eenvoudig kunt vervangen door het volgende document om te fotograferen zonder dat u opnieuw hoeft scherp te stellen. Als de papieren bij elkaar of in een boek worden bewaard, zal dit niet werken en zult u zich apart moeten concentreren, maar u kunt de markeringen nog steeds gebruiken als leidraad voor waar u de documenten moet plaatsen.

Als je een meer eenvoudige camera moet gebruiken of de documenten niet kunt verwijderen om ze met een statief te fotograferen, overweeg dan om foto’s te maken van een deel van de pagina en ze daarna samen te voegen. Maak opnamen in kleur, zelfs als uw camera een optie voor zwart-wit biedt, omdat de resultaten veel duidelijker zullen zijn.

Afbeeldingen opslaan bij het maken van rapportages

Het is van cruciaal belang dat u een reservekopie van al uw afbeeldingen bewaart en uzelf beschermt in het geval van een defect aan de harde schijf. De meeste fotografen bewaren een tweede back-up-harde schijf van hun werk en slaan deze elders op. Sommigen bewaren zelfs een derde en vierde harde schijf of dvd-back-up.

Als u een digitale camera gebruikt om foto’s te maken, zorg er dan voor dat u altijd een kopie van het RAW- of jpg-bestand bewaart en zo min mogelijk wijzigingen aan uw afbeelding aanbrengt. Eventuele wijzigingen bij rapportages mogen uitsluitend bedoeld zijn om de beeldkwaliteit te verbeteren.

Rapportage schieten
Rapportage fotograferen
Rapportages werk
Rapportage fotografie

Beste praktijken voor digitale workflows

Het is belangrijk om de juiste informatie te vinden wanneer het gaat om rapportages. Bij deze geven wij een lijst met mogelijkheden voor het opslaan van de foto’s:

Bestandsformaten

De meeste digitale camera’s gebruiken verschillende bestandsformaten. Het meest voorkomende is het JPG/JPEG-formaat. Sommige camera’s gebruiken een formaat genaamd RAW. Als je camera je de mogelijkheid geeft, selecteer dan altijd RAW voor het opnemen van afbeeldingen, dit is de hoogste kwaliteit voor afbeeldingen (maar ook de grootste bestandsgrootte). Vanwege de aard van RAW-bestanden kunt u ze zo vaak openen en wijzigen als u wilt, en zullen ze nooit verslechteren – vandaar hun voordeel voor het vastleggen van bewijsmateriaal.

Het nadeel is dat je ze moet converteren naar een formaat dat universeel kan worden gelezen – een TIFF of JPG – voordat je ze kunt gebruiken, en dat je dus fotobewerkingssoftware nodig hebt. Op de duurdere camera’s is het mogelijk om tegelijkertijd RAW- en JPG-opnamen te maken, dus als je een afbeelding moet verzenden – vanwege een deadline of om veiligheidsredenen, doe dit dan.

Voor goedkopere camera’s en cameratelefoons zijn JPG’s de enige optie, dus zorg er altijd voor dat u het origineel bewaart en vanaf een kopie werkt. Hoe vaker je een jpg opent en eraan werkt, hoe groter de verslechtering.

Om uw foto’s van de rapportages te bekijken, bewerken, e-mailen en afdrukken, moet u ze van de camera naar uw computer overbrengen. Dit moet regelmatig worden gedaan, zodat u de afbeeldingen niet kwijtraakt. Voor gevoeligere afbeeldingen of als de kans bestaat dat deze in beslag worden genomen, kunt u deze bij de eerste gelegenheid downloaden.

Bestandsnaamgeving

Om ervoor te zorgen dat uw foto’s als bewijsmateriaal kunnen dienen, is het een goed idee om een standaard workflow te ontwikkelen door originele digitale afbeeldingen op de harde schijf of cd op te slaan; behoud van het originele bestandsformaat; digitale bestanden alleen-lezen maken; en het hernoemen van verbeterde digitale bestanden.

Om ervoor te zorgen dat u uw bestanden nauwkeurig archiveert en kunt bijhouden, is het belangrijk dat u consistente bestandsnamen gebruikt, zodat u de belangrijkste informatie die u nodig hebt kunt vinden en identificeren en deze, indien nodig, kunt terugkoppelen naar het origineel. Een goed systeem voor het benoemen van uw bestanden omvat: datum; Naam van het project; originele bestandsreferentie; en volgnummer.

Afbeeldingen van rapportages veilig houden

Encryptie vermindert het risico van het bewaren van vertrouwelijke gegevens, maar elimineert dit niet. In sommige landen is het versleutelen zelf illegaal en kan het gebruik van versleutelingssoftware de autoriteiten voldoende voorwendsel geven om onderzoek naar u of uw organisatie te doen.

Als u besluit om encryptie te gebruiken om uw werk te beschermen, overweeg dan het gebruik van TrueCrypt, dat werkt door een ‘verborgen volume’ te creëren in uw reeds gecodeerde volume.

Verloren informatie herstellen

Tenzij ze zijn overschreven of volledig van de geheugenkaart zijn gewist, kunnen de afbeeldingen opnieuw worden geprobeerd. Dus als u uw afbeeldingen van uw geheugenkaart moet verwijderen, of dit om veiligheidsredenen doet, kunnen ze nog steeds worden opgehaald, op voorwaarde dat u de kaart niet blijft gebruiken.

Je hebt software nodig om de afbeeldingen op te halen, probeer:

  • DataRescue’s PhotoRescue
  • DataRecoveryWizard
  • SanDisk’s RescuePro.

Beide bovenstaande zijn relatief goedkoop of bieden gratis versies, en zullen afbeeldingen en gegevens naar het geheugen van uw computer herstellen om verder risico voor uw schijf te voorkomen.

Let op: het is moeilijker om afbeeldingen die u hebt gewist te herstellen door de schijf te formatteren, in plaats van de afbeeldingen te verwijderen. Als u afbeeldingen op een geformatteerde schijf wilt herstellen, heeft u een krachtigere versie van de software nodig.

Uw afbeeldingen eruit halen

Idealiter wilt u alle gemaakte afbeeldingen zo snel mogelijk naar uw nieuwsbureau of organisatie sturen. Als uw afbeeldingen jpeg’s met een lage resolutie zijn, kunt u ze eenvoudig e-mailen. Voor RAW-afbeeldingen en grotere bestanden die te groot zijn om te e-mailen, kunt u een online service voor het delen van bestanden proberen, zoals You Send It.

Zoals altijd moet u rekening houden met de veiligheid van uw situatie en ervoor zorgen dat u uzelf en uw afbeeldingen veilig houdt. Uw beslissing om bestanden te versleutelen voordat u ze verzendt, of zelfs het risico te lopen ze te verzenden, hangt af van de omgeving waarin u werkt. Als het te gevaarlijk is om bestanden online te verzenden, overweeg dan manieren om de geheugenkaart of film veilig te houden.

Veilig afvegen

Zoals we in het vorige gedeelte hebben gezien, zijn afbeeldingen die u van een geheugenkaart wist, niet echt verdwenen en zelfs het formatteren van een kaart garandeert niet dat ze volledig worden verwijderd. Over het algemeen is dit een goede zaak, omdat u vaak verloren afbeeldingen terug kunt krijgen.

Er zijn echter momenten waarop u afbeeldingen volledig van een kaart wilt verwijderen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de kaart te formatteren en vervolgens de kaart te vullen met nieuwe foto’s. Hierdoor worden alle overblijfselen van afbeeldingen overschreven en worden alle sporen verwijderd van wat er eerder was.

Er is software beschikbaar – SanDisk bijvoorbeeld – die gegevens volledig en permanent van geheugenkaarten verwijdert. Het wissen van kaarten is een complex proces en kan lang duren. Als de gegevens eenmaal zijn gewist of overschreven, is het ook niet meer mogelijk om de gegevens te herstellen. Zorg er dus voor dat u er absoluut zeker van bent dat u dit wilt doen.

Hetzelfde geldt voor gegevens die u naar de harde schijf van een computer heeft gedownload. Als u er zeker van wilt zijn dat deze permanent worden verwijderd, is er gratis software beschikbaar waarmee u dit kunt doen: Eraser.

Rapportages laten maken door een fotograaf?

Bij Vette Foto hebben wij veel ervaring met het maken van professionele rapportages. Voor vragen of meer informatie kunt u ons contacten.

Share This Story, Choose Your Platform!