Boeken fotograferen

We nemen allemaal graag de tijd om ons onder te dompelen in een goed boek. Bij Vette Foto zette dit mij aan het denken: is er een manier waarop we onze waardering voor onze favoriete boeken kunnen tonen door boeken te fotograferen?

Hier zijn 7 handige tips voor het fotograferen van boeken en creatieve ideeën om je op weg te helpen.

Mocht je interesse hebben om je fotografie naar een hoger level te brengen, dan kun je bij ons een cursus volgen of al je apparatuur kopen in onze webshop!

1. Fotografeer nooit boeken onder kunstlicht

Doe het gewoon niet jongens. Zelfs als je met je camera de instellingen voor ISO, diafragma en sluitertijd kunt wijzigen. Het is iets dat we niet zouden aanraden om te doen.

Waarom hoor ik je vragen? Nou, wat is de haast? Het boek zal er morgen nog zijn, tenzij je bibliotheekhuur bijna afloopt. Doe het boek recht en fotografeer met natuurlijk licht.

Als je suggesties voor creatief lezen wilt, bekijk dan deze gids. Het fotograferen van boeken onder kunstlicht kan verschillende problemen veroorzaken…

Ten eerste zorgt het ervoor dat uw boekpagina’s er geel uitzien.

Ten tweede zal het oppervlak van je boek ervoor zorgen dat je die ‘verblindende’ geel/witte vlekken krijgt die worden veroorzaakt door het reflecterende oppervlak, wat je foto effectief zal verpesten.

Bovendien zullen de kleuren van het boek niet trouw zijn aan hun kleur en tint.

Ten slotte zal het gebruik van een flitser/kunstlicht ervoor zorgen dat uw foto’s er bijna onprofessioneel uitzien. De achtergrond zal te donker zijn en het boek ziet er nep uit.

Maak gebruik van natuurlijk licht om de achtergrond er wit en schoon uit te laten zien. ​

2. Beste hoeken om boeken te fotograferen

Zoals we weten zijn hoeken van vitaal belang bij het fotograferen van wat dan ook en kunnen ze de algehele opname echt beïnvloeden. Er is niets mis met het rechtstreeks fotograferen van een boek, maar soms kan het er enigszins amateuristisch uitzien.

Bovendien, als u de uitlijning of positie van het boek niet goed krijgt, wordt alles in de war gebracht en ziet de afbeelding er raar uit.

Maak foto’s vanuit zoveel mogelijk verschillende hoeken, zoals u normaal zou doen. De hoek is essentieel bij het fotograferen van boeken en je wilt dat het zo visueel spannend mogelijk is en niet alleen maar een onaantrekkelijke stapel oude boeken.

Als u boeken fotografeert, in plaats van er afzonderlijk foto’s van te maken, waarom stapelt u dan niet uw boeken op (niet te veel, anders wordt het te chaotisch en lijkt het meer op een spelletje Jenga)?

Plaats de boeken in een stapel onder verschillende hoeken, zodat er meer dimensie in de afbeeldingen ontstaat.

3. Kleurcoördinatie van de boeken

Als je een serie of verzameling boeken hebt die je wilt fotograferen, denk dan goed na over de plaatsing en volgorde ervan voordat je begint met fotograferen.

Begin door ze in stapels te sorteren op kleur: dit helpt de hele foto bij elkaar te brengen, zodat deze er niet rommelig uitziet en het uiteindelijke beeld in balans komt.

4. Kies de juiste achtergrond bij het fotograferen van boeken

Nadat je je boeken hebt geordend, moet je een achtergrond vinden die eenvoudig is en niet te afleidend. Wit of crème, iets zachts of lichts zou het moeten doen!

Hoewel je elke kleur in je opname kunt gebruiken, zolang het maar één basiskleur is, alsjeblieft geen regenboogafdrukken. Dit komt omdat je ervoor moet zorgen dat je kijkers meteen de ‘kleurenpop’ uit de boeken halen en niet uit de achtergrond.

Het gaat een beetje teniet als je ogen naar de achtergrond worden getrokken en niet naar de boeken, nietwaar?

Als al uw boeken monochroom zijn, kunt u er natuurlijk voor kiezen om de kleur op de achtergrond te plaatsen en deze op die manier te verwerken, zodat het beeld niet saai en saai wordt.

5. Uw boekfoto’s bewerken

Het bewerken is geheel aan uzelf en waar u zich prettig bij voelt. Bij dit soort fotografie is er sowieso geen grote hoeveelheid bewerking nodig. Zie het als iemand die mooi is.

Hetzelfde geldt voor bewerken, alleen eenvoudige stappen zoals het aanpassen van de helderheid als het natuurlijke licht die dag niet sterk genoeg was, of omgekeerd als je een hele zonnige dag hebt en de verlichting iets moet dimmen.

Of eventueel een filter toevoegen of spelen met de verzadiging, kleine stapjes om je afbeelding een mooie afwerking te geven. Nu je de basis kent, begin je na te denken over hoe je echt creatief kunt worden met het fotograferen van boeken.

6. Voeg rekwisieten en speciale effecten toe

Misschien hou je van een goede roman. Waarom voeg je geen bloemen toe om dit te versterken? Of probeer hartvormen te maken met de pagina’s?

Je kunt zelfs je boekenstapel rangschikken en hartvormen maken, heel eenvoudig en effectief! Misschien ben je een grote Harry Potter-fan.

Voeg een vleugje magie toe aan je afbeeldingen, gooi boeken rond en pas je sluitertijd aan om de illusie te wekken dat je boeken echt magisch zijn.

Wat het onderwerp sluitertijd betreft: waarom probeer je niet eens met de pagina’s te spelen om te zien welke foto’s je kunt maken? Dit soort foto’s werken heel goed met veel licht en schaduw om de belangrijkste lijnen aan uw afbeeldingen toe te voegen.

7. Monochrome boekfotografie

Misschien heb je wat oude vintage boeken. Waarom zou je ze dan niet verbeteren met een filter zoals sepia? Of voeg vintage objecten toe aan je opname om het thema te versterken. Beschouw jezelf als een gewone Mary Berry of Gordon Ramsey.

Wie zegt dat je favoriete boek geen kookboek kan zijn? Ga tegelijkertijd koken en creatief zijn, twee vogels en zo.

Zoals eerder vermeld, kan het creatief stapelen van je boeken, met behulp van een mix van kleuren en een combinatie van creatieve verlichting, krachtig en opvallend zijn.

Boeken lezen met uw kinderen, een dagelijkse must. Waarom zou u niet die magische sfeer vastleggen en uw kinderen erbij betrekken?

Of je nu een boekenwurm bent of niet, je kunt oude stapels boeken als objecten gebruiken of spannende nieuwe ornamenten maken, spelen met compositie en belichting om nieuwe vormen te creëren, het kan een permanent huishoudelijk kenmerk worden, je weet maar nooit.

Wat is een goed boek zonder een drankje erbij? Na al zijn traditie, nietwaar? Of het nu koffie of wijn is, waarom fotografeert u niet de omgeving waarin u wilt lezen?

Boeken fotograferen: laatste woorden

Als je echter kiest voor lezen of welk genre je ook leuk vindt, probeer dan de essentie van het verhaal vast te leggen bij het fotograferen van boeken en doe het recht!

Vergeet niet uw afbeeldingen te uploaden naar de galerij in Vette Foto. We zijn benieuwd hoe creatief jouw boekenwurmen zijn geweest. ​

Wil je boeken laten fotograferen? Huur ons dan in! Vraag een offerte aan.

Share This Story, Choose Your Platform!