Sluitertijd uitleg en tips voor fotografie

Een van de drie belangrijkste instellingen in de fotografie is de sluitertijd, de andere twee zijn diafragma en ISO. De sluitertijd is verantwoordelijk voor twee specifieke dingen: het veranderen van de helderheid van uw foto en het creëren van dramatische effecten door actie te bevriezen of beweging te vervagen.

In het volgende artikel leggen we alles wat je erover moet weten in heel eenvoudige taal uit. De sluitertijd bestaat vanwege de camerasluiter: een gordijn voor de camerasensor dat gesloten blijft totdat de camera flitst.

Wanneer de camera flitst, gaat de sluiter open en wordt de camerasensor volledig blootgesteld aan het licht dat door uw lens is gegaan. Nadat de sensor klaar is met het verzamelen van het licht, sluit de sluiter onmiddellijk, waardoor het licht de sensor niet meer raakt.

De knop waarmee de camera wordt geactiveerd, wordt ook wel ‘ontspanknop’ of ‘ontspanknop’ genoemd, omdat deze ervoor zorgt dat de sluiter wordt geopend en gesloten. ​

Wil je groeien in je fotografie? Je kunt bij ons een cursus aanvragen en alle materialen online kopen in onze webshop. Het team van Vette Foto staat voor je klaar!

Wat is sluitertijd?

De sluitertijd is de tijdsduur dat de sluiter van de camera open is, waardoor er licht op de camerasensor valt. In wezen is dit de tijd die uw camera besteedt aan het maken van een foto.

Dit heeft een aantal belangrijke gevolgen voor hoe uw afbeeldingen eruit zullen zien.

Wanneer u een lange sluitertijd gebruikt (ook wel een “langzame” sluitertijd genoemd), wordt uw sensor uiteindelijk gedurende een aanzienlijke periode blootgesteld. Het eerste grote effect ervan is bewegingsonscherpte.

Als uw sluitertijd lang is, zullen bewegende onderwerpen op uw foto er wazig uitzien in de bewegingsrichting.

Dit effect wordt vrij vaak gebruikt in advertenties voor auto’s en motorfietsen, waarbij een gevoel van snelheid en beweging op de kijker wordt overgebracht door opzettelijk de bewegende wielen te vervagen.

Lange sluitertijden worden ook gebruikt om de Melkweg of andere objecten ’s nachts of in donkere omgevingen met een statief te fotograferen.

Landschapsfotografen kunnen opzettelijk lange sluitertijden gebruiken om een gevoel van beweging te creëren op rivieren en watervallen, terwijl al het andere volledig scherp blijft.

Aan de andere kant kan de sluitertijd ook worden gebruikt om precies het tegenovergestelde te doen: beweging bevriezen. Als u een bijzonder korte sluitertijd gebruikt, kunt u zelfs beweging van snel bewegende objecten, zoals vliegende vogels of voorbijrijdende auto’s, elimineren.

Als je een snelle sluitersnelheid gebruikt bij het fotograferen van water, hangt elk druppeltje haarscherp in de lucht, wat misschien niet eens zichtbaar is voor onze eigen ogen. Al het bovenstaande wordt bereikt door eenvoudigweg de sluitertijd te regelen.

Samenvattend: korte sluitertijden bevriezen de actie, terwijl lange sluitertijden een bewegingseffect creëren wanneer u bewegende objecten fotografeert.

Hoe de sluitertijd wordt gemeten

Sluitertijden worden doorgaans gemeten in fracties van een seconde, terwijl ze minder dan een seconde bedragen. 1/4 betekent bijvoorbeeld een kwart seconde, terwijl 1/250 een tweehonderdvijftigste van een seconde (of vier milliseconden) betekent.

De meeste moderne DSLR’s en dure spiegelloze camera’s kunnen sluitertijden van maximaal 1/4000ste van een seconde aan, terwijl sommige zelfs nog snellere snelheden van 1/8000ste van een seconde en sneller aankunnen.

Aan de andere kant is de langste beschikbare sluitertijd op de meeste DSLR’s of spiegelloze camera’s doorgaans 30 seconden. U kunt indien nodig een langere sluitertijd gebruiken door externe triggers op afstand te gebruiken.

Sluitertijd en belichting

Het andere belangrijke effect van de sluitertijd is de belichting, die verband houdt met de helderheid van een afbeelding. Als je een lange sluitertijd gebruikt, verzamelt je camerasensor veel licht en zal de resulterende foto behoorlijk helder zijn.

Door een korte sluitertijd te gebruiken, wordt uw camerasensor slechts aan een klein deel van het licht blootgesteld, wat resulteert in een donkerdere foto.

De sluitertijd is echter niet de enige variabele die de helderheid van een afbeelding beïnvloedt. Er zijn ook diafragma en ISO, samen met de werkelijke helderheid van de scène voor je.

Je hebt dus enige flexibiliteit bij het kiezen van een sluitertijd, maar je moet je andere instellingen zorgvuldig kiezen. Sluitertijd kan een essentieel hulpmiddel zijn om een foto met de juiste helderheid te maken.

Op een zonnige dag moet je mogelijk een korte sluitertijd gebruiken, zodat je foto niet overbelicht wordt.

Of, als het buiten donker is, kan een lange sluitertijd nodig zijn om een te donkere foto te vermijden (waarvoor op zijn beurt een statief nodig kan zijn, vanwege bewegingsonscherpte als gevolg van het vasthouden van de camera).

Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden om het aan te passen: om ervoor te zorgen dat uw foto’s de juiste helderheid hebben. Toch zijn zorgen over bewegingsonscherpte ook erg belangrijk en mogen deze niet over het hoofd worden gezien.

Snelle, langzame en lange sluitertijden

Een korte sluitertijd is doorgaans alles wat nodig is om actie te bevriezen. Als u vogels fotografeert, kan dat 1/2000ste seconde of sneller zijn.

Voor algemene fotografie van langzamer bewegende onderwerpen kunt u echter mogelijk foto’s maken met een snelheid van 1/200ste seconde, 1/100ste seconde of zelfs langer zonder bewegingsonscherpte.

Lange sluiter tijden zijn doorgaans langer dan 1 seconde. Op dat moment moet u een statief gebruiken om scherpe beelden te krijgen.

Je zou lange sluitertijden gebruiken voor bepaalde soorten fotografie bij weinig licht en nachtfotografie, of om opzettelijk beweging vast te leggen. Als er iets in uw scène beweegt wanneer u lange sluitertijden gebruikt, zal dit erg wazig lijken.

Daartussenin worden sluitertijden van 1/100 seconde tot 1 seconde nog steeds als relatief langzaam beschouwd. Mogelijk kunt u ze niet aan zonder cameratrilling door uw handen te veroorzaken, vooral in de buurt van de markering van één seconde.

Dit is ook sterk afhankelijk van je camera lens.

Sommige lenzen, zoals de Nikon 70-200mm f/2.8, hebben specifieke beeldstabilisatietechnologieën (ook bekend als “vibratiereductie”) in de lens die fotografen kunnen helpen foto’s te maken met zeer lange sluitertijden wanneer ze uit de hand worden gehouden, zonder de introductie van cameratrilling.

Andere cameralenzen hebben geen vibratiereductie, wat betekent dat je in plaats daarvan de wederzijdse regel moet gebruiken om te bepalen hoe lang je sluitertijd moet zijn zonder onscherpte door cameratrillingen te veroorzaken.

Het is ook belangrijk dat je weet hoe je een camera vasthoudt.

Sluitertijd instellen

De meeste camera’s verwerken standaard sluitertijden automatisch. Wanneer de camera is ingesteld op de “Auto”-modus, wordt de sluitertijd door de camera geselecteerd zonder uw inbreng (en dat geldt ook voor diafragma en ISO).

U kunt de sluitertijd indien nodig echter nog steeds handmatig instellen: ​

  • Door de camera in de modus “Sluiterprioriteit” te zetten, kiest u de sluitertijd en selecteert de camera automatisch het diafragma.
  • Door de camera in de ‘Handmatige’ modus te zetten, kies je zowel de sluitertijd als het diafragma handmatig.

Binnen beide modi kunt u ervoor kiezen om ISO handmatig of automatisch in te stellen. In veel gevallen raden wij u aan de camera de juiste sluitertijd voor u te laten selecteren.

Zorg er echter wel voor dat u niet te veel bewegingsonscherpte in een foto introduceert (of beweging bevriest die u onscherp wilt hebben).

Ik behandel hier meer over in een artikel over cameramodi, maar ik fotografeer meestal 95% van de tijd in de modus “Aperture Priority”, waardoor de camera de sluitertijd automatisch kan berekenen.

Andere fotografen die actie fotograferen, gebruiken veel vaker sluitertijdvoorkeuze of de handmatige modus.

Hoe u de sluitertijd kunt vinden

Weet jij hoe je kunt achterhalen op welke sluitertijd je camera is ingesteld? Het is doorgaans heel gemakkelijk om het te vinden. Op camera’s met een bovenpaneel bevindt het zich doorgaans in de linkerbovenhoek.

Als uw camera geen LCD-scherm bovenaan heeft, kunt u door de zoeker kijken, waar u linksonder de sluitertijd ziet.

En als uw camera geen LCD-scherm aan de bovenzijde of een zoeker heeft, zoals veel spiegelloze camera’s, kunt u uw sluitertijd eenvoudig zien door op het achterscherm te kijken.

Op de meeste camera’s wordt de sluitertijd niet direct weergegeven als een fractie van een seconde; dit is doorgaans een normaal getal. Wanneer de sluitertijd langer is dan of gelijk is aan één seconde, ziet u zoiets als 1” of 5” (met het aanhalingsteken om een volledige seconde aan te duiden).

Als u het nog steeds niet kunt vinden, stelt u uw camera in op de modus “Aperture Priority” (diafragmaprioriteit) en zorgt u ervoor dat u “AUTO ISO” hebt uitgeschakeld.

Richt vervolgens rond uw camera van donkere naar heldere gebieden. Het getal dat verandert, is uw sluitertijd.

Volg een cursus voor fotografie bij Vette Foto

Buiten dat wij cursussen aanbieden, kun je bij ons ook alle camera materialen kopen die je maar wilt. Ook als je een fotoshoot wilt dan kun je bij ons een offerte aanvragen.

Share This Story, Choose Your Platform!