De beste spiegelloze camera

We nemen hier de beste spiegelloze camera van Sony, Canon en andere merken door. In onze webshop kun je elke camera kopen met 10 procent korting!

Of u nu nieuw bent in de fotografie of al jarenlang enthousiast bent, de beste spiegelloze camera’s hebben de functies en prestaties om uw opnamen naar een hoger niveau te tillen.

We hebben alle spiegelloze camera’s uitgebreid getest en deze gids samengesteld om u te helpen beslissen welke de juiste voor u is.

We denken dat de beste spiegelloze camera voor de meeste mensen op dit moment de Sony A7 IV is, die wij ook als de beste camera in het algemeen beschouwen.

Met een scherpe volformaat sensor en fantastische autofocusmogelijkheden is het een hybride die tijdens onze test vrijwel elk opnamescenario aankan. Maar hieronder zijn er opties voor alle ervaringsniveaus en budgetten.

Onze gerangschikte selectie is gebaseerd op de resultaten van onze diepgaande beoordelingen. We testen elke spiegelloze camera uitgebreid om te zien hoe goed deze werkt en hoe de functies en prestaties zich in de echte wereld verhouden.

We beoordelen elk model op zijn individuele verdiensten en vergelijken het vervolgens met de dichtstbijzijnde concurrentie in zijn categorie. Onze uitgebreide gids is zo samengesteld dat u snel de beste opties voor uw behoeften kunt vinden.

We houden het regelmatig bijgewerkt met de nieuwste releases, en we hebben ook enkele deskundige aankooptips onderaan de pagina uiteengezet.

Zoek je een nieuwe camera? Bestel hem dan online bij Vette Foto!

Top 3 spiegelloze camera’s

Dit zijn de meest verkochte modellen met de beste reviews:

1. Sony A7 IV

Dit is de beste spiegelloze camera voor liefhebbers!

Specificaties:

 • Sensorgrootte: Full-frame
 • Resolutie: 33 MP
 • Zoeker: 3.690.000 dots
 • Monitor: 3,0-inch variangle touchscreen, 1.037.000 dots
 • Autofocus: 759-punts AF
 • Maximale snelheid voor continu-opnamen: 10 fps
 • Films: 4K bij 60p
 • Gebruikersniveau: Gemiddeld

Redenen om te kopen

 • Indrukwekkende 33 MP-sensor
 • Toonaangevende autofocus
 • Variangle scherm

Redenen om niet te kopen

 • Zwaar bijgesneden 4K-beeldmateriaal
 • Complex voor beginners

De Sony A7 IV is een werkelijk moderne hybride camera. Het is overdreven voor beginners en duurder dan de op foto’s gerichte concurrentie, maar het is ook een veelzijdig werkpaard voor iedereen die een combinatie van foto’s en video wil maken.

Een prijsstijging betekent dat het niet langer dezelfde instapprijs heeft als zijn populaire voorganger, maar upgrades zoals 10-bit video en een Bionz XR-processor maken het een veel krachtigere optie.

In onze tests hebben we ontdekt dat de A7 IV over toonaangevende autofocusvaardigheden beschikt, plus een schijnbaar eindeloze bufferdiepte, wat betekent dat de camera vrijwel onbeperkt zijn maximale burst-snelheden kan behouden zonder enige vertraging.

Bij gebruik van een CFexpress-kaart slikte deze ruim een minuut lang 9 fps (of 6-7 fps bij continu raw-opnamen).

De nieuwe 33 MP full-frame sensor van de A7 IV verbetert de beeldkwaliteit niet dramatisch ten opzichte van de A7 III (de hogere resolutie betekent ook vrij veel voorkomende ruis boven ISO 6400), en er is een zware crop op 4K-beeldmateriaal.

Maar als compleet pakket is de Sony A7 IV een solide alleskunner en zou de enige spiegelloze camera kunnen zijn die je ooit nodig zult hebben.

 

2. Canon EOS R7

De beste compacte spiegelloze camera van Canon!

Specificaties:

 • Sensorgrootte: APS-C
 • Resolutie: 32,5 MP
 • Zoeker: 2.360.000 dots
 • Monitor: 3,0-inch kantelhoek-touchscreen, 1.620.000 dots
 • Autofocus: 5.915-punts AF
 • Maximale snelheid voor continu-opnamen: 15 fps (mechanische sluiter), 30 fps (elektronisch)
 • Films: 4K bij 60p
 • Gebruikersniveau : Hobbyist/professional ​

Redenen om te kopen:

 • Snelle burst-opnamen
 • Indrukwekkende autofocus
 • Grote waarde

Redenen om niet te kopen:

 • Beperkte inheemse lenzen
 • Geen 4K/120p-videomodus

De Canon EOS R7 is als een van de fullframe EOS R-camera’s van de cameragigant, alleen dan met een kleinere APS-C-sensor. Voor de prijs van een fullframe camera is hij indrukwekkend krachtig, vooral als je fan bent van het fotograferen van natuur- of sportscènes.

Dat komt omdat hij beschikt over burstsnelheden van 15 fps (of 30 fps als je overschakelt naar de elektronische sluiter). Uit onze tests is gebleken dat de EOS R7 deze snelheden inderdaad kan halen, hoewel je niet de diepe buffers krijgt die je wel vindt bij full-frame broers en zussen zoals de EOS R6, dus hij kan deze snelheden niet zo lang volhouden.

Naast het ratelen van beelden van snel rijdende dieren, biedt de EOS R7 comfortabele bediening, Canons nieuwste autofocussysteem voor het volgen van onderwerpen en dubbele UHS-II-kaartsleuven, waardoor het een camera is die ook professionele fans uit de EOS R-serie als tweede body zal verleiden.

Het enige nadeel? Canon heeft tot nu toe slechts twee native lenzen gemaakt voor de APS-C-sensor van de EOS R7. Er zou echter meer onderweg moeten zijn, en je kunt altijd bestaande RF-lenzen monteren of oudere EF-lenzen van Canons DSLR’s aanpassen terwijl je wacht. ​

3. Nikon z6 ii

De beste spiegelloze Nikon voor fotografiefans!

Specificaties:

 • Sensorgrootte: Full-frame
 • Resolutie: 24,5 MP
 • Zoeker: 3.690.000 dots
 • Monitor: 3,2-inch kantelhoek-touchscreen, 2.100.000 dots
 • Autofocus: 273-punts hybride AF
 • Maximale snelheid voor continu-opnamen: 14 fps
 • Films: 4K bij 30p
 • Gebruikersniveau: gemiddeld/expert

Redenen om te kopen:

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Geweldige bediening

Redenen om niet te kopen:

 • Niet de meest geavanceerde AF
 • Het scherm is niet variangle

Lange tijd regeerde de full-frame Nikon Z6 als onze nummer één camera. Deze opvolger blijft uitstekend presteren, vooral voor degenen die willen upgraden van Nikon DSLR’s, maar de bescheiden updates van de Z6 II zorgen ervoor dat hij iets achterloopt op de allerbeste spiegelloze camera’s.

Het wordt echter nog steeds ten zeerste aanbevolen, dankzij de consistentie op de meeste gebieden, met de toevoeging van een tweede Expeed 6-processor die een reeks prestatieverbeteringen oplevert, waaronder een nieuwe burst-opnamesnelheid van 14 fps.

In onze tests ontdekten we dat de autofocus een aanzienlijke verbetering was ten opzichte van de Nikon Z6, vooral met oog-/gezichtsdetectie van dieren, en de Z6 II voegt een broodnodige UHS-II SD-kaartsleuf toe naast de bestaande XQD/CFexpress-sleuf.

Video blijft nu iets achter bij hybride rivalen zoals de Sony A7 IV. Maar met een beproefde 24 MP full-frame BSI CMOS-sensor, die zeer goede hoge ISO-prestaties levert en de beste bediening die er is, verdient hij volledig zijn plaats aan de top van fotografen.

Hoe kies je een spiegelloze camere die bij jou past?

Het is een goed moment om een spiegelloze camera te kopen, maar ook een enigszins overweldigende camera. Een explosie van het aantal beschikbare opties in alle prijsklassen, van onder meer Canon, Sony, Nikon, Fujifilm, Panasonic en een herboren Olympus, betekent dat fotografen en videografen nog nooit zo veel keuze hebben gehad.

Dus waar te beginnen? De sensorgrootte is vaak een goede barometer voor het karakter en de opnamestijl van een camera. Modellen die zijn gebouwd voor professionals en enthousiaste amateurs hebben een volformaat sensor of een iets kleinere APS-C-chip.

Deze laatste zijn doorgaans kleiner en goedkoper dan full-frame camera’s, maar niet zo draagbaar als die met Four Thirds-sensoren (van Panasonic en Olympus). Andere belangrijke kenmerken waar u op moet letten zijn elektronische zoekers (EVF’s), die de prijs opdrijven, maar voor de meeste fotografen vrijwel essentieel zijn.

Het is ook de moeite waard om te overwegen wat voor soort lenzen je nodig hebt. Als je je wilt specialiseren in een bepaald gebied (bijvoorbeeld groothoekarchitectuur of macro), controleer dan het systeem dat je bekijkt om er zeker van te zijn dat het de juiste opties voor je heeft.

Op het gebied van full-frame spiegelloze camera’s biedt Sony momenteel de meeste keuze, terwijl Fujifilm op de crop-sensor APS-C-camera’s een breed scala aan opties heeft bij de meeste brandpuntsafstanden.

Spiegelloos of DSLR: wat is het verschil?

Het spiegelloze versus DSLR-debat is een hot topic sinds de komst van de eerste spiegelvrije camera’s. Welke het beste voor u is, zal altijd een persoonlijke keuze zijn, hoewel de meeste fabrikanten er nu op gericht zijn hun beste technologie in spiegelloze modellen te gieten.

Onze speciale gids voor spiegelloos versus DSLR zou u moeten helpen beslissen welke het beste bij uw behoeften past, maar er zijn een paar belangrijke manieren waarop de twee formaten van elkaar verschillen.

Met spiegelloze camera’s kunt u lenzen verwisselen, net als bij een DSLR. Maar in tegenstelling tot een DSLR gebruiken ze geen spiegel om het licht op de sensor binnenin te richten. In plaats daarvan wordt het licht rechtstreeks door de sensor ontvangen en verwerkt.

Omdat ze geen grote spiegel nodig hebben, kunnen ze compacter worden gemaakt dan een traditionele DSLR. Geen spiegel om te bewegen betekent ook snellere potentiële sluitertijden. Het andere belangrijke verschil is de zoeker.

Waar DSLR-camera’s een optische zoeker gebruiken om u te helpen bij het kadreren van scènes, vertrouwen spiegelloze camera’s op een elektronisch equivalent, of vereisen ze dat u componeert met behulp van hun achterscherm.

Hoewel dit laatste problematisch kan zijn in heldere omstandigheden, is het eerste niet langer de dealbreaker die het ooit was: moderne EVF’s zijn helder en scherp, waardoor je in realtime een realistisch voorbeeld krijgt, met het voordeel van gegevensuitlezingen.

Spiegelloze camera’s hadden aanvankelijk kleinere sensoren dan DSLR-camera’s, maar tegenwoordig vind je een catalogus van spiegelloze modellen met full-frame en APS-C-sensoren.

Dit betekent dat er geen duidelijk verschil in beeldkwaliteit is tussen de beste DSLR- en spiegelloze camera’s.

Waarom zijn spiegelloze camera’s beter?

Is een spiegelloze camera beter dan een DSLR? Er zijn nog steeds nogal wat voor- en nadelen aan beide ontwerpen, dus als je meer wilt weten, lees dan onze gids voor spiegelloze versus DSLR-camera’s.

Spiegelloze camera’s bieden zeker meer keuze. Als je een DSLR wilt kopen, zijn er eigenlijk maar twee grote spelers in de vorm van Canon en Nikon. Als je kiest voor een spiegelloze camera, is de keuze aan merken veel breder: Canon, Panasonic, Fujifilm, Sony, Olympus en Leica bieden allemaal een breed scala aan camera’s voor de meeste budgetten.

Op dit moment heeft elke grote camerafabrikant iets om over te schreeuwen, en hun nieuwste modellen zijn verschillend genoeg van hun rivalen om op de een of andere manier op te vallen.

Hoewel het heel gemakkelijk zou zijn om 10 high-end modellen te selecteren om onze keuze voor de beste spiegelloze camera te vormen, hebben we ook geprobeerd wat meer betaalbare opties uit te kiezen.

Deze modellen druipen misschien niet van de functies, maar ze vertegenwoordigen geweldige opties voor nieuwe gebruikers en mensen met een beperkt budget. Dat gezegd hebbende, als je specifiek op zoek bent naar een goedkope spiegelloze camera, bekijk dan onze beste spiegelloze cameragids voor beginners.

Dus of je nu op zoek bent naar een betere camera dan die op je smartphone of op zoek bent naar een geavanceerd, high-end model om je creativiteit nog verder te stimuleren, lees verder om erachter te komen wat de beste spiegelloze camera’s zijn die je nu kunt kopen.

Zijn spiegelloze camera’s goed voor beginners?

Terwijl vlaggenschip spiegelloze camera’s misschien zijn ontworpen om aan de behoeften van liefhebbers en professionals te voldoen, bieden de beste spiegelloze camera’s op instapniveau alles waar een beginner om zou kunnen vragen aan het begin van zijn fotografiereis.

Veel van onze favoriete spiegelloze camera’s voor beginners zijn licht van gewicht en gemakkelijk te hanteren door leerlingen, terwijl ze toch het soort prestaties bieden waarmee je als fotograaf kunt groeien.

De exacte specificaties variëren van camera tot camera, maar de kerncomponenten omvatten meestal een capabele sensor en betrouwbare autofocus. Naast dat ze een balans vinden tussen prijs en prestaties, zijn de meeste spiegelloze camera’s gebruiksvriendelijk voor beginners, dankzij hun touchscreen-interfaces.

Zelfs als u een complete beginneling bent, moeten deze vertrouwd aanvoelen als u een upgrade uitvoert vanaf een smartphone. Als je een spiegelloze camera voor beginners kiest, krijg je doorgaans niet alle geavanceerdere functies van premiummodellen.

Dat offer zou kunnen bestaan uit beeldstabilisatie in het lichaam, burst-opnamesnelheden of misschien de framesnelheid waarmee een camera 4K-videobeelden kan opnemen.

Toch blijven spiegelloze camera’s een veelzijdige keuze voor nieuwe fotografen. En omdat hun lenzen uitwisselbaar zijn, kun je upgraden naar ander glas naarmate je vaardigheden verbeteren.

We hebben een handvol van onze favoriete spiegelloze camera’s voor beginners uitgezocht in het gedeelte ‘Beginners’ hierboven, maar je kunt een uitgebreide selectie vinden door onze speciale verzameling van de beste spiegelloze camera’s voor beginners te lezen.

Daar vind je opties voor elk budget en elke voorkeur, variërend van de beste allrounders op instapniveau tot videogerichte spiegelloze hybrides voor beginnende vloggers. ​

Wil je een spiegelloze camera kopen?

Een spiegelloze camera kopen is tegenwoordig niet goedkoop, daarom is elke camera in deze handleiding door ons uitgebreid getest. Tegenwoordig zijn tests uit de echte wereld de meest onthullende manier om de prestaties en het karakter van een camera te begrijpen, dus concentreren we ons daar sterk op, samen met gestandaardiseerde tests voor factoren als ISO-prestaties.

Om te beginnen kijken we naar het ontwerp, de bediening en de bedieningselementen van de camera om een idee te krijgen van wat voor soort fotograaf de camera is bedoeld en wie er het meeste plezier aan beleeft om ermee te fotograferen.

Als we hem meenemen op een shoot, gebruiken we hem zowel uit de hand als op een statief om een idee te krijgen van waar zijn sterke punten liggen en om de opstartsnelheid te testen.

Vertrouw op de expertise van Vette Foto en bestel je spiegelloze camere in onze webshop!

Share This Story, Choose Your Platform!