Beste camera en lenzen

Hoe kies je een camera? Een leuke, vereenvoudigde en diepgaande camera-aankoopgids die het jargon doorbreekt om u te helpen de beste camera voor uw fotografie te kiezen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe manier om foto’s te maken, dan is deze handleiding een uitkomst! Vroeger was het kiezen van een nieuwe camera zo eenvoudig. Met een beperkte selectie draaide uw beslissing meestal alleen om de prijs.

Tegenwoordig zijn er honderden modellen om uit te kiezen, en om de zaken nog verwarrender te maken: je smartphone maakt al behoorlijk goede foto’s!

Met al het technische jargon rond fotografietermen en de onderdelen van een camera, kan het nemen van een beslissing intimiderend zijn. Dat is waar deze gids van pas zal komen ;-)

Hier bij Vette Foto hebben we meer dan 100 jaar gecombineerde fotografie ervaring. Wij kunnen u zeker helpen de juiste camera voor u te vinden… dus laten we aan de slag gaan!

Neem ook een kijkje in onze webshop met alle aanbiedingen!

Aanbevolen camera’s voor alle budgetten

Bij Vette Foto verkopen wij camera’s vanaf 500 euro tot wel € 10.000 euro. Elk camera merk vind je in ons assortiment! Dit zijn enkele voorbeelden van de meest verkochte camera’s:

 • Canon G7X Mark II
 • Nikon d5600
 • Sony a6000
 • Fujifilm X-T30
 • Canon M50
 • Canon 90D
 • Sony rx100 vii
 • Nikon D750
 • Fujifilm x100v
 • Leica Q2
 • Nikon D850
 • Sony a7III

Over het algemeen liggen onze prijzen 5% tot 10% onder de gemiddelde marktprijs. Dit komt omdat wij in Nederland één van de grootste online verkoopdistribiteurs zijn. Maak daar gebruik van!

Waar u op moet letten bij het kopen van een camera

Een camera kopen kan snel ingewikkeld worden. Zoals bij de meeste dingen geldt: hoe meer opties u heeft, hoe kleiner de kans dat u een beslissing neemt.

In deze handleiding heb ik ervoor gezorgd dat ik alle factoren heb opgenomen die je kunnen helpen bij het kiezen uit de beste camera’s die dit jaar verkrijgbaar zijn.

Als u echter haast heeft, vindt u hier een korte samenvatting van de essentiële zaken:

5 belangrijkste factoren bij het kiezen van een nieuwe camera

Dit zijn punten die belangrijk zijn om bij het uitzoeken van een camera:

1. Beeldkwaliteit die beter is dan die van je cameratelefoon

Door camerarecensies te lezen, zou u deze beslissing moeten kunnen nemen. Het heeft geen zin om een camera mee te nemen als deze geen mooier beeld oplevert dan je telefoon, of op zijn minst functies biedt die je telefoon niet biedt.

2. Ergonomie die bij uw handen past

Als u niet naar uw plaatselijke camerawinkel kunt gaan om de camera daadwerkelijk vast te houden, moet u een weloverwogen beslissing nemen op basis van de recensies die u leest.

Is het groot genoeg? Heeft het een uitgesproken grip? Staan de essentiële knoppen ver genoeg uit elkaar? Al deze dingen kunnen wij je ook leren in onze camera cursus! Schrijf je hiervoor in.

4. Beschikbaarheid van lenzen die passen bij uw budget en toekomstige behoeften

Kies je voor een compact camera met vaste lens, dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Kies je voor een camera met verwisselbare lens, kijk dan ook eens naar de overige aangeboden lenzen.

Zitten ze in jouw prijsklasse? Zijn er brandpuntsafstanden die je nodig hebt? Zijn er tweedehands cameralenzen verkrijgbaar?

5. Het nieuwste model binnen jouw budget

Omdat de cameratechnologie zo snel evolueert, raad ik altijd aan om in de nieuwste camera’s te investeren. Als uw budget niet tot het allernieuwste kan worden uitgebreid, zijn er vaak koopjes te vinden met een vorig model, maar probeer iets ouder dan dit te vermijden.

Er is ook de mogelijkheid van tweedehands… maar, wees gewaarschuwd! We hebben een handleiding geschreven over het kopen en verkopen van gebruikte camera-apparatuur die u wellicht nuttig vindt.

Houd er ook rekening mee dat, hoewel je camera’s onder de € 300 kunt krijgen, ik aanbeveel iets meer te investeren om ervoor te zorgen dat deze betere beelden kan produceren dan je smartphone.

Soorten camera’s

Zoek je een camera? Dan moet je weten welke type camera’s er zijn:

1. DSLR camera’s

DSLR staat voor ‘Digital Single Lens Reflex’, wat in feite betekent dat de camera dezelfde lens gebruikt voor het kadreren, scherpstellen en het maken van een foto. Niets van dit alles is echter echt relevant voor jou als beginnende camerakoper.

Wat belangrijk is, is dat DSLR-camera’s hier in 2023 nog steeds de populairste camera zijn voor amateurs en professionele fotografen. DSLR’s zijn veelzijdig, hebben een goede ergonomie, een lange batterijduur en, belangrijker nog, ze werken met een grote verscheidenheid aan verwisselbare lenzen.

Instapmodellen zijn verkrijgbaar voor budgetprijzen, en ook op de tweedehandsmarkt kun je geweldige koopjes krijgen.

Aan de negatieve kant zijn ze groter, zwaarder en bieden ze niet het beste op het gebied van autofocus (en verschillende andere) technologieën, zoals de andere typen camera’s hieronder. DSLR-camera’s zijn voorzien van APS-C of ‘full-frame sensoren’ – meer daarover hieronder.

2. Spiegelloze camera’s

Een spiegelloze camera heeft niet de spiegel die in een DSLR-camera zit, wat hem verschillende voordelen biedt. Ze kunnen vaste of verwisselbare lenzen hebben. Ik heb een heel artikel geschreven over DSLR versus spiegelloze camera’s.

Spiegelloze camera’s bieden nuttigere technologie, waardoor uw opname-ervaring eenvoudiger wordt dan DSLR’s. Ze hebben ook een betere prijs-kwaliteitsverhouding.

Ze zijn meestal kleiner en lichter dan DSLR’s, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als je veel reist. De algemene consensus is dat spiegelloze camera’s de toekomst zijn, en DSLR’s een uitstervend ras… maar dat wil niet zeggen dat de technologie nog perfect is.

Ondanks de voordelen die ze bieden, hebben spiegelloze modellen te kampen met een slechte batterijduur (ongeveer de helft van de levensduur van de equivalente DSLR) en een opname-ervaring die een beetje… nou ja… zielloos is!

Als fotograferen met een ‘minicomputer’ je echter niet afschrikt, raad ik je aan om voor een spiegelloze camera te gaan, of dit nu je eerste camera is of een upgrade uitvoert. Spiegelloze camera’s beschikken ook over APS-C- of fullframe-sensoren.

3. Micro Four Thirds camera’s

Micro Four Thirds-camera’s (ook bekend als Micro 4/3, MFT of M4/3) zijn een soort spiegelloze camera die een breed scala aan stijlen en opties bestrijkt, maar hun gemeenschappelijke kenmerk is hun sensorgrootte.

We zullen hieronder bespreken waarom de grootte van de sensor van de camera belangrijk is, maar het enige dat je op dit moment moet weten is dat een Micro Four Thirds-camera een ‘mini’-camera met verwisselbare lens is.

Ergonomisch gezien zien camera’s met een Micro Four Thirds-sensor eruit als gekrompen DSLR’s of spiegelloze camera’s, en hun lenzen zijn kleiner, lichter en goedkoper.

Eén ding om op te merken: het hebben van een kleiner camerasysteem is niet altijd goed voor iedereen, met krappe bedieningselementen en een minder uitgesproken grip die mensen met grotere handen vaak hinderen.

MFT-camera’s hebben alleen MFT-sensoren, wat hun mogelijkheden beperkt, zoals we hieronder zullen leren. Micro Four Thirds-camera’s zijn hier in 2023 echter nog steeds een populaire keuze voor beginners tot en met professionele fotografen

4. Compact camera’s

Compact camera’s zijn enorm populair, en met goede reden: hun kleine afmetingen maken ze draagbaar en handig om elke dag bij je te hebben, net als je cameratelefoon.

Omdat moderne smartphones foto’s van zulke goede kwaliteit kunnen maken, is het belangrijk om een compact camera te selecteren met een betere beeldkwaliteit of functies die je telefoon niet heeft.

Deze functies kunnen een zoomlens zijn, betere opnamemogelijkheden bij weinig licht, snellere burst-opnamen, RAW-opname, enz. Sommige mensen (waaronder ikzelf!) geven er gewoon de voorkeur aan om een ‘echte’ camera vast te houden om foto’s te maken.

Dit in plaats van een telefoon, en een kleine camera betekent meestal dat je hem eerder bij je hebt in je zak of tas. De grens tussen compact camera’s en kleine spiegelloze camera’s is vaag, maar de strikte definitie van een ‘point-and-shoot’ camera is er één met een vaste lens (je kunt deze dus niet vervangen door een andere camera lens).

Deze beperking vereenvoudigt het fotografieproces aanzienlijk en kan het een stuk leuker maken voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in meerdere lensopties.

5. Bridge Camera’s

Een Bridge camera is kleiner dan DSLR’s, maar groter dan compact camera’s en vullen de leemte mooi op, met zoomlenzen met hoge vergroting (vast, niet verwisselbaar) en handmatige bediening, maar zonder het grootste deel van een volwaardige DSLR.

Bridge camera’s zijn een geweldige alles-in-één optie en populair bij enthousiaste fotografen die zich geen zorgen willen maken over het verwisselen van lenzen, maar toch de flexibiliteit willen van een zoomlens over een groot bereik.

Ze hebben doorgaans kleine beeldsensoren die lijken op compact camera’s, en hebben zelden een optische zoeker (OVF), maar kiezen in plaats daarvan voor een elektronische zoeker (EVF) en het LCD scherm aan de achterkant om foto’s te maken.

6. Actie camera’s

Een actie camera is meestal klein, waterdicht en robuust, met video-opname als primaire focus.

Ik zou niet aanraden om alleen voor fotografie een actiecamera te kopen, omdat de beeldkwaliteit meestal slechter is dan die van de gemiddelde smartphone, en beelden er vaak vervormd uitzien vanwege de ‘fish-eye’-kijkhoek.

Het mooie van kleinere actie camera’s van het GoPro-type is dat ze op je lichaam of helm kunnen worden gemonteerd, waardoor een uniek first-person-perspectief ontstaat.

Je kunt ook robuuste en waterdichte compact camera’s krijgen, maar deze bieden doorgaans alleen een vergelijkbare beeldkwaliteit als moderne smartphones.

Camera prijs (waar voor uw geld)

Bij het kopen van een camera is het belangrijk om realistisch te zijn met uw budget. Te weinig uitgeven zal resulteren in een camera met middelmatige beeldkwaliteit, en te veel uitgeven… nou ja, dat zal een deuk in je portemonnee achterlaten!

Tenzij je iets wilt met een vergelijkbare beeldkwaliteit als de meeste moderne smartphones, moet je ongeveer € 500 of meer uitgeven aan een nieuwe camera.

Als je bereid bent een ouder model te kopen, kun je veel waar voor je geld krijgen, maar de technologie is dan al verouderd. Ik raad altijd aan om waar mogelijk in het nieuwste model te investeren.

Als je tweedehands koopt, moet je voorzichtig zijn. DSLR camera’s hebben een ‘sluitertijd’, gebaseerd op het aantal foto’s dat al is gemaakt, en vervangende onderdelen kunnen duur zijn.

Tweedehands spiegelloze camera’s hebben minder bewegende onderdelen die kapot kunnen gaan, maar als er geen garantie meer op zit, kun je nog steeds met een dure reparatierekening zitten als er iets misgaat.

Hoe zit het met camerabundels?

Hoewel er een aantal geweldige aanbiedingen zijn (bekijk bijvoorbeeld deze Nikon D5600-bundel), bevatten de meeste bundels vaak veel camera-accessoires die je waarschijnlijk nooit zult gebruiken… of die van lage kwaliteit zijn en na een paar keer gebruik kapot gaan.

Mijn advies is om het geld uit te geven aan een recent camera model, en als je in de verleiding komt om een bundel te kopen, koop er dan een met een of twee lenzen.

Dus, wat krijg je als je meer geld uitgeeft aan een camera? Over het algemeen profiteert u van de mogelijkheid om snellere, grotere foto’s te maken bij weinig licht (zonder gebruik van een flitser). De bouwkwaliteit zal ook beter zijn.

Als je geen professionele fotograaf bent, raad ik je aan tussen de €500 en €1000 uit te geven aan een camera met verwisselbare lens. Mocht je meer te besteden hebben, dan moet je investeren in nieuwe lenzen om je mogelijkheden uit te breiden.

Als je niet geïnteresseerd bent in lenzen, geef je geld dan uit aan een geavanceerde compact camera met vaste lens, bij voorkeur het nieuwste model.

Beeldkwaliteit

Tenzij je de camera daadwerkelijk eerder hebt gebruikt, kan het moeilijk zijn om de kwaliteit van de beelden die hij produceert te beoordelen. Ik raad aan om online recensies op sites als deze te lezen, en kopersrecensies op Vette Foto.

Een ander ding om te overwegen is dat de beeldkwaliteit van een camera sterk afhankelijk is van de lens die erop is bevestigd. Als je kiest voor een camera met vaste lens, heb je uiteraard geen keus, maar bij modellen met verwisselbare lenzen is de lens die je kiest erg belangrijk.

De meeste DSLR- en spiegelloze modellen op instapniveau worden geleverd met ‘kitlenzen’. Dit is meestal een goedkoop gemaakte zoomlens uit het middensegment met een langzaam, variabel diafragma. Kortom, het is meestal behoorlijk waardeloos!

Een kitlens kan een goede manier zijn om aan je nieuwe camera te wennen, maar ik raad je aan te investeren in een betaalbare prime-lens en een zoomlens van betere kwaliteit zodra je budget dit toelaat. (Zie: prime- versus zoomlens.)

Over het algemeen neemt de beeldkwaliteit toe naarmate u meer uitgeeft aan een camera, tot rond de € 1.000. Vanaf deze prijs wordt elke verbetering in de beeldkwaliteit vager, behalve bij fotograferen bij weinig licht.

(Een van de belangrijkste redenen waarom professionele fotografen zoveel uitgeven aan camera’s, is dat duurdere modellen doorgaans veel beter in staat zijn beelden van goede kwaliteit vast te leggen bij weinig licht.)

Samenvattend: als je je houdt aan de beste digitale camera’s die in deze handleiding worden aanbevolen, hoef je je geen zorgen te maken over de beeldkwaliteit :-) ​

Grootte en ergonomie

De grootte van een camera en hoe deze in je handen voelt, is een zelden besproken factor… maar het is eigenlijk heel belangrijk. De kleinste compact camera’s zijn niet geschikt voor grote handen of oudere vingers zonder behendigheid.

Aan de andere kant van de schaal wil je je camera niet meenemen als deze te groot en omvangrijk is. Grootte is meer een persoonlijke voorkeur, en ook erg subjectief. Wat voor een beginner als groot wordt beschouwd, zal voor een professional waarschijnlijk klein lijken!

Persoonlijk hou ik van iets grotere compact camera’s die bij mijn grote handen passen. Ik geef ook de voorkeur aan spiegelloze modellen met een meer uitgesproken grip, waardoor ze meestal iets groter zijn.

De ergonomie van een camera heeft niet alleen te maken met hoe hij in de hand voelt, maar ook met de plaatsing van de knoppen. Sommige kleine camera’s voelen misschien prima om vast te houden, maar de knoppen zitten te dicht bij elkaar, waardoor ze lastig te gebruiken zijn.

Als je niet persoonlijk naar een camerawinkel kunt gaan, raad ik je aan recensies te lezen en de grootte van een camera te beoordelen aan de hand van de afmetingen in vergelijking met die van je smartphone.

Sensorgrootte

Digitale camera’s gebruiken een sensor om beelden ‘op te nemen’. Voor elk type camera zijn er verschillende soorten sensoren beschikbaar, waardoor het een nogal verwarrend onderwerp is.

Als je net begint met fotografie, hoef je niet echt geobsedeerd te zijn door de sensorgrootte. Gebruik gewoon de andere factoren die in deze handleiding worden genoemd als referentie bij het kopen van je eerste camera.

Voor alle anderen: dit is wat je moet weten: hoe groter de sensor, hoe beter de beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht.

Hoe groter de sensor, hoe groter je vermogen om de achtergrond ‘onscherp te maken’ (onscherpte kan ook worden toegevoegd in Lightroom), maar dit is ook sterk afhankelijk van de lens die je op je camera bevestigt.

Dit zijn de drie belangrijkste lenzen die u waarschijnlijk tegenkomt tijdens het winkelen voor een digitale camera:

 • 1 inch (of kleiner) – vaak aangetroffen in budget compact camera’s
 • APS-C – te vinden in geavanceerde compact camera’s, spiegelloze camera’s en DSLR’s
 • Full Frame – te vinden in geavanceerde compact camera’s, spiegelloze camera’s en DSLR’s ​

Wat gebruiken professionele fotografen?

Professionele fotografen gebruiken vaak full-frame of geavanceerde APS-C-sensorcamera’s. Als je het budget hebt, is een full frame camera een prachtige investering, maar onthoud dat full frame lenzen ook duurder zijn.

Mijn aanbeveling aan de meeste beginnende en enthousiaste fotografen is om een camera met APS-C-sensor te kopen. Deze bieden goede maat-/gewichtsvoordelen, geweldige beeldkwaliteit, meer betaalbare lenzen en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

De grootte van de sensor op een camera met verwisselbare lens zal ook iets bepalen dat de ‘cropfactor’ wordt genoemd. Zonder al te technisch te willen worden: APS-C-sensoren ‘vermenigvuldigen’ de brandpuntsafstand van uw lenzen.

Een lens met de tekst ‘35 mm’ kan een werkelijke brandpuntsafstand van 50 mm opleveren. Dit is geweldig voor het fotograferen van onderwerpen die ver weg zijn, omdat je in feite meer ‘bereik’ krijgt met elke lens die je bezit.

Aan de andere kant, als je een zo breed mogelijke lens wilt hebben, ben je met een APS-C-sensor iets beperkter.

Er is ook een verschil in de ‘romigheid’ van onscherpe gebieden (ook wel ‘bokeh’ genoemd) en een verschil in het beschikbare dynamische bereik bij het kiezen van APS-C versus een volledig frame… maar dit komt op nerdgebied terecht, dus don maak je er voorlopig geen zorgen over!

Soorten lenzen

Omdat dit artikel bedoeld is om je te helpen de beste digitale camera te vinden, zal ik niet te diep ingaan op alle verschillende lensopties.

Verwisselbare lenzen bieden een hele wereld aan leuke en creatieve mogelijkheden, maar de talloze opties kunnen voor fotografen soms overbodig zijn.

De belangrijkste beslissing die u op dit punt moet nemen, is of u blij bent met een ‘vaste’ lens aan het uiteinde van uw camera, of dat u de flexibiliteit van verwisselbare lenzen wilt.

1. Camera’s met vaste lens

Deze zijn voorzien van een zoomlens of een lens met een vaste brandpuntsafstand (ook wel een ‘prime’ genoemd), maar hoe dan ook, je zit vast aan die ene lens. Veel point-and-shoot-camera’s hebben vaste lenzen, net als bridge-camera’s.

Ik bezit een compactcamera met vaste lengte (Fujifilm X100V) en ben dol op de eenvoud en efficiëntie van een enkele lens.

2. Camera’s met verwisselbare lenzen

Wanneer u uw eerste camera aanschaft, is het belangrijk om zowel de beschikbaarheid als de prijs van lenzen te controleren. Er zijn lenzen van eigen merk of ‘native’ die meestal de duurste en misschien wel de beste kwaliteitsopties zijn, en er zijn vaak ook verschillende opties van derden.

Als u verschillende lenzen kunt gebruiken, vergroot u uw creatieve mogelijkheden enorm. In sommige gevallen kun je er ook een foto mee maken die anders niet mogelijk zou zijn geweest.

Canon en Nikon bieden hier de grootste selectie lenzen voor hun DSLR’s, maar de kleinste selectie voor hun spiegelloze camera’s. Sony en Fujifilm bieden een veel grotere keuze aan lenzen voor het spiegelloze systeem.

Snelheid en prestaties

Dit heeft betrekking op de autofocussnelheid, frames per seconde (FPS) en de opstarttijd en algemene operationele snelheid van de camera. De meeste moderne camera’s rond de € 500 en hoger hebben een autofocussnelheid die voldoende is voor casual gebruik.

DSLR’s en spiegelloze camera’s bieden doorgaans betere prestaties dan compact camera’s en bridgecamera’s, hoewel dit afhankelijk is van het model. Over het algemeen moet je veel meer uitgeven aan een compactcamera om de snelheid van een groter model te kunnen evenaren.

FPS verwijst naar het aantal foto’s dat je achter elkaar kunt maken door de ontspanknop ingedrukt te houden tijdens de continue modus (ook wel ‘burst’ genoemd).

Een hogere FPS (meer dan 5) kan handig zijn voor het vastleggen van snel bewegende onderwerpen, maar het moet gepaard gaan met goede autofocus-trackingprestaties om ervoor te zorgen dat uw opnamen scherp zijn.

DSLR’s die hoge FPS bieden, kosten over het algemeen meer dan € 1.000, maar dit is niet het geval met spiegelloze camera’s: de Sony a6000 kost bijvoorbeeld minder dan € 500 en beschikt over een indrukwekkende 10 FPS.

Het is niet altijd een goede zaak om honderden frames af te kunnen schieten – je zult veel meer foto’s moeten bekijken tijdens het bewerken, en er is ook de vraag hoe snel je buffer kan ‘wissen’ (d.w.z. hoe lang de camera meegaat).

Opgesloten, terwijl alle beelden naar de geheugenkaart worden geschreven.

De algehele snelheid van de werking van de camera is een andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden. Doorgaans worden DSLR’s sneller wakker dan spiegelloze camera’s en richt-en-schietcamera’s.

Videoprestaties

Alle digitale camera’s maken tegenwoordig video, en sommige bieden hoogwaardige functies zoals 4K Ultra HD-resolutie, meerdere framesnelheden, superslow-motion, opnemen op hoge snelheid en time-lapse.

Als je een model met verwisselbare lenzen kiest, is het niet moeilijk om een videokwaliteit te krijgen die kan wedijveren met de allerbeste YouTubers en korte filmmakers.

De belangrijkste kenmerken waarmee u rekening moet houden als u serieus video van hoge kwaliteit wilt vastleggen met uw digitale camera, zijn:

 • Framesnelheden – 24 fps en 30 fps zijn standaard. 60 fps en hoger is ideaal voor slow motion-opnamen.
 • Beeldstabilisatie – of het nu in de body of in-lens (OIS) is, beeldstabilisatie is essentieel als u van plan bent video op te nemen zonder statief of cardanische ophanging.
 • 4K-video – meer resolutie = betere beeldkwaliteit en de mogelijkheid om zwaarder bij te snijden. Als dit een functie is, zorg er dan voor dat deze 4K kan opnemen met 24 fps en 30 fps.
 • Externe microfooningang – om de beste audio te krijgen, moet u een externe microfoon kunnen aansluiten.
 • Opnameduur – veel DSLR’s hebben een limiet voor hoeveel ze in één keer kunnen opnemen.
 • Roterend LCD scherm – om uzelf te filmen, of gewoon om te voorkomen dat uw nek de hele tijd naar voren strekt tijdens het fotograferen.
 • Clean HDMI out – om op te nemen op externe opnameapparaten.

Waar moet je opletten bij videobeelden?

Wanneer u een camera voor video kiest, probeer dan eerlijk tegen uzelf te zijn… Gebruikt u waarschijnlijk een grote DSLR of spiegelloze camera om af en toe beelden vast te leggen van uw spelende kinderen?

Of is het realistischer om aan te nemen dat uw smartphone uw eerste keuze zal zijn? Persoonlijk druk ik zelden op de opnameknop van mijn camera’s.

De iPhone kan al 4K-video van hoge kwaliteit opnemen, dus ik zie de noodzaak er echt niet van in. Bovendien kan het bewerken van video een pijnlijk trage ervaring zijn, vooral als je niet over een krachtige computer beschikt.

Camera merken

Hoewel er eigenlijk geen merkbaar verschil is in de beeldkwaliteit die je van de verschillende merken kunt verwachten, zijn er toch kleine nuances waar je op moet letten bij de keuze van je eerste camera.

Elk merk biedt zijn eigen selectie native lenzen die het uiterlijk van uw foto’s kunnen beïnvloeden, en in sommige nichegevallen kan het bepalen wat u precies kunt fotograferen.

Bovendien produceren sommige merken alleen camera’s met APS-C-sensor, terwijl andere alleen spiegelloze modellen produceren.

Laten we eens kijken naar de vier belangrijkste cameramerken en hun kenmerken, te beginnen met de twee belangrijkste namen in de branche: Canon en Nikon: ​

Canon

Het grootste fotografiemerk ter wereld, geschikt voor alle soorten fotografen, van absolute beginners tot de beste professionals ter wereld. Canon staat bekend om het grootste assortiment lenzen, waaronder EF-, EF-S-, EF-M- en R-lenzen, waarbij de heilige graal elke lens met de iconische ‘rode ring’ is, ook wel bekend als lenzen uit de L-serie.

Canon DSLR lenzen zijn over het algemeen iets goedkoper dan Nikon, en er zijn meer speciale lenzen: exotische prime-lenzen met een diafragma van f/1.2, supertelefoto’s, tilt-shifts en andere varianten die meer geschikt zijn voor professionele fotografen.

Voor beginners is er een ruime keuze aan betaalbare lenzen, waaronder enkele uitstekende opties die beginnen vanaf slechts € 100.

Canon produceert een gevarieerde selectie camera’s (1), waarbij de belangrijkste verkopen afkomstig zijn van compact camera’s en DSLR’s.

Je kunt een geweldige Canon DSLR op instapniveau kopen voor ongeveer € 500. Eén gebied waarop de Canon camera een inhaalslag maakt, is spiegelloos: hun eerste full-frame spiegelloze model werd relatief recent uitgebracht (in 2018) en hun lensselectie is nog steeds klein en duur.

Ik zou Canon aanbevelen voor compact camera’s en DSLR’s. Als je een professional bent of diepere zakken hebt, zijn hun spiegelloze camera’s uit de R-serie ook een goede optie.

Nikon

Nog een enorm populair fotografiemerk, zij het veel kleiner dan Canon. Nikon richt zich op alle fotografen en biedt een aantal van de beste DSLR’s op instapniveau voor beginners, tot ongelooflijke vlaggenschipbody’s voor professionals.

Nikon biedt ook een enorme keuze aan DSLR lenzen, hoewel kleiner dan die van Canon. Voor beginners zijn er veel betaalbare lenzen beschikbaar, vanaf ongeveer €100,-.

Nikon produceert lenzen in het ‘DX’- en ‘FX’-formaat, die verwijzen naar hun compatibiliteit met respectievelijk APS-C- en full-frame sensorformaten. U vindt een gevarieerde selectie Nikon-camera’s, waarvan de meest populaire compact camera’s en DSLR’s zijn.

Je kunt een uitstekende Nikon DSLR op instapniveau kopen voor ongeveer € 500.

Nikon’s uitstapje naar de wereld van full-frame spiegelloze camera’s was ook relatief recent (2024), en hun body- en lensselectie is beperkt en duur. (Net als bij Canon heb je de mogelijkheid om de bestaande selectie DSLR lenzen ‘aan te passen’ voor gebruik op de nieuwste spiegelloze camerabehuizingen.)

Ik zou een Nikon camera aanbevelen vanwege hun uitstekende DSLR’s uit de D-serie. Als je een professional bent of diepere zakken hebt, zijn hun spiegelloze camera’s uit de Z-serie ook indrukwekkend.

Sony

Sony is de belangrijkste speler als het gaat om spiegelloze en premium point-and-shoot-camera’s. Hun Cyber-shot-serie compact camera’s is nog steeds enorm populair en er verschijnen meerdere keren per jaar nieuwe modellen.

De Sony camera staat bekend om zijn nieuwste technologie, waarbij hun assortiment Alpha spiegelloze camera’s de industrie domineert op het gebied van autofocusprestaties.

Sony full frame spiegelloze camera’s bieden ook de beste batterijduur van alle andere merken in de branche. Sony biedt een ruime keuze aan lenzen, maar het verbleekt in vergelijking met dat van Nikon en Canon.

Lenzen zijn doorgaans ook duurder, met minder opties voor beginners. U kunt echter nog steeds kiezen uit een reeks betaalbare APS-C-spiegelloze camera’s op instapniveau en enkele werkelijk toonaangevende Sony Alpha full-frame camera’s, als uw budget dit toelaat.

Fujifilm

Fujifilm, een andere belangrijke speler in de wereld van spiegelloze camera’s, is misschien het best bekend om zijn instantcamera’s en filmmateriaal. Een belangrijk onderscheid tussen de spiegelloze camera’s van Fujifilm is hun APS-C-sensorgrootte.

Ze produceren ook midden formaat sensorcamera’s (groter dan full frame), maar ze produceren niets met een full frame sensor. De enorm populaire Fujifilm camera uit de Fujifilm X-serie hebben een unieke retro-geïnspireerde look en ‘filmsimulaties’, die het populaire Fuji-filmmateriaal nauwkeurig nabootsen.

Dit maakt ze een populaire keuze als je het fotobewerkingsproces wilt overslaan. Fujifilm biedt een aantal uitstekende lenzen aan, al is het aanbod niet zo breed als dat van Sony.

Bovendien moet je vanwege de ‘crop-factor’ van hun APS-C-sensorcamera’s bij het selecteren van lenzen rekening houden met een brandpuntsafstand vermenigvuldigingsfactor van 1,5x.

Hoewel Fujifilm een fijne selectie camera’s aanbiedt en er meerdere keren per jaar nieuwe modellen verschijnen, begint hun instapaanbod tegen een iets hogere prijs dan die van Sony.

De esthetiek van Fuji-camera’s is een belangrijke reden om in dit merk te investeren: hun camera’s zien er geweldig uit en voelen geweldig aan, en hebben legio toegewijde fans verdiend.

Resolutie (aantal Megapixels)

De resolutie van digitale camera’s wordt gemeten in megapixels – één megapixel = één miljoen pixels. Als het om digitale camera’s gaat, is een hoog aantal megapixels het belangrijkst als je een foto ‘bijsnijdt’ of als je van plan bent grote foto’s af te drukken.

Foto’s met meer megapixels hebben meer details, maar zijn daardoor groter in bestandsgrootte, wat betekent dat het in het algemeen langer kan duren om ze te bewerken, verzenden, opslaan en verwerken.

De meeste camera’s hebben de mogelijkheid om desgewenst een lagere resolutie te kiezen, wat handig kan zijn bij het overbrengen naar smart devices om online te delen.

Mensen beoordelen de beeldkwaliteit van een camera vaak ten onrechte op basis van het aantal megapixels, maar dit is niet het geval. De pixelgrootte is belangrijker en deze wordt bepaald door de grootte van de beeldsensor.

Je chique smartphone met 50 megapixels zal nooit concurreren met een geweldige DSLR met ‘slechts’ 24 megapixels, aangezien de DSLR-sensor veel groter is.

Laat het aantal megapixels niet een bepalende factor zijn bij het winkelen voor een camera. Tenzij u van plan bent grote, zeer gedetailleerde afdrukken af te drukken, hoeft u weinig te investeren in een camera met meer dan twintig megapixels.

Camera functies

Dit zijn de functies die u zullen helpen bij het nemen van uw uiteindelijke beslissing bij het kiezen van een nieuwe camera. Geen van deze is essentieel, en alleen jij weet of ze echt belangrijk zijn bij het nemen van je uiteindelijke beslissing.

 • Lange batterijduur – spiegelloze en richt-en-schietcamera’s hebben doorgaans een veel kortere batterijduur dan DSLR’s.
 • Handmatige opname modus – als u meer wilt weten over fotografie, is een camera met een handmatige opnamemodus essentieel. Automatische modi – hoeveel u aan het ‘brein’ van de camera kunt overlaten.
 • Hoge framesnelheid – de mogelijkheid om meerdere foto’s achter elkaar te maken kan handig zijn voor het vastleggen van snel bewegende acties
 • Hoge ISO prestaties – helpt u beelden vast te leggen bij weinig licht zonder gebruik te maken van een flitser.
 • Roterend/kantelbaar LCD scherm – handig voor selfies en experimenteren met uw composities.
 • Dubbele geheugenkaartsleuven – directe back-up, maar alleen echt relevant als u een professional bent.
 • Microfooningang/uitgang – vereist als je serieus bezig bent met video-opnamen. Filmsimulaties – uniek voor Fujifilm-camera’s, maar andere merken bieden creatieve effecten en filters.
 • Touchscreen – het kan leuk zijn om smartphonegebaren op je camera te kunnen gebruiken. Eye/Face Tracking Autofocus-systeem – geavanceerde autofocustechnologie die beperkt is tot spiegelloze camera’s.
 • Elektronische zoeker – een ‘EVF’ kan meer informatie weergeven dan een ‘OVF’ en biedt een WYSIWYG-weergave.
 • Beeldstabilisatie – essentieel voor vloeiendere video-opnamen en opnamen uit de hand.
 • Weerbestendig/stofdicht – handig als u veel reist of onder alle weersomstandigheden fotografeert.
 • RAW-beeldformaat – RAW-bestanden bieden meer flexibiliteit bij het bewerken. Zie RAW versus JPEG. Wifi, Bluetooth, NFC – breng beelden draadloos over naar uw apparaten en/of bedien uw camera op afstand.

Camera merken proberen te concurreren door mooie nieuwe functies te introduceren, maar mijn advies is om je beslissing te nemen op basis van de kernelementen.

In onze webshop vind je camera’s van alle merken en tegen de laagste prijs!

Essentiële camera accessoires

Hoewel het belangrijk is om bij de aanschaf van je eerste camera niet te gek te doen met accessoires, zijn er een paar dingen die ik essentieel vind:

 • Software – je moet leren hoe je foto’s kunt bewerken als je wilt dat ze opvallen. Ik raad Adobe Lightroom aan, maar er zijn ook veel goede alternatieven.
 • Geheugenkaart – koop de snelste die u zich kunt veroorloven, en een snelle geheugenkaartlezer. Zie geheugenkaarthandleiding.
 • Reserve batterijen – speciaal voor spiegelloze camera’s.
 • Screen Protector – goedkope manier om de levensduur van het LCD-scherm aan de achterzijde van uw camera te verlengen.
 • Camera riem – zie onze gids voor de beste camera riemen
 • Camera tas – niet nodig voor richt-en-schietcamera’s. Zie onze gids voor cameratassen.

Een veelgemaakte fout die beginners maken, is dat ze alles in de koopjesbak van de plaatselijke camerawinkel kopen, maar in werkelijkheid zijn er in eerste instantie maar heel weinig accessoires nodig.

Wanneer u uw stijl begint te ontwikkelen en beseft wat voor soort fotografie u interesseert, zullen enkele van de volgende accessoires nuttig kunnen zijn.

Wil je een professionele camera kopen?

Bij Vette Foto kun je elke camera kopen tegen de laagste prijs. Daarbij bieden wij cursussen aan voor de juiste instellingen, lenzen en hoe je moet fotograferen. Bestel dus altijd bij vettefoto.nl!

Share This Story, Choose Your Platform!