Videograaf

Zoek je een videograaf of wil je er één worden? Dan is deze guide van Vette Foto precies wat je nodig hebt. We nemen alle mogelijkheden met je door over videografie.

19 videografietips voor professioneler ogende video’s

Het maken van een gepolijste, professioneel ogende video hoeft niet te betekenen dat u geld moet uitgeven aan dure videografieapparatuur en workshops voor het maken van films.

Je kunt een goede videograaf worden door aandacht te besteden aan een paar belangrijke details die in eerste instantie misschien niet voor de hand liggen, en door je vak te oefenen.

Deze videografietips zullen zeer nuttig blijken te zijn, of u nu een hoogwaardigere productie maakt of gewoon een vlog maakt waar uw kijkers graag naar zullen kijken.

Veel van deze videografietips en -technieken zijn tijdloos. Dat betekent dat je dit nog steeds als je complete gids kunt beschouwen als je besluit een carrière in de videografie na te streven en cameraman of filmmaker te worden. Probeer ze uit en leer ze uit je hoofd.

Gaandeweg zullen deze videografietips u niet alleen helpen professioneler ogende video’s te maken die indruk zullen maken op uw publiek, maar ze zullen u ook helpen uw potentieel en uw eigen creatieve filmstijl te realiseren.

19 tips om uw video’s naar een hoger niveau te tillen

Wil je een professionele videograaf worden? Dan moet je deze tips opvolgen:

1. Onderzoek

Doe eerst en vooral je onderzoek als videograaf. Hoe meer je over het onderwerp weet, hoe beter je dat specifieke verhaal kunt vertellen.

Of het nu gaat om een interview dat u voert of om een gesprek dat u aan het opbouwen bent, u moet weten waar u het over heeft als u belangrijke informatie aan uw publiek wilt overbrengen.

2. Verzamel uw videograaf uitrusting

Gelukkig leven we voor beginners in een tijd waarin digitale camera’s van hoge kwaliteit betaalbaar zijn voor persoonlijk en recreatief gebruik. Je kunt videografie oefenen met gadgets die je misschien al hebt.

Denk aan uw iPhone of Android-smartphone, zolang u deze eenvoudige dingen in gedachten houdt:

  • Gebruik de camera aan de achterkant voor beelden van betere kwaliteit
  • Fotografeer in landschapsmodus (horizontaal in plaats van verticaal)
  • Schakel het overlayraster op uw scherm in, als u dat hebt, wanneer u video opneemt. Dit geeft u een handige handleiding voor het waterpas houden van uw telefoon.

Als je er het budget voor hebt, raden we zeker aan om een cardanische stabilisator voor je camera aan te schaffen voor stabielere opnamen uit de hand, een externe microfoon voor beter geluid en een betrouwbaar videostatief.

3. Plan je opname

Als je een muziekvideo, reclamespot of korte film gaat opnemen, heb je veel meer vrijheid om je volledige videoproductie van begin tot eind te plannen. Om het echt als een professional te doen, maak je je eigen storyboard met illustraties van je scènes op volgorde.

Dit zal u helpen uw definitieve beeldmateriaal vooraf te visualiseren en uw gewenste opnamen te schetsen.

Het zal dienen als uw gids tijdens het fotograferen en bewerken, en het kan u helpen bij het bepalen van het perfecte tijdstip voor fotograferen, de gewenste locaties en de juiste camera’s die u moet gebruiken (voor het geval u meerdere opties heeft) voordat u gaat filmen.

Aan de andere kant, als je verslag doet van een evenement, wil je er zo goed mogelijk klaar voor zijn.

Bij huwelijksvideografie moet de trouwvideograaf bijvoorbeeld weten hoe hij alle belangrijke momenten moet vastleggen en fantastische video’s van de bruid, bruidegom en het huwelijksfeest kan maken. Een paar handige tips voor trouwvideografie om te onthouden: ​

  • Zorg ervoor dat je de tijdlijn voor de hele trouwdag als je broekzak kent – van de ceremonie tot het receptieprogramma. Zorg dat je een trouwfotolijst voorbereidt.
  • Deze lijst moet de eerste kus, het aansnijden van de taart en andere belangrijke momenten bevatten waarop het stel vereeuwigd zou willen worden. Net zoals er trouwfotografiestijlen zijn, zijn er ook bepaalde opnamestijlen voor trouwvideografie.
  • Houd je aan een specifieke stijl. Wees consistent en gebruik de juiste die bij het bruidspaar en hun evenement past voor de perfecte filmische trouwvideo.

4. Vertel een verhaal

Een van de belangrijkste redenen waarom kijkers hun interesse in een video verliezen, is een gebrek aan storytelling. Eén enkele afbeelding of een korte videoclip kan een diepgaand statement maken, een geestige anekdote overbrengen of een aangrijpende observatie maken over de menselijke conditie.

Verander je focus van het ene onderwerp naar het andere of bouw drama op met interessant licht, de keuzes zijn aan jou. Bouw emotie in het verhaal en houd de aandacht van de kijker vast. Kies als videograaf een uitgangspunt waar mensen zich in kunnen herkennen.

Voeg een beetje conflict toe en sluit uiteindelijk af met een soort oplossing. Dit zijn allemaal basiselementen van het vertellen van verhalen, maar het is aan jou om te beslissen hoe je het presenteert binnen de setting van je eigen unieke visie.

Je moet als beginnende videograaf ook rekening houden met demografische doelgroepen. Voor wie maak je de video? Maak je bijvoorbeeld een commercial voor een fastfoodketen of voor een kledingmerk? ​Vraag dan een offerte bij ons aan.

5. Laten zien, niet vertellen

Video storytelling is per definitie een visueel medium. Om de volledige capaciteit ervan te benutten, moet je de kijker onderdompelen in de wereld alsof hij/zij getuige is van de actie. Laat ze hun conclusie trekken en hun eigen mening vormen.

Op die manier is er een groter gevoel van voldoening als ze het zelf ontdekken. Dus nu je laat zien in plaats van vertelt, kun je het klassieke ‘Wide, Medium, Tight’ gebruiken, dat sinds de conceptie min of meer deel uitmaakt van de taal van de cinema.

Het kan worden gebruikt om uw locatie vast te stellen, de kleinste details weer te geven en al het andere daartussenin. Wat je laat zien is net zo belangrijk als hoe je het laat zien, wat verwijst naar motivatie.

Waarom gebruik je een groothoeklens als videograaf? Waarom zou je de camera moeten bewegen of een slow-motion-opname moeten maken? Elk hulpmiddel in je filmische arsenaal heeft een reden of motivatie nodig om te worden gebruikt.

6. Zorg voor goede verlichting

Een van de grootste geheimen voor het maken van professioneel ogende video’s is het gebruik van verlichting voor het vertellen van verhalen. Probeer tijdens het conceptualiseren bewust om te gaan met uw verlichting.

Bepaal welke soorten lampen je nodig hebt en waar je ze gaat plaatsen om het gewenste effect te bereiken. Of als je een beperkt budget hebt en met bestaande lampen werkt (zoals lampen en de zon), bedenk dan hoe je dit voor jouw specifieke scène kunt laten werken.

Als je bijvoorbeeld een dramatisch ogende scène wilt, wil je schaduwen op de juiste plaatsen. Integendeel, voldoende licht kan vrolijkheid toevoegen en een etherisch gevoel creëren, afhankelijk van de plaatsing van het licht.

Voor meer videografietips kunt u in deze tutorial meer leren over filmische lichttechnieken.

7. Houd de achtergrond eenvoudig

Film niet zomaar ergens. Probeer een eenvoudige achtergrond te gebruiken of verbeter deze door zoveel mogelijk rommel te verwijderen.

Veel videografen gebruiken effen gekleurde achtergronden – of het nu een muur, een laken of achtergrondpapier is – en plaatsen zichzelf (of hun onderwerpen) er een paar meter vanaf om te voorkomen dat er een schaduw ontstaat.

De sleutel is om elementen te minimaliseren die ervoor zorgen dat de scène er rommelig uitziet en de aandacht van uw onderwerp afleiden.

Hoewel er thema’s en verhaallijnen zijn die baat hebben bij een rommelige scène, wil je je misschien concentreren op het verbeteren van je videografie met de basisprincipes en vervolgens een niveau hoger gaan en van daaruit experimenteren.

8. Verbeter uw compositie

Een professionele filmmaker of iemand uit de filmindustrie kan tijdens de eerste paar seconden van een videoproject het werk van een amateur herkennen. Dat geldt nog steeds, zelfs als er hoogwaardige camera apparatuur werd gebruikt. Dus wat geeft ze weg? Het is hun gebrek aan een goede kadrering en compositie.

Wat veel beginners zich niet realiseren is dat goede videografie (vooral cinematografie) meer inhoudt dan alleen je camera op je scène of onderwerp richten. Het gaat om het ordenen en laten vertellen van visuele elementen.

Het betekent ook dat je de kadrering van je camera moet veranderen om de scène er esthetisch aantrekkelijk uit te laten zien. Een van de belangrijkste tips en compositieregels voor filmische videografie is de Rule of Thirds.

Hier plaats je het hoofd van je onderwerp iets hoger (niet in het midden) van het frame en geef je hem/haar visuele adem- of loopruimte als hij naar de zijkanten kijkt.

Een andere manier is om aan dezelfde kant te blijven als twee pratende mensen bij het maken van opnamen over de schouder. Ook is het cruciaal om een voor- en achtergrond te hebben om diepte in een scène te creëren.

Sommige hiervan zijn vergelijkbaar met de basistechnieken voor fotografiecompositie, dus misschien wil je deze lezen en oefenen met gerelateerde tutorials.

9. Experimenteer met hoeken

De hoeken die u gebruikt om uw inhoud vast te leggen, hebben een enorme invloed op de stemming en het perspectief. De belangrijkste hoeken die filmmakers gebruiken zijn laag, hoog, vanuit vogelperspectief en over de schouder.

Het perspectief vanuit een lage hoek wordt bereikt door de camera onder de ooglijn te plaatsen en naar het onderwerp te kijken. Dit wordt ook wel de ‘heroïsche’ invalshoek genoemd, omdat het onderwerp boven alles lijkt uit te torenen en groter lijkt dan het leven.

Vanuit een hoge hoek wordt het onderwerp iets van boven gezien. Het wordt vaak gebruikt om een gevoel van de omgeving te geven. Wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt, kan het onderwerp er echter ook kwetsbaarder uitzien.

Het vogelperspectief wordt vaak van hoog bovenaf genomen en vaak vastgelegd met een drone. Het stelt de kijker in staat een groter beeld van de omgeving te krijgen dan een perspectief vanuit een hoge hoek mogelijk maakt.

De weergave over de schouder wordt vaak gebruikt wanneer personages met elkaar praten of om iets te laten zien dat het ene personage wel ziet, maar het andere niet.

10. Selecteer uw talent

Het is cruciaal om het juiste talent voor je video te kiezen. Interview meerdere kandidaten alvorens te beslissen. Het is ook verstandig om iemand te kiezen met ervaring in situaties die vergelijkbaar zijn met de inhoud die u maakt.

Als je bijvoorbeeld een instructievideo maakt, heb je iemand nodig die in het verleden soortgelijke inhoud heeft gemaakt. Iemand die alleen ervaring heeft met het maken van reclamespots over energiedrankjes, is wellicht niet het juiste talent voor die specifieke baan.

Een ervaren videograaf houdt er rekening mee dat goed talent geld kost, dus zorg ervoor dat u daarvoor budget vrijmaakt. Je hebt iemand nodig die een scala aan emoties kan uitbeelden, van opwinding tot verdriet en alles daartussenin.

De spreek- en intonatievaardigheid van een talent zijn ook belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Zorg ervoor dat het talent kan spreken op een manier die past bij uw product of inhoud.

Het talent moet ook met verschillende intonaties kunnen spreken. Vermijd koste wat het kost de monotone spreker!

11. Let op de juiste plaatsing van de camera

Een veelgemaakte fout die beginners maken, is dat ze zich er niet druk over maken hoe de brandpuntsafstand van de lens en de relatieve afstand van de camera tot het onderwerp het uiterlijk van de scène beïnvloeden.

Bij close-up-opnamen dient u uw camera nooit dicht bij uw onderwerp te plaatsen, omdat dit onaantrekkelijke gezichtsvervormingen kan veroorzaken en het voor u lastiger kan maken om de randen van de scène uit te snijden.

Het is veel gemakkelijker om uw camera een paar meter verderop te plaatsen en voorzichtig in te zoomen met uw cameralens.

Maar voordat u met uw camera gaat zoomen, moet u weten dat u dit optisch (met de cameralens) moet doen in plaats van digitaal (door op uw scherm te knijpen), omdat dit laatste de kwaliteit van uw videoclips zal verslechteren en ze er mogelijk pixelachtig uit zal laten zien.

12. Gebruik handmatige scherpstelling

Hoewel de autofocusfunctie op uw camera erg handig kan zijn, kan deze uw opname verpesten wanneer deze in en uit focus gaat terwijl u probeert uw onderwerp te lokaliseren in slecht verlichte scènes.

De sleutel is om de belichtings-/focusvergrendeling op uw smartphone te gebruiken of over te schakelen naar handmatige scherpstelling op uw zelfstandige camera, zodat u uw eigen ogen kunt gebruiken en zelf de scherpstelling kunt instellen.

Door de focus in te stellen, kan een videograaf ook coole effecten aan uw video toevoegen, zoals met behulp van de rackfocustechniek, waarbij u achtereenvolgens op verschillende objecten kunt scherpstellen (met behulp van een geringe scherptediepte waardoor al het andere vervaagt) om uw video te richten. aandacht van de kijker.

Als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan het een zeer krachtig hulpmiddel zijn voor het vertellen van verhalen.

13. Stel uw witbalans in

Een echte uitdaging waar veel videografen mee te maken hebben, is temperatuur- en kleurcorrectie. Als u meer dan één camera gebruikt om dezelfde scène op te nemen, is het mogelijk dat de videograaf camera’s verschillende standaardkleurtemperaturen hebben.

Dit is een probleem bij het gebruik van camera’s van verschillende merken zoals Sony en Canon. Ook bij gebruik van camera’s van hetzelfde merk kan het een probleem zijn.

Kun je je voorstellen hoe afleidend het zou zijn om afwisselend blauwachtige en warmgele fragmenten te zien? Stel de witbalans op alle camera’s in voordat u gaat opnemen om consistentere, professioneel ogende clips te produceren.

Dit zal het bewerkingsproces helpen versnellen en de postproductiekosten in de toekomst verlagen. Bonustip: de “juiste” witbalans is subjectief en kan afhangen van de gewenste output.

Je kunt het bijvoorbeeld opzettelijk zo instellen dat het er nog kouder uitziet, om de scène een kille of angstaanjagende sfeer te geven. Gebruik het om aan je verhaal te werken, zolang je consistentie in elke unieke scène oefent.

14. Belicht scènes gelijkmatig

Een ander probleem dat je tegen kunt komen als je meerdere videocamera’s gebruikt om een scène te filmen, is dat je clips krijgt die er qua belichting niet hetzelfde uitzien.

Dezelfde scène kan er op de ene videocamera donkerder uitzien en op de andere camera helderder.

Dit is het geval als u niet dezelfde belichtingsinstellingen instelt, zoals uw framesnelheid, ISO-niveaus en diafragma. Dit is de reden waarom speciale filmlenzen t-stops hebben.

Deze staan voor exacte diafragmawaarden, in plaats van de meer theoretische f-stopwaarde op reguliere fotografielenzen. Voor beginners is het misschien gemakkelijker om in gecontroleerde instellingen te fotograferen.

Je kunt als startende videograaf elk tijdstip van de dag dezelfde verlichting hebben en dezelfde camera gebruiken met vergrendelde belichting. Ja, het opnemen kan langer duren. Het bespaart u echter de hoofdpijn van het corrigeren van uw belichting tijdens de postproductie.

Bonustips voor videografie: Als je buiten moet fotograferen, doe dat dan snel en op een heldere dag, zodat de zon niet ondergaat en de wolken je verlichting niet in de weg zitten.

15. Pas filmische technieken toe

Een echt professioneel ogend videoproject bevat een mix van basiscamerabewegingen die niet alleen het vertellen van verhalen zullen verbeteren, maar ook uw kijkers geïnteresseerd zullen houden.

Als je je videografie naar een hoger niveau wilt tillen en echt indruk wilt maken op je publiek, wil je misschien een paar cinematografische technieken toepassen.

De videograaf technieken die u wilt gebruiken, zullen sterk afhangen van uw creativiteitsniveau en de manier waarop u de scènes wilt presenteren, maar het is altijd ideaal om alleen de essentiële technieken te kiezen die uw verhaal het beste vertellen.

Je wilt ze niet overdrijven en je kijkers uiteindelijk overweldigen met de beelden in plaats van met je verhaal.

16. Vermijd wankele schots

Of je nu aan het pannen bent, een kraanopname maakt of heen en weer beweegt, je wilt niet dat je opnamen er wankel uitzien. Afgezien van het feit dat uw beelden mogelijk op homevideo’s lijken, kunnen uw kijkers zich zeeziek voelen.

Het is van cruciaal belang dat u uw camera op een statief of op een andere stabiele ondergrond houdt. Zodra je camera is ingesteld, probeer je camera niet te bewegen tenzij dat echt nodig is.

Wanneer je toch moet beginnen met pannen of zoomen, behandel je camera dan als een vol kopje koffie. Houd uw snelheid constant en stop niet plotseling. Zo wordt je een goede videofotograaf!

17. Kies de juiste video shots

Hier zijn een paar videografietips van professionele cinematografen die je misschien niet in veel instructieartikelen tegenkomt. Houd uw opnamen langer dan vijf seconden, maar niet langer dan tien seconden, om de aandacht van uw kijkers effectief vast te houden.

Houd er tegelijkertijd rekening mee dat u uw opnamen minimaal 10 seconden stabiel moet houden; vóór die tijd mag u niet pannen of zoomen.

Veel beginners vinden deze uiterst nuttig bij het minimaliseren van camerabewegingen, het verkorten van de opnametijd en het eenvoudig houden van de reeksen tijdens de postproductie van een videograaf.

18. Plan voor audio

Heb je ooit een YouTube-video met slecht geluid gezien? Natuurlijk heb je dat gedaan! Het is ondraaglijk om te zien, toch? In veel opzichten kun je stellen dat audio belangrijker is dan video voor een verscheidenheid aan inhoud.

Voor de beste inhoud kunt u speciale audio gebruiken in plaats van de microfoon die in uw camera is ingebouwd. U moet rekening houden met de richting van de audio die u wilt vastleggen.

Wilt u alleen de stem van de persoon voor de camera vastleggen of ook een deel van het omgevingsgeluid? Is er slechts één persoon aan het woord of is het een interview? Maakt het uit of de microfoon zichtbaar is?

Je zult de audio ook willen monitoren met een speciale hoofdtelefoon om er zeker van te zijn dat de niveaus voldoende zijn maar niet worden afgekapt. Dit is voor elke videograaf belangrijk om te weten.

Neemt u inhoud rechtstreeks op de camera of op een extern apparaat op? Overweeg ten slotte om op minstens twee manieren op te nemen, vooral voor zeer belangrijke inhoud die u mogelijk niet opnieuw kunt opnemen.

19. Maak opname om te bewerken

Deze specifieke ‘pro-tip’ betekent simpelweg dat je tijdens het filmen als een redacteur moet denken. Wanneer u een scène opneemt, wilt u verschillende hoeken en een paar ‘veiligheidsfoto’s’ vastleggen.

Dit betekent dat u later keuzes heeft bij het maken van uw definitieve snede. Dit bespaart u tijd en moeite die u anders aan het opnieuw filmen zou besteden.

Bovendien voorkomt u dat u genoegen neemt met ondermaatse foto’s waardoor uw werk er onprofessioneel uitziet. En als u gaat bewerken, gebruik dan eenvoudige videobewerkingssoftware waaraan u kunt wennen voordat u doorgaat naar ingewikkelder programma’s.

U kunt als nieuwe videograaf leren van onze videobewerkingstips, die eenvoudige maar professionele technieken omvatten, naast het eenvoudig knippen, knippen en corrigeren van videoclips en audioniveaus.

Ten slotte de beste camera’s voor het opnemen van video’s

Aspirant-filmmakers maken zich vaak zorgen dat ze een flink budget nodig hebben voor het maken van kwaliteitsvideo. Er zijn zoveel cameratypen, maar uiteindelijk is de beste camera voor een nieuwe videograaf de camera die je weet te gebruiken.

Hoewel je misschien droomt van een bioscoopcamera die tienduizenden dollars kost, is de markt gevuld met geweldige DSLR’s en spiegelloze camera’s die uitstekend geschikt zijn voor het maken van video van hoge kwaliteit.

Als u al een DSLR of spiegelloze camera heeft, kunt u meteen aan de slag met videoproductie.

Zoek naar tutorials voor de videofuncties van uw specifieke camera en leer de ideale instellingen voor het opnemen van video. Zoek bijvoorbeeld online naar ‘Sony a7III beste video-instellingen’. ​

Wil je een videograaf inhuren?

Bij Vette Foto kun je in de webshop alles kopen om met videografie te starten. Wil je professionele video’s laten maken? Vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Share This Story, Choose Your Platform!