Welk statief moet ik kopen?

Of u nu uw mogelijkheden wilt uitbreiden om creatievere opnamen te maken of uw onderwerp wilt worden en zelfportretten wilt maken, een statief is een essentieel accessoire.

Het is essentieel voor een reeks fotografietypen, waaronder fotografie bij weinig licht, nachtfotografie, lichte schilderkunst, lange belichtingstijden, macrofotografie (met name focusbracketing), en kan ook uw videowerk naar een hoger niveau tillen om een veel professionelere uitstraling te geven.

In deze ultieme gids leer je alles wat je moet weten over statieven, samen met onze deskundige technisch redacteur Geert Vega. Ik vermoed dat veel fotografen een schuldgevoel hebben dat ze eigenlijk vaker een statief zouden moeten gebruiken.

Hoewel de opmerkelijke hoge ISO- en beeldstabilisatiemogelijkheden van moderne camera’s het mogelijk maken om vanuit de hand te fotograferen bij ongelooflijk weinig licht, kun je met een statief lage ISO’s selecteren voor de best mogelijke beeldkwaliteit of lange belichtingstijden gebruiken voor een creatief effect.

Wil je een statief kopen? Bestel hem dan met korting in onze webshop!

Hoe een statief te kiezen

Gewicht – Het probleem is natuurlijk dat statieven groot, zwaar en onhandig zijn om op te zetten – of dat waren ze altijd. Het goede nieuws is dat, als je allergisch bent geworden voor statieven nadat je met een stevig metalen beest van enkele kilo’s hebt gesjouwd, de nieuwste aanbiedingen lichter en draagbaarder zijn dan ooit tevoren.

Koolstofvezel versus aluminiumlegering – Technologie en design zijn de afgelopen jaren enorm vooruitgegaan. Koolstofvezel is van een dure luxe uitgegroeid tot een mainstream materiaal, dat zowel een lager gewicht als een superieure demping van trillingen biedt. Veel modellen zijn verkrijgbaar in beide materialen, en ik zou altijd koolstofvezel aanbevelen als je het kunt betalen. Aluminium poten zijn goedkoper, maar zijn meestal zwaarder. ​

Beensecties – drie, vier of vijf? Waar driedelige poten ooit als de norm werden beschouwd, zijn modellen met vier of vijf delen nu standaard, waardoor een kortere opgevouwen lengte ontstaat die handiger is om te dragen, vooral in combinatie met omgekeerd opvouwbare poten. Anti-twist beenvergrendelingen maken het opzetten sneller dan ooit, terwijl het Arca Swiss zwaluwstaartpatroon naar voren is gekomen als de de facto standaard voor snelkoppelingsplaten.

Controleer ook de beenhoeken, vooral als u op oneffen terrein fotografeert of in kleine ruimtes waar u een of twee benen verder moet spreiden dan de andere. Zoek naar poten die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gekanteld, omdat deze voor de meeste taken oneindig de voorkeur hebben.

Benen vervolg – flip-locks versus twist-locks – Sommige statieven gebruiken flip-locks, terwijl andere twist-locks gebruiken. Als de snelheid van het opzetten belangrijk is, zoek dan naar poten met drie secties en draaisluitingen; als draagbaarheid essentieel is, maar snelheid minder, zoek dan naar poten met vier of vijf secties en flip-locks (statieven met meer beensecties hebben meestal kortere opgevouwen lengtes)

Andere dingen om te overwegen bij een tripod

Hoe zit het met de middenkolom? De meeste statieven zijn voorzien van een middenkolom die kan worden uitgeschoven om de hoogte van uw camera te verhogen, of kan worden gekanteld en soms zelfs omgekeerd voor stabiliteit onder anderszins lastige hoeken.

Voor macrofotografen die vaak vanaf de grond fotograferen, is dit een enorm belangrijke factor. Eén techniektip voor gebruik in de middenkolom: voor maximale stabiliteit strek je eerst de benen en zet je de middenkolom pas in als je de maximale beenstrekking hebt bereikt.

Statiefvoetjes – Terwijl gladde rubberen voetjes het meest geschikt zijn voor harde oppervlakken en onderwerpen zoals interieurarchitectuur en studiostillevens, bieden metalen puntige voetjes meer grip als je op een oneffen ondergrond fotografeert. Sommige statiefpoten zijn voorzien van rubberen voetjes met interne metalen punten die indien nodig kunnen worden ‘onthuld’.

Zijn merk en prijs van belang? In een markt die ooit werd gedomineerd door Manfrotto en Gitzo, is er ook een breder scala aan merken om uit te kiezen in onze online webshop. Nieuwere namen als Benro, 3 Legged Thing, Feisol en Sirui bieden innovatieve producten tegen concurrerende prijzen, terwijl ook langer gevestigde merken als Vanguard en Velbon een mooi aanbod hebben. De algemene regel is uiteraard dat u krijgt waar u voor betaalt.

Welke merk statief? Zoals verwacht met al deze concurrentie, is er een breder assortiment statieven en koppen op de markt, maar dit betekent dat het kiezen van de beste optie voor jouw behoeften op zijn zachtst gezegd verwarrend kan zijn. Lees verder voor ons overzicht van wat er beschikbaar is en onze aanbevelingen voor de beste kit op de markt.

Top statieven en kits

Statieven zijn er in veel verschillende stijlen en maten, elk met zijn eigen specifieke sterke punten. Hier is onze gids voor statieven en kits:

Lichtgewicht, voordelige statieven

Goede statieven hoeven geen ton te wegen of een fortuin te kosten, en het is mogelijk om lichtgewicht maar stevige statieven te krijgen voor minder dan € 100.

Compromissen zijn onder meer een lagere maximale hoogte en aanbevolen belasting, wat betekent dat deze statieven het meest geschikt zijn voor gebruik met kleinere DSLR – of spiegelloze camera’s met kantelbare schermen, en niet ideaal voor fotograferen met grote lenzen.

Een goede optie is het Benro Slim TSL08 koolstofvezelstatief + N00 balhoofdset, die uitschuifbaar is tot 146 cm, in te pakken is tot 51 cm en slechts 1 kg weegt. Met slechts € 154 / € 99 is het een absoluut koopje.

Een andere goede keuze is de Vanguard VEO 3 GO 235AB. Deze uit vijf delen bestaande tripod van aluminiumlegering kan worden opgevouwen tot 38 cm en kan worden uitgeschoven tot 136 cm.

Met een gewicht van 1,2 kg ondersteunt hij camera/lenscombinaties met een gewicht tot 4 kg. Het kost een zeer redelijke € 140 / € 165. Als dit model niet past, heeft Vanguard nog veel meer opties in aluminium- en koolstofvezelmodellen om uit te kiezen. ​

Reisstatieven

Als je op stedentrip gaat, of van plan bent de hele dag een statief mee te nemen, dan is een ultralicht en compact reismodel wenselijk. Vijfdelige poten en tweedelige middenkolommen zorgen ervoor dat statieven van goede grootte kunnen worden ingeklapt tot handbagagevriendelijke afmetingen.

Voor een ultradraagbare optie is de uitstekend ontworpen koolstofvezel uit de Benro Bat Zero-serie koolstofvezel moeilijk te verslaan. Hij wordt geleverd met de uitstekende VX20 Arca-compatibele kop, kan worden opgevouwen tot 35 cm en weegt slechts 0,83 kg, maar kan worden uitgeschoven tot 41 cm.

Het kost € 210 / € 250. Als je een alternatief op volledige grootte nodig hebt, kijk dan eens naar de 3 Legged Thing Punks Brian 2.0 voor € 249 / € 299, die zich uitstrekt tot een indrukwekkende 1,86 m maar kan worden opgevouwen tot 42 cm, en 1,7 kg weegt inclusief het balhoofd. Hij heeft ook een indrukwekkend maximaal draagvermogen van meer dan 13 kg.

Het solide werkpaardstatief

Voor fotografen die grotere camera’s en lenzen gebruiken, is een stevig en stevig statief essentieel. Dergelijke modellen zijn doorgaans relatief groot en zwaar, maar maken dit goed doordat ze een flinke uitrusting op ooghoogte kunnen houden.

We zijn grote fans van de Benro Mach3-reeks: prijsbewuste fotografen worden goed bediend door de aluminium TMA28A van € 125 / € 150 (alleen poten) die een maximale hoogte van 155,5 cm en een opgevouwen lengte van 53 cm biedt, terwijl hij 1,76 kg en 1,54 kg weegt. respectievelijk.

Er zijn veel statief merken die u kunt overwegen, en één voor uw shortlist is Leofoto. De koolstofvezel LS-324C wordt geleverd met het LH-40 Arca-compatibele balhoofd en kost € 399.

Hij heeft vierdelige poten met handige draaisluitingen, kan tot 1,7 meter lang worden uitgeschoven en weegt 1,88 kg. Het ontbreken van een middenkolom zorgt voor een slank profiel en zorgt er ook voor dat je heel snel tot 16,5 cm laag kunt komen.

Extra flexibiliteit voor macro of meer

De overgrote meerderheid van statieven heeft middenkolommen die alleen verticaal kunnen worden geplaatst. Maar als je vanuit een groter aantal hoeken wilt fotograferen, bijvoorbeeld close-ups van bovenaf, kan een kantelbare kolom erg handig zijn.

Manfrotto’s uitstekende 190 Go! heeft een kolom die horizontaal kan worden geklapt met behulp van een mooi mechanisme dat verborgen is in de centrale spin.

De belangrijkste statistieken omvatten een hoogte van 152 cm en een gesloten lengte van 45 cm, met prijzen voor alleen de poten van € 169 voor het aluminium model van 1,67 kg en € 299 voor de koolstofvezelversie, die 1,35 kg weegt.

Een andere goede keuze is de Vanguard Alta Pro 2+ 263AP, waarvan de MACC (multi-angle center column) in vrijwel elke hoek kan worden gekanteld en gedraaid, waardoor deze perfect is om de camera in lastige posities te brengen zonder de stabiliteit in gevaar te brengen.

Dit statief van aluminiumlegering kan met verschillende koppen worden gekocht en kost € 188 voor de poten met PH-32-kop. Gesloten meet de 263AP iets minder dan 64 cm, maar kan worden uitgeschoven tot een maximale hoogte van 177,5 cm. Hij weegt 2,6 kg.

Premium statieven

Als je bereid bent bijna net zoveel uit te geven aan een statief als aan een fatsoenlijke camera lens, dan zijn er een aantal fantastische premium-opties beschikbaar. Gitzo loopt voorop, met zijn € 459 / € 550 GT1555T Traveller Series 1 misschien wel het beste reisstatief op de markt.

Het zijn niet zozeer de kernspecificaties die er toe doen – 138 cm maximale hoogte, 35,5 cm ingepakte lengte en 1,03 kg gewicht zonder kop – als wel de pure bouwkwaliteit en stijfheid.

Hij heeft een maximaal draagvermogen van 10 kg en de draaipootvergrendelingen van de Traveller G zijn uitstekend. Als u behoefte heeft aan een eersteklas statief van volledige grootte en het budget geen probleem is, is er voldoende keuze in de series van onder meer 3 Legged Thing, Benro, Leofoto, Manfrotto en Vanguard.

Eén van onze favorieten is wederom van Gitzo. De Systematic-statieven zijn geweldig en de Series 3 biedt grote stabiliteit en is tegelijkertijd draagbaar genoeg voor opnamen op locatie.

Kijk eens naar de GT3543LS, die alleen poten van € 769 / € 1.172 kost, die 2,03 kg weegt maar een laadvermogen van 28 kg kan dragen.

Macro op laag niveau

Als het uw interesse is om onderwerpen heel dicht bij de grond te fotograferen, dan kan een klein stel poten praktischer zijn dan een groot statief. De koolstofvezel Benro Tortoise 03C en GX25 mini-statiefset met balhoofd kost € 235 / € 290.

Met een gewicht van 920 gram heeft deze pod een minimale werkhoogte van 15 cm en bij volledige uitstrekking bedraagt het cameraplatform 31,5 cm.

Het GX25-kogelhoofd is indrukwekkend stabiel en accepteert platen van het Arca-type.

Gebruikers met een beperkt budget kunnen de Velbon EX Macro uitproberen, die kan worden gebruikt voor opnamen op hoogtes tussen 20,3 cm en 56,3 cm, en kost slechts ongeveer € 40 / € 49.

Gespecialiseerde statieven en accessoires

Er is een reeks alternatieve steunen beschikbaar voor die momenten waarop een groot statief niet het juiste antwoord is.

Veelzijdige steunen

Er valt iets voor te zeggen om altijd een klein maar stevig tafelstatief bij je te hebben, dat je kunt inzetten in situaties waarin statieven van volledige grootte niet kunnen worden gebruikt.

Als je je camera aan een balustrade of aan de tak van een boom wilt bevestigen, dan is een Joby GorillaPod met buigzame benen wellicht precies wat je nodig hebt.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en verschillende kits om aan verschillende behoeften en scenario’s te voldoen. De GorillaPod 3K Pro-eenheid heeft een maximaal draagvermogen van 3 kg, dus ideaal voor de meeste spiegelloze camera’s, en kost  € 89 / € 110. ​

Ga overal naartoe – met zitzakken

Sommige situaties en locaties zijn simpelweg niet geschikt voor een conventioneel statief. Wanneer u bijvoorbeeld op grondniveau fotografeert of uw camera tegen een muur of autodeur steunt, kan een zitzak onmisbaar zijn.

De LensCoat LensSack Pro Jr zitzak kost € 95 / € 105 en is een van de beste die er is, en ontworpen om lenzen tot 500 mm te ondersteunen.

Een montageschroef van 3/8 inch maakt de montage van een bal- of cardanische kop mogelijk en deze kan worden verwijderd voor normaal gebruik van de zitzak.

Telefoonhouders

Nu smartphones steeds geavanceerdere fotografische hulpmiddelen worden, kan het handig zijn om ze op een statief te kunnen plaatsen.

Omdat ze geen eigen stopcontacten hebben, is een soort klem nodig; zoek naar exemplaren die plat kunnen worden opgevouwen als ze niet in gebruik zijn.

Onze favoriet is waarschijnlijk de Joby Griptight ONE Micro Stand, die € 30 / € 40 kost en smartphones van 2,2-3,6 inch accepteert.

Als alternatief is de Manfrotto TwistGrip Universele Smartphone Klem een zwaardere optie, inclusief een schoenhouder voor een microfoon of LED-lamp, en kost ongeveer € 40 / € 55.

Monopod

Monopods doen niet hetzelfde werk als statieven; in plaats daarvan zijn ze ideaal om extra ondersteuning te bieden bij lenzen die te zwaar zijn om langdurig uit de hand te fotograferen.

Ook hier is er een enorm assortiment om uit te kiezen, met verschillende gewichten, hoogtes en nominale lasten; sommige hebben ook kleine statiefvoetjes voor extra stabiliteit.

Onze favorieten zijn onder meer de uitstekende Vanguard VEO 2S AM-264TR (€ 80 / € 100).

Voor veeleisende gebruikers ondersteunt de Manfrotto XPRO 5-delige monopod van koolstofvezel met gemak grote telefoto’s; het wordt ook geleverd in een set met statiefvoeten voor € 190 / € 259. ​

Arca Swiss handvatten en L-beugels

Uiteindelijk is de effectiviteit van elk statief slechts zo goed als de verbinding tussen het statief en de camera.

Dit verklaart de huidige alomtegenwoordigheid van het Arca Swiss-zwaluwstaartsnelkoppelingssysteem: het klemontwerp vergrendelt de camera stevig op het hoofd.

Met deze populariteit is er een reeks Arca Swiss-basisplaten ontstaan die op maat zijn gemaakt voor verschillende cameramodellen, waarbij de handgreep vaak als extra bonus wordt uitgebreid.

Velen functioneren ook als L-beugels waarmee je in portretformaat kunt fotograferen terwijl de camera boven het hoofd is geplaatst, wat een veel betere stabiliteit oplevert.

Op maat gemaakte L-beugels van aluminiumlegering zijn beschikbaar voor bijna elke camera, dus zoek gewoon op internet. Er zijn ook universele L-beugels verkrijgbaar. Deze kunnen met name handig zijn voor landschapsfotografie.

Gids voor statief koppen

Fotografische statief koppen zijn er in vier hoofdtypen, samen met enkele specialistische opties. Hier is een samenvatting van de sterke punten en toepassingen van elk, samen met een hoogtepunt van enkele accessoires die in specifieke situaties kunnen helpen.

Kogelkoppen

Dit is verreweg het meest populaire type statiefkop. Deze winnen door hun lichte gewicht en gebruikssnelheid, maar zijn soms moeilijk echt precies af te stellen.

De beste hebben een onafhankelijk vergrendelbare panningbasis en een frictiecontrole om de weerstand van de balbeweging aan te passen.

Sirui’s K-X-serie koppen zijn bijzonder mooie voorbeelden, met een goed ontworpen wrijvingscontrole, Arca Swiss-type snelsluiting en meerdere waterpassen. Prijzen variëren van ongeveer € 90 / € 130 voor de kleinste Sirui K-10X.

De Alta BH-serie van Vanguard is een geweldig budgetalternatief, met een prijs van € 70 / € 80 voor de BH-100 tot € 85 / € 95 voor de grotere BH-300.

Complete koppen

Voor fotografen die nauwkeurige controle over de compositie eisen, bijvoorbeeld voor architectonisch of macrowerk, kan een scherpgesteld hoofd een uitkomst zijn.

Tot voor kort domineerde Manfrotto deze sector, afgezien van enkele superdure opties van Arca Swiss.

Maar nu heeft Benro de leiding genomen met zijn GD3WH van € 160 / € 175, een relatief lichtgewicht en draagbaar maar toch nauwkeurig afgestemd clubhoofd met een snelontgrendeling van het Arca Swiss-type.

Degenen met een kleiner budget zouden de Manfrotto XPRO 3-Way Geared-kop van € 175 / € 250 moeten overwegen, hoewel deze meer plakkerig is en Manfrotto’s RC2-cameraplaat gebruikt.

3-weg koppen

Het 3-weg- of pan-en-tilt-type kop is bijna alomtegenwoordig op goedkope statieven van aluminium en plastic, maar wordt steeds minder populair naarmate de prijzen stijgen.

Het heeft het grote voordeel dat het onafhankelijke controle geeft over de drie assen van camerabeweging, maar het nadeel ligt in extra omvang en gewicht.

Als gevolg hiervan zijn 3-wegkoppen over het algemeen het meest geschikt voor studiogebruik.

Het hebben van drie hendels die in verschillende richtingen uitsteken, beperkt ook de draagbaarheid, en om deze reden houden we van Manfrotto’s MHXPRO-3W X-PRO 3-wegkop (€ 129 / € 199), die is voorzien van veldvriendelijke intrekbare handgrepen.

Gimbals

Als je grote telelenzen op een statief probeert te gebruiken, zul je snel merken dat conventionele koppen niet echt geschikt zijn om ze veilig vast te houden. Dit is waar cardanische koppen in beeld komen.

Door de lens van bovenaf op te hangen, bieden ze een stabiele oplossing voor zelfs de zwaarste lenzen.

Onze keuze uit deze klasse is de Gitzo Fluid Gimbal Head, geprijsd op € 400 / € 429, die soepele, vloeiende bewegingen bij lage rotatiesnelheden combineert met vrije beweging voor snellere aanpassingen.

De € 269 / € 374 Benro GH2 vertegenwoordigt een waardige budgetoptie.

Vloeistofkoppen – ideaal voor video

Vloeistofkoppen kunnen ook bijzonder handig zijn voor videowerk, omdat ze normaal gesproken zijn voorzien van een lange handgreep voor pannen, met een vloeistofkamer en instelbare spanningsregeling om vloeiendere beelden te creëren tijdens het opnemen.

Mogelijk vindt u zelfs dat sommige modellen een contragewicht hebben. Voeg dit toe aan een videostatief en je zou met gemak vloeiende beelden moeten kunnen maken.

Panoramische koppen

Panoramische koppen zijn specialistische koppen die zijn ontworpen voor nauwkeurige panoramische foto’s, en kunnen daardoor erg zwaar en omvangrijk zijn.

Ze geven u controle over de camera en laten u de camera en lens precies rond het knooppunt van de lens draaien, wat betekent dat u bij het maken van panoramische beelden aanzienlijk betere resultaten kunt behalen in vergelijking met een standaard statiefkop.

Voor de informele panoramische foto worden ze echter over het algemeen als overdreven beschouwd. Als een specialistisch panoramahoofd je aanspreekt, kijk dan eens naar de Nodal Ninja NN3. Met de RD10-rotator kunt u verwachten ongeveer € 223 / € 283 te betalen.​

Macro schuifregelaars

Dit zijn geen koppen op zich, maar aanvullende accessoires waarmee de positie van de camera nauwkeurig kan worden aangepast voor macrofotografie, waarbij zelfs bewegingen van minder dan een millimeter de compositie en focus zichtbaar kunnen veranderen.

De Velbon Super Mag Slider (€ 219) is behoorlijk omvangrijk, maar biedt een soepele en nauwkeurige aanpassing zowel naar voren als naar achteren voor scherpstelling, en van links naar rechts voor het aanpassen van de beeldkaders.

Als je zonder dat laatste kunt leven, is de Manfrotto 454 Micro Positioning Plate (€ 96 / € 119) een compactere optie voor aanpassing van de macrofocus.

Top tips voor statief gebruik

 1. Verleng de middenkolom zo min mogelijk voor maximale stijfheid.
 2. Op een oneffen ondergrond past u de laagste, dunste pootgedeelten aan om ervoor te zorgen dat het statief waterpas staat.
 3. Hang een tas aan de haak in het midden van de kolom om trillingen te helpen dempen.
 4. Zorg ervoor dat alle bedieningselementen volledig zijn vergrendeld voordat u gaat fotograferen.
 5. Gebruik een ontspanknop op afstand om de sluiter van de camera te activeren.
 6. Gebruik in portretformaat een L-beugel om de camera recht boven het hoofd te houden.
 7. Als u uw statief in zout water gebruikt, was het dan goed af om ongewenste corrosie te voorkomen.

Statief specificaties begrijpen

De vier voor de hand liggende specificaties bij het vergelijken van statieven zijn:

 • Maximale hoogte
 • Opgevouwen lengte
 • Gewicht
 • Laad capaciteit ​

Maar controleer ook de hoogte zonder uitgeschoven middenkolom: hoe groter deze is, hoe stabieler het statief waarschijnlijk zal zijn.

Als u geïnteresseerd bent in werk op een laag niveau, let dan ook op de minimale hoogte en hoeveel demontage van de middenkolom van het statief nodig is om daar te komen.

Gesplitste kolommen zijn het snelst en het gemakkelijkst te gebruiken. Maar houd er rekening mee dat de belastingswaarden slechts als zeer ruwe richtlijn mogen worden beschouwd; Fabrikanten bepalen deze op verschillende manieren en zijn doorgaans optimistisch.

Bestel bij ons de volgende statief merken:

 • Benro
 • Cullmann
 • Feisol
 • Gitzo
 • Joby
 • Manfrotto
 • Sirui
 • 3 Legged Thing
 • Vanguard Velbon
 • En nog 23 merken!

Ga naar de webshop en bestel elke statief met 10 procent korting!

Share This Story, Choose Your Platform!