Landschapsfotografie

Wat maakt landschapsfotografie zo mooi? Geloof het of niet, het is meer dan die adembenemende zonsondergangen of levendig gekleurde bomen. Het is weten hoe u uw camera optimaal kunt gebruiken. In dit artikel leert u waarom smartphones en compacte digitale camera’s vaak geen recht doen aan de schoonheid van het buitenleven en wat u kunt doen om dezelfde verbluffende landschapsfoto’s te maken die u normaal gesproken online of in galerijen ziet.

Wil je beginnen met landschapsfotografie maar weet je niet welke camera je nodig hebt? Of wil je graag een cursus volgen om je skills te vergroten? Neem dan contact op met Vette Foto!

Wat is landschapsfotografie?

Landschapsfotografie is de praktijk waarbij een natuurlijk of buitenscène op een kunstzinnige of meeslepende manier wordt vastgelegd om de aandacht en aandacht van de kijker te trekken.

Landschapsfotografie is een van de meest gewaardeerde fotografiegenres. Terwijl we ontdekken en reizen, raken we gemakkelijk gefascineerd door een prachtig landschap. Door het effectief te leren fotograferen, kunnen we een gedenkwaardige ervaring omzetten in een kunstwerk. Hoewel landschapsfotografie vaak samengaat met natuurfotografie, kan een stadsgezicht in veel omstandigheden ook als een landschap worden beschouwd.

Landschap fotografie hoeft niet horizontaal te worden gecomponeerd. Het is zelfs een veel voorkomende misvatting dat je geen landschapsfoto in verticale richting kunt maken. Elke scène introduceert zijn eigen elementen die helpen bij het dicteren van perspectief, camera-instellingen en technieken om de meest overtuigende foto mogelijk te maken.

22 tips voor landschapsfotografie voor beginners

Dit zijn tips die zijn samengesteld door de landschapsfotograaf van Vette Foto:

1. Gebruik een goede camera

De ideale camera’s die je kunt gebruiken voor het fotograferen van landschappen – en veel daarvan – zijn DSLR- en spiegelloze camera’s. Hoewel de meest ontwikkelde smartphonecamera’s van vandaag behoorlijk mooie landschapsfoto’s kunnen maken, moeten ze de kwaliteit van professionele camera’s nog inhalen.

Wat DSLR’s en spiegelloze camera’s goed maakt voor landschapsfotografie, afgezien van hun grotere en verbeterde sensoren die beelden van hogere kwaliteit produceren, is dat ze meer instellingen hebben waarmee je de belichting van je foto’s volledig kunt aanpassen (hierover later meer). Onze favoriete camera’s voor landschapsfotografie zijn de Nikon D780, Sony Alpha a7S III en de Canon EOS R5.

Er zijn ook veel betaalbare instapcamera’s op de markt, mocht je er nog geen hebben. Maar voor het beste resultaat ga je voor een fullframe camera met een 35mm sensor. Zo krijg je met je lenzen een zo breed mogelijk zicht. Alle soorten camera’s kun je met hoge korting kopen via Vette Foto.

2. Rust jezelf uit met een goede lens

Koppel uw camera met een compatibele lens die is geoptimaliseerd voor het fotograferen van landschappen. Je hebt een groothoeklens nodig, die een breder perspectief biedt en daardoor meer van de scène vastlegt. Groothoeklenzen hebben kleinere brandpuntsafstanden (35 mm en lager). Maar fanatieke landschapsfotografen gaan doorgaans korter dan 24 mm (ultragroothoeklens).

Als je lenzen korter dan 24 mm gebruikt, krijg je een nog breder en soms vervormd beeld waar sommige fotografen niet van houden. Je kunt dus het beste kijken hoe een bepaalde lens voor jou en je camera werkt. Je kunt ook kiezen uit onze lijst met de beste lenzen voor landschapsfotografie.

Het is ook erg belangrijk om uw lenzen schoon te houden. Een vuil frontelement kan de levensduur van belangrijke lenscoatings verkorten en uw beelden negatief beïnvloeden. Het reinigen van de cameralens is erg belangrijk. Het reinigen van cameralenzen is een essentiële vaardigheid om te leren voor alle fotografen.

Landschap fotografie
Landschap foto
Natuur foto's.
Foto van de natuur.

3. Investeer in een goed statief

Veel landschapsfotografen fotograferen uit de hand en denken dat hun beelden er scherp genoeg uitzien, om vervolgens teleurgesteld te worden zodra de kleinere details worden uitvergroot. Daarom is een statief een van de belangrijkste apparaten die je nodig hebt voor landschapsfotografie.

Ze helpen cameratrilling te minimaliseren, zodat u geen wazige opnamen krijgt, vooral niet als u langere sluitertijden gebruikt. Met een statief kunt u met een lage ISO werken om ruis in donkere omgevingen te voorkomen.

Maar koop niet zomaar een goedkoop statief. Als het gaat om dit soort fotografie uitrusting, wil je het beste statief voor jouw behoeften aanschaffen. Het moet sterk en stabiel genoeg zijn om je camera te ondersteunen, zelfs in winderige omstandigheden, maar toch licht van gewicht, zodat het geen last zal zijn tijdens het reizen.

Iets anders dat u moet onthouden, is dat u hem niet altijd op een vlakke ondergrond kunt plaatsen als u buiten fotografeert. Je zult merken dat je hem soms op rotsen of zacht gras moet plaatsen, dus zoek een statief met puntige voeten en rubberen overschoenen.

4. Leer meer over de basisprincipes van handmatige belichting

Hier komt een van de belangrijkste tips die je ooit zult leren voor landschapsfotografie – en fotografie in het algemeen. Zorg dat u met uw DSLR- of spiegelloze camera in de handmatige modus vertrouwd raakt met de belichtingsdriehoek: sluitertijd, diafragma en ISO. Elk wordt gemeten aan de hand van een numerieke waarde en beïnvloedt de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt.

Hier volgen de basisbeschrijvingen voor elk:

Sluitertijd: Bepaalt hoe snel of langzaam de sluiter sluit om de beeldopname te beëindigen nadat op de ontspanknop is geklikt.
Diafragma: De theoretische waarde uitgedrukt als een f-getal of “stops” om de grootte van de irisopening van de lens te bepalen, waardoor de hoeveelheid licht wordt geregeld die de lens binnenkomt en de scherptediepte wordt beïnvloed.
ISO-niveau: Meet de gevoeligheid van de camera voor beschikbaar licht.

Met uw camera kunt u elk van deze inbellen en met de juiste combinatie kunt u de juiste belichting voor een afbeelding krijgen. Dus of u nu overdag snapshots maakt of spectaculaire nachtopnames van de stad hoopt te maken, u zult eindelijk de juiste instellingen kunnen vinden zodra u begrijpt hoe deze drie werken en elkaar beïnvloeden.

5. Zoek goede verlichting

Dankzij je handmatige camera heb je meer vrijheid om te fotograferen onder verschillende lichtomstandigheden. Desalniettemin zal de zon je belangrijkste lichtbron zijn, dus je moet je opname plannen wanneer het licht niet te fel is, omdat subtiele, diffuse verlichting helpt de ware kleurtonen te onthullen en je foto’s er natuurlijker uit te laten zien. Vooral bij landschapsfotografie zal natuurlijk licht een beetje vallen en opstaan vergen om het onder de knie te krijgen.

Landschapsfotografen gaan er doorgaans op uit tijdens het gouden uur (direct na zonsopgang en vóór zonsondergang) om prachtige mixen van blauw en oranje in de lucht te krijgen. We raden u aan de tijd te nemen om de kenmerken van de verlichting te begrijpen die u krijgt als u op verschillende tijdstippen van de dag fotografeert, zodat u uw opname dienovereenkomstig kunt plannen. Het kan zijn dat u de ene tijd van de dag verkiest boven de andere.

6. Speel met filters

Er zijn twee soorten cameralensfilters die landschapsfotografen doorgaans gebruiken om hun beelden te verbeteren. Een daarvan is het polarisatiefilter, dat reflecties beheert, schittering onderdrukt en de lucht donkerder maakt tot diepblauw om de wolken te laten knallen.

De andere is het filter met neutrale dichtheid, dat een bepaalde hoeveelheid licht uit de lens filtert, zodat langere sluitertijden, grotere diafragmaopeningen en/of hogere ISO-niveaus kunnen worden gebruikt zonder het beeld te overbelichten.

Polarisatiefilters verbeteren onmiddellijk de kleuren en het algehele uiterlijk van uw landschapsfoto’s. Het kan zijn dat je even moet wennen aan het ND-filter, voordat je er optimaal gebruik van kunt maken voor gangbare landschapsfotografietechnieken.

Als je een beperkt budget hebt, raden we je aan eerst de circulaire polarisator aan te schaffen en vervolgens een level omhoog te gaan met een ND-filter om te genieten van bewegingsonscherpte-effecten en die fluweelzachte streams vast te leggen.

7. Gebruik een ontspanknop

Een accessoire dat veel beginnende landschapsfotografen misschien niet altijd onthouden, maar wij (en veel professionele fotografen) zouden aanraden om in je cameratas mee te nemen, is een ontspanknop, wat erg handig kan zijn als je geen snelle sluitertijd kunt gebruiken.

Dit kleine afstandsbedienings- of bekabelde bedieningsapparaat wordt aangesloten op uw camera, zodat u uw camera niet hoeft aan te raken en het risico loopt dat uw beelden onscherp worden wanneer u op de sluiter klikt tijdens lange belichtingstijden.

8. Creëer een betekenisvolle compositie

De beste tip voor professionele landschapsfotografie die je ooit zult krijgen, is aandacht besteden aan je beeldcompositie. Hetzelfde basisbeeld kan drastisch veranderen wanneer het vanuit iets andere gezichtspunten wordt gefotografeerd.

Gelukkig zijn er een paar compositietechnieken en regels die je kunt volgen (en af en toe kunt overtreden) om ervoor te zorgen dat je een beeld krijgt dat de interesse van je kijkers zal wekken en de gewenste boodschap overbrengt.

Enkele van de meest voorkomende technieken zijn onder meer vereenvoudiging, het uitzoeken van de juiste beeldoriëntatie voor uw scène, het naleven van de regel van derden, het gebruik van leidende lijnen en het opnemen van balans in uw afbeeldingen. Als u er eenmaal aan gewend bent, zullen uw foto’s merkbaar beter en boeiender zijn.

9. Zorg ervoor dat je focus op het juiste punt ligt

Een deel van het samenstellen van uw opname is het zorgen voor een nauwkeurige scherpstelling op uw hoofdonderwerp. In de meeste gevallen betekent dit dat je je onderwerp scherp moet maken en de rest van je kader voldoende vervaagd moet laten, zodat je onderwerp wordt benadrukt.

De sleutel hiervoor? Houd het diafragma van uw lens wijd open, bij voorkeur met een diafragma van f/2.8 of groter, voor een kleinere scherptediepte. Landschapsfotografen richten zich meestal op de voorgrond of de achtergrond. Ze hebben niet de neiging zich te concentreren op een kleiner deel van het frame, zoals bij andere fotografiegenres.

Stel uw scherpstelpunt (of meerdere scherpstelpunten) in door ze in uw zoeker te selecteren of door de handmatige scherpstelring op uw lens te gebruiken.

Opnamen maken in de modus Diafragmaprioriteit kan helpen bij het verkennen van de f-stopinstelling die je de gewenste look voor je foto’s geeft. Houd er rekening mee dat een groter diafragma een kleinere scherptediepte zal hebben, en een kleiner diafragma een grotere scherptediepte.

Voor de scherpste focus in het grootste deel van de scène kun je het beste fotograferen met een relatief smalle f-stop. F/11 is vaak een prima uitgangspunt voor landschapsfotografie. Kijk hoe die scherptediepte voor u werkt en breng indien nodig aanpassingen aan.

10. Voeg een interessant voorgrondelement toe

Een probleem met veel landschapsfoto’s is dat het onderwerp ver weg is en er niets te zien is op de voorgrond. Dat geeft landschapsbeelden een vlakke gelijkheid die we willen vermijden. Terwijl je naar een aantal verbluffende vergezichten kijkt, let dan op nabijgelegen rotsen, planten of zelfs waterplassen die je beeld interessanter kunnen maken en ook een sterker gevoel van de derde dimensie kunnen creëren.

Met een groothoeklens kun je vrij dicht bij het onderwerp op de voorgrond komen en toch alles scherp houden, maar maak je ook de achtergrond minder prominent. Probeer voldoende afstand te nemen van uw onderwerp op de voorgrond, zodat het landschap een belangrijk kenmerk blijft.

11. Fotografeer in RAW

Voor nog betere resultaten fotografeert u in het RAW-beeldformaat dan in het gebruikelijke JPEG. Wanneer u RAW versus JEPG kiest, behouden RAW-foto’s alle beeldinformatie en helpen u beelden van hogere kwaliteit vast te leggen (zoals digitale film). Ondertussen comprimeert JPEG de bestanden, wat resulteert in minder beeldgegevens.

U zult RAW-bestanden willen hebben die gemakkelijker te bewerken zijn voor kleurverbeteringen, witbalanscorrecties en andere noodzakelijke digitale aanpassingen totdat u de gewenste resultaten krijgt. Door RAW te selecteren als een van uw favoriete camera-instellingen, kunt u uw nabewerkingsworkflow voor landschapsfotografie benaderen vanuit een flexibele positie.

12. Wees creatief

Als je de neiging hebt om dezelfde plekken en landschappen te fotograferen als alle anderen, dan heb je waarschijnlijk dezelfde foto als alle anderen. Dus hoe onderscheid je je foto’s? Naast dat je fotografeert met de juiste belichting en ervoor zorgt dat de foto op de juiste plekken scherp en onscherp is, is je creativiteit het enige dat ervoor zorgt dat je foto opvalt.

In plaats van alleen maar de scène voor je vast te leggen, kun je manieren bedenken om een verhaal te vertellen of een manier te vinden om een andere visuele ervaring te bieden. Veel fulltime landschapsfotografen gebruiken verschillende van deze concepten om hun werk te onderscheiden. Hier volgen enkele tips waarmee u aantrekkelijkere (en unieke) landschapsfoto’s kunt maken:

  • Voeg prachtige waterreflecties toe
  • Speel met “negatieve ruimte”
  • Voeg een menselijk element toe
  • Maak panoramische foto’s
  • Maak opnamen in minder ideale weersomstandigheden
  • Probeer uw scènes in een subframe te plaatsen
  • Experimenteer met infraroodfilters

13. Bewerk uw afbeeldingen na

Beeldnabewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop en Lightroom worden doorgaans gebruikt voor fotobewerking op professioneel niveau. Je kunt ze gebruiken om je RAW-afbeeldingen te importeren en allerlei bewerkingen in je foto’s uit te voeren.

Als u niet bedreven bent in het bewerken van foto’s, zijn er talloze online tutorials voor het bewerken en manipuleren van foto’s. We hebben ook een artikel om u te helpen enkele basisstappen voor het bewerken van foto’s te leren die alle beginners moeten kennen.

Houd er rekening mee dat als u geen goede cameralensreinigingstechniek toepast, u mogelijk extra tijd besteedt aan de nabewerking om stofdeeltjes, vlekken en schitteringen te verwijderen.

14 Ontdek en verbeter

Met de juiste tools en leermiddelen kun je elke fotografiestijl leren. Met deze tips kun je landschapsfotografie oefenen en meer ervaring opdoen.

Maar stop daar niet: daag jezelf uit om landschapsfotografie te combineren met andere stijlen. Gebruik enkele van deze tips om andere niches uit te proberen. Probeer technieken en omstandigheden te vinden die het beste aan uw behoeften voldoen.

Uiteindelijk zul je merken dat je de door jou gewenste methode voor landschapsfotografie hebt geperfectioneerd. Na verloop van tijd en ervaring kun je wat je doet zelfs als beeldende kunst gaan beschouwen. Zoals bij elke kunstvorm is fotografie een voortdurende leerervaring. Het geeft je een nieuw paar ogen om de wereld op een heel andere manier te zien en te waarderen.

15. Verander je focus

Het veranderen van je focus kan op twee manieren worden geïnterpreteerd. Ten eerste kun je het letterlijk nemen en wijzigen op welke elementen in je foto je wilt focussen. Bijvoorbeeld het leren van de hyperfocale afstandsregel of het focussen op 1/3 van de scène.

Experimenteren met geavanceerde technieken zoals focus stacking om je scherptediepte te maximaliseren valt ook in deze categorie. Er zijn veel plekken waarop je kunt scherpstellen bij landschapsfotografie; je hoeft het alleen maar door elkaar te halen.

Het veranderen van je focus kan ook worden gezien als het variëren van het onderwerp dat je fotografeert. Misschien wilt u bijvoorbeeld menselijke elementen opnemen in uw landschapsfotografie. Dit kunnen mensen, gebouwen, voertuigen en constructies zoals pieren en bruiden zijn. Ze voegen een gevoel van schaal toe, maken het naast elkaar plaatsen van natuur en mens mogelijk en laten je een ander visueel verhaal beleven.

16. Kom dichterbij

Als laatste tip willen we je eraan herinneren en aanmoedigen om dichter bij andere omgevingen, culturen en locaties te komen. Uiteraard doe je dit op een veilige manier en binnen de lokale richtlijnen, volgens de principes van Leave No Trace.

Landschappen variëren van locatie tot locatie en van land tot land. Net binnen de Verenigde Staten heb je de gekleurde rotsen en woestijnen van het zuidwesten, het weelderige groen van de Pacific Northwest, de levendige herfstkleuren van het noordoosten en de moerassige schoonheid van het zuidoosten.

Door te reizen kunt u uw landschapskunst oefenen en uw uitrusting testen in verschillende omgevingen en klimaten. Je leert waardevolle lessen, zoals het nut van weerbestendige uitrusting, het gemak van het opladen van je apparatuur met een powerbank en wat je moet doen als je lens beslaat.

17. Speel met diepte

Veel mensen zullen je vertellen dat landschapsfotografie wordt gekenmerkt door superbrede beelden die een enorm, breed perspectief laten zien. Hoewel dat in veel gevallen belangrijk is, kan ongelooflijke landschapsfotografie ook worden vastgelegd met behulp van telelenzen, ook bij lange brandpuntsafstanden.

Het is belangrijk om landschapsfotografie niet in een van beide vakjes te plaatsen en je te concentreren op een ander kenmerk dat het belangrijkst is: diepte of scherptediepte.

Zonder diepte in uw landschapsfoto’s slaagt u er niet in het ware verhaal te vertellen en de ongelooflijke lagen, texturen en kenmerken weer te geven die kenmerkend zijn voor de landschappen die u fotografeert. Of u nu breed of strak fotografeert, u moet uw camera zo instellen dat u een krachtige scherptediepte kunt vastleggen.

De beste manier om dit te doen? Maak opnamen met een hogere f-stopwaarde, waardoor een kleinere diafragmadiameter en een grotere scherptediepte mogelijk zijn. Als de lichtomstandigheden het toelaten, probeer dan tussen f/7.1-f/16 te blijven. Dat zal resulteren in veel meer dramatische diepte in uw afbeeldingen, wat een bepalend element is van landschapsfotografie.

18. Toon schaal

Hoewel landschappen op zichzelf prachtig zijn, is het weergeven van nauwkeurige en dramatische schaal, vooral bij menselijke onderwerpen, een ongelooflijk krachtig hulpmiddel dat u kunt gebruiken.

Dit vergt tijd om onder de knie te krijgen, omdat het een zorgvuldige blik vergt om mensen te positioneren voor een succesvolle foto. Je wilt niet dat onderwerpen verdwalen in de schaduw van een landschap. In plaats daarvan wil je dat ze worden omlijst en benadrukt door een heldere hemel, een landeigenschap of een zonnestraal.

Zodra u echter de positionering van uw onderwerpen onder de knie heeft, kunt u verschillende technieken uitproberen, van breed fotograferen en een uitgestrekt landschap vastleggen met uw kleine menselijke onderwerp, tot het gebruik van uw lange lens om het landschap te comprimeren en een krachtig perspectief aan uw beelden toe te voegen, waardoor de het achtergrondlandschap lijkt veel dichterbij, met rijke, mooie details.

19. Besteed aandacht aan de lucht

Het samenstellen van een landschap betekent beslissingen nemen over hoe om te gaan met de lucht. Het vinden van de juiste balans tussen land en lucht is vaak de oorzaak van het breken van een landschapsbeeld. Veel hangt af van hoe de lucht er in een bepaalde situatie uitziet.

Een blauwe lucht of een lucht met prachtige witte wolken of dreigende donkere wolken kan een aanwinst zijn voor uw imago en misschien wilt u meer lucht en minder land toevoegen. Misschien wil je zelfs een polarisatiefilter gebruiken om het blauw te verdiepen en het contrast met witte wolken te vergroten.

Maar als de lucht uniform saai grijs is, kun je de lucht beter minimaliseren of volledig elimineren. Niets bederft een landschapsfoto meer dan een strook wit op de plek waar de lucht zou zijn geweest.

20. Contrast vastleggen

Hoewel dit ook afhangt van de bewerkingsstijl van de fotograaf, is contrast ongelooflijk belangrijk bij het fotograferen van landschappen. Of het nu gaat om het contrast tussen een prachtige blauwe lucht en een woestijnlandschap, of om een weelderig, groen, gematigd regenwoud in contrast met turquoise wateren, je moet beelden kunnen vastleggen die dat duidelijke contrast in landschappen weerspiegelen.

Een geweldig hulpmiddel dat helpt bij het vastleggen van dat contrast is een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter, dat normaal gesproken op de voorkant van een lens wordt geschroefd, verhoogt de contrastniveaus dramatisch en stapsgewijs, op basis van de handmatige aanpassingen van de fotograaf. Het vermindert ook de hoeveelheid schittering of reflectie die een beeld kan hebben, wat betekent dat je veel controle hebt als je met een polarisatiefilter fotografeert.

21. Gebruik waterreflecties

Water is een ongelooflijk belangrijke verbinding, en het is vooral belangrijk bij landschapsfotografie. Een waterlichaam kan twee belangrijke elementen mogelijk maken bij buitenopnamen: beweging en reflectie.

Water kan mogelijkheden bieden om beweging in een landschap te laten zien. Of u nu watervallen of een borrelende lente fotografeert, als u een statief bij u heeft, kunt u uw camera op een lagere sluitertijd instellen (ongeveer 1-3 seconden) en kijken hoe uw camera de vloeiende beweging van het water vastlegt. Die beweging in contrast met een scherp, stil landschap is prachtig om vast te leggen.

Water biedt ook de mogelijkheid tot reflectie, wat ongelooflijk mooi is om te fotograferen en behoorlijk populair is in landschapsfotografie. Een stil meer of beek die een landschap weerspiegelt, is moeilijk te verslaan. Om dit effect te bereiken kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de avond fotograferen, voordat de wind aantrekt of nadat deze is gaan liggen.

Bedenk wel: als je toch een polarisatiefilter koopt voor meer contrast, zoals hierboven vermeld, houd er dan rekening mee dat deze ook een reflectie neutraliseren. Zorg er dus voor dat u zich aanpast wanneer u waterreflecties fotografeert en met polarisatiefilters werkt.

22. Krijg geen ‘frameverlamming’

Dit is een probleem voor mensen die net zijn begonnen, en zelfs voor veel professionals. Veel fotografen doen veel onderzoek en steken de tijd en moeite om een bepaald frame of shot te maken dat ze in gedachten hebben, en dat leidt soms tot een obsessie om met succes een specifiek beeld vast te leggen. Dan komt de dag en is het slecht weer of valt het licht niet helemaal op de plekken die je had gepland. Het is belangrijk om niet zo geobsedeerd te zijn door uw visie dat u de kansen om u heen niet ziet.

Nu is geduld ongelooflijk belangrijk bij landschapsfotografie. Maar je moet ook voorbereid zijn op meerdere frames en altijd flexibel zijn. Wees voortdurend alert op uw omgeving als u in het veld bent en zie waar het licht op valt en hoe het landschap verandert. Wees niet zo gefocust op ‘één opname’, dat je tien andere geweldige foto’s om je heen mist.

Huur een professionele landschapsfotograaf

Via Vette Foto kun je een landschapsfotograaf inhuren die de mooiste beelden garandeert. Wil je zelfs de scherpste foto´s maken? Dan kun je bij ons ook een cursus volgen of de beste camera’s kopen tegen de beste prijzen. Contact ons direct.

Share This Story, Choose Your Platform!