Wat is ISO? De complete gids voor beginners

ISO is een van de drie pijlers van fotografie (de andere twee zijn sluitertijd en diafragma) en heeft een groot effect op je afbeeldingen. Welke invloed heeft de ISO van de camera op uw afbeeldingen?

In dit artikel introduceren we ISO voor beginners en leggen we uit hoe je het effectief kunt gebruiken voor de best mogelijke resultaten.

Bij Vette Foto kun je een cursus fotografie doen en je complete camera uitrusting kopen. Daarnaast hebben wij leuke aanbiedingen voor een fotoshoot op locatie!

Wat is ISO waarde?

In heel eenvoudige termen is ISO gewoon een camera instelling die een foto lichter of donkerder maakt. Naarmate u uw ISO-waarde verhoogt, worden uw foto’s steeds helderder.

Om die reden kan ISO u helpen beelden vast te leggen in donkere omgevingen, of flexibeler te zijn wat betreft uw instellingen voor diafragma en sluitertijd. Het verhogen van uw ISO heeft echter gevolgen.

Een foto die met een te hoge ISO is gemaakt, vertoont veel korrel, ook wel ruis genoemd, en is mogelijk niet bruikbaar. Het ophelderen van een foto via ISO is dus altijd een afweging.

U moet uw ISO alleen verhogen als u de foto niet helderder kunt maken via de sluitertijd of het diafragma (bijvoorbeeld als het gebruik van een langere sluitertijd ertoe zou leiden dat uw onderwerp wazig wordt).

Wat is de betekenis van ISO?

De afkorting ISO staat voor “International Organization for Standardization”. Camera ISO verwijst echter niet rechtstreeks naar de organisatie die verschillende technologie- en productstandaarden creëert.

Sinds twee filmstandaarden, ASA en DIN genaamd, in 1974 werden gecombineerd tot ISO-standaarden (later herzien voor zowel film als digitale fotografie), werden ze vanaf dat moment één woord ‘ISO’ genoemd.

Hoewel ISO aanvankelijk alleen filmgevoeligheid definieerde, werd deze later door fabrikanten van digitale camera’s overgenomen met als doel vergelijkbare helderheidsniveaus als film te behouden.

Algemene ISO waarden

Elke camera heeft een ander bereik aan ISO-waarden (ook wel ISO snelheden genoemd) die u kunt gebruiken. Een veel voorkomende set is als volgt:

 • ISO 100 (low ISO)
 • ISO 200
 • ISO 400
 • ISO 800
 • ISO 1600
 • ISO 3200
 • ISO 6400 (high ISO)

Heel eenvoudig: als u uw ISO snelheid verdubbelt, verdubbelt u de helderheid van de foto. Een foto bij ISO 400 zal dus tweemaal helderder zijn dan ISO 200, en dus tweemaal helderder dan ISO 100.

Wat is basis ISO?

De laagste native ISO op uw camera is uw “basis-ISO”. Dit is een zeer belangrijke instelling, omdat u hiermee de mogelijkheid krijgt om de hoogste beeldkwaliteit te produceren, waarbij de zichtbaarheid van ruis zoveel mogelijk wordt geminimaliseerd.

Sommige oudere DSLR’s en een aantal moderne camera’s, zoals de Fuji X-T2, hebben een basis-ISO van 200, terwijl de meeste moderne digitale camera’s een basis ISO van 100 hebben.

Optimaal moet je altijd proberen je aan de basis-ISO te houden om de hoogste beeldkwaliteit. Dit is echter niet altijd mogelijk, vooral niet als u bij weinig licht werkt. ​

Zichtbaarheid van lage versus hoge ISO ruis

Bekijk de onderstaande vergelijking om een voorbeeld te geven van twee foto’s gemaakt met verschillende ISO-waarden. Let op het ruisniveau (korreligheid en vlekkerige kleuren) in de afbeeldingen.

Het verschil is duidelijk: het beeld bij ISO 3200 heeft veel meer ruis dan dat bij ISO 200 (dat ik in plaats daarvan helderder heb gemaakt met een lange sluitertijd). Daarom moet u waar mogelijk hoge ISO’s vermijden, tenzij de omstandigheden vereisen dat u deze gebruikt.

ISO wijzigen

Het wijzigen van de ISO varieert van camera tot camera. Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren om de ISO te wijzigen: ​

 • Ga om te beginnen naar een modus waarin u zelf de ISO kunt selecteren. Ga uit de Auto-modus en ga naar Handmatig, Sluiterprioriteit, Diafragmaprioriteit of Programma (we geven meestal de voorkeur aan Diafragmaprioriteit of Handmatig).
 • Voor DSLR’s en spiegelloze camera’s op instapniveau moet je waarschijnlijk een menu openen (mogelijk het “snelmenu”) en het gedeelte voor ISO zoeken. Selecteer de gewenste waarde of stel deze in op Auto.
 • Voor duurdere camera’s kan er een speciale “ISO” -knop op de camera zijn. Druk erop terwijl je aan een van de wielen draait om je ISO-instelling te wijzigen. Als je geen knop met het label “ISO” ziet, is het nog steeds mogelijk dat je camera je een knop laat programmeren om deze taak uit te voeren.
 • Andere camera’s hebben mogelijk een speciaal wiel waarin al verschillende ISO-instellingen zijn gemarkeerd. Dit maakt het nog eenvoudiger.

Raadpleeg de handleiding van uw camera als u het nog steeds niet zeker weet. Het is echter de moeite waard om goed bekend te zijn met hoe u uw ISO-instelling snel kunt wijzigen, aangezien u dit waarschijnlijk vrij vaak zult aanpassen, vooral als u fotografeert bij weinig licht zonder statief of flitser. ​

Welke camera ISO moet u gebruiken?

Veel fotografen begrijpen de basisprincipes van ISO, maar weten niet zeker welke ISO-waarde ze in het veld daadwerkelijk moeten kiezen.

In de praktijk is er een reden waarom je camera zo’n breed scala aan ISO-instellingen toestaat: verschillende situaties vragen om verschillende ISO’s.

Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende scenario’s die u tegen kunt komen.

Wanneer moet u een lage ISO gebruiken?

Zoals hierboven besproken, moet je altijd proberen je aan de laagste ISO (basis-ISO) van je camera te houden, doorgaans ISO 100 of 200, wanneer je maar kunt. Als er voldoende licht is, kunt u een lage ISO gebruiken en de ruis zo veel mogelijk minimaliseren.

Zelfs in donkere of donkere omgevingen kun je mogelijk nog steeds een lage ISO gebruiken. Bijvoorbeeld als je je camera op een statief hebt gemonteerd of helemaal stil op een tafel zit.

In dat geval kun je veilig een lage ISO gebruiken en je foto helderder maken via een lange sluitertijd, omdat je geen cameratrilling introduceert.

Wanneer moet u hoge ISO gebruiken?

Ook al is het ideaal om lage ISO’s te gebruiken, er zullen genoeg momenten zijn waarop een hoge ISO noodzakelijk is om überhaupt een goede foto te maken.

De simpele reden is dat je vaak vecht tegen bewegingsonscherpte en dat je moet kiezen tussen een scherpe foto bij een hoge ISO of een onscherpe foto bij een lage ISO.

Minimaliseer ruis en maximaliseer de beeldkwaliteit

Sommige fotografen denken dat de beste manier om beelden van hoge kwaliteit vast te leggen, is door 100% van de tijd Basis ISO te gebruiken. Maar zoals hierboven aangetoond, is dat eenvoudigweg niet waar.

Soms bevindt u zich in donkere omgevingen en heeft u geen andere keus dan een hogere ISO te gebruiken. Gebruik basis-ISO alleen als er voldoende licht is om dit te doen.

Probeer ISO 100 niet te forceren in een donkere omgeving, anders worden uw foto’s veel te donker.

Als u een korte sluitertijd gebruikt om actie vast te leggen, is dit in wezen hetzelfde als het maken van foto’s in een donkere omgeving (aangezien u de hoeveelheid tijd die uw camerasensor in staat is om licht vast te leggen strikt beperkt).

Voor bepaalde soorten sport– en actiefotografie kan een hoge ISO dus de enige optie zijn. Om uw beeldkwaliteit te maximaliseren, zijn hier de vier stappen die u moet volgen:

 • Selecteer de diafragma-instelling die de gewenste scherptediepte oplevert.
 • Stel uw ISO in op de basiswaarde en stel uw sluitertijd in op de instelling die een juiste belichting oplevert.
 • Als uw onderwerp wazig is, verhoogt u geleidelijk uw ISO en gebruikt u een snellere sluitertijd totdat de bewegingsonscherpte verdwijnt.
 • Als je ISO te hoog wordt en je nog steeds de mogelijkheid hebt om een groter diafragma te gebruiken, open het dan totdat de ISO een beter beheersbaar niveau bereikt, zelfs als dit betekent dat je een deel van de gewenste scherptediepte moet opofferen. ​

Dat is alles wat nodig is! Als u deze stappen volgt, legt u elke keer de maximale beeldkwaliteit vast. U vindt de ideale balans tussen ruis, bewegingsonscherpte en scherptediepte.

Veel voorkomende ISO mythen en misvattingen

ISO kent veel mythes eromheen, waaronder enkele die heel gebruikelijk zijn om te horen. In dit gedeelte zullen we enkele van deze problemen kort bespreken, zodat u in de toekomst niet wordt misleid over dit onderwerp. ​

Is ISO “sensorgevoeligheid”?

Dit is de meest voorkomende mythe met betrekking tot ISO. Het is iets dat je overal op internet (en in print) zult zien. Hoewel het je misschien helpt om ISO te beschouwen als ‘gedraagt ​​zich als’ de gevoeligheid van de camerasensor, is dat niet wat het feitelijk doet.

In plaats daarvan hebben digitale sensoren slechts één enkele gevoeligheid, ongeacht uw ISO. Het is nauwkeuriger om te zeggen dat ISO een soort mapping is om uw camera te vertellen hoe helder de uitvoerfoto zou moeten zijn, gegeven een bepaalde invoerbelichting.

Is ISO onderdeel van belichting?

Nee, ISO maakt geen deel uit van de belichting. Sluitertijd en diafragma maken uw foto helderder door fysiek meer licht op te vangen.

ISO doet dat niet; in plaats daarvan wordt de foto die je al hebt gemaakt in wezen helderder. Fotografen beschouwen het dus niet als een onderdeel van de belichting.

Is het verhogen van de ISO net zoiets als het helderder maken van uw foto op een computer?

Dit is een slimme vraag, maar nogmaals, het is gewoon een misvatting. Het helderder maken van een foto op uw computer kan in veel opzichten hetzelfde effect hebben als het verhogen van uw ISO, omdat ruis hierdoor zichtbaarder wordt (en tot een helderder beeld leidt).

Maar het simpele verschil is dat het verhogen van de ISO-waarde in de camera bijna altijd een betere beeldkwaliteit oplevert dan het helderder maken van een foto op je computer.

Met andere woorden: het is beter om indien nodig ISO 800 te gebruiken, in plaats van een ISO 100-foto enorm op te helderen in nabewerkingssoftware zoals Lightroom!

Welke invloed heeft ISO op een foto?

ISO verhoogt of verlaagt de helderheid van een foto, maar heeft ook invloed op zowel de korrel-/ruisniveaus als het dynamisch bereik.

Bij de laagste (basis) ISO-instelling hebben uw afbeeldingen de minste hoeveelheid ruis en het hoogste dynamische bereik, waardoor u de meeste flexibiliteit bij de nabewerking heeft.

Naarmate de ISO wordt verhoogd, neemt het ruisniveau toe en neemt het dynamische bereik doorgaans ook af.

Wat is de beste ISO instelling voor weinig licht?

Wanneer u opnamen maakt bij weinig licht, wordt uw sluitertijd doorgaans korter, wat cameratrilling of bewegingsonscherpte tot gevolg heeft.

Om dergelijke problemen te voorkomen, moet u de ISO-instelling verhogen naar een hogere waarde, bijvoorbeeld ISO 1600.

Afhankelijk van uw diafragma en lichtomstandigheden moet u mogelijk de ISO nog verder verhogen.

Wat is de beste ISO-instelling voor landschapsfotografie?

Wanneer u landschappen fotografeert, moet u een statief gebruiken en uw ISO instellen op de basis-ISO van uw camera, die doorgaans 100 is.

Wil je meer leren over fotografie? Volg dan een cursus bij ons! Koop ook je camera en alle toebehoren in onze online webshop! Bedankt voor het lezen. Team Vette Foto.

Share This Story, Choose Your Platform!