Camera instellingen

Toen je je mooie camera met al zijn knoppen en draaiknoppen kocht, begon je aan een reis die maar weinigen kunnen doorstaan. De meeste mensen die een DSLR kopen, weten nooit hoe de camera instellingen moeten staan.

Maar het feit dat u een artikel als dit leest, betekent dat u vastbesloten bent om te leren. Een van de moeilijkste fasen van fotografie die je doormaakt, is uitzoeken hoe je camera werkt.

Maar zodra je het ook maar een klein beetje begrijpt, opent de wereld van de fotografie zijn deuren voor je. Als fotografie nieuw voor je is, dan is deze Absolute Beginnersgids voor camera-instellingen iets voor jou.

Wil je echt leren fotograferen? Dan kun je bij Vette Foto een cursus fotograferen doen. Wij leren je dan alles wat je moet weten. Daarnaast kun je in onze webshop alles bestellen wat je nodig hebt!

Foto’s worden gemaakt met licht

Het kopen van verf en canvas garandeert niet dat je een mooi schilderij maakt, en het kopen van een camera garandeert ook geen goede foto.

Uw camera is een ingewikkeld stukje technologie dat is ontworpen om het moment dat u ziet met uw oog vast te leggen en er een foto van te maken.

Het belangrijkste ingrediënt dat wordt gebruikt, is echter geen inkt of verf, maar licht. Een slechte foto kan te wijten zijn aan een gebrek aan creativiteit.

Maar veel creatieve foto’s gaan verloren als gevolg van een verkeerde combinatie van camera-instellingen die worden gebruikt om een foto te maken.

De belangrijkste camera instellingen gaan over wat de camera doet als hij een foto maakt uit licht.

Kleine stappen

Natuurlijk verschillen camera’s qua mogelijkheden en kwaliteit, maar het is niet echt de camera die uiteindelijk verantwoordelijk is voor hoe de foto eruit komt te zien. Je moet controle over de camera hebben om hem te laten doen wat jij wilt.

Elke keer dat u een foto maakt, moet u een aantal beslissingen nemen die worden beïnvloed door de camera instellingen:

  • Wil ik dat mijn achtergrond scherp is of niet?
  • Moet ik de actie bevriezen of bewegingsonscherpte vastleggen?
  • Wil ik dat mijn foto er warm of koel uitziet?
  • Is het het beste om een reeks foto’s te maken in de burst-modus of slechts één foto tegelijk?

Deze beslissingen, en nog veel meer, worden weergegeven door ‘camera-instellingen’. Je selecteert bepaalde instellingen zodat de camera weet wat hij moet doen als hij een foto maakt.

Er zijn veel instellingen en ik wil u door enkele van de belangrijkste leiden. De beste manier om iets te leren is door kleine stapjes te zetten.

Leer één stap en ga niet verder totdat je het begrijpt. Maak een bladwijzer van deze en andere artikelen, zodat u er op terug kunt komen naarmate uw begrip groeit. ​

Auto mode

Laten we beginnen in de automatische modus. Zoek naar de draaiknop bovenop je camera. U ziet het woord auto of misschien alleen een groen vakje of pictogram. ​

Wat doet de automatische modus?

Het betekent dat uw camera alle beslissingen voor u neemt en alle instellingen kiest. Het enige wat u hoeft te doen is de foto maken!

Wanneer je je camera in de Auto-modus zet, zeg je eigenlijk: “Ik weet niet hoe ik dit moet doen!” Het is geen schande als u niet begrijpt hoe uw camera werkt.

Als je vastberaden bent, leer je het in de loop van de tijd. In de Auto-modus is het mogelijk om mooie foto’s te maken.

Een deel van de reden dat de automatische modus zo goed kan werken, is dat het je geest bevrijdt van de technische aspecten van fotografie die je nog niet begrijpt.

Met de automatische modus kunt u zich concentreren op de creatieve elementen en het gebruik van licht waar u zich waarschijnlijk toe aangetrokken voelt.

Auto mode exercise

Ga je gang en zet je camera in de automatische modus. Ga de wereld in en maak veel foto’s. Terwijl u uw foto’s doorzoekt, maakt u een lijst van de problemen die u tegenkomt.

Het is gemakkelijker om fotografie te leren en te groeien als je specifieke problemen hebt waarover je vragen kunt stellen.

Problemen met de automatische modus

Je zult veel problemen tegenkomen in de Auto-modus, maar hoe komt dat? Zou uw camera niet slim genoeg moeten zijn om zelf een geweldige foto te maken?

Ten eerste heeft uw camera geen idee waar hij naar kijkt.

Hij weet dus niet waar u een foto van maakt en hoe u wilt dat de foto eruit ziet. Het enige wat het probeert te doen is een foto maken met de juiste belichting.

Belichting verwijst naar hoe helder of donker uw foto is en dat is het enige waar de camera echt om geeft in de automatische modus.

Misschien zie je een inspirerende scène voor je, maar de camera niet. Het enige wat het probeert te doen is uw foto correct belichten, en zelfs dat werkt vaak niet goed.

Na verloop van tijd zul je een redelijk goed idee krijgen van wat je zou willen dat je camera zou kunnen doen. Je zult zeggen: “Ik wou dat ik mijn camera kon vertellen…”

Het goede nieuws is dat er eigenlijk een manier is om je camera te vertellen waarvan je een foto maakt en hoe je wilt dat deze eruit ziet.

Hoe u uw camera kunt vertellen waarvan u een foto maakt

Als u uw camera vertelt waarvan u een foto maakt, vergroot u de kans op een betere foto. De manier om uw camera te vertellen waarvan u een foto maakt, is door de scène modus optie op uw camera te gebruiken.

De scènemodus omvat de meest populaire fotografiesituaties, zoals landschap, portret, straat, sport, enz.

Wanneer u de juiste scène selecteert, vertelt u uw camera wat u fotografeert. Je camera kiest een combinatie van instellingen die het beste bij die situatie past.

Het gaat grofweg dezelfde instellingen kiezen die een ervaren fotograaf zou gebruiken.

Je camera heeft allerlei scènemodi om te verkennen. Denk na over de situatie waarin u zich bevindt en kijk of uw camera een scènemodus heeft om u te helpen. Maar toch zijn uw foto’s misschien niet geweldig.

Waarom? Omdat je camera uiteindelijk het meest geobsedeerd is door het helder genoeg maken van je foto. En misschien richt u hem op een scène die voor de camera heel moeilijk goed vast te leggen is.

Licht en creativiteit

Wanneer u uw camera in de Auto-modus zet, moet deze drie hoofdinstellingen in evenwicht brengen om een foto zonder licht te maken. De drie instellingen zijn:

Elk van deze drie instellingen draagt bij aan de algehele helderheid of belichting van uw foto. Maar diafragma en sluitertijd hebben ook creatieve effecten.

Diafragma draagt bij aan het helderder of donkerder maken van uw foto, maar helpt ook om uw achtergrond onscherp te maken of scherp te houden.

De sluitertijd draagt bij aan het helderder of donkerder maken van uw foto, maar helpt ook de actie te bevriezen of uw foto wazig te maken.

ISO draagt bij aan het helderder of donkerder maken van uw foto, maar heeft niet echt een eigen creatief effect.

Ik zal je laten zien hoe je controle kunt krijgen over het diafragma, de sluitertijd en de ISO-instellingen, zodat je een voorspelbaar goede foto kunt maken.

Ik bedoel een foto die helder genoeg is zonder te helder te zijn, een foto waarop de actie wordt vastgelegd zoals je wilt en de achtergrond naar wens scherp of onscherp is.

Neem één beslissing

Het goede nieuws is dat u enige controle over uw camera kunt krijgen zonder de last van de volledige controle. U kunt de controle over een van de drie hoofdinstellingen overnemen die deel uitmaken van de belichtingsdriehoek.

Maar hoe kies je welke? Je kunt deze beslissing nemen door jezelf af te vragen wat belangrijker is; de actie bevriezen of de achtergrond vervagen?

Als u foto’s maakt van vogels, sport of andere snel bewegende onderwerpen, bent u waarschijnlijk het meest bezorgd over het bevriezen van de actie.

Als u een portret maakt, maakt u zich waarschijnlijk zorgen over een onscherpe achtergrond of bokeh. Om een onscherpe achtergrond te bereiken, beginnen we met een instelling die diafragma wordt genoemd.

Diafragmamodus

Als u zich het meest zorgen maakt over de vraag of uw achtergrond wel of niet scherp is, kiest u de Diafragmamodus (ook wel Diafragmaprioriteit genoemd).

Voor Nikon en de meeste andere camera’s draait u de draaiknop naar A. Voor Canon: zet deze op Av. Als je een Fuji gebruikt, regel je het diafragma met een ring op de lens.

Wanneer u uw camera in de diafragmamodus zet, vertelt u uw camera dat u het diafragma wilt regelen, maar dat u wilt dat de camera de sluitertijd en ISO regelt.

Je gebruikt diafragma om te bepalen of je achtergrond scherp is of niet, maar wat is diafragma precies? Om het diafragma te begrijpen, moet u aan uw aanrecht denken.

Beeld je in dat je de kraan op volle kracht draait. Het water zal uit de kraan stromen. Maar je kunt ook de kraan zachtjes opendraaien, zodat er langzaam water stroomt.

Dat is wat diafragma is, behalve bij licht. Open uw diafragma en zorg voor een sterke lichtstroom door uw lens. Sluit het diafragma en je hebt slechts een straaltje licht.

Het creatieve effect van diafragma

Open je diafragma en je achtergrond zal meer onscherp zijn (ideaal voor portretten). Sluit je diafragma een beetje en je achtergrond zal scherper zijn (ideaal voor landschappen).

Het diafragma wordt gemeten in cijfers zoals 1,8 of 3,5 of 5,6 of 8 of 11, enz. Hoe kleiner het getal, hoe opener het diafragma. Hoe groter het getal, hoe meer gesloten.

Hoe kleiner het getal en hoe opener het diafragma, hoe meer licht er binnenkomt en hoe onscherper de achtergrond.

Hoe groter het getal en hoe geslotener de achtergrond, hoe minder licht er binnenkomt en hoe scherper de achtergrond.

Wanneer u zich in de diafragmamodus bevindt, gebruikt u de scroller op uw camera om het diafragma te openen en te sluiten.

Kies de diafragmamodus als u zich het meest zorgen maakt over de vraag of uw achtergrond wel of niet scherp is.

ISO

Vergeet niet dat ISO niet bepaald een creatief effect heeft. Dus wat is ISO en wanneer gebruik je het?

ISO is een magische instelling die je camera helpt te zien in het donker. U stelt dus uw ISO in op basis van de lichtomstandigheden waarin u zich bevindt. ​

  • Is het een zonnige dag? Zet dan je ISO op 100 of 200.
  • Misschien is de lucht bewolkt? Stel uw ISO in op 400 of 800.
  • Heeft u weinig binnenlicht? Zet je ISO op 1600 of 3200. Misschien zelfs 6400!

Je hebt twee hoofdopties als het om ISO gaat:

Zet het op Auto en laat de camera het uitzoeken. Neem de regie zelf in handen.

Ik raad aan om in de diafragmamodus te spelen met je ISO ingesteld op automatisch. Op die manier kun je experimenteren met het diafragma en de camera de ISO en sluitertijd voor je laten bepalen.

We zullen zo meteen kijken naar de sluitermodus. In dat geval raad ik aan om ook je ISO op automatisch te laten staan. Neem de controle over ISO wanneer u zich op uw gemak voelt met de andere instellingen.

Let op met ISO

Hoe hoger u uw ISO verhoogt om het licht te helpen vastleggen, hoe meer ruis of korreligheid er in uw foto zal verschijnen, vooral bij weinig licht.

De ruis of korrel wordt nog sterker als je je foto’s in de nabewerking (met een programma als Lightroom) helderder maakt. Ik vind een beetje ruis of korreligheid in mijn foto’s niet altijd erg.

Ruis en korreligheid worden in onze foto’s normaal gesproken als onvolkomenheden beschouwd.

Voor mij weerspiegelt het de korreligheid of onvolmaaktheid van het dagelijks leven en de strijd die we van moment tot moment hebben als fotografen als we foto’s maken.

Mijn foto’s zijn gevuld met onvolkomenheden, net als ik in het echt. Als alles op mijn foto er goed uitziet, behalve de korrel, dan ben ik blij.

Ik heb een oude iPhone die ik bewaar alleen vanwege de nostalgische korreligheid.

Sluitermodus

Als u zich vooral zorgen maakt over het bevriezen van de actie, kiest u voor de sluitermodus (ook bekend als sluiterprioriteit).

  • Nikon – zet uw draaiknop op S.
  • Canon – zet je draaiknop op Tv.
  • Fuji – zoek naar de wijzerplaat met cijfers als 125, 250, 500, enz.

Als het diafragma aangeeft hoeveel water er uit de kraan komt, dan is de sluitertijd hoe lang het water eruit komt. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er in de camera komt, terwijl de sluitertijd bepaalt hoe lang die lichtstroom binnenkomt.

Hoe sneller de sluitertijd, hoe minder licht er binnenkomt. Hoe langzamer de sluitertijd, hoe meer licht er binnenkomt.

Over het algemeen is het zo dat je bij fel licht een kortere sluitertijd moet hebben, en bij weinig licht een langere sluitertijd. Het gevaar van een langere sluitertijd is dat je foto wazig wordt.

Waarom wordt uw foto wazig bij een lange sluitertijd?

Beschouw de sluitertijd als de tijd die uw camera nodig heeft om een foto te maken. Een korte sluitertijd betekent dat de foto zo snel wordt gemaakt dat de actie in de foto wordt bevroren.

Maar een langere sluitertijd betekent dat de camera er langer over doet om de foto te maken en dat elke beweging in de scène over de foto wordt uitgesmeerd. Twee omstandigheden leiden tot een onscherpe foto.

De eerste is dat je de camera hebt bewogen tijdens het maken van de foto – ook wel cameratrillingen genoemd. Misschien trilt uw hand of trilt de camera terwijl u de foto maakt.

Een andere mogelijkheid is dat je camera volkomen stil staat, maar dat je onderwerp beweegt. Als de persoon die u fotografeert beweegt, kan deze over de foto worden uitgesmeerd.

Dus wat is er nodig om de actie te bevriezen?

Je zult merken dat de sluitertijd wordt gemeten in fracties van een seconde. U ziet getallen zoals 1/125e of 1/2000e. Kortom, hoe kleiner de fractie, hoe groter de kans dat u de actie bevriest.

Dus 1/2000ste zal de actie waarschijnlijk bevriezen, maar 1/60ste waarschijnlijk niet. ​

Welke camera instellingen wil je gebruiken?

Bij Vette Foto geven we je graag advies over de beste camera instellingen. Contact ons voor meer informatie of vraag een cursus aan.

Wil je ons helpen? Deel dan onze link op je website of social media. Bedankt!

Heb je nog een camera of accessoires nodig? Ga dan naar onze webshop.

Share This Story, Choose Your Platform!