Portretfotografie

Portretten bestonden al lang vóór de uitvinding van de portretfotografie. Ver voordat er zelfs maar een camera bestond om foto’s te maken, huurden heersers en vorsten schilders in om hun eigen portretten te schilderen.

Tegenwoordig heeft portret fotografie de plaats van deze traditie ingenomen. Portretfotografen hebben de ambitieuze doelstelling om de identiteit van een onderwerp in één beeld vast te leggen.

Wat is portretfotografie en welke soorten zijn er? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en bekijken we welke soorten er bestaan, afhankelijk van het onderwerp en doel van een foto.

Wil je meer leren over het maken van portretten? Of wil je gefotografeerd worden door een professionele portretfotograaf? Neem dan vrijblijvend contact op met Vette Foto.

Kunst van de portretfoto

Voordat we ingaan op de verschillende soorten portretfotografie die er bestaan, laten we eerst eens kijken naar de definitie. Het zal ons helpen de fundamentele kenmerken van de fotografische methode en het fotografiegenre beter te begrijpen.

Wat is portretfotografie?

Portretfotografie heeft tot doel de identiteit, persoonlijkheid en essentie van een onderwerp vast te leggen met behulp van fotografische technieken zoals compositie, belichting en poseren.

Er zijn verschillende soorten portretfotografie die afhankelijk zijn van het onderwerp van het portret en de stijl. Sommige portretten zijn bijvoorbeeld traditioneler en formeler voor professioneel gebruik en publicatie.

Andere soorten portretten zijn meer casual, zoals lifestyleportretten die onderwerpen uit het dagelijks leven vastleggen.

Veel voorkomende soorten portretfotografie:

  • Traditionele portretten
  • Levensstijlportretten
  • Glamour portretten

Wil je starten met portretfotografie? Of wil je een cursus volgen en de juiste camera kopen? Laat je dan adviseren door een ervaren fotograaf van Vette Foto.

Portret fotografie
Groepsportretten of alleen op de foto? Huur een fotograaf van Vette Foto!
Portretten
Huur een professionele portetfotograaf.

Traditionele portretfoto

Als je de term ‘portretfotografie’ hoort, zijn de beelden die in je opkomen hoogstwaarschijnlijk traditionele portretfotografie.

Een traditionele portretfoto is formeler en wordt doorgaans in een studio gemaakt, waarbij het onderwerp recht in de camera kijkt.

Fotografen die traditionele portretten maken, streven ernaar de essentie vast te leggen van de persoon die ze fotograferen. Dat zijn de meest iconische figuren in de populaire cultuur, politiek en geschiedenis, waar traditionele portretten van worden gemaakt.

Bekijk de video’s achter de schermen van Vette Foto, daar zie je een iconische fotograaf die bekend staat om de traditionele, maar ontroerende portretten die hij maakt.

Groepsportretten

Hoewel de meeste portretfoto’s van één onderwerp worden gemaakt, kunnen in een groepsportret nog steeds meerdere onderwerpen worden vastgelegd. Dit komt vaak voor bij het maken van foto’s van stellen, gezinnen en professionele partners.

Het doel van groepsportretten is om de dynamiek van een relatie vast te leggen. In trouwportretten proberen fotografen de liefde en romantiek vast te leggen. Familiefotografen streven ernaar eenheid vast te leggen. Bij zakelijke groepsportretten kunnen fotografen ernaar streven de gedeelde arbeidsethos vast te leggen.

Omdat groepsportretten altijd met meerdere onderwerpen worden gemaakt, is het belangrijk om je te concentreren op de relaties tussen je onderwerpen.

Levensstijlportretten

Niet alle portretten zijn zo formeel als traditionele portretten. Meer casual portretten worden doorgaans omschreven als lifestyleportretten. Lifestyle portretfotografie legt onderwerpen vast in alledaagse situaties en omgevingen. Ze worden vrijwel altijd uit de studio en op locatie gehaald.

Lifestyleportretten zijn meer casual en worden vaak in advertenties gebruikt om meer contact te maken met de consument. Vanwege het meer informele karakter van het fotograferen van lifestyleportretten, worden veel van de foto’s openhartig gemaakt.

Het vastleggen van mensen in hun natuurlijke omgeving resulteert meestal in authentiekere en rauwere portretten waar veel klanten dol op zijn.

Omgevingsportretten

Omgevingsportretten zijn vergelijkbaar met lifestyleportretten, behalve dat ze meer belang hechten aan de omgeving van de foto. Deze portretten worden vaak gebruikt om de persoonlijkheid of identiteit van het onderwerp weer te geven.

Neem bijvoorbeeld dit portret van koningin Elizabeth II door Annie Leibovitz. Het vastleggen van de omgeving van Buckingham Palace is belangrijk voor het vastleggen van de koninklijke familie van koningin Elizabeth.

Omgevingsportretten worden vaak gebruikt om iconische onderwerpen vast te leggen in een omgeving die hen het beste beschrijft. Dit kan een kunstenaar in hun atelier zijn, een Amerikaanse president in het Oval Office, of een iconische CEO achter een groot bureau.

Het is belangrijk om nooit de kracht van een achtergrond te vergeten als je leert portretfotografie te maken. Hoewel het onderwerp misschien wel het belangrijkste focuspunt is, kan de achtergrond deze op krachtige wijze aanvullen in de portretfoto.

Glamour portretten

In de wereld van de portretkunst hebben mode en beauty altijd een plaats gehad. Die plek is in glamourportretten. Glamourportretten zijn ontworpen om de schoonheid van een onderwerp te benadrukken.

Naast zaken als make-up en kleding, worden verlichting en fotobewerking ook een integraal onderdeel van het proces om een portret te glamouriseren.

Hoewel het vergelijkbaar is met modefotografie, leggen glamourportretten meer nadruk op het onderwerp dan op de accessoires en kleding die ze dragen. Modefotografie heeft tot doel het uiterlijk of de kleding van een afbeelding te verkopen, terwijl glamourportretten de totale schoonheid in een afbeelding willen vastleggen.

Conceptuele portretten

Een meer abstracte en vaak creatieve portretfotografie is conceptuele portretfotografie. Conceptuele portretten zijn een vorm van conceptuele fotografie waarbij portretten worden gebruikt om een idee of concept te illustreren. Conceptuele portretten zijn doorgaans ook zelfportretfotografie, omdat fotografen verschillende manieren vinden om uit te drukken hoe zij zichzelf zien.

Deze portretten maken gebruik van het ensceneren van een foto, rekwisieten en fotobewerking om vaak surrealistische beelden te creëren. Portretfotografie-ideeën over concepten en gevoelens worden vaak abstracter en expressiever.

De concepten die in conceptuele portretten worden onderzocht, kunnen variëren. Veel fotografen streven ernaar interne toestanden zoals emotie vast te leggen in een conceptueel portret. Conceptuele portretfotografie geeft fotografen ook de creatieve vrijheid om buiten de gebaande paden te denken en visuele elementen te gebruiken om de identiteit van een onderwerp vast te leggen.

Portretfotografie is een van de meest voorkomende vormen van fotografie waar beginnende fotografen mee beginnen. Het heeft het meest eenvoudige onderwerp. Het is ook een van de beste vormen van fotografie om mee te oefenen, omdat je kunt experimenteren met belichting, fotograferen op locatie en zelfs conceptuele fotografie.

Welk type fotografie je ook het meest boeit, het is belangrijk om te oefenen. Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om je eigen portretten te maken.

Technieken voor portretfotografie

De architectuur is ouder dan de fotografie zelf. Het vastleggen van de essentie van een mens werd oorspronkelijk bereikt door middel van verf en beeldhouwkunst. Maar nu worden enkele van de meest historische figuren van de moderne tijd vastgelegd door middel van portretfotografie.

Of u nu portretten maakt van een nieuwe klant, een vriend of een icoon, er zijn een paar fundamentele tips voor portretfotografie die u zullen helpen een ontroerend portret vast te leggen. In dit artikel leer je hoe je portretten kunt maken met behulp van techniek en creativiteit.

Ken je onderwerp

Bij portretten gaat het erom een persoon en zijn identiteit in één beeld vast te leggen. Deze prestatie zou onmogelijk zijn zonder eerst te begrijpen wie deze persoon is.

Maak, indien mogelijk, vóór de opname kennis met uw onderwerp om hem of haar een beetje te leren kennen. Begrijp wie ze onder de oppervlakte zijn.

Veel collega’s van de beroemde fotograaf Vega zeggen dat dit een van zijn belangrijkste technieken is. Zijn vermogen om de identiteit van een persoon vast te leggen. Kijk maar eens hoe hij met verschillende situaties omgaat voordat hij zijn portret maakt.

Het zien van geweldige portretfotografen aan het werk is een geweldige manier om tips op te doen voor de perfecte portretfoto. Van Vega kun je zien dat zelfs als je een paar minuten met ze praat vóór de shoot, je kunt begrijpen wie ze zijn en dat ze zich wat meer op hun gemak bij je voelen.

Studio versus locatie

Technisch gezien is het belangrijk om eerst te bepalen of jouw portretfotoshoot in een studio of op locatie zal plaatsvinden. Beide opties hebben voor- en nadelen die afhankelijk zijn van uw stijl en uw onderwerp. Stel uzelf een paar cruciale vragen.

Zullen deze portretfoto’s profiteren van een unieke setting op een specifieke locatie? Of zullen ze profiteren van een meer gecontroleerde omgeving? Ben ik van plan om met verschillende verlichtingsstijlen te experimenteren? Of zal de locatie deze persoon beter vastleggen?

Als je eenmaal wat dieper ingaat op wat je voor ogen hebt voor je portretfotoshoot, weet je of je wel of niet in een studio of op locatie moet fotograferen.

Kies je camera uitrusting

Als je net leert portretfotografie te maken, is het belangrijk om bewust om te gaan met de camera uitrusting die je kiest.

Wat is de beste camera voor portretfotografie? Het hangt er van af. Veel portretfotografen houden van de textuur en het uiterlijk van film. Dit kan echter minder vergevingsgezind en duurder zijn. Een portretfotoshoot met DSLR-camera’s of spiegelloze camera’s is ook een geweldige optie.

Het komt allemaal neer op uw stijl en budget.

Een van de belangrijkste uitrustingsstukken die u moet kiezen, is het type cameralens dat u gebruikt. Bij de lens voor portretfotografie is het belangrijk om in gedachten te houden dat langere lenzen, zoals 50 mm en groter, doorgaans flatterend zijn.

Groothoeklenzen hebben de neiging gezichtskenmerken te overdrijven, wat minder flatterend kan zijn voor portretten. Bekijk onze videogids over cameralenzen om de effecten van elk ervan beter te begrijpen.

Zoek je de beste portretcamera? Koop hem dan via VetteFoto.nl!

Zet lampen op

Een van de bepalende factoren voor de stijl van uw portret is de belichtingsopstelling die u kiest. De meest fundamentele belichtingsopstelling voor het fotograferen van portretten is de 3-punts belichtingsopstelling.

3-puntsverlichting is terug te vinden in de professionele fotografie en film vanwege het vermogen om diepte en dimensie te creëren binnen een tweedimensionaal beeld. Bekijk ons volledige overzicht van hoe toetslicht, invullicht en achtergrondverlichting de driepuntsverlichtingsopstelling vormen.

De 3-puntsverlichtingsopstelling is uiteraard slechts één verlichtingsopstelling om uit te proberen. Het is belangrijk om verschillende soorten verlichtingstechnieken te begrijpen, zodat u een verlichtingsopstelling kunt kiezen die past bij de stijl van uw portret.

Als je dramatische en toch natuurlijke portretten wilt maken, kijk dan eens naar verlichting in Rembrandt-stijl. Misschien wil je een portret maken met veel mysterie. In dat geval is velgverlichting uw vriend.

Bij portretfotografie draait alles om het vastleggen van de identiteit van het onderwerp dat u fotografeert. Een van de beste tips voor portretfoto’s is het gebruik van licht om de kenmerken van uw onderwerp aan te vullen

Stel je onderwerp vast

Nu je weet wat je onderwerp is, waar je fotografeert en waarmee je gaat fotograferen, is het eindelijk tijd om te fotograferen. Een van de beste vaardigheden die een portretfotograaf kan ontwikkelen, is het vermogen om een onderwerp te poseren.

Dit kost tijd en oefening, maar zal in de loop van de tijd natuurlijker worden. Als je net begint, is hier een geweldige video waarin 14 verschillende soorten portretfotografie-poses worden beschreven.

Een meer algemene tip voor het poseren van onderwerpen is om je eerst te concentreren op grotere poses. Zodra je een pose hebt gevonden die flatterend is voor je onderwerp en die bij je belichting past, kun je subtiele aanpassingen maken. Dit kan de positie van de handen van uw onderwerp zijn of een lichte kanteling van het hoofd.

Wees niet bang om creatief te worden met je poses. Gebruik de pose van uw onderwerp om vorm of diepte aan het portret toe te voegen.

Het poseren van een onderwerp kan intimiderend of verwarrend zijn voor beginnende portretfotografen. Het is belangrijk om op uw oog te vertrouwen en te weten wat werkt en wat niet. Een pose is in het begin misschien niet geweldig, maar blijf doorgaan met aanpassingen en experimenteren totdat je iets vindt.

Focus op de ogen

Ze zeggen dat de ogen het venster naar de ziel zijn. Hoewel dit gezegde cliché is, kan het niet méér waar zijn voor portretten. Vind manieren via zowel de belichting, de compositie van het kader als het poseren om scherp te stellen op de ogen van een onderwerp.

Technieken zoals catchlight of het gebruik van kleurentheorie kunnen de ogen van een onderwerp echt doen opvallen. Sommige onderwerpen vinden het wellicht prettiger om buiten de camera te kijken, maar moedig ze aan om recht door de camera te kijken om deze bewegende portretten vast te leggen.

Leg verschillende emoties vast

Als u een verscheidenheid aan verschillende portretten heeft, vergroot u uw kansen om dat ene bewegende beeld vast te leggen. Een sleutel tot variatie is het vastleggen van verschillende emoties van een onderwerp. Het werk van portretfotograaf Kyra Snijders is uniek vanwege de verschillende soorten emoties die zij weet vast te leggen in een portretfoto.

Moedig ze aan om te glimlachen en te lachen, maar moedig ze ook aan om een beetje serieus te poseren. Een geweldige manier om verschillende emoties te verleiden, is door hun gedachten te richten op herinneringen of mensen in hun leven. Dit kan vaak resulteren in oprechte emoties en uitdrukkingen.

Zoek verschillende camerahoeken

Nog een sleutel tot het maken van een verscheidenheid aan portretten om verschillende camerahoeken uit te proberen. Het poseren van je onderwerp is belangrijk, maar het in scène zetten en bewegen van de camera is net zo belangrijk.

Een goede tip om dit te bereiken vind je in deze video van Daan Wierna. Het eenvoudige hulpmiddel van een trapladder kan u helpen hoeken te vinden die u anders niet zou gebruiken. Bekijk in de onderstaande video alle manieren waarop ze een ladder gebruikt voor unieke camerahoeken.

Camerahoeken kunnen het verschil zijn tussen een goed portret en een geweldig portret. Beweeg jezelf en de camera zoveel als je je onderwerp poseert om een geweldige combinatie te vinden en een geweldig portret vast te leggen.

Onthoud de achtergrond

Zowel in de studio als op locatie is het belangrijk om de achtergrond niet te vergeten. Door een locatie te kiezen en een achtergrond samen te stellen, kun je de identiteit van je onderwerp weerspiegelen. Het naast elkaar plaatsen van een onderwerp en hun achtergrond kan een diepere betekenis in een portret creëren.

Hoewel het misschien een extravagant achtergrondvoorbeeld is, laat het perfect zien hoe achtergronden een portret kunnen accentueren. Dit kan vaak met studiofotografie goed tot zijn recht komen.

Zelfs in een studio kan de keuze voor een effen zwarte of effen witte achtergrond een groot verschil maken in een portret. Voel je vrij om met beide foto’s te maken, zodat je later de optie hebt.

Begrijp de belichtingsdriehoek

Een noodzakelijke stap voor elke fotograaf, of hij nu portretten, landschappen of straatfotografie fotografeert, is het begrijpen van de belichtingsdriehoek. Diafragma, ISO en sluitertijd hebben allemaal een directe invloed op hoe een foto eruit ziet. Als u de belichtingsdriehoek begrijpt, kunt u de beste portretfotografie-instellingen voor uw opname selecteren.

Het diafragma zorgt voor scherptediepte, wat een integraal onderdeel is van het maken van prachtige portretten. Bekijk onze video over het diafragma om het echt te begrijpen.

Of je nu portretten leert maken of een ander soort fotografie, als je het diafragma begrijpt en hoe het werkt met ISO en sluitertijd in de belichtingsdriehoek, word je een betere fotograaf. Het geeft je de kennis om de beelden vast te leggen die je voor ogen hebt.

Download het gratis e-boek van Vette Foto over belichting voor een diepere duik in het onderwerp.

Portretfotograaf inhuren

Wat kost het huren van een goede portret fotograaf? Dit is volledig afhankelijk van je wensen. De beste portretfotografen van Nederland vragen hele andere tarieven dan een beginnende fotograaf.

Wil je advies op maat en vrijblijvend inzicht krijgen in de kosten? Vul dan ons contactformulier in.

Share This Story, Choose Your Platform!