Studiofotografie

Alles wat je als beginner wilt weten over studiofotografie vind je hier!

De meeste fotografen dromen ervan om hun fotostudio te bezitten. Maar in de meeste gevallen worden ze ook vaak geïntimideerd door de logistiek en de kosten.

Onze korte gids helpt je bij het navigeren door studiofotografie zonder je te overweldigen.

Hier is onze lijst met de tools die je nodig hebt en enkele tips voor het inrichten van je studioruimte!

Zoek je een professionele studiofotograaf? Huur dan Vette Foto in!

De ideale ruimtes voor studiofotografie

Mensen stellen zich vaak een fotostudio voor als een grote ruimte, compleet met een cyclorama en allerlei apparatuur. Maar de waarheid is dat je niet altijd een grote ruimte nodig hebt om studiofoto’s te maken. Het hangt allemaal af van wat voor soort fotografie je wilt fotograferen.

Een studio hoeft niet groot te zijn als je graag beautyshots maakt.

Als je bijvoorbeeld alleen beauty en headshots doet, zou een studio ter grootte van een slaapkamer van 25 vierkante meter voldoende moeten zijn.

Als je foto’s van het hele lichaam maakt, moet je natuurlijk voldoende ruimte hebben voor een grote achtergrond als je lichten. In de meeste gevallen is een ruimte die ongeveer zo groot is als een garage voor twee auto’s voldoende.

Omdat je alleen foto’s van gezichten maakt voor beautyshots, heb je minder ruimte nodig.

Houd bij het zoeken naar ruimte voor studiofotografie ook rekening met het aantal ramen op het terrein. Als je een fotograaf bent met natuurlijk licht, heb je veel vensters nodig. Maar als u uitsluitend kunstlicht wilt gebruiken, verdient het de voorkeur om een plek zonder ramen te hebben om te voorkomen dat raamverlichting uw verlichting verstoort.

In werkelijkheid gebruiken de meeste fotografen zowel raamverlichting als kunstlicht. Als dat voor jou het geval is, zoek dan een ruimte waar je de ramen kunt blokkeren als je het omgevingslicht niet nodig hebt.

Studio fotografie
studio lampen fotografie
fotostudio
studio huren fotografie

Studio lampen fotografie

Houd bij het starten van je fotostudio rekening met het type verlichting dat je nodig hebt. Werk je vaak met natuurlijk licht, flitsfotografie of beide? Let dan goed op je lichtbronnen.

Als je een fotograaf bent met natuurlijk licht, dan moet je voldoende vensters hebben. Zo heb je de hele dag voldoende licht tot je beschikking.

Voor flitsfotografie is het vaak ideaal om een fotostudio zonder ramen te hebben. Op die manier heb je niet te maken met zonlicht dat je verlichtingsinstallatie verstoort.

En wat dacht je ervan als je natuurlijk en kunstlicht graag combineert? Dan moet je een manier hebben om de ramen te blokkeren als je geen omgevingslicht nodig hebt.

Wil je in je fotostudio alleen met omgevingslicht fotograferen, dan heb je alleen een reflector of V-flat nodig. Zoals de naam al doet vermoeden, kaatst de reflector het licht van het raam terug naar je onderwerp. Zo heb je geen contrastrijke foto’s met diepe schaduwen.

Er zijn talloze opties voor kunstlicht. Het hangt vooral af van je budget en de grootte van je fotostudio. We zullen hieronder uw keuzes doornemen. Voor de mooiste foto’s kun je onze fotograaf inhuren.

LED lichten

Wil je overstappen van omgevingslicht naar kunstlicht, dan zijn leds de beste optie voor jou. Je kunt ze zien als gewone gloeilampen met dimmers. In tegenstelling tot een flitser, kunt u in realtime zien hoe het licht uw onderwerp beïnvloedt.

Tegenwoordig zijn LED-lampen goedkoop. U kunt lampen van studiokwaliteit kopen voor minder dan 200 dollar. Maar houd er rekening mee dat hoe hoger het wattage en de lichtopbrengst, hoe duurder ze meestal zijn.

Een nadeel van het gebruik van LED-lampen is dat ze niet zo helder zijn als een flitser. Zelfs als LED’s op vol vermogen zijn, moet u mogelijk nog steeds een hoge Wat is ISO gebruiken? (En waarom het ertoe doet in fotografie!) ISO om ervoor te zorgen dat u correct belichte afbeeldingen krijgt.

Speedlights

Als je een kleine fotostudio hebt, overweeg dan om flitsers te gebruiken. Behalve dat ze helderder zijn dan LED’s, zijn ze over het algemeen goedkoper. Ze zijn ook klein genoeg om in je rugzak mee te nemen voor het geval je buiten je fotostudio moet werken.

De meeste mensen gebruiken flitsers door ze op de flitsschoen van hun camera te bevestigen. Maar je hebt ook de mogelijkheid om ze draadloos te triggeren, vooral in een studio-omgeving.

Jaren geleden moesten mensen afstandsbedieningen kopen (zoals de Pocket Wizards) om flitser op afstand te activeren. Maar tegenwoordig kun je flitsers kopen met ingebouwde triggers. Zorg er wel voor dat degenen die u koopt een draadloze functie hebben, want niet elke flitser heeft deze.

Het meest voor de hand liggende nadeel van het gebruik van speedlights is dat je het licht dat ze uitstralen niet in realtime kunt zien. Je moet dus veel testopnamen maken om er zeker van te zijn dat ze je onderwerp goed belichten.

Ook hebben deze flitsers niet genoeg vermogen om grote ruimtes te verlichten. Maar zolang u weet wat ze wel en niet kunnen, zijn ze nog steeds een geweldige optie, vooral als u een beperkt budget heeft.

“Als woorden onduidelijk worden, zal ik focussen met foto’s. Als beelden ontoereikend worden, zal ik tevreden zijn met stilte.”

Don Vega

Monolights

Monolights zijn de beste verlichtingsoptie voor uw fotostudio. U kunt ze zien als een combinatie van een krachtige Speedlight en een LED-lamp. Hoewel het stroboscooplampen zijn, bevatten ze ook een instellicht.

Op die manier kunt u in realtime zien hoe uw licht uw onderwerp beïnvloedt. De lichtopbrengst van een maanlicht is minstens drie keer krachtiger dan die van speedlights of leds. Ze zijn ook perfect voor grote fotostudio’s omdat ze grote ruimtes kunnen verlichten.

Het is natuurlijk vermeldenswaard dat het vermogen van een monolight afhangt van het wattage. Overal tussen de 150 en 300 watt is perfect voor kleine ruimtes. 400 tot 600 watt zou ideaal zijn voor middelgrote studio’s. En voor grote ruimtes kan 800 tot 1.200 watt nodig zijn.

Helaas zijn monolights meestal duurder dan LED’s of speedlights. Afgezien daarvan zijn ze ook vaak groter en zwaarder. Maar als je het budget hebt, zijn deze lampen nog steeds de beste optie voor studiofotografie.

Light Modifiers

Naast studiolampen heb je ook lichtmodificatoren nodig. Deze verlichtingsapparatuur verspreidt de straal die uit uw lichtbron komt om zachtere, elegantere resultaten te creëren.

Je kunt veel soorten lichtmodificatoren in je fotostudio gebruiken, en ze verspreiden licht allemaal op een andere manier. Laten we enkele van de meest voorkomende opties hieronder bespreken.

Standaard Reflector

Je kunt de standaardreflector zien als die kleine parabolische schotel in een zaklamp. Het concentreert de straal zodat het een strakkere plek rond het onderwerp creëert.

De reflector heeft geen diffusiemateriaal. Daarom is het perfect als u de harde verlichting van de zon in uw fotostudio wilt nabootsen. Wil je apparatuur kopen? Dit kun je met korting doen via Vette Foto.

Paraplu

Als je niet van harde verlichting houdt, kun je overwegen om in plaats daarvan een paraplu te gebruiken. Als je portretfotografie in je fotostudio wilt proberen, is dit de beste eerste optie voor jou. Het is niet alleen goedkoop, maar het creëert ook een prachtig zacht licht dat je onderwerp omhult.

Er zijn veel soorten parasols. Sommige zijn reflecterend en werken meer als een softbox. Maar er zijn er ook die je direct door het diffusiemateriaal laten schieten. De eerste werkt meer als een softbox met meer gericht licht. Met die laatste kun je het licht overal verspreiden.

Softbox

Tot op zekere hoogte werkt een softbox ongeveer als een paraplu. Het enige verschil is dat het, in tegenstelling tot een paraplu, een gesloten structuur heeft. Als gevolg hiervan creëert het zachte verlichting die meer geconcentreerd en gericht is.

Wat een softbox beter maakt dan een paraplu, is dat je het licht dat eruit valt beter kunt controleren. Omdat het gericht licht produceert, kunt u meer dramatische resultaten creëren.

Stripbox

Een stripbox is een gespecialiseerde lichtmodificator die veel wordt gebruikt in professionele studio’s. Het is in wezen een langwerpige softbox die licht verticaal projecteert.

Stripboxen worden vaak gebruikt als haarlamp om de rand van het haar en de achterkant van het hoofd van uw model te verlichten. En voor stillevenfotografie is het perfect voor het verlichten van de randen van objecten.

Natuurlijk zijn er meer lichtmodificatoren dan wat we hebben vermeld. Maar deze opties zijn perfecte keuzes bij het opzetten van een studio.

Apparatuur voor studiofotografie

Naast de verlichtingsapparatuur heb je ook andere essentiële studiotools nodig. Laten we een paar van hen hieronder bekijken.

Lichtstandaarden

Deze zijn nodig ter ondersteuning van de lichten en lichtmodificatoren die je in de studio gebruikt. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en hebben specifieke draagvermogens. Zorg ervoor dat uw lichtstatieven uw zwaarste lichten en modifiers kunnen dragen.

C-stands

Dit zijn versterkte lichtstandaards. Ze zijn groter, zwaarder en dragen meer gewicht dan gewone lichtstatieven. We raden ze aan als u grote monolights gebruikt. Zo weet je zeker dat je verlichtingsopstelling altijd stabiel blijft.

V-Flats

Dit zijn reflectoren die het licht van je lichtbron terugkaatsen naar het onderwerp. Zo krijg je geen donkere schaduwen en ongelijke verlichting.

Fotografie achtergronden

Met achtergronden kun je het decor van de studio veranderen zonder de muren te schilderen of van locatie te veranderen. Ze zijn er in veel verschillende vormen. Sommige zijn standaard stoffen of papieren achtergronden, terwijl andere zijn gemaakt van vinyl of ander materiaal.

Recent hebben wij renovlies behang gefotografeerd voor renovliesbehang.com.

Je fotostudio opzetten

Laten we nu de stappen bespreken die u moet nemen om uw studio voor te bereiden op een studiofotografie-shoot. Het is een eenvoudig proces dat u zelfs nuttig zult vinden als u in andere studio’s werkt.

1. Stel de achtergrond in

Eerst moet je de achtergrondstandaard in elkaar zetten. Zorg ervoor dat de standaards minstens 1,2 tot 2,5 meter uit elkaar staan, afhankelijk van de lengte van je achtergrond.

Steek vervolgens de horizontale paal in uw rol naadloos papier en installeer de paal bovenop de standaards.

Op dit punt kunt u de hoogte van uw achtergrondstandaard aanpassen en het papier uitrollen. U kunt zandzakken of tape gebruiken om de hoeken van uw naadloze papierrol op de vloer te bevestigen.

2. Stel de lichten in

Nu je achtergrond klaar is, is het tijd om je verlichtingsapparatuur voor te bereiden. Bevestig eerst uw lichtbron aan uw lichtmodificator. Vervolgens installeer je ze op je lichtstatief.

Het aantal lampen dat u in uw fotostudio thuis gebruikt, hangt af van wat u moet doen.

Voor eenvoudige portretten zou een enkele lamp en een v-flat/reflector voldoende zijn. Maar als je glamourfoto’s wilt maken waarvoor complexere instellingen nodig zijn, heb je misschien twee tot vijf lampen nodig.

Als je meer wilt weten over verschillende soorten studioverlichting, lees dan onze blogs! Zo gaan we ook dieper in op de verlichting van boeken fotograferen. We nemen alle soorten fotografie met je door!

3. Test verlichting en apparatuur

Maak voordat u begint met fotograferen enkele testopnamen om te zien wat u met uw verlichtingsapparatuur moet doen. Dit is het perfecte moment om de positie van je lampen aan te passen en de belichting van je camera te controleren.

Als de opname donker is, heb je de mogelijkheid om de instellingen van je licht of je camera te wijzigen. Meestal stellen we eerst de camera in en passen we vervolgens de verlichting aan totdat we de juiste belichting hebben bereikt.

Vergeet niet dat u continu licht en flitsen anders moet testen. LED’s produceren een constante straal die u kunt zien, zodat u uw camera-instellingen gemakkelijker kunt aanpassen. Met flitsers zie je de straal die ze produceren pas in een fractie van een seconde. Je zult dus wat testopnamen moeten maken totdat je de juiste belichting hebt bereikt.

Als je alles hebt getest, kun je beginnen met fotograferen!

Conclusie

Het is overweldigend om de lijst met apparatuur te zien als je begint met studiofotografie. Maar vergeet niet dat u niet meteen alle items op onze lijst hoeft te kopen. De waarheid is dat je kunt beginnen met alleen een achtergrond en een achtergrondstandaard. Zolang je voldoende raamverlichting hebt, zou het goed moeten zijn.

Met de juiste verlichting bereik je zelfs met de kleinste studio professionele resultaten.

Naarmate je meer verdient, kun je overwegen om kunstlicht te kopen. U kunt eerst met één licht en modifier beginnen. Daarna kunt u uw kit laten groeien tot meer lampen die u nodig heeft om meer gecompliceerde verlichting te bereiken.

Het is cruciaal om langzaam te beginnen. Je hebt sowieso tijd nodig om aan de apparatuur te wennen. En maak je geen zorgen. Voordat je het weet, heb je een full-size fotostudio die alles kan doen wat je nodig hebt!

Share This Story, Choose Your Platform!