Modefotografie

Modefotografie wordt vaak gezien als een aantrekkelijke en goedbetaalde carrière die voldoende hard werken vereist. Met een goed begrip van de geschiedenis en het volgen van enkele tips kun je echter een eminente modefotograaf worden.

Het valt onder het domein van fotografiegenres, commerciële fotografie. Het is een groot deel van de kunstwereld geworden met zijn groeiende populariteit. Mode fotografie is alomtegenwoordig en je kunt een behoorlijk aantal afbeeldingen zien van geklede mannen en vrouwen, met outfits, accessoires en schoenen.

Zoek je een professionele modefotograaf? Huur deze dan in via Vette Foto!

Wat is modefotografie?

Modefotografie richt zich op poseren, belichting, kleding en mooie plekjes. Met de groeiende innovatie van de esthetiek van fotografen ontwikkelt en transformeert dit genre zich naar het volgende niveau.

Sommige fotografen zoals Mario Testino, Nick Knight, Jurgen Teller en Helmut Newton zijn beroemd in dit genre, maar er zijn ook massa’s die een identiteit proberen vast te stellen. Doorzettingsvermogen is de sleutel tot het behalen van de stand.

Hoe te beginnen met modefotografie?

Hoewel het er behoorlijk spectaculair uitziet, komt er veel onderzoek kijken bij het identificeren van de juiste fotograaf en het poseren als model, waardoor modefotografie een uitdagende klus is. Het allerbelangrijkste is het opbouwen van een buitengewoon portfolio van je werk, wat inhoudt dat je met ambitieuze modellen moet werken om hun werk te vestigen. Bovendien helpen de portfolio’s bij het adverteren van de vaardigheden van de fotograaf in de carrière.

De fotograaf moet ervoor zorgen dat hij het juiste platform, de portfoliowebsite, kiest om tot een onderscheidende stijl te komen die jouw persoonlijkheid goed weerspiegelt. Tijdens de shoot moet je je team organiseren en het scenario in een goed humeur veranderen, omdat het nodig is om het model en hun persoonlijkheid gedurende een bepaalde periode te beheren. Het wordt zowel fysiek als mentaal gedragen. Tenslotte komt de redactie, die het proces verder zal uitbreiden.

Professionele catalogusshoots

Vergeet niet: laat uw website functioneel zijn. Als beginner profiteer je van lokale bedrijven die op zoek zijn naar catalogusshoots. Je kunt klein beginnen en je werk geleidelijk ontwikkelen. Modefotografen hebben een uitstekende behoefte omdat bedrijven in het huidige scenario meer online werken en duurzame contentstreaming nodig hebben voor hun websitepagina’s. Uiteindelijk loont je harde werk.

Modefotografie gaat meer over de vaardigheden van mensen en het maken van een scène dan over het kunstenaarschap van een individu. Elke modeshoot is een joint venture met inbreng van redacteuren, scèneontwerpers, modeontwerpers, make-upartiesten en soms fotografieregisseurs. Het omvat werken voor grote modeshows en vele reizen. Reclame- en tijdschriftfotografen reizen vrijwel regelmatig naar opmerkelijke locaties.

Bij modefotografie is het onderwerp van de foto de kleding en niet het model. Postproductie en retoucheren spelen ook een cruciale rol. Photoshop- en computervaardigheden zijn ook allemaal essentieel voor consistente resultaten. Het is het beste om met gevestigde fotografen samen te werken en hun workflow en technieken te onderzoeken.

Ontdek de wereld van mode fotografie.
Portret fotografie
Mode fotografie
Alles wat je moet weten over fashion fotografie.

Tips voor het vastleggen van verbluffende modebeelden

Modefotografie kan best interessant zijn zoals de naam klinkt. Het is echter allemaal niet zo eenvoudig. Er zijn enkele vaardigheden en tips nodig om het gedurende het hele proces soepel te laten verlopen. Enkele tips die je nodig hebt om een succesvolle modefotograaf te worden zijn:

Communicatie

Communicatie speelt op dit gebied een essentiële rol, omdat het u helpt om als eindproduct te krijgen wat u nodig heeft. Berichten kun je echter niet zomaar mechanisch overbrengen. Je moet beleefd en vriendelijk zijn om een comfortzone te ontwikkelen en vertrouwen te wekken. Lichaamstaal en non-verbale communicatie zijn krachtiger dan je mening uiten, dus je moet geduldig omgaan met alle omstandigheden.

Het identificeren van de beste modellen

Hoe belangrijk het ook is om een geschikte locatie te vinden, het verkrijgen van het juiste model is ook iets dat even belangrijk is. Het kan een uitdaging zijn om een ideaal model voor uw modeproject te vinden.

Begin met natuurlijke, gemakkelijke houdingen

Begin met de basis. Het model moet zich op zijn gemak voelen bij de fotograaf en een band opbouwen met de camera. Begin met staande, zittende houdingen en houdingen die verband houden met het onderwerp. Verder kun je ook geleidelijk actiefoto’s maken.

Poses

Een passende pose is er een die het model verbindt met de rekwisieten en de achtergrond. Je onderwerp moet passen bij de omgeving. In plaats van de gebruikelijke houdingen aan te nemen, zoals leunen op een steun, kun je iets onderscheidends proberen.

Om een natuurlijke houding te krijgen, kun je ook rollenspellen proberen. Je kunt ze ook laten communiceren met de omgeving en rekwisieten. Controleer de afbeeldingen op de juiste uitvoer en kijk of het primaire doel van fotografie, namelijk het belichten van de accessoires en kleding, wordt bereikt.

Enkele tips voor het poseren

 • Houd uw handen vrij en niet in de zakken
 • Houd uw ledematen gebogen voor een ontspannen blik
 • Handen zijn niet in vuisten
 • De richting van het gezicht van het model heeft ook invloed op de dynamiek van het beeld. Daarom kun je het beste naar een punt verder van de camera kijken.

Een verhaal maken

Er moet altijd een verhaallijn bij de afbeelding zitten om deze aantrekkelijker te maken; enkele verhalen die een gewone man over zijn leven vertelt. Je kunt ook afbeeldingen gebruiken naast hun make-up, kapsel of mode. Het meest effectieve hulpmiddel is de setting. Bijvoorbeeld,

 • Chillen op het strand op een zomerse dag.
 • Ben je het stadsleven beu? Leun achterover en krijg een rustiek gevoel.

Hoewel het vrij duidelijk is, is er veel ruimte voor creativiteit. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de garderobe en kenmerken van het model goed in de kijker staan. Rekwisieten kunnen ook een manier zijn om je verhaal te vertellen.

Een mooi punt van het gebruik van rekwisieten is dat we er veel creativiteit in kunnen stoppen. Terwijl je in de portretkunst een verhaal vertelt over een individu, maak je een verhaal in de mode. Het heeft niets met zingeving te maken. Het heeft gewoon te maken met het zoeken naar de aandacht van mensen.

Onthoud de basisprincipes van compositie

Net zoals het geldt voor elk ander type compositie, zijn de Rules of Thirds ook van toepassing op modefotografie. Het doel ervan is om de fotograaf te voorzien van een ingenieuze gids die hem helpt hem met de kijker te verbinden. De kijker bevindt zich op een andere plaats en tijd.

In een fractie van een seconde begrijpen ze alles van het beeld. Deze ‘regels’ helpen ervoor te zorgen dat uw foto’s de hele compositie vanuit het perspectief van de kijker bekijken.

Symmetrie speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de pose van het model in het kader en de compositie. Door afbeeldingen te balanceren met een ander model, oriëntatiepunten of rekwisieten, kunt u dit bereiken.

Gebruik eenvoudige apparatuur

De juiste manier om met modefotografie te beginnen is door te fotograferen met één licht, één lens en één camera. De reden om het eenvoudig te maken is om het te leren en onder de knie te krijgen. Gerenommeerde fotografen staan bekend om hun stijl. Bij elke fotografie kan het beginnen met een eenvoudig apparatuurframework helpen om de vaardigheden sneller te begrijpen.

Hoeken

Het veranderen van de camerahoek geeft een heel ander gevoel. Neem een lage positie en schiet omhoog, of neem een hoge positie en schiet naar beneden. Zet de horizon schuin om de uitzichten uit balans te brengen. Een transformatie in perspectief kan een frisse kijk op het monotone beeld geven, hoewel niets een goede compositie kan vervangen.

Kostuums zijn belangrijk

Kostuum zou de primaire focus moeten zijn als het gaat om modefotografie. Het is het fundamentele doel van dit genre fotografie. Het maken van bewegingen met de kledingstukken kan de aandacht trekken. Vaste afbeeldingen kunnen het kostuum er echter saai en onverzettelijk uit laten zien.

Als de kleding nauwsluitend en nauwsluitend is, moet u het model voorstellen om actiehoudingen uit te voeren die beweging tonen. Als het om zwierige kleding gaat, moet je ervoor zorgen dat ze bewegen om een lichteffect te geven.

Soorten modefotografie

Omdat het een enorm gebied van fotografie is, helpt het bij het opsplitsen van modegenres in verschillende typen. Elk heeft een andere reikwijdte en bepaalt wat we nodig hebben en hoe we dat doen. Enkele van de typen worden hieronder besproken:

1. High Fashion Fotografie

High fashion fotografie gaat over het presenteren of verkopen van kleding en het binnenhalen van de creativiteit en stijlen van modehuizen. De fotografen in dit genre kunnen de realiteit achter zich laten en inheems worden, aangezien dit soort fotografie een enorme productie vereist.

De modellen zijn vaak bekende actrices en acteurs. Het centrale thema hierbij is om de vaardigheden en ideeën op alle mogelijke manieren onder de aandacht te brengen. Daartoe behoren de modeontwerper, de visagiste, de haarstylist en ten slotte de fotograaf.

Om deze foto te maken, moet je een full-frame camera gebruiken. Omdat het een productie met een hoog budget betreft, moet de kwaliteit ongeacht de kosten de beste zijn.

Meestal worden deze foto’s afgedrukt voor tentoonstellingen van beeldende kunst of dure boeken, die ook een hoog detailniveau en een hoge resolutie nodig hebben om de afdrukkwaliteit te behouden. Vervolgens verenigt een heel team van professionals dit concept om het eindresultaat als een meesterwerk tentoon te stellen.

Een goed netwerk en team zijn dus verplicht. Ten slotte moet u de postproductie overwegen om de look nog een laatste touch te geven en enkele speciale effecten toe te voegen, afhankelijk van het project.

2. Zwart-wit modefotografie

Zwart-witafbeeldingen vallen vooral op als ze voor mode worden gebruikt. Het contrast, de vorm en de vorm versterken de beelden in de modefotografie. Het werkt natuurlijk niet goed voor catalogusopnamen of kostuums met veel kleuren. Maar dit kan bijdragen aan de compositie voor straatmode- en high fashion-fotografie. Ontdek de wereld van zwart wit fotografie.

3. Redactionele modefotografie

Zelden wordt redactioneel verkeerd geïnterpreteerd als high fashion vanwege de productie en styling die nodig zijn voor het vertellen van verhalen. Dit genre van modefotografie kan herkenbaar zijn voor het publiek. Hoewel redactionele fotografie vergelijkbaar kan zijn met lifestylefotografie, is het vaak ambitieus. Hier draag je misschien graag de mode waarmee het model pronkt.

Het wordt zo genoemd omdat het voorkomt in modetijdschriften en boeken. Redactionele shoots kunnen het verhaal van een merkproduct vertellen en een actuele trend illustreren. Het proces voorafgaand aan de fotoshoot is van cruciaal belang en u moet een afspraak maken met de klant om te begrijpen wat hij of zij over uw foto’s te zeggen heeft.

De fotoshoots voor redactionele mode gebeuren op locatie en niet in de studio. Bij het kiezen van de achtergrond is het essentieel om ervoor te zorgen dat deze past bij de sfeer van het verhaal dat je wilt vertellen. Er wordt op foto’s geklikt in de studio met verschillende rekwisieten en verlichting.

4. Straatmodefotografie

Street fashion fotografie gaat over de echte wereld. Het laat zien wat mensen dragen en hoe mensen het stylen. Dit soort afbeeldingen vind je op Instagram en andere social media kanalen. Bovendien kunnen kijkers dit soort straatfotografie vinden in modebladen met artikelen over wat trending is.

De modellen begonnen zich speciaal te verkleden om de aandacht van de streetstyle-fotografen te trekken, en het genre was niet langer openhartig en begon meer op pose te lijken.

U moet beslissen voordat u dit soort fotografie gaat fotograferen. Of je het natuurlijk wilt maken of een geënsceneerde fotoshoot, dat is aan jou. Wat je ook kiest, het is een veeleisend genre om in te werken.

5. Catalogus Modefotografie

Het is een soort productfotografie. Het idee is om modieuze artikelen duidelijk en aantrekkelijk onder de aandacht te brengen, zodat mensen kunnen begrijpen hoe het eruit ziet of past voordat ze het kopen. Over het algemeen wordt het gedaan met een neutrale achtergrond en leidt het je aandacht niet af van de mode.

Er is zeer weinig kans op creativiteit in dit genre. Fotografen moeten groothoeklenzen vermijden. Je kunt 50 mm gebruiken tot 70 mm zou goed moeten werken. Telefoto’s zijn prima, maar voor een foto op volledige grootte heb je een kolossale studio nodig, wat praktisch onmogelijk is.

Poseren wordt de cynosure in dit soort fotografie. Communicatie is essentieel om een comfortabele uitstraling te creëren. Je kunt een aantal tijdschriften en Pinterest bekijken om creatieve ideeën op te doen. Je moet ook aandacht besteden aan details zoals handen, omdat deze de meest uitdagende houding vormen. De modellen moeten zo poseren dat de fotograaf zich op het ontwerp kan concentreren.

6. Runway modefotografie

Omdat het hetzelfde is als de documentatie van een evenement door een fotoreporter, valt dit niet onder modefotografie. Je hebt voor runway fotografie een snelle lens nodig om de beweging van de modellen vast te leggen bij weinig licht.

De brandpuntsafstand wordt bepaald door wat u fotografeert en kan alles omvatten, van sfeeropnames tot complete outfits met detaillering van accessoires. Zoomlenzen worden aanbevolen voor prime-lenzen. Een monopod zou een goed alternatief kunnen zijn.

7. Lookbook fotografie

Een lookbook is een klein boekje waarin de nieuwste collectie wordt weergegeven. Het wordt gebruikt om de gloednieuwe items aan potentiële kopers te presenteren.

De fotograaf laat de sfeer en persoonlijkheid van de outfit zien. Je kunt het in de studio doen of door naar de locatie te gaan of met de juiste rekwisieten en styling. Er zijn geen objectieflens, camera of instellingen vanwege de vele lookbooks.

Er zijn maar weinig ontwerpers en merken die nog steeds de gedrukte versie onderhouden. Stel dat ze afkomstig zijn uit de beste mode, waar kwaliteit essentieel is en het budget er niet toe doet. Sommigen maken lookbooks alleen voor online doeleinden op hun websites en e-commerce. Welke uitrusting je nodig hebt, hangt af van de stijl die je zoekt.

8. Reclame modefotografie

Reclamemodefotografie behandelt kleding en accessoires als slechts producten. Modereclame kan bestaan uit een enkele foto tot meerdere, eenvoudige tot ingewikkelde foto’s van producten met beroemdheden of topmodellen.

Bijvoorbeeld advertenties in bushokjes, modetijdschriften of berichten die worden gesponsord op sociale mediaplatforms. De uitrusting en het creatieve team dat je nodig hebt voor reclame fotografie, varieert van campagne tot campagne.

9. Glamourfotografie

Glamourfotografie bevindt zich tussen portret- en modefotografie. Het benadrukt de schoonheid van het model. De make-up, het haar en de styling van het model zijn prominent aanwezig, maar hun kenmerken zijn ook even belangrijk.

Dergelijke fotoshoots worden gedaan om de veelzijdigheid van het model te laten zien. De shoot kan plaatsvinden op locaties of studio’s; de opstelling moet echter de kenmerken van het model aanvullen.

Poseren speelt een essentiële rol in glamourfotografie. Zorg ervoor dat je een aantal houdingen in gedachten houdt vóór de shoot. Je kunt ook enkele afbeeldingen uit modetijdschriften krijgen als voorbeelden van de modellen ter referentie.

Apparatuur voor modefotografie

Ontdek welke apparatuur je allemaal nodig hebt voor mode fotografie:

Verlichting is een van de essentiële onderdelen van de modefotografie, of het nu in een studio is of op een locatie met natuurlijk licht. Zelfs het gebruik van een eenvoudige instelling zoals een Speedlite vereist enige voorbereiding. De Speedlite is echter draagbaar en heeft een AA-batterij. De volgende apparatuur kan u helpen bij het maken van foto’s:

 1. Mono-lampen
 2. Beauty lamp
 3. Ring lichten
 4. Statieven
 5. Reflectoren
 6. Steunstandaard
 7. Mono statieven
 8. Verticale greep
 9. Flashlight voor de camera
 10. Flitsbeugels

Huur een professionele modefotograaf

Bij Vette Foto helpen wij beginnende fotografen aan hun apparatuur en verzorgen wij cursusses voor fotografie. Een andere dienst die wij aanbieden is het inhuren van fotografen.

Zoek je een mode fotograaf? Meldt je dan aan via het contactformulier.

Share This Story, Choose Your Platform!