Poseren kun je leren!

Een van de moeilijkste dingen bij het fotograferen van mensen is poseren. Het maakt niet uit of je het model of de fotograaf bent – dit is iets waarbij we allemaal wel wat hulp kunnen gebruiken!

Dit geldt vooral als je een gewoon persoon bent die geen modellenervaring of ambities heeft, maar wel op de foto wil. (Misschien is het voor je trouwdag, je senioren fotoshoot, of wil je er gewoon aantrekkelijk uitzien op foto’s!)

Wil je een fotograaf inhuren die je helpt met het vinden van de beste pose? Of wil je een cursus voor poseren volgen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Vette Foto!

27 geweldige manieren om te poseren

Wil je poseren als een model maar heb je er (nog) geen ervaring mee? Dan zijn dit geweldige poses om aan te nemen:

1. De 45 graden regel

Om te beginnen is dit een klassieke fotoshoot pose.

De 45 graden-regel geeft je iets van een standaard geposeerd portret. Deze pose is fundamenteel en kan ook met andere poses worden gemengd. Wanneer gezicht en lichaam recht in de camera kijken, kan het er volumineus uitzien.

Als uw lichaam 45 graden naar een van de zijkanten is gedraaid, ziet u er op foto’s slanker en meer ontspannen uit. Als alternatief kunt u het lichaam naar voren laten wijzen en het hoofd 45 graden draaien.

Dit is een van de meest klassieke hoofd- en schouderportrethoudingen in de fotografie.

Je zult deze klassieke houding keer op keer zien, zowel in beroemde portretschilderijen als in foto’s.

2. Plaats je gewicht op de achterste voet

Dit is een van de meest populaire poses voor fotoshoots.

Bij deze houding positioneer je het onderwerp met het ene been iets naar voren geplaatst dan het andere, waarbij je het gewicht op de achterste voet houdt. Door dit te doen, laat je het voorbeen buigen en ziet het er natuurlijker uit.

Dit werkt goed voor zowel mannelijke als vrouwelijke modellen.

Voor vrouwen heeft het als bijkomend voordeel dat het de heup laat zakken om de natuurlijke rondingen van het lichaam te accentueren – je zult Instagram influencers zo zien poseren. Het is een van die buiten portretfotografie poses waar vrouwelijke modellen dol op zijn.

Je kunt onze gids over geweldige mannelijke poses lezen voor meer ideeën voor het poseren van mannen.

3. Staan met gekruiste benen

Staan met de benen over elkaar is een portretfotografie pose voor vrouwen, maar iedereen kan deze pose gebruiken met een beetje creativiteit. Je kunt het been kruisen voor het been dat het gewicht vasthoudt, of erachter. ​

In beide gevallen zorgt het kruisen van de benen ervoor dat de heup er rond uitziet, waardoor de vorm van het lichaam wordt geaccentueerd.

Dit is een flexibele houding die net zo goed werkt in buitenomgevingen als in portretstudio’s binnenshuis. Dit is zeker een van de stijlvollere fotoshoot poses. Bekijk onze gids over het poseren van vrouwen voor nog meer ideeën.

4. Achterover leunen

Wil je gemakkelijke maar tijdloze fotoshoot poses? Probeer deze!

Dit is een geweldige pose vanwege zijn veelzijdigheid. Je kunt dit gebruiken bij mannen en vrouwen, kinderen en ouderen; voor informele en formele fotoshoots, groeps- of individuele portretten – met kleine variaties daartussen.

Het idee is dat door fysieke ondersteuning te hebben, de rest van het lichaam meer ontspannen kan zijn. Je kunt het combineren met andere poses en het passend maken bij de situatie en het model.

Als u bijvoorbeeld kinderen fotografeert, kunt u hen vragen hun hoofd naar achteren naar de muur te kantelen, terwijl u bij vrouwelijke onderwerpen hen kunt vragen hun rug een beetje te buigen om hun natuurlijke rondingen te accentueren.

5. Leunend tegen een muur met het been omhoog

Hier is nog een fotoshoot-pose met een nabijgelegen muur.

Als je op zoek bent naar portretfotografie van volledige lengte, dan is dit een eenvoudige en ontspannen pose. Het is een informele variant van de vorige pose, waarbij je eenvoudig één been tegen de muur buigt.

Het is meestal beter om dit te doen als het model een broek (lange broek) draagt, omdat het niet erg flatterend is als de knie naar de camera wijst.

Pro tip: om deze pose voor fotoshoots uit te voeren, is het belangrijk dat het model ontspannen is en niet stijf.

6. Voorover leunen

Je kunt de kracht van een eenvoudige fotopose zoals deze niet ontkennen.

Voorover leunen richting de camera is een geweldige manier om het lichaam vorm te geven en het gezicht tot middelpunt te maken. Dat is de reden waarom leunen wordt gebruikt in veel close-up portrethoudingen.

Houd er rekening mee dat alles wat zich dichter bij de camera bevindt er groter uitziet, waardoor de body hierdoor automatisch slanker wordt.

Je wilt ook niet dat het gezicht er onevenredig uitziet, dus ga op een redelijke afstand staan en vermijd het gebruik van een groothoeklens. Dit voorkomt vervormingen.

7. S-vormige houding

Dit is vooral een vrouwelijke pose. Om de natuurlijke rondingen te accentueren en meer flow aan het lichaam te geven, poseert u uw model of klant in een S-vorm.

Het moet niet overdreven worden op een manier die er vreemd uitziet of die haar ongemakkelijk maakt – zelfs een vleugje S-vorm is goed. Deze pose kan worden uitgevoerd terwijl het model zit, staat of ligt. Je zult veel beroemde portretfotografen dit zien doen.

8. Hoe de armen te poseren

Als je je afvraagt hoe je armen op foto’s kunt plaatsen, vind je in dit artikel veel suggesties. Hier zijn echter enkele basisregels die u moet volgen, ongeacht de pose. Ten eerste: druk de armen niet tegen uw lichaam.

Wanneer je dit doet, duw je de hele huid naar de buitenkant van de arm, waardoor deze breder lijkt dan hij is. Houd ze ook niet in de richting van de camera, tenzij je daar een specifieke reden voor hebt, bijvoorbeeld om te pronken met een tatoeage.

Dit komt omdat je niet wilt dat armen de aandacht van de kijker trekken. Het allerbelangrijkste: vermijd dode armen.

Laat de armen niet zomaar hangen zonder enige actie of spanning.

Probeer de ellebogen een beetje te buigen – dit geeft een natuurlijke stroom aan het lichaam. Hierdoor ontstaat er ook een ruimte tussen de arm en het lichaam, waardoor een slankere taille en romp ontstaat.

9. Gekruiste armen

Ongetwijfeld een van de meest populaire en gemakkelijk uit te voeren pose-ideeën. Dit is een klassieke pose voor portretten of bedrijfsportretten.

Het moet echter met zorg worden gebruikt, want als het model er stijf uitziet of niet lacht, kan het er afstandelijk uitzien.

Bouw een goede verstandhouding op en help ze ontspannen voordat u de foto maakt. Ik zou deze pose niet gebruiken als eerste van de fotoshoot.

Dat gezegd hebbende, het is een van de portretfotografieposes die je met succes kunt gebruiken bij zowel mannen als vrouwen. Het is ook goed om enige houding aan de dag te leggen bij het poseren van fotomodellen.

10. Gekruiste armen om de taille

Dit is een zachtere variant van de gekruiste armenhouding. Normaal gesproken werkt het beter bij vrouwen.

Zoals aangegeven in de bovenstaande tip over het poseren van armen voor portretten, moet je oppassen dat je niet te veel druk uitoefent op de armen, anders zien ze er dikker uit dan ze zijn.

Dit is een geweldige bruidspose voor een bruid die een trouwjurk draagt met een vergrote onderkant, omdat de bruid haar armen misschien niet langs haar lichaam kan laten hangen. ​

11. Eén arm gekruist

Dit is een andere fotopose-variatie die voor zowel mannen als vrouwen werkt. Eén van de armen kan op natuurlijke wijze aan de zijkant hangen (licht gebogen om het ‘dode arm’-effect te voorkomen) of met de hand in de taille of in een zak. ​

Vervolgens wordt de andere arm gekruist om de losse arm vast te houden – boven de elleboog is een goed punt, maar u kunt enkele aanpassingen maken afhankelijk van de proporties en outfit van uw model.

Voor zwangerschapshoudingen werkt deze goed, omdat één arm de omvang van de bult kan overdrijven, terwijl de andere kan blijven bungelen. ​

12. Armen omhoog

Deze trend begint tegenwoordig een van de beste poses voor fotoshoots te worden.

Dit is een klassieke pose die door portretfotografen wordt gebruikt, omdat het lichaam er slanker uitziet. Het helpt ook om het gezicht in te kaderen, zodat het het brandpunt wordt, terwijl de armen dienen als leidende lijnen om de blik van de kijker te richten.

Terwijl de handen omhoog zijn, kunnen ze ook met het haar spelen, een sjaal omhoog houden zodat deze met de wind meebeweegt, enz. – je kunt het zo speels en creatief maken als je wilt.

13. Hoe de handen te plaatsen

Het poseren van de handen is een van de lastigste fotografieposes. Om je te helpen vind je in het artikel enkele specifieke houdingen waarbij de handen betrokken zijn. Voor elke pose zijn hier echter enkele algemene richtlijnen.

Laat de hand en vingers op natuurlijke wijze buigen – probeer ze niet in een hoek van 90 graden te buigen of iets te doen wat u normaal niet zou doen. Hetzelfde geldt voor de scheiding tussen de vingers – probeer de hand niet uit te strekken; verlaat gewoon de natuurlijke ruimte.

Soms helpt het om een vuist te maken en deze vervolgens los te laten, waardoor de spanning verdwijnt. Als je een stel of familieleden fotografeert terwijl ze elkaars hand vasthouden, steek je vingers dan niet in elkaar.

Dat trekt te veel aandacht en zorgt ervoor dat de kijker naar de hand staart omdat ze te veel vingers zien! Over het algemeen probeer je bij elke portretfotografiehouding de handen iets te doen te geven, bijvoorbeeld door een rekwisiet vast te houden, door het haar te aaien, enz.

14. Hand op de kin

Door de hand op de kin te leggen, wordt het oog van de kijker naar het gezicht gericht – wat het belangrijkste onderdeel van een portret is.

Deze pose wordt het meest gebruikt bij portretfoto’s, maar zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, kan deze ook bij bredere foto’s werken, afhankelijk van de pose en de situatie.

Probeer de hand en vingers ontspannen te houden voor een prettiger resultaat. De hand op de kin-pose werd de afgelopen jaren beroemd gemaakt door de iconische foto van Steve Jobs van Albert Watson, bekend van zijn iconische portretten van beroemdheden.

Als je een zakenman of een vrouw bent, kunnen portretfotografie-poses zoals deze ervoor zorgen dat je er intellectueler uitziet.

15. Houd de kraag van een jas vast

Een andere populaire houding is het vasthouden van een kledingstuk – traditioneel is dit de kraag van de jas, maar het kan ook met een hoed of sjaal. ​

Dit wordt vooral door modefotografen gebruikt voor catalogi of redactionele foto’s, omdat het de aandacht op de kleding vestigt en enkele details laat zien.

Voor het model is het een comfortabele houding omdat het hen iets met hun handen te doen geeft. Het werkt goed voor mannelijke en vrouwelijke onderwerpen.

16. Plaats de handen op de heupen

Nog een klassieker onder de klassieke fotoshoot-pose-ideeën.

Een goede manier om de ‘dode arm’ te vermijden, is door de armen lichtjes te buigen. Dit geeft ook wat ruimte tussen het lichaam en de armen, waardoor de romp slanker lijkt.

Voor vrouwen ziet het plaatsen van de handen op de heupen er heel natuurlijk uit, en het helpt het visuele effect te benadrukken. Het kan slechts één hand zijn of beide.

‘Hand op de heup’ is ook een van de beste fotografieposes voor boudoir, omdat het esthetisch aantrekkelijk is en een deel van het zelfvertrouwen van het model weergeeft.

17. Steek je handen in de zakken

Dit is een variatie op de houding met de handen op de heupen. Het staat goed bij mannen en kinderen, maar staat ook leuk bij vrouwen – vooral als je voor een meer casual look gaat.

Je kunt enkele variaties op de pose aanbrengen door de achter- of voorzakken te gebruiken, de zakken van een broek of die van een jas, één hand of beide – het is een van die portretfotografieposes die heel veelzijdig is.

Dit kan ook een leuke pose zijn om uit te proberen tijdens een familie fotoshoot, waarbij alle leden van het gezin hun handen in hun zakken steken. Blijf lezen voor andere poses voor familieportretten, want er zijn een heleboel goede die je kunt gebruiken.

18. Over de schouder kijken

Dit is een geweldige pose die leuk, flirterig en mysterieus kan zijn – het hangt af van de outfit, de omgeving en zelfs de gezichtsuitdrukking van het model. ​

Je kunt het onderwerp de rug naar de camera laten draaien, of ze kunnen opzij staan, en dan vragen om hun hoofd naar je toe te draaien. Deze pose is geschikt voor allerlei onderwerpen.

Het kan een kind zijn dat aan de eettafel zit en zich op de stoel omdraait om naar je te kijken, of het kan een man zijn die wegloopt en nonchalant achterom kijkt.

Het is ook een geweldige selfie-pose, omdat je je cameratelefoon meestal in één hand kunt houden en er toch natuurlijk uit kunt laten zien.

19. Kantel het hoofd

Sommige portretfotografie-poses werken aan elk onderwerp, en dit is er een van.

Het is perfect om een pose te verzachten of wat beweging aan een hoofdfoto toe te voegen. De meeste professionele modellen kennen hun ‘betere kant’ al.

Voor niet-professionele modellen zul je het moeten vinden, dus probeer beide kanten en kijk welke er het beste uitziet.

20. Hoofd kantelen met haar aan de zijkant

Dit is een variatie op de hoofdkanteling die het meest geschikt is voor vrouwen met lang haar. Het wordt vaak gebruikt in redactionele of modefotografie, maar je kunt het ook gebruiken bij portretfotosessies en boudoirfotografie met klanten.

21. Actiefoto’s

Een van de grootste problemen bij het uitvoeren van een pose is om er niet stijf uit te zien. Dit kan gebeuren omdat het model nerveus is of gewoon omdat ze de pose te lang vasthielden.

Een leuke manier om stijve modellen te vermijden en dynamische portretten te krijgen, is door het model vast te leggen terwijl ze voor de camera bewegen.

Dit is natuurlijk niet voldoende voor een formele of zakelijke foto, maar het werkt wel voor fotosessies met familie en vrienden, bruiloften en zelfs sommige vormen van modefotografie.

22. Interactie met de omgeving

Met uitzondering van een studioportret tegen een naadloze achtergrond, geeft vrijwel elke opstelling voor portretfotografie je de kans om vanaf de locatie met objecten te communiceren.

Of dit nu een zuil, een deuropening, een trap, enz. is: zoek een plek waar uw onderwerp kan leunen of klimmen om een uniek tintje aan uw portretten te geven.

23. Zittende fotografiehoudingen

Portretfotografie poses waarbij het model zit, zijn geweldig omdat ze zo casual of formeel kunnen zijn als je wilt.

Modellen kunnen op de grond of op een stoel gaan zitten, ze kunnen hun benen gekruist of gestrekt hebben – de mogelijke combinaties zijn eindeloos.

Je kunt deze zittende houdingen ook in allerlei omstandigheden gebruiken. Als je een opname buiten de stad maakt, kun je je model vragen om op een richel te gaan zitten.

Als je in plaats daarvan een formeel portret binnenshuis maakt, kun je een kruk of een stoel gebruiken en ze rechtop laten zitten of naar voren leunen.

24. Combineer poses voor een groep

Nu je weet hoe je je onderwerpen individueel moet positioneren, kun je een aantal van deze poses samen gebruiken om een grote groep goed te poseren.

Zorg ervoor dat je portretfotografieposes kiest die er goed uitzien om een harmonische compositie tussen de groepsleden te creëren. Uw posekeuze voor formele, elegante familieportretten kan anders zijn dan de poses die u bijvoorbeeld voor een sportteam gebruikt.

Om het beeld dynamischer te maken, zorg ervoor dat u verschillende hoogtes creëert tussen uw modellen of klanten. Dit geeft een natuurlijke flow.

Sommige kunnen bijvoorbeeld staan, sommige leunen en andere recht. Dan kunnen anderen zitten en anderen hurken.

25. Knuffel van achteren

Wil je meer eenvoudige en intieme poseerideeën? Deze is voor jou. Als je het over een paar mensen hebt in plaats van over een groep, wil je dat ze met elkaar communiceren. Het maakt niet uit of het beste vrienden, familieleden of een romantisch koppel zijn.

Knuffels zijn een geweldige manier om emoties te tonen, maar het zijn niet altijd fotogenieke poses. Een knuffel die perfect is voor foto’s is de knuffel vanaf de achterkant, omdat je beide gezichten duidelijk kunt zien.

Houd er rekening mee dat je dit altijd kunt doen terwijl het stel staat, zit of zelfs op de zijkant ligt.

Eén ding om op te letten is de positie van de handen van de man (ervan uitgaande dat hij het meisje van achteren knuffelt) – als beide handen op de buik van het meisje worden geplaatst, lijkt het misschien te veel op een zwangerschapsfotoshoot… dus wees voorzichtig!

26. Piggy back

Een variatie op de knuffel van achteren is een piggyback-pose. Als een van de proefpersonen sterk genoeg is om de ander overeind te houden, moet je het eens proberen. Dit werkt goed voor romantische stellen, maar ook voor vrienden of broers en zussen.

Meeliften – en de valkuilen ervan – maakt de modellen altijd aan het lachen, wat geweldig is voor het maken van leuke en ontspannen foto’s. Het zijn ook geweldige poses voor fotoshoots met beste vrienden, zoals in de voorbeeldafbeelding hierboven.

27. Frontale knuffel

Sommigen zouden zeggen dat dit de beste fotopose is voor koppels. Een frontale knuffel is altijd leuk om te doen, vooral voor romantische stellen. Het is een geweldige pose voor zwangerschapsshoots, verlovingssessies en trouwfotografie.

Soms kan een knuffel aan de voorkant er een beetje ongemakkelijk en stijf uitzien. Een leuke tip om dit te voorkomen is door het koppel te vragen hun ogen te sluiten en naar voren te lopen totdat hun neuzen elkaar raken, en elkaar dan vast te pakken.

Dit kan gelach en natuurlijke reacties uitlokken, wat kan resulteren in een aantal mooie, openhartige portretfotografie poses.

Hoe moet je poseren voor een portretfoto?

Ik zag onlangs een post van iemand die klaagde over hun zwangerschapsfotosessie – één foto in het bijzonder stoorde haar.

De fotograaf had de toekomstige vader in een hoek van 45 graden naar de camera gericht, met zijn armen over elkaar en zij zijdelings naast hem, wegkijkend met haar handen om de buik.

Het leek alsof hij boos was over haar zwangerschap en ze leken volkomen afstandelijk. Afzonderlijk zijn het allebei prima poses voor portretfotografie, maar ze werkten niet samen – en ze waren zeker niet geschikt voor de situatie.

Ik gebruikte dit voorbeeld omdat ik over twee dingen wilde praten. Ten eerste het belang van poseren.

Poseren is belangrijk! Het zorgt er niet alleen voor dat het model er goed of slecht uitziet, maar het communiceert ook verschillende dingen met de kijker. Ten tweede zullen de poses voor portretfotografie die je kiest sterk afhangen van je onderwerp: niet alle poses zijn altijd geschikt voor iedereen.

Sommige houdingen werken beter voor vrouwen, andere voor mannen, andere voor kinderen, andere voor groepen. Dan zijn er poses voor boudoir, fotomodellen, zwangerschappen en zelfs poses voor als je een portret-selfie maakt!

Wanneer je door de fotografieposes bladert die in dit artikel worden voorgesteld, gebruik ze dan als richtlijn en niet als opnamelijst. Houd bij het kiezen van een pose rekening met wie je onderwerp is en wat voor soort fotoshoot je doet.

Bouw ook een band op met het model. Dit zal veel helpen als het gaat om het regisseren van de poses. Bedenk ten slotte dat zelfs als iets in theorie perfect is, het in de praktijk misschien niet werkt.

Als je ziet dat de pose niet werkt of ervoor zorgt dat je model er ongemakkelijk uitziet en aanvoelt, doe het dan gewoon niet.

Dit gezegd hebbende, hoop ik dat je genoten hebt van de klassieke portretfotografieposes in deze gids, die je als uitgangspunt kunt gebruiken bij je volgende fotoshoot.

Hoe moet ik poseren voor een portretfoto?

Poseren voor portretfoto’s kan lastig zijn, of je nu een model bent of niet.

Als je een portretfotograaf inhuurt voor je vrouwelijke senioren fotoshoot of een zwangerschapssessie, wil je er nog steeds goed uitzien – zelfs als je er geen carrière van wilt maken!

Aan de andere kant, als je model wilt worden, heb je meer tijd om te oefenen en een natuurtalent te worden, maar je moet nog steeds ergens beginnen en een goed portfolio opbouwen.

Het leren van verschillende poses voor je volgende fotoshoot is dus de sleutel tot je succes. Hier zijn enkele tips voor het beheersen van uw portretfotografieposes:

 • Bereid je van tevoren voor. U kunt een spiegel of uw telefoon gebruiken om te oefenen en te leren wat u het beste staat. Let op je haar. Bepaal hoe u uw haar wilt en pas het aan.
 • Speel met de hoeken. Of u nu uw hoofd kantelt of uw been buigt: introduceer hoeken om stroming toe te voegen.
 • Gebruik je handen. De beste manier om je handen te poseren is door er iets mee te doen.
 • Zet de benen op de juiste plek. Vergeet de onderste helft van uw lichaam niet.
 • Leun naar de camera. Om uw lichaam slanker te maken en een dubbele kin te voorkomen, leunt u naar voren. Wees recht, maar niet stijf. Vergrendel de gewrichten niet om er natuurlijker uit te zien.

De meeste goede portretfotografen zouden je moeten kunnen helpen hoe je er geweldig uit kunt zien op een portretfoto, inclusief enkele fotografieposes die het beste werken voor je lichaamsvorm en wat je probeert te portretteren.

Bekijk ook onze gids met foto-ideeën voor senioren voor mannen.

Hoe kan ik fotogenieker zijn?

Een fotogeniek persoon is iemand die er goed uitziet op foto’s. Sommige mensen lijken van nature fotogenieker, maar iedereen kan fotogenieker worden. Hier zijn enkele tips om er beter uit te zien in natuurlijke en leuke portretten. ​

 • Oefening. Modellen worden op een dag niet wakker en weten niet hoe ze moeten poseren – het vergt oefening.
 • Erken je sterke punten. We hebben allemaal een eigenschap die we het leukst vinden en een hoek die er op de camera het beste uitziet: begrijp je lichaamstype.
 • Gebruik de juiste kleding. Het feit dat iets er in het echt geweldig uitziet, betekent niet automatisch dat het ook goed fotografeert. Ontdek wat je goed staat.
 • Glimlach natuurlijk. Een bevroren glimlach kan een foto volledig verpesten. Hier zijn enkele technieken om uw glimlach er natuurlijk uit te laten zien.
 • Kijk naar de bovenkant van de lens. Als je iets naar boven kijkt, lijkt het nog steeds alsof je oogcontact maakt, maar je ogen lijken groter.
 • Druk niet op uw lippen. Als je niet lacht, sluit je mond dan niet helemaal, want dat zorgt voor spanning in de gezichtsspieren.
 • Houd de schouders weg van de oren. Hierdoor wordt je nek langer en zie je er eleganter uit op foto’s.
 • Duw de kin naar buiten. Dit zal ook een slanke nek en lichaam laten zien en je er sierlijker uit laten zien.
 • Maak plezier. Als je plezier hebt in wat je doet, communiceer je dat automatisch met je lichaamstaal.

Onthoud: acteurs en modellen oefenen voortdurend met poseren voor de spiegel, zelfs als ze het op sociale media niet toegeven!

Volg een cursus poseren

Wil je leren poseren? Bij Vette Foto hebben wij daar een cursus voor. Een professioneel model leert je dan in enkele uren verschillende poses. Vraag een offerte aan!

Share This Story, Choose Your Platform!