Fotoshoot

Zou je graag een mooie fotoshoot plannen waarbij je belangrijke herinneringen laat vastleggen? Dan zien we je graag in onze studio of op een locatie naar jouw keuze!

Wij bieden fotoshoots voor verschillende gelegenheden zoals voor een zwangerschap, familie, newborn of een boudoir. Wij bieden prachtige foto’s in de hoogste kwaliteit.

Vraag voor meer informatie vrijblijvend een offerte aan!

9 essentiële stappen voor een fotoshoot

Oké, dus je wilt een fotoshoot doen, maar je weet niet zeker waar je je precies op moet voorbereiden. U kunt weer gemakkelijk ademen. Dit artikel begeleidt u stap voor stap door de 9 essentiële stappen voor het plannen van een fotoshoot.

U kunt er zeker van zijn dat u, nadat u deze lijst heeft doorgenomen, voorbereid en klaar bent. Als je een beginner bent met een hernieuwde passie voor alles wat met fotografie te maken heeft, lees dan onze inleiding tot fotografie voor een algemeen overzicht.

Zo plan je een fotoshoot

Of je nu een amateur of een doorgewinterde professional bent, het helpt altijd om een algemeen plan te hebben van de dingen die je nodig hebt om je voor te bereiden op de fotosessie.

Zo hoef je minder na te denken over alle organisatorische details en kun je je alleen maar richten op je werk: het maken van prachtige fotografie. U hoeft deze stappen niet in de exacte volgorde te doorlopen waarin wij ze vermelden.

Als je de locatie bijvoorbeeld al van tevoren kent, zul je daar omheen moeten werken. Over het algemeen denken wij dat dit de meest praktische volgorde van de stappen is.

1. Ontwikkel een concept en definieer doelen

De eerste stap is altijd hetzelfde. Ontwikkel je kernidee. Met andere woorden, het concept van wat je wilt creëren. Zonder deze stap kun je niet vooruit. Nou ja, dat kan, maar het ontbreekt je aan richting tijdens de fotoshoot.

Denk na over het thema en de stijl die u in uw foto’s wilt creëren. Misschien wil je een film of een historische gebeurtenis nabootsen. Of een scène uit je favoriete boek.

Welke sfeer moeten de foto’s hebben? Je bent vrij om het idee hier uit te werken. Eng, met weinig licht en donkere kleuren. Of een futuristisch ogend, licht gevuld extravaganza?

Je kunt altijd inspiratie opdoen door online naar ideeën te zoeken. Er zijn letterlijk eindeloze mogelijkheden.

2. Maak een sfeerbord

Als je eenmaal een goed beeld hebt van het idee dat je wilt verwezenlijken, maak dan een sfeerbord.

Sfeerborden bepalen de visuele richting en de sfeer van de fotoshoot. Verzamel afbeeldingen en afbeeldingen die u inspireren op één plek. Speel met nieuwe ideeën en bespreek ze met uw onderwerpen/klanten.

Langzaamaan zou je steeds meer individuele aspecten zoals verlichting, make-up, styling, kleding en andere factoren moeten kunnen definiëren.

3. Kies de juiste locatie

Nu is het tijd om de locatie te achterhalen (tenzij je deze vanaf het begin weet). Dit deel kan lastig worden, of het moet gaan om een fotostudio.

Maar nogmaals, de opties worden alleen beperkt door jouw creativiteit! Denk bij het kiezen van de locatie aan het volgende:

 • Is het een buitenplaats of een voorbereide foto set?
 • Past het bij jouw moodboard en idee?
 • Is het een vervoersvriendelijke plek? (Je wilt je sessie niet annuleren alleen omdat het model er niet kon komen of de plek niet kon vinden)
 • Gaat u verhuizen of blijft u op één locatie?
 • Hoe is natuurlijk licht?
 • Moet u uw eigen verlichting meenemen?
 • Is het mogelijk dat het model zich ter plekke omkleedt?
 • Heb je een vergunning nodig om daar te fotograferen?

Een kleine hack die veel fotografen gebruiken: wanneer je op Instagram scrolt, sla je berichten op met aantrekkelijke locaties bij jou in de buurt. Zo kun je echt onwaarschijnlijke maar mooie plekjes vinden.

4. Zorg voor de juiste camera apparatuur

Als je de locatie hebt gekozen, is de volgende stap het uitzoeken van de camera uitrusting die geschikt is voor je fotoshoot. Afhankelijk van het type shoot en de locatie, kun je verschillende uitrustingen overwegen. ​

 • Wat voor soort lens heb je nodig?
 • Heb je een statief nodig of fotografeer je alleen staand?
 • Wat ga je doen als het donker wordt – heb je een flitser nodig?
 • Vergeet een reserve geheugenkaart en batterijen niet. Het laatste dat je wilt, is dat je tijdens je fotoshoot ruimte of sap tekort komt.

Als u bijvoorbeeld fotograaf bent op de bruiloft van een vriend, wilt u waarschijnlijk een reservegeheugenkaart, volledig opgeladen reservebatterijen, een groothoeklens en een prime-lens, en misschien een externe flitser.

Wanneer je een fotograaf inhuurt van Vette Foto dan hoef je niet na te denken over al deze punten! Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van fotografie.

5. Plan elke opname met een opnamelijst

Oké, je hebt je idee, locatie en uitrusting klaar. Wat nu? Organiseer een opnamelijst. Kortom, ontwikkel een gedetailleerde checklist van uw opnamen. Opnamelijsten zijn een handige herinnering tijdens het fotograferen.

Nogmaals, er zijn veel dingen waar u aan moet denken tijdens het maken van de foto’s.

Tijdens de sessie moet u zich erop concentreren uw best te doen met de camera. Het is erg nuttig om een herinnering te hebben over een specifiek opnametype, beweging, belichting of hoek.

6. Plan de uitvoering van elk schot

Hoe ga je de gewenste look bereiken? Plan de uitvoering van elke opname die u wilt maken. Bedenk waar u de camera gaat plaatsen en welke hoek nodig is om het gewenste beeld vast te leggen. Lees al onze fotoshoot ideeën voor een goede voorbereiding!

7. Organiseer je bemanning en talent

Om dit te doen, moet u een oproepblad maken. Een callsheet is een overzicht met alle informatie die uw team nodig heeft. Het bevat vaak de volgende informatie:

 • Datum en tijd
 • Schiet concept & achtergrondinformatie
 • Locatie – parkeermogelijkheden, openbaar vervoer.
 • Verantwoordelijkheden en taken van elke persoon.
 • Wat voor uitrusting/kleding wordt er verwacht dat ze meenemen?
 • Contactgegevens van alle betrokkenen – vooral telefoonnummers. Die wil je niet zoeken op de dag van de fotoshoot.
 • Een gedetailleerd schema voor de dag. Iedereen moet weten wanneer hij klaar moet zijn voor de schietpartij.
 • Eventuele speciale instructies of opmerkingen

Het contactblad kan heel kort zijn als het alleen om jou en het model gaat. Informeer hen over de organisatorische details en waar ze zich op moeten voorbereiden. Als u klaar bent, stuurt u dit blad naar uw team/modellen, zodat er ruimte is voor wijzigingen.

8. Maak een overzicht van uw opnameschema

Deze stap is bedoeld om u te laten weten hoe belangrijk het schema werkelijk is. Zoals vermeld in de vorige stap, heb je een gedetailleerd schema voor de dag nodig. Zeker als je met meer dan 2 personen bent.

Het organiseren van het team kan snel rommelig worden. Of iemand nu vergeet om onmisbare spullen/kleding/items mee te nemen omdat hij zich heeft verslapen of een kudde koeien de weg heeft geblokkeerd – deze dingen kunnen het succes van de fotoshoot ernstig beïnvloeden.

We zeggen niet dat je de dag van minuut tot minuut moet plannen, maar je hebt wel een exacte starttijd nodig. Vergeet pauzes en een langere lunchpauze niet. Zorg er ten slotte voor dat iedereen zich aan het schema houdt.

9. Maak een contact

Om alles af te ronden, maakt u een contact klaar. Dit is een stap na de fotosessie. Een contactblad is een galerij met de beste foto’s die u hebt gemaakt. Er zullen veel foto’s zijn die het niet halen.

Het opstellen van een lijst met de beste maakt het leven gemakkelijker voor u en de klant/model. Vervolgens kiezen jij en de klant samen de beste foto’s uit de lijst. Deze kunnen verder worden bewerkt.

Je bent nu voorbereid op je fotoshoot. Herinnering: vergeet snacks niet. Je zult veel beter het perfecte moment kunnen vastleggen als je niet boos bent.

Waar kan ik een fotoshoot doen?

Vette Foto heeft een landelijke dekking, zo zijn we o.a. vertegenwoordigd in de steden:

Het maakt niet uit in welke stad je woont, wij komen gewoon bij je langs! Of je komt naar 1 van onze fotostudio’s..

Professionele fotoshoot

Wil je een fotoshoot professioneel doen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

Share This Story, Choose Your Platform!