Thuisfotostudio

Droom je ervan om een eigen thuisfotostudio op te zetten? Voor veel fotografen is dit een belangrijk doel dat talloze mogelijkheden biedt. Doordat u vanuit uw eigen huis studiowerk van hoge kwaliteit kunt produceren, hoeft u geen grote, zware en omslachtige apparatuur naar een gehuurde studiolocatie te vervoeren.

Het betekent ook dat u volledige controle heeft over uw opnameomgeving. Een fotostudio opstelling aan huis kan uw fotografiebedrijf zeker helpen bloeien en uw online fotografieportfolio naar nieuwe hoogten tillen. Er zijn bepaalde soorten fotografie die het meest geschikt zijn voor een studio omgeving.

Als je portretten of portretfoto’s maakt, doe je waarschijnlijk een groot deel van je werk in de studio, dus het zou een groot pluspunt zijn om er een in het comfort van je eigen huis op te zetten. Portret- en portretfotografie is een geweldige manier om als fotograaf geld te verdienen, omdat er zoveel potentiële klanten zijn.

Iedereen heeft goede portretten van zichzelf nodig voor LinkedIn en andere sociale media profielen, dus de optredens wachten erop om te worden opgepikt! Als je meer wilt weten over portretfotografie, bekijk dan onze complete portretfotografiegids.

Wat kun je met een thuisfotografiestudio?

Als u een veelzijdige fotostudio voor thuis inricht, kunt u ook andere soorten portretten maken. Steeds meer mensen vinden het leuk om hun harige vrienden er op hun schattigst uit te zien in professionele portretten, dus portretten van huisdieren zijn een geweldige manier om meer geld te verdienen met je nieuwe thuisstudioset.

Je hebt geen grote fotostudio-opstelling nodig om superleuke newborn shoots te maken. Als je het geluk hebt ruimte te hebben voor een iets grotere fotostudio aan huis, kun je verlovings- en trouwreportages, zwangerschapsfotosessies en familiefoto’s verzorgen.

Je portfolio staat op het punt overvol te raken met prachtige afbeeldingen! Dus, hoe begin je met het opzetten van een fotostudio voor thuis? Wij gaan het je in ons blog allemaal uitleggen!

Kijk in onze webshop voor alle materialen en start deze week nog!

Opstelling van een fotografiestudio aan huis

Het eerste dat u moet overwegen voordat u een thuisstudio apparaat koopt, is: wat is uw doel met deze fotostudio-opstelling? Het is erg belangrijk om duidelijk te maken wat uw doelen zijn voor uw persoonlijke fotografieportfolio en welke soorten fotografie-optredens u wilt binnenhalen.

Op die manier kunt u ervoor zorgen dat u geen tijd en geld verspilt aan het bouwen van een professionele fotostudio die niet echt aan uw behoeften voldoet. Als je bijvoorbeeld weet dat je grote familiefotoshoots wilt doen, is die kleine logeerkamer waarschijnlijk niet voldoende.

Je moet een grotere ruimte opruimen of een gedeelte van je huis hebben dat je voor elke opname kunt ombouwen tot een fotostudio en tussen de opnames door gemakkelijk kunt afbreken. Aan de andere kant, als uw bedrijf zich uitsluitend bezighoudt met het fotograferen van kleine baby’s, nemen ze echt niet veel ruimte in beslag!

Dat betekent dat u een kleine ruimte verstandig kunt gebruiken en toch een geweldige fotostudio-opstelling voor thuis kunt hebben. Je zult ook willen nadenken over je eigen persoonlijke stijl.

Als alle foto’s in uw portfolio zonnig en natuurlijk verlicht zijn, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat uw thuisportretstudio voldoende natuurlijk licht heeft of dat u bereid bent uw onderzoek te doen en hoogwaardige thuisstudio verlichting te kopen, waarmee u een soortgelijk effect kunt bereiken.

Als je van donkere en stemmige foto’s met dramatische, rustige verlichting houdt, moet je een ruimte overwegen waar je al het ongewenste omgevingslicht effectief kunt blokkeren. De beste portretfotografieportfolio’s hebben een duidelijke en herkenbare fotografische stem en stijl, dus het is altijd een goed idee om na te denken over wat jouw kenmerkende uiterlijk is.

Vergeet niet dat deze thuisfotostudio u en uw zakelijke behoeften moet dienen, en u niet moet tegenhouden! Een andere overweging voordat u begint met het plannen van de opstelling van uw fotostudio, is wat uw elektriciteitsbehoefte zal zijn.

Zorg ervoor dat u een ruimte kiest met veel betrouwbare stopcontacten of waar u gemakkelijk kunt komen met een verlengsnoer van goede kwaliteit. Houd er ook rekening mee dat het leggen van netsnoeren in uw studioruimte struikelgevaar met zich meebrengt, dus als u mensen in uw thuisstudio heeft, moet u overwegen hoe u dat vanuit veiligheidsoogpunt kunt beheren.

Studio-apparatuur voor thuisfotografie

Nu, op naar de goede dingen! Nu u weet welke ruimte in uw huis het meest geschikt is voor een fotostudio aan huis en aansluit bij uw zakelijke behoeften, kunt u gaan nadenken over welke verlichtingsapparatuur u moet zoeken. Het goede nieuws hier is dat er, ongeacht uw budget, heel veel serieus goede opties beschikbaar zijn.

Verlichtingsopstelling voor thuisstudio’s

Een van de belangrijkste apparatuur in een thuisfotostudio is natuurlijk de verlichting. Een basisopstelling voor een studio voor thuisfotografie kan bestaan uit slechts één lamp (flitser) en een reflector, zoals een paraplu.

Als je van plan bent geavanceerder te worden met thuisstudioverlichting, zul je waarschijnlijk het aantal lichtbronnen moeten vergroten, zodat je complexere verlichting kunt bereiken, zoals een driepunts portretverlichtingsopstelling. Het verhogen van het aantal en het type licht modificatoren kan echt nieuwe lichteffecten opleveren die u vanuit uw thuisfotostudio kunt bereiken.

Voor de lampen zelf zijn de twee belangrijkste opties die je hebt speedlights en flitsers, hoewel er ook veel ongelooflijke opties voor continu licht zijn. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen, dus nogmaals, je zult terug moeten verwijzen naar je eigen doelen voor deze thuisfotografiestudio.

Speedlights voor thuisfotostudio’s

Flitsers zijn geweldig omdat ze aan de kleine kant zijn en minder wegen dan flitsers. Als je de opstelling van je fotostudio thuis tussen de opnames door moet afbreken, wil je misschien graag je flitsers gemakkelijk kunnen afbreken en opbergen. Ze zijn ook ideaal als je een heel kleine ruimte hebt, omdat ze zelf meestal kleiner zijn.

Nog een groot voordeel? Er zijn een aantal prima opties beschikbaar voor hele lage prijzen. Merken als Yongnuo en Neewer maken goedkope opties om u op weg te helpen, en als u bereid bent iets meer te betalen, kunt u nog meer kracht en functies krijgen.

Hoewel ze goedkoop, licht en klein zijn, hebben flitsers enkele tekortkomingen waarmee u rekening moet houden voordat u ze voor uw fotostudio koopt. Ze zijn beslist niet zo krachtig als flitsers, dus je krijgt er niet zoveel licht uit en je zult dit moeten compenseren met je camera-instellingen, wat kan resulteren in iets minder scherpe beelden. (Een geweldige camera voor portretfotografie lost dat probleem op.)

Het duurt ook langer dan bij een typische flitser om tussen opnames door te recyclen, wat betekent dat je geen grote reeks opnames achter elkaar kunt maken. Dat is alleen een probleem bij bepaalde soorten fotografie, dus het is misschien niet eens iets waar je je zorgen over hoeft te maken.

Tenzij je een specifiek moment in een beweging probeert vast te leggen, zoals bijvoorbeeld een haarbeweging, zul je de trage recycletijd waarschijnlijk niet al te veel opmerken. Een laatste punt over dit soort licht is dat ze, in tegenstelling tot flitsers, niet worden geleverd met een instellicht.

Een instellicht is een lamp die zich dicht bij de flitsbuis bevindt en die u een idee geeft van hoe de flitser het beeld zal verlichten wanneer deze flitst.

Uiteindelijk ken je je fotostudio thuis als je broekzak, dus dit zal op de lange termijn geen probleem zijn, maar het betekent wel dat je wat moet experimenteren om een echt goed gevoel van het licht te krijgen voor uw thuisfotostudio. Ontdek ook de top 10 studiolampen om te gebruiken.

Flitser voor thuisfotostudio

Als je ervoor kiest om voor flitslichten te gaan in plaats van flitsers, zullen je lampen zeker krachtiger zijn. Dat is geweldig als u licht van de beste kwaliteit en de helderst mogelijke beelden wilt krijgen. Ze zijn ook ideaal voor een fotoshootstudio opstelling waarin je veel kleine momenten wilt vastleggen, omdat ze veel sneller recyclen dan flitsers.

Dit kan handig zijn als je grotere groepen fotografeert: het is moeilijk om iedereen er tegelijkertijd op zijn best uit te laten zien, dus door meer foto’s te maken, vergroot je de kans om dat perfecte beeld te krijgen!

U profiteert ook van het voordeel van een instellicht. Modelleringslichten zijn geweldig om te kunnen visualiseren hoe het licht van de flitser er in het uiteindelijke beeld op het gezicht van uw onderwerp uit zal zien. Het helpt ook bij de focus en zorgt ervoor dat de pupillen van je onderwerp niet te verwijd zijn.

Zonder het modelleerlicht is er vaak niet veel omgevingslicht in de thuis fotostudio, waardoor de pupillen van uw onderwerp er erg verwijd kunnen uitzien. Het instellicht zorgt ervoor dat de ogen er natuurlijker uitzien.

Flitsers zijn uiteraard duurder dan flitsers, dus dat is iets waar u rekening mee moet houden als u besluit wat uw budget is voor de opstelling van uw thuisfotostudio. Ze zijn ook vaak zwaarder, waardoor ze lastiger op te zetten en af te breken zijn. Als je het geluk hebt een ruimte te hebben die je uitsluitend aan je fotostudio thuis kunt besteden, zal dat geen groot probleem voor je zijn.

Flitsers kunnen dan een goede keuze zijn. Er zijn enkele draagbare opties op batterijen, maar deze opties hebben hun eigen nadelen en gedragen zich op dezelfde manier als de flitseropties die al zijn besproken.

Lichtstatieven voor een thuisfotostudio

Vergeet de lichtstatieven niet. Deze nemen doorgaans wel wat vloeroppervlak in beslag, dus als je weet dat je met driepuntsverlichting gaat werken, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt voor alle drie de lichtstatieven.

Het is belangrijk om te onthouden dat bij sommige verlichtingsopstellingen de lichten zich achter het onderwerp bevinden, dus je moet ervoor zorgen dat je zowel ruimte achter je onderwerp als voldoende ruimte voor je hebt om toch te kunnen fotograferen en de gewenste kadrering te krijgen.

Dit is een ander type thuisstudio-apparatuur waarvan de prijs erg kan variëren. Over het algemeen is dit een apparaat in uw thuisstudio-opstelling waar u waarschijnlijk wat geld aan moet uitgeven.

Hoewel de statieven misschien minder belangrijk lijken dan andere accessoires voor portretfotografie, kunnen goedkope lichtstatieven ernstige hoofdpijn veroorzaken tijdens het fotograferen.

Ze kunnen omvallen en iemand pijn doen, en je wilt ook niet dat de lampen die je net hebt gekocht kapot vallen. Investeer in een paar stevige, stevige lichtstatieven voor de opstelling van uw thuisfotostudio, en u krijgt jarenlang waar voor uw geld.

Achtergronden voor thuisfotostudio’s

Je thuisstudio-opstelling moet een aantal achtergrondopties bevatten die je keer op keer kunt gebruiken voor verschillende soorten opnames. De eerste achtergrond die je koopt, is een opvouwbare achtergrond die je de keuze geeft tussen zwart en wit, omdat deze veelzijdig zijn en geschikt zijn voor talloze verschillende portretoptredens.

Misschien wilt u ook een achtergrondondersteuning krijgen die uw opvouwbare achtergrond kan bevatten, evenals eventuele naadloze rollen die u begint te verzamelen. Modifiers voor thuisfotostudio’s. Dit is een leuk onderdeel van het opzetten van je thuisfotostudio, omdat modifiers je afbeeldingen echt naar een hoger niveau kunnen tillen.

Er zijn talloze opties om uit te kiezen, dus in plaats van je te laten meeslepen en op al deze opties op ’toevoegen aan winkelwagentje’ te klikken, kun je overwegen voor welke effecten je gaat en welke soort afbeeldingen echt portfolio-waardig voor je zullen zijn. .

Opties voor lichtmodificatie zijn onder meer:

 • Metallic of witte reflectoren: Creëer het effect van een heel ander licht in uw scène. Reflectoren kaatsen het licht op uw onderwerp om diepe schaduwen op te vullen en kunnen ook een koele gloed creëren of, in het geval van gouden reflectoren, een warme gloed waardoor het oog gemakkelijk kan denken dat het zonlicht is.
 • Softboxen: Deze kunnen u helpen het licht te verspreiden, zodat het gelijkmatig op uw onderwerp valt, waardoor een aantrekkelijk en gelijkmatig uiterlijk ontstaat. Licht uit een softbox is, zoals de naam al aangeeft, prachtig, zacht licht dat zich vertaalt in een flatterende manier om uw onderwerp te belichten. Een softbox kan worden gebruikt om raamlicht of natuurlijk licht na te bootsen, zodat uw onderwerp er niet noodzakelijkerwijs uitziet alsof hij in een thuisstudio zit.
 • Gels: Kleurrijke vellen gelpapier veranderen de kleur van uw lichtbronnen. Een oranje of rode gel geeft je een warme gloed, en een blauwe of groene gel geeft het beeld een koele tint; je kunt met verschillende combinaties van gels spelen om echt coole en artistieke effecten te krijgen. Het mooie van gels is dat ze relatief goedkoop zijn, dus je kunt net zo goed een aantal bij de hand hebben in je fotostudio thuis als spelen met gekleurd licht jouw probleem is.
 • Paraplu’s: Net als een softbox helpt een paraplu je om het licht te verspreiden en te verzachten. Het is belangrijk om op te merken dat ze doorgaans meer contrast hebben en niet zo’n diffuse lichtbron creëren als softboxen. Je kunt beter parasols gebruiken als je een grote ruimte hebt; in een kleine ruimte zullen ze niet op dezelfde manier licht bevatten als een softbox. Er zijn verschillende soorten paraplu’s, zoals doorschietparaplu’s en reflectorparaplu’s. Ze hebben allemaal een andere lichtkwaliteit, dus je zult wat onderzoek moeten doen om te beslissen welke het beste bij jouw stijl past. Sterker nog, er is misschien een fotograaf in uw gemeenschap die ze gebruikt en die bereid zou zijn om ‘over te praten’ of u de hunne te laten testen.

Studiokits voor thuisfotografie

Nadat je over al deze verschillende componenten van je thuisfotostudio-opstelling hebt gelezen, vraag je je waarschijnlijk af of je niet beter af zou zijn door gewoon een thuisstudioset aan te schaffen die alle benodigde onderdelen bevat. Dat hangt allemaal af van uw budget en doelstellingen. Als je de set overslaat en de afzonderlijke stukken koopt, betaal je vrijwel zeker in totaal meer.

Kits bieden doorgaans componenten van lagere kwaliteit, maar je kunt een aantal zeer goede deals vinden. En als u uw onderzoek doet, zult u blij zijn te ontdekken dat er daadwerkelijk een aantal geweldige opties bestaan.

Als je een beginner bent en nog geen apparatuur hebt, kan een fotostudiokit voor thuis je helpen snel aan de slag te gaan. Vervolgens kunt u gaandeweg apparatuur toevoegen of uitschakelen en meer leren over wat u leuk vindt en wat voor u werkt. Hier is een lijst met enkele hoog beoordeelde opties, maar houd er rekening mee dat de onderstaande opties continue verlichtingsopties zijn (geen flitsers):

 • De Neewer continue verlichtingsset
 • De Studio FX continue verlichtingsset
 • De Fovitec Studio Pro continue verlichtingsset

De kans is groot dat zodra je steeds meer optredens krijgt, je zult merken dat de kits niet meer voldoen. Maar voor iemand aan het begin van zijn carrière zijn ze een geweldige optie.

Belangrijk: Bij Vette Foto koop je alle materialen voor een eigen fotostudio met hoge korting!

Met een beperkt budget een thuisfotostudio opzetten

Als je een beperkt budget hebt, maar de studiokits voor thuisfotografie zijn niet voldoende voor de behoeften van je thuisfotostudio, dan zijn er nog tal van andere manieren om een hoogwaardige installatie te krijgen zonder veel geld uit te geven.

Tweedehands opties kunnen u een hoop besparen, en zolang u ze van een vertrouwde bron krijgt (en hopelijk met enige garantie), kunt u veel geld besparen op krachtige lampen en andere apparaten die vers veel meer kosten. van de doos.

Kijken naar gereviseerde opties van retailers online of bij jou in de buurt is een andere manier om te voorkomen dat je de stickerprijs moet betalen voor die dure thuisstudio-apparatuur. Er zijn waarschijnlijk ook een aantal dingen die je zelf kunt maken.

Het internet staat vol met geniale ideeën voor bijvoorbeeld doe-het-zelf-reflectoren, waarmee je foto’s er echt professioneel verlicht uit kunnen zien. Een andere manier om de kosten onder controle te houden is door, indien mogelijk, met natuurlijk licht te werken.

Als je het geluk hebt een ruimte te hebben met een betrouwbare hoeveelheid daglicht, zullen veel portretten er prachtig uitzien als je alleen al het beschikbare natuurlijke licht gebruikt, zonder dat je speciale flitsers nodig hebt.

U kunt zelfs DYI-lichtmodificatoren gebruiken om het natuurlijke licht te verbeteren en creatief aan de slag te gaan met het uiteindelijke uiterlijk van uw afbeeldingen.

In onze webshop vindt je alles voor het opzetten van een thuisfotostudio!

Tips voor kleine fotografiestudio’s thuis

Als uw ruimte extra klein is, wanhoop dan niet! Kleine ruimtes kunnen, mits goed ingericht, nog steeds perfect bruikbare fotostudio’s zijn. Een paar handige tips:

 • Beperk extra verlichting tot een minimum. Gebruik zoveel mogelijk raamverlichting, zodat u geen kostbare ruimte hoeft op te vullen met lichtstatieven. Maak gebruik van lichtmodificatoren, vooral reflectoren. Het is verbazingwekkend hoe een paar reflectoren ervoor kunnen zorgen dat je portret er volledig gevuld uitziet met licht, alsof je een driepuntslichtopstelling gebruikt.
 • Speel met reflectoren en laat het beschikbare licht weerkaatsen en kijk wat het beste werkt in uw kleine ruimte. Kies de juiste portretlens. U wilt waarschijnlijk geen zoomlens als er geen ruimte is om te zoomen, dus een hoogwaardige prime-lens waarmee u uw hele onderwerp kunt vastleggen vanaf de afstand die u in uw thuisfotostudio tot uw beschikking heeft, zal het werk doen. . U moet overwegen hoe de brandpuntsafstand uw kadrering beïnvloedt, en hoe uw onderwerp er in beeld uitziet.
 • Houd er rekening mee dat 35 mm over het algemeen de breedste is die u wilt gebruiken bij het maken van portretten in krappe ruimtes; alles wat breder is, zal een merkbare vervorming van het lichaam van het onderwerp veroorzaken – tenzij dat de look is waar je voor gaat! De beslissing welke lens je moet kopen is belangrijk, en iets dat je moet onderzoeken voor de stijl en het uiterlijk dat je wilt bereiken.

Extra tips voor thuisportretstudio’s

Er zijn nog een paar andere dingen die u kunt doen, ongeacht uw ruimte en budget, om van uw studio een comfortabele plek te maken. Je wilt ervoor zorgen dat je klanten enthousiast de deur uit gaan, zodat je waardevolle verwijzingsactiviteiten kunt binnenhalen. Zorg er dus voor dat je studio over het volgende beschikt:

 • Water en lichte snacks: Fotoshoots kunnen verrassend vermoeiend zijn, en als je de hele dag een warm licht (of drie) bij je hebt, kan het behoorlijk ongemakkelijk worden. Zorg ervoor dat uw klanten niet het gevoel hebben dat ze gaan flauwvallen door versnaperingen bij de hand te hebben.
 • Een spiegel: Het is fijn om snel en gemakkelijk een kijkje te kunnen nemen en ervoor te zorgen dat je er goed uitziet voor een shoot. Als hij aan de muur wordt gemonteerd, hoeft u zich geen zorgen te maken dat hij ruimte in beslag neemt.
 • Wat doorschijnend poeder: je hoeft geen top visagist te zijn om je klant er een stuk beter uit te laten zien door de glans van neus en voorhoofd te verwijderen.

Wat heb je nodig voor een thuisfotostudio?

Heb je hulp nodig met het opzetten van een thuisfotostudio? Contact ons dan en wij zullen je helpen! Wij hebben voor elk budget mogelijkheden.

Share This Story, Choose Your Platform!