Portretfotograaf

Hoe komt het dat sommige mensen als fotogeniek worden beschouwd en andere niet? Wat kan een beginnende portretfotograaf doen om dit te omzeilen bij het maken van een portret?

Om dit probleem direct aan te pakken, spraken we onlangs met de bekende portretfotografen Kyra Snijders en Geert Vega, die ons hielpen deze acht essentiële tips voor het maken van succesvolle portretten samen te stellen.

Wil je een professionele portretfotograaf inhuren? Contact Vette Foto!

8 tips die elke portretfotograaf moet weten

Lees de tips van portretfotografen met een jarenlange ervaring in portretfotografie.

1. Maak contact met uw onderwerp en deel in het proces

Zoals Kyra in het bovenstaande citaat aangeeft, omvat het recept voor een goed portret meer dan alleen foto- en lichtapparatuur. Het begint ermee dat de fotograaf zich duidelijk inspant om verbinding te maken met het onderwerp, zodat hij of zij zich op zijn gemak voelt bij het maken van beelden.

Dit kan vaak vooraf onderzoek omvatten naar het portretonderwerp en zijn of haar interesses – alles van het vertrouwd raken met hun passies om ter sprake te brengen als gespreksstarter, tot specifieke omgevingsfactoren, zoals hun favoriete muziek die in de studio speelt om hen een beter gevoel te geven. Zo kun je ontspannen tijdens de fotoshoot.

Wanneer u online onderzoek doet, let dan goed op andere portretten van het onderwerp dat u tegenkomt, en vraag uzelf af wat u kunt doen om wat anderen hebben vastgelegd te verbeteren.

Als er tijd is voor jullie twee om van tevoren te kletsen, een paar goed gerichte vragen over details, zoals de favoriete kleur of het kledingstuk van je onderwerp; of er een gezichtshoek, een pose of zelfs een portret uit het verleden is dat ze het leukst vinden.

Ook het portret dat je gaat maken een specifiek doel heeft of of er productiespecificaties zijn waaraan je moet voldoen, kan een grote bijdrage leveren aan het tevredenstellen van de resultaten.

2. Wees je bewust van de verlichting en de omgeving

Zodra de opnamedag aanbreekt, zorg ervoor dat je een gedegen plan hebt, zowel voor de portretinstelling als voor de instellingen die nodig zijn voor je camera en verlichting. Als je in een interieur of studio gaat fotograferen, maak jezelf dan vertrouwd met de bestaande opties voor achtergronden en verlichting in de ruimte.

Is het mogelijk om een portret bij natuurlijk licht te maken of moet je rekening houden met kunstlicht? Zijn er strakke muren of een eenvoudig gordijn dat je als achtergrond kunt gebruiken, of ga je een omgevingsportret in de ruimte maken?

Als je buiten fotografeert met natuurlijk licht, houd dan rekening met het tijdstip van de dag en de richting van de zon in relatie tot hoe en waar je je onderwerp wilt poseren.

Vroeg in de ochtend en laat in de middag zijn de beste tijden voor een portret bij natuurlijk licht, maar toch kun je beter niet fotograferen rond de middag, wanneer zonlicht en schaduwen het zwaarst zijn.

Vergeet niet dat bewolkt weer ook een goede gelegenheid kan bieden voor een portret met zachtere schaduwen en belichting die gedurende een langere periode consistent blijft. Elke portretfotograaf moet daar rekening mee houden.

Idealiter zou uw onderwerp naar de zon gericht moeten zijn

Het mag ook in een schuine hoek met het gezicht belicht om gelaatstrekken te definiëren, terwijl onaantrekkelijke schaduwen tot een minimum worden beperkt.

Bij het samenstellen van het portret is het essentieel om verder te kijken dan je onderwerp en je compositie te controleren op zaken als een afleidende achtergrond.

Hoewel het gemakkelijk kan zijn voor een portretfotograaf om een geometrische vorm met zachte focus zoals deze over het hoofd te zien in de kleine ruimte van het LCD-scherm van je camera of wanneer je door de zoeker kijkt, creëert dit ongewenste spanning in het beeld en leidt het af van de focus van de kijker op het portretonderwerp.

3. Bekijk de dynamiek van uw camera en lens

Bij het maken van een portret vertaalt u in feite een driedimensionaal gezicht naar een plat ruimtevlak. Het bepalen van uw lens of brandpuntsafstand en het positioneren van de camera op een manier die de gelaatstrekken van uw onderwerp aanvult, zal dus een aanzienlijk effect hebben op het succes van de portretfotografie.

De overweldigende verscheidenheid aan individuele gelaatstrekken en combinaties daarvan – van zware wenkbrauwen tot uitgesproken neuzen tot dubbele kin en meer – vergroot de uitdaging om van een bepaald onderwerp een aantrekkelijk portret te maken.

Kom je dichterbij voor een portretfoto of schoonheidsportret of wil je onderwerp een omgevingsportret dat een idee geeft van wat ze doen of waar ze wonen? Elk van deze gezichtspunten vereist een andere aanpak.

Houd er rekening mee als portretfotograaf dat wat zich het dichtst bij de camera bevindt, het grootst zal lijken in een beeld en dat groothoeklenzen dit effect zullen versterken.

Bij het fotograferen van een close-upportret kunnen gezichtskenmerken zoals een uitgesproken neus bijzonder uitdagend zijn en speciale aandacht vereisen.

4. Het draait allemaal om de ogen

De ogen worden wel de ‘vensters naar de ziel’ genoemd. “Niets is dichter bij de waarheid op het gebied van portretfotografie”, zegt Vega. “Als je mensen fotografeert, wil je bijna altijd de nadruk op hun ogen leggen.

Je zou de perfecte compositie en belichting kunnen hebben, maar als de ogen niet scherp zijn, lijdt het hele beeld eronder.” Smith, een Sony Artisan of Imagery, merkt op dat de meeste spiegelloze camera’s van Sony een handige functie hebben, Eye AF genaamd.

Hiermee kun je de scherpstelling rechtstreeks op de ogen kunt volgen. “Je kunt ook flexibele Spot AF-punten gebruiken om het scherpstelpunt precies op het oog van je onderwerp te plaatsen”, voegt hij eraan toe. “Op die manier is het altijd scherp, hoe klein je scherptediepte ook is.”

5. Ga in en uit en ga naar hun niveau

Geert Vega is een meester in het vertellen van een geweldig verhaal door middel van portretten. Hoewel hij de precisie en scherpte van traditionele prime-portretlenzen van 85 mm, 100 mm en 135 mm op prijs stelt, geeft hij tijdens het werken doorgaans de voorkeur aan het brandpuntsbereik van een zoomlens van 24-70 mm.

In de breedste stand van 24 mm kun je met deze zoomlens veel omgeving rond je onderwerp vastleggen”, legt hij uit. “Of kies voor een intiem portret een langere brandpuntsafstand, zoals 70 mm.

Zelfs als ik met een prime lens fotografeer, beweeg ik tijdens het fotograferen in en uit, waarbij ik zoom met mijn voeten in plaats van met de lens”, voegt hij eraan toe.

Als je met kinderen gaat werken, “schiet dan niet vanaf ooghoogte van een volwassene”, legt hij uit. “Door de camera op hun niveau te brengen, worden je beelden persoonlijker en minder imposant.

Hetzelfde geldt voor volwassenen”, merkt hij op. “Oog in oog kijken is een geweldige manier om met je portretten meer de verbinding te laten zien die je met het onderwerp hebt opgebouwd.”

6. Camera instellingen portretfotograaf: let op uw witbalans

De tonaliteit en het uiterlijk van de huid van uw onderwerp spelen een grote rol in het succes van een resulterend portret.

Uiterlijk kan voor het onervaren oog bedrieglijk zijn en in dezelfde lijn kan de automatische witbalansmodus van uw camera ook worden misleid door omgevingsfactoren.

Dank aan gereflecteerd licht van omringende muren of kleding rond het gezicht, of kleurzweem van een weelderige groene tuin of het koele omgevingslicht van de schaduw in de late namiddag.

Afhankelijkheid van de automatische witbalans in een portretsituatie kan tot inconsistente resultaten leiden, wat u kostbare tijd bij het posten kan kosten en contraproductief kan zijn voor de relatie met uw onderwerp.

Een paar basisaccessoires om dergelijke problemen te verhelpen, zouden essentiële items in uw portretkit moeten worden.

Met dezelfde functie als de 18 procent grijze kaart van Kodak van weleer, kan een grote verscheidenheid aan witbalanskaarten, filters en schijven, evenals meer geavanceerde kalibrators en controleurs, u helpen eenvoudig een aangepaste witbalans voor elke gegeven lichtsituatie te creëren.

Als een portretfotograaf met weinig (of slecht) licht werkt en het onderwerp moet laten schijnen, kun je het beschikbare licht terugkaatsen op zijn of haar gezicht met behulp van een opvouwbare reflector.

Deze lichtgewicht stoffen hoepels zijn verkrijgbaar in witte, zilveren, gouden, zwarte of doorschijnende oppervlakken en worden buiten het frame gehouden en naar het onderwerp gericht voor een zachte vulling, om ongewenste kleurzweem te neutraliseren of onaantrekkelijke schaduwen te temmen.

7. De klassieke look van zwart-wit

In situaties waarin de beschikbare verlichting het onmogelijk maakt om een aangename witbalans te bereiken, is omzetten naar zwart-wit een haalbare optie die een portret ook een gevoel van klassieke verfijning geeft. “Er is iets tijdloos aan een zwart-witportret”, zegt Kyra.

“Het elimineert de afleiding van kleur en legt alle nadruk op het onderwerp.” Smith geeft er de voorkeur aan om zijn portretten in raw te fotograferen en deze achteraf naar zwart-wit te converteren, maar merkt op: “Een van de handige kenmerken van Sony-systeemcamera’s is de mogelijkheid om een creatieve zwart-witstijl toe te passen.

Hierdoor kun je de zwart-witscène in realtime bekijken terwijl je fotografeert.” Hij wijst erop dat “hoewel de zwart-wittonaliteit wordt ingebakken in de JPEG’s die in deze modus zijn opgenomen, je onbewerkte bestanden niet worden beïnvloed, waardoor je ze achteraf naar jouw smaak kunt converteren.”

8. Hebben we het Raw-bestandsformaat al genoemd?

Kyra’s voorkeursworkflow doet denken aan een laatste tip die vooral nuttig is voor beginners. Hoewel raw-opnamen de uitdaging met zich meebrengen van een grotere bestandsgrootte en de extra complexiteit van het achteraf converteren van bestanden, is het vooral nuttig wanneer het bestand tot leven wordt gebracht als een voltooid portret.

Raw-bestanden worden vaak beschreven als hetzelfde als een fotografisch negatief; na het downloaden vanaf de camera kunnen aanpassingen worden aangebracht aan elementen zoals contrast, kleur, tonaliteit en meer, zonder dat dit ten koste gaat van het originele bestand.

Bij het JPEG-formaat wordt het originele bestand daarentegen gecomprimeerd, waardoor waardevolle beeldgegevens verloren gaan. Voor veel soorten gebruik, bijvoorbeeld posten op sociale media, is dit geen probleem en in feite biedt de kleinere bestandsgrootte een enorm voordeel.

Maar elke keer dat een portretfotograaf die originele JPEG neemt en het formaat ervan wijzigt of anderszins wijzigt, verliest u feitelijk gegevens. Als het onbewerkte bestand uw uitgangspunt is, werkt u vanuit de best beschikbare beeldopname, die intact wordt bewaard op het opslagapparaat van uw keuze.

Huur een professionele portretfotograaf

Zoek je een portretfotograaf die jou op een unieke manier kan fotograferen? Huur dan een fotograaf in van Vette Foto! Vraag een offerte aan.

Share This Story, Choose Your Platform!