Leer meer over scherptediepte in fotografie: de ultieme gids

Er zijn een aantal hulpmiddelen die u kunt gebruiken om het ‘verhaal’ van uw afbeelding te vertellen. Eén van die hulpmiddelen is scherptediepte (DOF).

Het is jouw taak bij het bepalen van de scherptediepte, om ze te vertellen waar ze moeten kijken en hun aandacht te vestigen op de belangrijkste elementen van de foto. Lees in ons blog hoe dat moet!

Wil je camera apparatuur kopen? Ga dan naar de webshop van Vette Foto.

Wat is scherptediepte in fotografie?

In de eenvoudigste bewoordingen is scherptediepte het deel van uw afbeelding dat scherp is.

In meer technische termen is scherptediepte de afstand in een afbeelding waarop objecten “acceptabel scherp” verschijnen of een niveau van “acceptabele scherpte” hebben.

Waarom scherptediepte gebruiken in fotografie?

Het bepalen van de mate waarin de foto scherp is, is een van de beste hulpmiddelen van de fotograaf om de aandacht van de kijker te trekken naar de plek waar jij hem wilt hebben.

Landschappen worden bijvoorbeeld doorgaans zo gefotografeerd dat alles scherp is, zodat fotografen met kleine lensopeningen zullen fotograferen (bijvoorbeeld f11 of f16).

U kunt echter gelaagdheid in uw afbeelding creëren door slechts een deel van de foto scherp te stellen.

Als sommige voorgrondobjecten onscherp zijn (bijvoorbeeld sommige bladeren), geven deze uw afbeelding diepte; de kijker zal echt het gevoel hebben dat hij door de bladeren naar je hoofdonderwerp kijkt.

Om dit effect te bereiken, fotografeert u met een groter lensdiafragma (bijvoorbeeld f/2.8 of f1.4).

Welke factoren beïnvloeden de scherptediepte?

Een aantal verschillende factoren beïnvloeden de scherptediepte in digitale fotografie, ongeacht of u een DSLR camera of een smartphone gebruikt. Deze factoren zijn: brandpuntsafstand, diafragma, afstand camera onderwerp en sensorgrootte.

Naarmate u deze factoren gaat begrijpen, en de camera-instellingen die deze bepalen, kunt u dit fotografische effect manipuleren om de scherptediepte te:

 • Vergroten
 • De beeldkwaliteit verbeteren
 • Te schakelen tussen scherpe focus en zachte focus
 • En over het algemeen voor meer variatie te zorgen.

Lees dan 20 tips om je fotografie te verbeteren.

Hoe beïnvloedt de brandpuntsafstand de scherptediepte?

De brandpuntsafstand van een cameralens draagt bij aan de scherptediepte: een langere brandpuntsafstand komt overeen met een kleinere scherptediepte en een kortere brandpuntsafstand komt overeen met een langere scherptediepte.

Over het algemeen heeft een groothoeklens een grotere scherptediepte dan telelenzen, die een indrukwekkende scherpstelafstand kunnen bieden, maar soms beperkter zijn in opties.

Een zoomlens biedt daarentegen meerdere focusafstanden en kan dus een breed scala aan fotografische taken uitvoeren. In de fotografie staat de letter “f” voor de brandpuntsafstand van de lens.

Een grote f betekent dat de lens het mogelijk maakt een brandpunt ver in de verte te kiezen. De brandpuntsafstand is cruciaal bij het meten van het volgende onderdeel van scherptedieptefotografie: het diafragma.

Hoe beïnvloedt het diafragma de scherptediepte?

In staat zijn te begrijpen hoe het diafragma de relatie van een onderwerp met zijn achtergrond beïnvloedt, is een van de eerste stappen om een betere fotograaf te worden. Het diafragma is hoe groot de opening is die licht binnenlaat, uitgedrukt in F-stops.

F-stops zijn contra-intuïtief, want hoe groter het getal, hoe kleiner de opening. Een kleine f is dus gelijk aan een grote opening. F2.8 laat bijvoorbeeld twee keer zoveel licht in de camera door als f4, en 16 keer zoveel licht als f11.

Het diafragma beïnvloedt de scherptediepte: grotere openingen creëren een kleinere scherptediepte, terwijl kleinere openingen meer van het beeld scherp maken.

F-stopnummers zijn niet voor alle fotografieapparatuur hetzelfde en kunnen afhankelijk zijn van het type camera dat u heeft.

De meeste fotografen die met een Nikon- of Canon-camera hebben gefotografeerd, zullen echter bekend zijn met enkele veel voorkomende f-stops op de diafragmaschaal:

 • f/1.4 (een zeer groot diafragma om zoveel mogelijk licht binnen te laten)
 • f/2.0 (laat half zoveel licht binnen als f/1.4)
 • f/2.8 (laat half zoveel licht binnen als f/2.0)
 • f/4,0
 • f/5.6
 • f/8,0
 • f/11.0
 • f/16.0
 • f/22.0
 • f/32.0 (het kleinste standaarddiafragma, laat bijna geen licht binnen)

Houd er rekening mee dat elk f-stopgetal een diafragma-instelling vertegenwoordigt in verhouding tot het maximale diafragma van de camera lens. Hoe groter de waarde van de noemer van het f-stopgetal, hoe minder licht de camerasensor zal bereiken.

Hoe beïnvloedt de afstand tussen camera en onderwerp de scherptediepte?

De camera onderwerpafstand is de afstand tussen uw camera en uw onderwerp. Hoe korter de afstand tussen camera en onderwerp, of met andere woorden, hoe dichter u bij uw onderwerp bent, hoe korter de scherptediepte.

Stel je voor dat je ruim tweeënhalve meter ruimte voor je hebt, voordat je tegen een muur botst.

Als uw onderwerp vlak tegen de muur staat en uw camera zich op een afstand van tweeënhalve meter bevindt, is de scherptediepte nul (en is het gewenste effect niet zichtbaar in uw afbeelding).

Stel je nu voor dat je onderwerp zich tot op minder dan een meter afstand van de camera beweegt. Plotseling is de scherptediepte groter geworden en zal het effect in uw afbeelding worden weergegeven.

Hoe beïnvloedt de sensorgrootte de scherptediepte?

De grootte van de camerasensor is de laatste belangrijke factor in de scherptediepte. Als de andere factoren hetzelfde zijn (diafragma, brandpuntsafstand, afstand tussen camera en onderwerp), heeft een grotere sensor een kleinere scherptediepte.

Over het algemeen hebben camera’s met kleinere sensoren een grotere scherptediepte. Sensorgroottes variëren tussen cameramodellen; camera’s met volformaat sensoren hebben veel oppervlakte terwijl camera’s met de nieuwere APS-C sensoren een kleiner oppervlak hebben.

De sensorgrootte is een belangrijke factor bij het selecteren van een camera, omdat deze rechtstreeks van invloed is op de kwaliteit van uw foto’s (en dus op uw creatieve expressie).

Heeft de sluitertijd invloed op de scherptediepte?

Eén factor die geen invloed heeft op de scherptediepte? Sluitertijd.

Hoewel het veranderen van je sluitertijd een ander effect op je scherptediepte kan hebben, verandert er in werkelijkheid je diafragma om de nieuwe hoeveelheid licht in evenwicht te brengen.

Hoe u in 4 stappen scherptediepte aan uw foto’s kunt toevoegen op een DSLR ​

De beste manier om te leren hoe u scherptediepte krijgt, is door met de instellingen van uw camera te spelen en verschillende foto’s te maken. Hier leest u hoe u de scherptediepte op een DSLR kunt bepalen.

 1. Zoek iets om te fotograferen (elk klein voorwerp werkt prima) en plaats het redelijk dicht bij je camera.
 2. Zet uw camera in de modus Diafragmaprioriteit, open uw diafragma zo wijd mogelijk (idealiter f/2.8 of groter) en stel scherp op het object.
 3. Maak een foto, sluit het diafragma nog iets verder (bijvoorbeeld f5.6) en maak nog een foto. Sluit ten slotte uw diafragma nog verder (bijvoorbeeld f16) en maak nog een foto.
 4. Kijk nu naar alle drie de foto’s en je zult zien hoe je met een kleiner diafragma (hoger f-stop getal) meer van de foto scherp krijgt.

Hoe u in 6 stappen scherptediepte aan uw foto’s op een iPhone kunt toevoegen

Vanaf iPhone 7 Plus en iOS 10.1 kan elke iPhone met een dubbele camera foto’s maken met een scherptediepte die vergelijkbaar is met die van een DSLR.

 1. Open uw Camera-app.
 2. Veeg naar “Portretmodus.”
 3. Vergrendel uw onderwerp.
 4. Volg alle aanwijzingen op het scherm.
 5. Zodra het teken “diepte-effect” verschijnt, vergrendelt u uw focus opnieuw op uw onderwerp. Pas de helderheid aan het gewenste effect aan en druk vervolgens op de ontspanknop.
 6. Zorg ervoor dat u uw iPhone stabiel houdt wanneer u deze modus gebruikt (of overweeg het gebruik van een statief), omdat het proces iets langer duurt dan een gewone foto. Als uw telefoon beweegt, kan het resulterende beeld wazig zijn.

Hoe u de scherptediepte in uw foto’s kunt verkleinen

Stel dat u een ondiep scherptediepte-effect in uw foto’s wilt creëren, waarbij u één aspect van de foto uitkiest om scherp te stellen.

Normaal gesproken is dit uw voorgrondonderwerp, waarbij de achtergrond enigszins wazig is. Om een geringe scherptediepte op een DSLR te creëren, moet u het volgende doen:

 1. Gebruik een groter diafragma. Hoe meer licht u binnenlaat, hoe gemakkelijker het is om die geringe scherptediepte te creëren.
 2. Gebruik een telelens om een object te fotograferen dat zich relatief dichtbij bevindt. De grotere brandpuntsafstand (hoger f-getal) van een telelens biedt een fotograaf meer mogelijkheden. Hoewel sommige amateurs denken dat dergelijke lenzen alleen worden gebruikt om verre objecten te fotograferen met een gelijkmatig scherpe focus, kunnen ze in werkelijkheid worden gebruikt om een fantastisch ondiep diepte-effect te creëren in close-upportretten.
 3. Kom fysiek dichter bij je onderwerp. Als je geen telelens hebt, is dat geen probleem. Door fysiek dichter bij het object te komen dat u fotografeert, kunt u genieten van alle voordelen die een langere lens anders zou bieden, inclusief de mogelijkheid om scherp te stellen op een manier die een geringe scherptediepte produceert.

Wat is de cirkel van verwarring?

De cirkel van verwarring is een belangrijk element bij het bepalen van de scherptediepte. Fotografen verwijzen naar een tweedimensionaal focusvlak waarin objecten in de scherpste mate van focus verschijnen; dit vlak ligt binnen de scherptediepte. ​

 • De cirkel van verwarring verwijst naar de diafragmawaarden waarin uw lens kan scherpstellen.
 • Deze verwarringscirkel is ook de mate van tolerantie die het menselijk oog heeft voordat het onderscheid maakt tussen een onscherp object en een in focus object. Met andere woorden: hoewel een beeld misschien niet helemaal perfect scherp is, lijkt het wel scherp omdat het menselijk oog geen onderscheid kan maken tussen iets dat enigszins onscherp is en iets dat perfect scherp is.

Bokeh fotografie demonstreert het meest voor de hand liggende voorbeeld van de cirkel van verwarring in actie.

6 voorbeelden van scherptediepte in fotografie

Dit zijn de meest voorkomende situaties in de praktijk:

Macro

Macro fotografie is het maken van foto’s van heel kleine dingen op een levensgroot formaat. Dus bijvoorbeeld een grote foto van een insect. Bij macrofotografie ga je een zeer kleine scherptediepte gebruiken.

Probeer een diafragma van f/2.8, f/4 of f/5.6. Je zult ook willen dat de afstand tussen je camera en het onderwerp erg klein is. Je wilt ook een langere brandpuntsafstand en dat je scherpstelpunt heel dicht bij je camera ligt.

Diepte

Een grote of diepe scherptediepte zal een langere afstand in focus brengen. Landschapsfotografie is een goed voorbeeld van een grote of diepe scherptediepte.

Om een grote of diepe scherptediepte te bereiken, wil je een kleiner diafragma, dat wil zeggen de grotere F-stops, dus een maximaal diafragma van f/22.

Bovendien heb je een kortere brandpuntsafstand nodig en moet je verder van je onderwerp verwijderd zijn.

Oppervlakkig

Een geringe scherptediepte is goed voor het scherpstellen op een optie die zich dichter bij uw camera bevindt. Voor een close-up van een bij die boven een bloem zweeft, is bijvoorbeeld een geringe scherptediepte nodig.

Om een geringe scherptediepte te bereiken, heb je een groot diafragma nodig, dat wil zeggen de kleinere F-stops, dus f/2.8. Kies voor een langere brandpuntsafstand en ga relatief dicht bij je onderwerp staan.

Landschap

Omdat landschappen een zeer grote scherptediepte hebben (je wilt eigenlijk dat alles scherp is), wil je een kleiner diafragma.

Zoals u weet betekent dit grotere F-stops. Probeer f/22 en pas vanaf daar aan. Je hebt een kortere brandpuntsafstand nodig en je moet ver weg zijn van je onderwerp.

Close-up

Voor een close-upfoto heb je een geringe scherptediepte nodig. Dat betekent een groter diafragma of een kleinere F-stop. Het betekent ook een langere brandpuntsafstand en dat de afstand tussen camera en onderwerp kort moet zijn.

Bokeh

Bokeh is een populaire fotografiemethode waarbij gebruik wordt gemaakt van scherptediepte. Wanneer u bokeh opnamen maakt, stelt u uw lens in op het laagste diafragma.

Wil je een betere fotograaf worden?

Of je nu net begint of ervan droomt professioneel te worden, fotografie vereist veel oefening en een gezonde dosis geduld. Niemand weet dit beter dan de legendarische fotografe Kyra Snijders, die haar vak al vele jaren beheerst.

In haar eerste online les onthult Kyra hoe ze werkt om een verhaal te vertellen via haar beelden.

Ze geeft ook inzicht in hoe fotografen concepten moeten ontwikkelen, met onderwerpen moeten werken, met natuurlijk licht moeten fotograferen en beelden tot leven moeten brengen in de postproductie.

Wil je werken met de juiste camera of heb je nog producten nodig? Ga dan naar onze online webshop en bekijk alle aanbiedingen!

Share This Story, Choose Your Platform!