Een complete gids over hoe u het Bokeh effect krijgt

Laten we eens kijken naar de verschillende methoden die u bij uw volgende project kunt gebruiken om prachtige bokeh effecten in uw beeldmateriaal te creëren.

In dit blog gaan we alle verschillende manieren bekijken om het bokeh effect op uw videobeelden te creëren. We zullen kijken hoe we ze in de camera kunnen maken, ze in de post kunnen toevoegen en zelfs hoe we ze kunnen maken met effecten en plug-ins.

Kijk ook in onze webshop voor betaalbare foto- en videoapparatuur!

Wat is Bokeh?

De term bokeh verwijst meestal naar de onscherpe ‘lichtbollen’ die je op foto’s of video’s ziet. Een meer formele definitie van bokeh zou zijn: de manier waarop onscherp licht wordt weergegeven.

Bokeh effecten in de camera

Zonder al te technisch te worden: als je bokeh-effecten in de camera probeert te bereiken, zijn er vier belangrijke dingen die de kwaliteit van je bokeh bepalen.

Ze zijn de f-stop van uw lens, de positionering van uw onderwerp, de grootte van de camerasensor en zoomlenzen.

Lens F-stop

Ten eerste wil je voor een grotere bokeh een lens gebruiken met een laag f-stopgetal. Veel mensen noemen dit snelle cameralenzen. Meestal zijn dit prime lenzen, zoals een 50 mm f/1.4.

Wanneer je het diafragma helemaal opent naar f/1.4, krijg je een ongelooflijk geringe scherptediepte, wat resulteert in drastische bokeh effecten.

Positionering van uw onderwerp

Wanneer u bokeh probeert te bereiken, is de positionering van uw onderwerp uiterst belangrijk.

Je moet je onderwerp redelijk dicht bij je plaatsen, omdat de achtergrond hierdoor verder onscherp kan worden. Dit resulteert in een grotere bokeh op de verre achtergrond.

Camerasensor

Kortom: hoe groter de sensor van de camera, hoe gemakkelijker het zal zijn om een diepe, ondiepe scherptediepte te bereiken. Dit resulteert in meer bokeh-potentieel voor je achtergrond.

Grotere camera sensoren zorgen doorgaans voor meer licht, wat de mogelijkheid biedt voor een smal scherpstelgebied. ​

Zoomlenzen

Als al het andere faalt, kunt u ten slotte zoomlenzen gebruiken. Wanneer u inzoomt op uw onderwerp, beperkt u feitelijk het gezichtsveld. Kleine bokeh vormen worden dus behoorlijk groot.

Dit komt simpelweg doordat je bent ingezoomd. Dit is een leuke truc als je ‘trage’ lenzen hebt, of een kleine camerasensor, zoals Micro Four Thirds. ​

Custom Boke vormen

Je kunt de vorm van de bokeh ook in de camera aanpassen met modifiers zoals aangepaste lensfilters. Het Cine Morph lensfilter is een populair filter dat helpt de ovale bokeh van anamorfe lenzen te repliceren. ​

Je kunt zelfs je eigen aangepaste bokeh vormen maken door een vorm uit een stuk bouwpapier te knippen en dit voor de cameralens te houden. Je moet het gat in de vorm redelijk groot maken en het gebruiken op een lens met een lage f-stop, met het diafragma wijd open.

Bokeh effecten toevoegen in een post

Het toevoegen van bokeh-effecten aan je videobeelden in de post is een leuke manier om een opname te accentueren. De eenvoudigste manier is door een aantal bokeh overlay beelden te gebruiken.

Bokeh creëren met effecten

We kunnen ook onze eigen “digitale bokeh” creëren met behulp van effecten en plug-ins.

We beginnen met een blik op het beste bokeh-effect gebundeld met After Effects en Premiere Pro. We zullen ook kijken naar een plug-in van derden en een gratis After Effects voorinstelling. ​

Cameralens vervagen als blur

Het Camera Lens Blur effect is een fantastisch effect voor het creëren van realistische bokeh en is ingebouwd in Premiere Pro en After Effects. Pas het gewoon toe op uw beeldmateriaal en vergroot de vervagingsradius.

Vanaf daar kunt u vervolgens de bokeh opties aanpassen. Een ding om op te merken is dat het Camera Lens Blur-effect vrij langzaam wordt weergegeven. Houd daar rekening mee als u tijdens het gebruik vertragingen ondervindt.

Crossphere Bokeh

Crosssphere Bokeh is een plug-in voor After Effects die vergelijkbare bokeh-effecten creëert als Camera Lens Blur. Ik ben echter van mening dat Crosssphere Bokeh het veel beter doet en gebruikers nog meer bokeh-opties biedt.

Het rendert ook extreem snel. Een van de coole functies die Crosssphere Bokeh biedt, is de mogelijkheid om de vorm van de bokeh aan te passen.

Betere Bokeh voorinstelling

Ten slotte heeft Plugin Everything een gratis After Effects voorinstelling gemaakt met de naam Better Bokeh. Het corrigeert het oorspronkelijke gamma in After Effects om vervagingseffecten er realistischer uit te laten zien, en geeft je een nog mooiere bokeh.

Bokeh effecten toevoegen aan foto’s

Vraagt u zich ook af hoe u bokeh-effecten aan foto’s kunt toevoegen? Welnu, het proces is vergelijkbaar met het toevoegen ervan aan videobeelden.

Bekijk de tutorial van Jessica Safko op Shutterstock voor het toevoegen van Bokeh overlays aan foto’s. Bovendien kun je de bokeh- en lichtoverlays die ze gebruikt uit het artikel downloaden – en hadden we al gezegd dat ze ook gratis zijn?

Als u de achtergrondverlichting die al in uw foto aanwezig is, wilt verbeteren in plaats van een overlay toe te voegen, is dat geen probleem. Gebruik eenvoudigweg het gereedschap Veldvervaging in Photoshop om dat bokeh effect te creëren.

Vond je ons blog interessant? Deel hem dan op social media of zet een link op je website naar Vettefoto.nl. Thanks!

Share This Story, Choose Your Platform!