Prime lenzen

Fotografen vertrouwen op specifieke typen cameralenzen om een aparte visuele stijl te creëren die bij hun workflow past. Prime lenzen hebben een aantal eigenschappen waardoor ze bovenaan veel uitrustingslijsten staan.

Met deze korte handleiding raakt u op de hoogte van prime lenzen en al hun ins en outs.

Ben je straks geïnteresseerd in het kopen van een prime lens? Ga dan naar onze webshop!

Wat is een Prime lens?

Prime lense hebben een vaste brandpuntsafstand, wat betekent dat ze niet kunnen zoomen. Het zijn cameralenzen met een reputatie voor superieure scherpte, lichter gewicht en hogere algehele beeldkwaliteit dan hun met zoom uitgeruste tegenhangers.

Naarmate de technologie vordert, wordt de kloof in kwaliteit kleiner, maar er zijn bepaalde kenmerken die eigen zijn aan prime lenzen, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor veel fotografen.

Voordelen van Prime lenzen

Even een overzicht van de grote pluspunten die de lenzen van Prime bieden:

Groot diafragma

Prime-lenzen kunnen zo wijd opengaan als f/0,95, waardoor een geringe scherptediepte mogelijk is die een onderwerp van de achtergrond scheidt en een aangename onscherpte introduceert.

Grote diafragmaopeningen laten ook meer licht binnen, en zorgen ervoor dat fotografen gemakkelijker kunnen werken in donkere omgevingen.

Snelle sluitertijd

Een groter diafragma resulteert in snellere sluitertijden. Praktisch gezien kun je hiermee beweging bevriezen, zelfs bij weinig licht. Het vermindert ook de hoeveelheid onscherpte als gevolg van cameratrilling.

Lichtgewicht (in het algemeen) Omdat prime lenzen minder interne componenten hebben dan zoomlenzen, zijn ze doorgaans lichter in de rugzak. Dat is een geweldig voordeel voor lange opnamedagen of als je lange afstanden aflegt terwijl je veel spullen bij je hebt.

Hoewel sommige prime-modellen zijn gebouwd als bakstenen huizen, zijn die robuustere versies zeldzamer dan hun lichtere tegenhangers.

Prijs

Prime lenzen hebben een lagere gemiddelde prijs dan hun zoombroeders. Dat betekent dat budgetbewuste fotografen snel glas kunnen bemachtigen zonder hun bankrekening te plunderen.

Scherpte

Veel fotografen zijn geneigd te denken dat prime-lenzen scherper zijn dan zoomlenzen, en hoewel dat in het verleden misschien waar was, wordt de kloof snel kleiner. Zoomlenzen zijn vaak scherper in het midden van hun brandpuntsbereik, maar prime-lenzen zijn meestal scherper wijd open.

Dus als een ultraonscherpe achtergrond en een haarscherp onderwerp jouw ideaal zijn, kunnen prime lense met een groot maximaal diafragma (zoals 1,8 en lager) de beste keuze zijn.

Hoewel deze voordelen het misschien doen lijken alsof het kiezen van een prime-lens een no-brainer is, moet u enkele kanttekeningen in gedachten houden.

Prime-lenzen zijn minder veelzijdig dan zoomlenzen, omdat fotografen een opname opnieuw moeten kadreren door hun lichaam te bewegen in plaats van door te zoomen.

En als je meerdere brandpuntsafstanden wilt fotograferen, heb je meerdere lenzen nodig, wat kan betekenen dat je meer gewicht moet dragen en meer tijd hebt voor lenswissels.

Ideale brandpuntsafstanden voor genre en stijl

Het is belangrijk om te weten welke brandpuntsafstand het beste werkt voor jouw genre en persoonlijke stijl voordat je in een lens investeert.

Ultrabreed

Onder de 24 mm leggen ultragroothoeklenzen met prime-functie een breed gezichtsveld vast. Ze worden gebruikt door architectuur-, landschaps-, omgevingsportret- en evenementenfotografen die grote groepen of mensen in zeer kleine ruimtes moeten vastleggen. Ze hebben een aanzienlijke vervorming, dus houd daar rekening mee voordat je koopt.

Breed-normaal

Met een bereik tussen 24 mm en 50 mm vangen groothoeklenzen een gezichtsveld op dat vergelijkbaar is met dat van het menselijk oog. Het zijn misschien wel de meest veelzijdige camera lens en wordt door fotografen over de hele linie gebruikt, waaronder straat-, mode-, landschaps-, portret- en trouwfoto’s.

Lang naar telefoto

Bij 70 mm en groter zijn telephoto lenzen en lange lenzen over het algemeen favoriet bij portret-, schoonheids-, natuur- en sportfotografen. Ze staan bekend om hun compressie, waardoor u onderwerpen op grotere afstand kunt vastleggen. Ze zijn ook gevoelig voor cameratrilling en zijn over het algemeen zwaarder dan kortere lenzen.

Prime lenzen kopen

Welke fotografiestijl u ook verkiest, prime lenzen geven fotografen heldere beelden met een goede scheiding en de mogelijkheid om bij weinig licht in alle genres te werken. Alleen al deze kwaliteiten maken ze voor de meeste fotografen een waardevolle investering.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare Prime lens die bij jouw stijl past, mis dan Vette Foto’s brede selectie van alle lenstypen voor elk budget niet. We hebben lenzen die zijn gebouwd voor al uw favoriete cameramerken, waaronder Canon, Sony, Nikon en vele anderen.

Bestel vandaag nog met hogere kortingen in onze webshop!

Share This Story, Choose Your Platform!