Telephoto lens

Leer meer over de telephoto lens en hoe u ze kunt gebruiken om uw fotografie naar een hoger niveau te tillen! PLUS de beste lenzen die je kunt kopen voor elk budget.

Telephoto lenzen zijn een van de geweldige hulpmiddelen van de fotografie: ze stellen je in staat beelden van veraf dichtbij te brengen.

We zien de resultaten van het gebruik van telelenzen elke dag in beelden van sport, de natuur, architectonische details en nieuwsverslaggeving – onderwerpen waar de fotograaf fysiek niet dichtbij kan komen.

Ze kunnen ook in andere situaties worden gebruikt, zoals portretten en voor unieke creatieve effecten. In deze handleiding bespreken we hoe telelenzen werken en hoe u ze het beste kunt gebruiken.

Vervolgens bekijken we enkele van de beste opties – zowel zoomlenzen als prime lense – die beschikbaar zijn voor elk budget in de webshop van Vette Foto!

Wat is een telephoto lens?

Lenzen zijn opgebouwd uit een aantal lenselementen en worden beschreven aan de hand van hun ‘brandpuntsafstand’. We spreken bijvoorbeeld van een 50mm lens of een 300mm lens.

De brandpuntsafstand is echter niet de fysieke lengte van de lens, maar een optische maat tussen het ‘optische centrum’ – waar de lichtstralen in de camera lens samenkomen – en de sensor aan de achterkant van de camera.

De brandpuntsafstand bepaalt de ‘kijkhoek’ – wat de camera opneemt van de scène waarin we ernaar kijken. Verschillende lenzen hebben verschillende kijkhoeken. Een 50 mm-lens kan een hoek van ongeveer 45 graden hebben.

Een groothoeklens strekt zich uit om 80, 90, 100 graden van het beeld in zich op te nemen. Een telelens of ‘lange lens’ heeft een smalle beeldhoek van bijvoorbeeld 25 graden of zelfs smaller – dit leidt op zijn beurt tot een vergroot beeld.

Cameralenzen tussen 70 mm en 135 mm worden vaak ‘medium’ of ‘korte tele’ genoemd, die van 135-300 mm simpelweg ‘tele’, en die boven 300 mm ‘super (of, zo je wilt, heel dure) tele’.

Sport- en natuurfotografen gebruiken telelenzen om hun publiek een beeld van de wereld te geven, met scherpe details, dat ze met het blote oog eenvoudigweg niet zouden kunnen zien.

Minder voor de hand liggend is dat een telelens in vrijwel elke situatie met goed resultaat kan worden gebruikt.

Welke telephoto lens is het beste?

Van portretten tot macrofotografie, tot zelfs landschapsfotografie en nog veel meer, de mogelijkheden voor het gebruik van een telelens zijn eindeloos.

Hier is een lijst met telelenzen met verschillende brandpuntsafstanden, met enkele voorgestelde toepassingen: ​

 • 70 – 200 mm – een wonderbaarlijk veelzijdige zoomlens die perfect is voor portretten, sport, bruiloften en dieren in het wild.
 • 85 mm – een klassieke portretlens, die ook veel wordt gebruikt op bruiloften.
 • 105 mm – vaak gebruikt voor bruiloften en portretten.
 • 135 mm – een prime-lens die vaak wordt gebruikt voor portretten en bruiloften, maar ook uitstekend geschikt is voor sport- of natuurfotografie.
 • 100 – 400 mm – dit brandpuntsbereik is perfect voor sport en dieren in het wild.
 • 600 mm en groter – supertelelenzen die ideaal zijn voor sport en dieren in het wild.

Er zijn verschillende opties voor het brandpuntsafstandsbereik voor zowel cropsensor- als full-frame cameramodellen, met verschillende mate van beeldkwaliteit.

Canon produceert de meeste zoomlenzen van alle verschillende cameramerken (daarom zie je de iconische Canon-lenzen met witte cilinders vaak in de rij staan aan de zijlijn van sportevenementen), maar Nikon en Sony produceren ook een aantal geweldige.

Wat is het verschil tussen een zoomlens en een telephoto lens?

Telelenzen kunnen ‘prime’ of ‘zoom’ zijn. Een prime-lens heeft een vast brandpunt en nadat u uw onderwerp heeft gekozen, past u eenvoudig de focus aan om het kader van de foto te creëren.

Met een telephoto lens kunt u het vergrotingsgebied aanpassen door in of uit te zoomen op het beeld voor u.

Fotografen gebruiken bij portretten vaak de ‘inzoomen, achteruit staan’-methode om hun onderwerpen vast te leggen zonder intimiderend dichtbij te zijn en om lensvervorming te voorkomen.

Je zult vaak horen dat ‘telezoom’, ‘zoom’ en ‘telefoto’ door elkaar worden gebruikt om vrijwel hetzelfde te betekenen, maar nu begrijp je tenminste de strikte definities!

Waarom zijn telelenzen zo duur?

De belangrijkste reden dat telelenzen (en telezoomlenzen) duur zijn, zijn de optische componenten. Deze componenten – het glas – moeten met een extreem hoge mate van precisie worden gemaakt en in een fijn bewerkte maar robuuste lensbehuizing worden geplaatst.

Hoewel sommige telefoto’s binnen het redelijke bereik van een DSLR camera vallen, worden sommige inderdaad zeer specialistische items.

Op sommige plaatsen is het mogelijk dit soort lenzen te huren. Dit kan je de kans geven om eerst dingen uit te proberen voordat je tot aanschaf overgaat, of, als alternatief voor aanschaf, om er een te huren voor een bepaalde shoot.

Waar wordt een telephoto lens voor gebruikt?

Laten we de verschillende voordelen van het gebruik van een telelens of een zoomlens in uw fotografie eens nader bekijken.

1. Onderwerpen dichterbij de camera laten lijken

Het meest voorkomende gebruik van telefoto is om dingen dichter bij uw gezichtsveld te brengen (zie handleiding).

Een telephoto lens met een lange brandpuntsafstand kan een gebouw in een landschap naar voren halen; een eekhoorn in een dennenboom; de acties van de sport; de uitdrukkingen op de gezichten van gasten op een bruiloft.

De meeste van de bovenstaande situaties zijn situaties waarin de fotograaf niet dichter bij het onderwerp kan komen of, als hij dat wel zou doen, dit een impact zou hebben op het onderwerp (ze zouden bijvoorbeeld de eekhoorn wegjagen).

Zelfs in een situatie zoals een bruiloft, waarbij de gasten verwachten dat er foto’s worden gemaakt, kunnen ze reageren op de aanwezigheid van de camera. Soms is dichterbij dus niet het beste en biedt het voordelen om de lens het werk te laten doen.

Het gebruik van een telephoto lens vergroot uw selectiviteit van het potentiële beeld in de scène voor u. Je gaat als het ware voor de ‘fotografische halsader’. ​

Bij portretfotografie kunt u met behulp van een telezoomlens bijvoorbeeld een bepaald kenmerk van het gezicht van het onderwerp scherp in beeld brengen. ​

2. Compressie creëren in een afbeelding

Een telephoto lens voegt een nieuwe dimensie toe aan de beelden die je maakt. Het ‘compact’ of ‘comprimeert’ de ruimte, waardoor objecten op de voorgrond, het middengebied, de achtergrond en de verre afstand achter elkaar lijken te stapelen.

We zien figuren geplaatst tegen gebouwen die dichter bij hun proportionele schaal liggen (de figuren zien er kleiner uit en de gebouwen daarachter groter) dan het meer gebruikelijke perspectiefaanzicht van gewone lenzen.

In de bovenstaande afbeelding, gemaakt met een telezoomlens, lijken de onscherpe gebouwen op de achtergrond dichter bij het onderwerp dan ze in werkelijkheid waren.

Door op deze manier een lens met een lange brandpuntsafstand te gebruiken, kan er meer context aan de foto worden gegeven.

3. Onscherpe achtergronden creëren

Eén effect van het gebruik van telezoomlenzen is dat de scherptediepte vaak kleiner is en de achtergrond wazig wordt.

Voor foto’s van dieren in het wild is dit vaak een groot voordeel, omdat het onderwerp centraal staat en de verwarring van de achtergrond visueel wegsmelt. Bij een portretfoto is het effect het isoleren van het hoofd en het gezicht of lichaam van onnodige achtergronddetails.

Gebruik een geringe scherptediepte (fotografeer met het maximale diafragma van uw lens) om dit effect nog meer te accentueren.

Door het diafragma te vergroten, wordt de scherptediepte kleiner, waarbij elke lens de focus verzacht op gebieden daarbuiten. Raak de juiste plek en je kunt bokeh-effecten creëren.

Een telephoto lens is bijzonder goed voor het creëren van bokeh, en je hoeft niet altijd te fotograferen met f/2.8 of lager. Sommige zoomlenzen kunnen worden opgenomen met f/4 – f/5.6 en produceren nog steeds een romige bokeh, vooral bij gebruik in combinatie met een full-frame camera.

4. Dichter bij de details komen

Door een onderwerp in een scène te isoleren, wordt onze blik erop geconcentreerd en kunnen fijne details en textuur een belangrijk onderdeel van het beeld worden.

Als ze dit onderkennen, kunnen telephotolenzen worden gebruikt om kleine details te selecteren die verloren zouden gaan of ondergeschikt zouden worden in een groter beeld: het haar van een vos of het kleurpatroon op de staartveren van een vogel; het weven van een stuk stof of het ontwerp van een tatoeage.

Bij landschapsfotografie kan een geselecteerd onderdeel net zo expressief worden voor een gevoel of plaats als een groothoekopname. Denk bijvoorbeeld aan een scheur in een rotswand met losse stenen, korstmossen en bloemen.

Selecteer het met een telefoto en dit kleine gebied kan een beeld vullen en een gigantisch landschap worden. Macro- (of ‘micro’-)lenzen zijn vaak ook telelenzen en zorgen ervoor dat je extra dichtbij de details kunt komen.

5. Portretten maken zonder vervorming

Een telephoto lens kan helpen om de delen van het gezicht in proportie te houden bij het fotograferen van een portret. Dit resulteert in een flatterend portret en een gelukkiger persoon/onderwerp dan het gebruik van een bredere lens.

Alles breder dan 50 mm kan je portretten echt vervormen. Probeer dus in plaats van een groothoeklens portretten te fotograferen met een 85 mm, 105 mm of zelfs een 70-200 mm.

Ga bijvoorbeeld even achteruit met een 70-200mm en zoom vervolgens in op het onderwerp voor je portretbeeld en een natuurlijker gezichtsveld. Je zult een aangenaam gebrek aan vervorming in het gezicht en het figuur opmerken – en dankzij de compressie geeft een 70-200 mm-lens een indrukwekkend effect op het beeld als geheel.

6. Sport en natuur effectief vastleggen

Er zijn een aantal dingen die er echt baat bij hebben om van veraf vastgelegd te worden met een telelens met een behoorlijk zoombereik.

Neem sportfotografie: vaker wel dan niet kun je gewoon niet dichtbij de actie komen! Als je een voetbalwedstrijd fotografeert, kun je simpelweg niet met je groothoeklens het veld opgaan en dichtbij komen!

Bovendien vergt het fotograferen van dieren en vogels geduld en een goede telelens. Natuur- en sportfotografie vergen veel tijd, daarom adviseren wij wel het gebruik van een monopod.

Hierdoor kunt u stabiel blijven met een grote lens, terwijl u de positie van uw camera indien nodig snel kunt wijzigen. Zie onze handleiding over het gebruik van een monopod voor enkele trucs die je misschien nog niet kent.

7. Astrofotografie uitproberen

Een onderwerp dat dol is op telelenzen is de maan. Dit beeld van de maan werd vastgelegd met een 70-200 mm f/2.8-lens en vervolgens een beetje bijgesneden. Dankzij de telephoto lens kon ongelooflijk veel detail worden vastgelegd. ​

Dus waarom probeert u het de volgende heldere nacht niet zelf? Je zult merken dat je met je telefoto’s verrassend veel details van de maan en zelfs planeten kunt vastleggen!

Telephoto lens voor alle budgetten

Als u op zoek bent naar een telephoto lens, vindt u hier onze aanbevelingen over de beste waar voor uw geld, of u nu een beginner, hobbyist of professionele fotograaf bent.

Met uitzondering van Fujifilm zijn alle onderstaande lenzen te gebruiken op cropsensor (APS-C) of fullframe camerabody’s.

Houd er rekening mee dat je bij gebruik met een APS-C sensorcamera rekening moet houden met een vermenigvuldigingsfactor, waardoor je telelens nog langer wordt!

Voor Canon camera’s

 • Budget: Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 – Geen speciale telefoto, maar een veelzijdige lens met een ongelooflijk goede prijs-kwaliteitsverhouding en een opmerkelijk bereik. Voor cropsensor/APS-C camera’s.
 • Middenklasse: Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 – Deze full-frame telelens zorgt voor prachtig scherpe beelden met een geringe scherptediepte. Omdat het een zoomlens is, zijn er verschillende brandpuntsafstanden mogelijk. Voor de prijs is het echt de beste koop en is ook verkrijgbaar voor Nikon en Sony camera’s.
 • High-end: Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS III USM – Canons vlaggenschip 70-200mm-lens is een echte investering, maar het is de keuze van de professional. Het biedt een uitstekende bouw- en beeldkwaliteit – met fantastische beeldstabilisatie.

In het assortiment van Vette Foto vind je veel Canon cameralenzen met hoge kortingen!

Voor Nikon camera’s

 • Budget: Nikon AF-S NIKKOR f/1.8G ED – 85 mm – Voor de prijs is dit objectief echt een beste koop. Met een scherpte die kan wedijveren met de Nikon 85mm f/1.4G, is het een ideale lens voor trouwfotografen en hobbyisten.
 • Middenklasse: Sigma 745306 150-600 mm f/5-6.3 DG HSM – Een favoriete lens van hobbyistische sport- en natuurfotografen. Je krijgt een ongelooflijk langere brandpuntsafstand van 600 mm en een goede beeldkwaliteit voor de prijs.
 • High-end: Nikon NIKKOR Z 70-200 mm f/2.8 VR S – Nikon loopt al lang voorop met hun 70-200 mm-lenzen en het nieuwe spiegelloze Z-model heeft zijn DSLR-equivalent (de verbazingwekkende 70-200 mm f/2.8) ver achter zich gelaten. FL E). Deze 700-200 mm biedt ongeëvenaarde beeldkwaliteit en is gebouwd om alle omstandigheden te weerstaan. Hij werkt samen met de nieuwe Nikon focus-tracking op de MK 2-versies van de Z6 en Z7, waardoor het een fantastische keuze is voor de professional. ​

Bekijk het grote assortiment met Nikon cameralenzen in onze webshop!

Voor Sony camera’s

 • Budget: Sony SEL55210 E Mount APS-C 55-210mm f/4.5-6.3 Telezoom – Deze lens voor een Sony E-mount camera biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en is een geweldige introductie voor beginners die op zoek zijn naar een telelens. Met een diafragma van f/4,5 tot 6,3 is dit niet de ‘snelste’ lens, maar biedt het wel een uitstekend bereik qua brandpuntsafstanden.
 • Middenklasse: Tamron SP AF150-600mm f/5-6.3 Di USD voor Sony – Een supertelefotolens die grote waarde biedt voor Sony-camerabezitters. Tamron staat erom bekend lenzen van extreem hoge kwaliteit te produceren die beelden van voortreffelijke scherpte produceren.
 • High-end: Sony FE 70-200 mm f/2.8GM OSS – Met een diafragma van 11 lamellen kunt u met deze prachtige 70-200 mm-lens romige bokeh creëren met uw gecomprimeerde beelden. Hij is ook ongelooflijk scherp qua beeldkwaliteit en is de keuze van veel professionals.

Een 70-200mm lens wordt gezien als een ‘must-have’ lens in de cameratassen van veel professionele fotografen. Zelfs als de zoomlens niet bij elke klus wordt gebruikt, kan het extra bereik en de veelzijdigheid van een zoomlens de fotograaf in staat stellen veel moeilijke situaties te overwinnen.

Koop je Sony cameralenzen in de online webshop van Vette Foto!

Voor Fujifilm camera’s

 • Budget: Samyang MF 85mm f/1.4 MK2 Fuji X – Samyang biedt een reeks fantastisch goed geprijsde prime-lenzen voor alle grote cameramerken. Deze handmatige focus 85 mm voor Fuji X-camera’s is van grote waarde. Samyang-lenzen zijn geliefd bij zowel fotografen als filmmakers.
 • Middenklasse: Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WR – Deze fantastische en snelle lens geeft een equivalente brandpuntsafstand van 137 mm op een Fuji-camera met cropsensor. Het is dus een ideale portretlens en eentje van echt hoge kwaliteit.
 • High-end: Fujinon XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM – Deze supertelelens geeft een equivalente brandpuntsafstand van 152-609 mm. Dit betekent dat het een ideale lens is voor natuur- of sportfotografen. Omdat het een grote lens is, wordt hij geleverd met uitstekende beeldstabilisatie. ​

Koop je Fujifilm cameralenzen in de aanbieding in de online camerawinkel van Vette Foto!

Telephoto lens kopen

We hopen dat je deze gids voor telephotolenzen leuk vond. Zoals je nu kunt zien, doen ze veel meer dan alleen dingen dichterbij brengen. In feite bieden ze onbeperkte mogelijkheden voor experimenten. ​

Voor telefoto-inspiratie buiten de natuur, sport of portretten, bekijk het werk van straatfotograaf Kyra Snijders, die vaak telefoto’s maakt. Vette Foto vat samen hoe effectief een telelens kan zijn: “Door een telelens te gebruiken, kan ik ook op chirurgische wijze elementen uit het landschap halen en een gevoel van schaal accentueren.”

Nadat u vervolgens de volgende telelens heeft geselecteerd die u wilt kopen uit onze bovenstaande lijst, kunt u eropuit gaan en beginnen met fotograferen! Als u vragen heeft over een telephoto lens, aarzel dan niet om ons deze aan ons te stellen.

Ga naar de webshop voor het kopen van de juiste telephoto lens!

Share This Story, Choose Your Platform!