Zwart Wit Fotografie

Welkom in de wereld van zwart wit fotografie. In dit tijdperk van alomtegenwoordige kleurenschermen met hoge resolutie lijkt het moeilijk voor te stellen dat fotografie zich zonder kleur heeft gevestigd.

Het medium verdiende zijn positie in de wereld van de journalistiek, de populaire cultuur en de beeldende kunst lang voordat Kodak kleurenfilm introduceerde.

Maar daarmee wordt de zwart-witfotografie niet naar de kelder verwezen. Het genre blijft krachtig, aanwezig en wordt vandaag de dag op grote schaal beoefend, met zowel film- als digitale camera’s.

Digitale fotografie maakt monochrome (ook wel zwart-wit) fotografie eenvoudig en niet-destructief. Nabewerkingssoftware biedt directe conversie van kleur naar zwart-wit en de aanpassingshulpmiddelen om een foto er natuurlijk zwart-wit uit te laten zien.

Hoewel u uw camera in de kleurmodus kunt laten staan om in zwart-wit te gaan fotograferen, moet u de manier veranderen waarop uw oog een scène registreert. Hier is een gids voor zwart wit fotografie, van het oog van de fotograaf tot de nabewerking. ​

Wil je beginnen met zwart-wit fotografie? Koop dan alles wat je nodig hebt in onze online webshop of volg onze cursus!

Waarom fotograferen in zwart wit?

Sommigen zoeken de klassieke, ‘tijdloze’ look die inherent is aan monochrome foto’s. Anderen willen de aandacht van de kijker vestigen op elementen als contrast, textuur en vorm.

Er zijn genoeg redenen om tegenwoordig naar monochrome beelden te streven, maar toch blijft het genre binnen de fotografie zo ingeburgerd – het vertegenwoordigt de kern, het fundament van de fotografie – dat er geen excuus nodig is om zwart-witfoto’s te maken. Dit was niet het geval toen kleuren fotografie arriveerde.

Kleurenfilm moest zijn waarde bewijzen ten opzichte van zijn monochrome voorganger, en dat deed hij duidelijk. Beide kampen vertegenwoordigden fotografie op hun eigen voorwaarden: kleurenfoto’s laten kijkers zien hoe iets eruit zag, terwijl zwart-wit laat zien hoe het voelde. Dit wil niet zeggen dat kleurenfoto’s geen gevoel hebben.

Kleuren brengen zoveel emotie met zich mee, waarbij elke kleur verschillende emoties voor verschillende culturen vertegenwoordigt, dat kleur soms de boodschap die een fotograaf probeert over te brengen kan overweldigen. Wanneer kleur de aandacht begint af te leiden van de bedoeling van de foto, kun je deze het beste in grijstinten laten.

Beste camera voor zwart wit fotografie

Wij helpen je de beste camera voor zwart-wit te vinden, of je nu digitaal of op film wilt fotograferen. Wanneer u op zoek bent naar de beste camera voor zwart-witfotografie, moet u een flink aantal beslissingen nemen.

Wilt u monochrome beelden in de camera produceren, of vindt u het prettiger om normaal in kleur te fotograferen en deze vervolgens achteraf te converteren? Of wilt u überhaupt digitaal fotograferen?

Veel liefhebbers van zwart-wit gebruiken liever filmcamera’s, waarbij gemak wordt ingeruild voor een uitstekende speelruimte en een onderscheidend karakter.

Om deze reden omvat onze gids voor de beste zwart-wit camera’s een flink aantal verschillende categorieën, en we hebben deze in secties opgesplitst om het u gemakkelijker te maken.

In de eerste plaats hebben we te maken met gespecialiseerde digitale camera’s die uitsluitend monochrome beelden opnemen. Het belangrijkste voordeel van deze modellen is dat het kleurenfilter daadwerkelijk is verwijderd, wat resulteert in beelden met superieure scherpte en helderheid.

Kun je ook zwart wit fotograferen met een spiegelloze camera?

Er is echter niet alleen de voor de hand liggende afweging dat je alleen maar met zwart-wit zit – er is ook het feit dat deze camera’s notoir duur zijn. Daarom hebben we ook een aantal conventionele spiegelloze camera’s toegevoegd die volgens ons uitstekend geschikt zijn voor het maken van opnamen in zwart-wit.

Sommigen van hen, met name die van Fujifilm en Panasonic, bieden geweldige zwart-witopnamemodi die perfect zijn voor degenen die hun monochrome opnamen in de camera willen maken.

Anderen zijn ondertussen waarschijnlijk beter voor degenen die hun monochrome conversie willen doen in de beste fotobewerkingssoftware. En tot slot, ja, we zijn de filmliefhebbers niet vergeten, en hebben een sectie toegevoegd voor degenen die willen spelen met zwart-wit films.

We hebben ook een aantal wegwerpcamera’s toegevoegd die vooraf zijn geladen met monochrome film, zodat je alles hebt wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met het maken van zwart-witfoto’s zodra je de doos opent.

Populairste camera’s voor zwart wit fotografie

Dit zijn de top 10 camera’s die wij het meest verkopen voor het maken van zwart wit foto’s:

  • Leica M11 Monochrom
  • Leica Q2 Monochrom
  • Pentax K-3 Mark III Monochrome
  • Fujifilm X-S20
  • Panasonic Lumix S5
  • Nikon Z5
  • Canon EOS R7
  • Lomography La Sardina
  • Ilford Single Use Camera XP2

Deze camera’s zijn bij ons te bestellen met 10 procent korting!

Waar u op moet letten in een zwart wit scène

Het geoefende monochrome oog kan inschatten hoe bepaalde tinten en luminanties in zwart-wit zouden worden weergegeven. Een beginner kan eenvoudigweg op zoek gaan naar contrast, de combinatie van donkere en witte tinten in een scène.

Monochrome fotografie is afhankelijk van contrast voor visuele kracht. Het menselijk oog is geprogrammeerd om contrast op te merken, wat onze voorouders misschien helpt fruit te onderscheiden tussen een bladerdak.

Dit verklaart deels onze voortdurende waardering voor zwart wit beelden. Andere elementen zijn prominent aanwezig in zwart-wit. Textuur kan driedimensionaal lijken wanneer zoiets als een strook verweerd hout zijn complexiteit laat zien in een reeks tinten van zwart tot talloze grijstinten tot wit.

Vorm komt ook duidelijk tot uiting in zwart-wit, waarbij lijnen en vormen prominenter worden door contrast en de afwezigheid van afleidende kleuren. Monochrome foto’s die tot het uiterste zijn genomen, produceren contrastrijke maar toch zeer donkere (low key) of heldere (high key) beelden.

Een dergelijk bereik van toegestane tonaliteit (contrast) maakt zwart-wit ook zeer geschikt voor barre lichtomstandigheden, zoals weinig licht en ‘middaglicht’ (tussen de gouden uren). Hoewel zonsopgangen en zonsondergangen niet volledig tot hun recht komen in zwart-wit, werken de meeste scènes en onderwerpen goed zonder kleur, en sommige blinken uit in zwart-wit.

Grondig experimenteren met zwart wit fotografie zal je leren hoe je alle camera instellingen moet zetten.

Camera instellingen voor opnamen in zwart-wit

Als beginner kan het een uitdaging zijn om zwart-wit te zien in een wereld vol kleur. Veel huidige camera’s helpen hierbij een handje met elektronische zoekers en zwart-wit modus.

Hierdoor kan de fotograaf het beeld in zwart-wit zien voordat de sluiter wordt ontspannen. Het kan ook helpen om tijdens een bepaalde opname alleen naar monochrome opnames te zoeken, alsof je alleen maar een camera hebt met zwart-wit film.

Met voldoende oefening is de zwart-witmodus niet eens nodig en ziet uw oog potentiële monochrome opnamen, zelfs als u geen camera in de hand heeft. Het oog van de monochrome fotograaf kijkt verder dan de kleuren en herkent het spel tussen donker en licht in een onderwerp of scène.

De zwart-wit modus in de camera kan een permanent verschil maken in uw foto’s als u JPEG’s maakt, die in zwart-wit blijven. Om de mogelijkheid te behouden om een afbeelding in kleur of zwart-wit te maken, kun je het beste RAW-afbeeldingen maken.

Hierdoor blijft niet alleen een kleurenversie behouden, maar is ook volledige manipulatie van de conversie van kleur naar zwart-wit mogelijk, zoals hieronder wordt besproken. De belichting van monochrome afbeeldingen verschilt enigszins van het kleurprotocol.

Waar kleurenopnamen een redelijk exacte belichting vereisen, laten zwart-witopnamen extremen toe, inclusief uitknippen, dus onderbelichting werkt hier goed. Vervaagde hoog lichten kunnen niet worden hersteld, maar schaduwen wel.

Geef daarom prioriteit aan de belichting van de hoog lichten en werk tijdens de nabewerking aan de schaduwen. Bevestigbare lens filters hebben lange tijd artistieke nuances toegevoegd aan zwart-witfotografie.

Gele, oranje, rode, groene of zelfs blauwe filters op een lens kunnen een monochroom beeld soms dramatisch veranderen.

Dit kan helpen het contrast te versterken, de lucht donkerder te maken of bepaalde tinten te minimaliseren. Nabewerkingssoftware biedt een assortiment filters voor de minder toegewijde zwart wit fotograaf.

Zwart-wit conversie en bewerking

Omzetten van kleur naar zwart-wit vergt één klik in de nabewerking: zwart-wit. Eenmaal omgezet in grijstinten volgt fotobewerking een soortgelijke stroom als voor kleur.

Elke fotograaf ontwikkelt een workflow voor monochrome afbeeldingen, waarbij sommigen ervoor kiezen tinten en kleuren te bewerken voordat ze naar zwart-wit converteren.

Anderen geven er de voorkeur aan bij zwart wit fotografie om die aanpassingen vanuit een monochrome basis te maken. Beide is goed.

Elke fotograaf die een RAW kleurenbestand omzet naar zwart-wit zou moeten overwegen om een duplicaatbestand te maken voor conversie, om zo een kleurenkopie te behouden.

Eenmaal omgezet is de volgende stap het evalueren van de foto: bepalen wat verbeterd moet worden en hoe je dit kunt bereiken. Toonschuifregelaars (zwart, midden tonen, wit, belichting) passen het licht aan, net zoals bij een kleurenfoto.

Ben je geïnteresseerd in zwart wit fotografie kunst? Ontdek dan onze collectie!

Hoe werken kleurenfilters?

De kleurkanalen in het RAW-bestand hebben nog meer invloed op hoe de afbeelding eruit ziet. Kleurenfilters werken op dezelfde manier. Door bijvoorbeeld blauw toe te voegen of weg te laten in een monochrome foto, kan elk object met blauw erin lichter grijs of veel donkerder grijs worden.

Dit kan zowel de lucht als een beboste heuvel of watermassa donkerder maken. Witbalans werkt anders in zwart-wit. Hoewel voor een foto geen witbalans meer nodig is om kleuren te corrigeren, beïnvloeden de witbalansschuifregelaars de kleuren onder de conversie, net zoals de kleurkanalen dat doen.

Dit voegt een extra niveau van complexiteit en controle toe aan het bewerkingsproces voor monochrome afbeeldingen.

Verdere aanpassingen zijn mogelijk in de vele extra filters die softwarebedrijven tegenwoordig aanbieden. Sommige bieden het uiterlijk van een specifiek filmtype, en andere, zoals Silver Efex, zorgen voor de zwart-wit conversie en bieden ook verschillende bewerkingsopties.

Wanneer u in zwart-wit werkt, helpt het vaak om bepaalde delen van een foto lichter of donkerder te maken.

Monochrome film fotografen hebben altijd vertrouwd op de technieken van het ontwijken (verhelderen) en branden (verduisteren) van een beeld in de donkere kamer.

Nabewerkingssoftware biedt dezelfde hulpmiddelen in digitaal formaat, en een digitale zwart-witfotograaf moet vertrouwd raken met het gebruik ervan.

Zwart Wit fotografie cursus

Wil je een cursus volgen in Zwart Wit Fotografie? Bij Vette Foto hebben wij meerdere locaties waar je direct kunt beginnen. Onze fotografen leren je graag de kneepjes van het vak!

Het zijn niet alleen leerzame, maar ook hele leuke dagen! Mocht je nog geen camera of lens hebben dan kun je deze in onze online webshop kopen.

Share This Story, Choose Your Platform!