Zwart Wit Fotograaf

Zoek je een Zwart Wit fotograaf? Dit zijn 10 beroemde zwart-wit fotografen uit het verleden en vandaag. Bekijk hun werk en leer van hun expertise!

In de uiterst diverse wereld van de fotografie worden fotografen vaak geconfronteerd met de uitdaging om hun artistieke visie te vinden en te ontwikkelen.

Of het nu zwart-wit of kleur is, de uitdaging is er altijd. Als gevolg daarvan zoeken velen ter inspiratie naar andere beroemde fotografen uit het verleden en het heden. Zwart wit fotografie is waar alle fotografie begon.

Zwart-wit foto’s hebben de neiging om alle complicaties van de compositie weg te nemen, waardoor de kijker kan genieten van eenvoudige beelden.

Al die tijd traint de fotograaf zijn ogen om de belangrijkste elementen in de kunst van fotografie, licht en schaduwen, te zien. We zullen een lijst samenstellen van alle zwart-witfotografen van zowel vandaag als vroeger.

Ik hoop dat deze zwart-wit foto’s de vonk weer aanwakkeren om prachtige beelden vast te leggen.

Wil je beginnen met fotografie? Volg een cursus bij Vette Foto of koop je camera en materialen in onze online webshop!

Beste zwart wit fotografen uit het verleden en heden

Wil je leren van een zwart wit fotograaf met ervaring? Volg dan onze blogs voor de juiste instellingen, mooiste beelden en handigste tips.

1. Kyra Snijders (Vette Foto)

Als ervaren zwart wit fotograaf reist ze heel de wereld af voor de mooiste foto’s. Vooral van portretten en trouwerijen wordt zij erg enthousiast. Bekijk haar portfolio!

Kyra heeft honderden opdrachten uitgevoerd in verschillende genres. Ze weet met haar zwart wit foto’s regelmatig viraal te gaan. Je kunt haar inhuren via het contactformulier.

2. Ansel Adams

“Een geweldige foto is een foto die volledig uitdrukt wat je, in de diepste zin, voelt over wat er wordt gefotografeerd.”

Ansel staat bekend om zijn unieke zwart-wit composities van de natuur die gevuld zijn met rauwe emotie en gevoel. Zijn natuurwerken zijn wereldberoemd en worden vanwege de kwaliteit van zijn zwart-witfoto’s gecategoriseerd als beeldende kunst.

In de beelden die hij maakte, zoals die te zien zijn in zijn boek ‘National Parks: Photographs from America’s Wild Places’, gebruikt Ansel een samenspel tussen licht en schaduwen om het epische landschap op de foto te schilderen.

Hierdoor krijgen de foto’s een echt gevoel van schaal, waardoor de kijker zich simpelweg kan vergapen aan het sublieme. Dit effect creeren wij met monochrom.

3. Henri Cartier Bresson

“Je oog moet een compositie of een uitdrukking zien die het leven zelf je biedt, en je moet intuïtief weten wanneer je op de camera moet klikken.”

Als meester straatfotograaf is het bekend dat hij de term ‘het beslissende moment’ heeft bedacht. Geweldige foto’s hebben vaak momenten die hen naar de wereld van de beeldende kunst katapulteren.

Eenmaal vastgelegd, zorgen ze samen met andere belangrijke compositorische elementen zoals het gebruik van licht en onderwerp en hun relatie tot de achtergrond voor geweldige zwart-witfoto’s.

Zoals die te zien zijn in het boek van Henri Cartier Bresson, ‘The Modern Century’. Henri Cartier Bresson is groter dan het leven geworden door zijn productieve oeuvre dat hij achterliet.

Met name de zwart-wit foto ‘Place de l’Europe Gare Saint Lazare’, een van zijn meest herkenbare. Henri Cartier Bresson leert alle fotografen een lesje in het maken van foto’s.

Hij beweert dat je jezelf moet onderdompelen in hun omgeving en het beeld eenvoudigweg moet laten gebeuren, natuurlijk en zonder geweld. De zwart-wit foto’s van Bresson behoren tot de meest gerespecteerde kunstwerken in het hele fotografie medium.

4. Robert Capa

“Als je foto’s niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg.” De documentaire fotografie van de in Hongarije geboren Robert Capa van de invasie van D-Day blijft in zijn eentje een van de beste beelden van onze tijd.

Zijn foto, ‘Death of a Loyalist Soldier’, en de foto van een soldaat tijdens de beroemde aanval op het strand van Omaha, behoren tot de meest opmerkelijke en beroemdste foto’s van hem.

Gedurende zijn tijd werkte Capa volledig in zwart-wit.

Niet alleen foto’s maken van de invasie op het strand van Omaha uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de oorlog in Indochina, de Spaanse burgeroorlog, de tweede Chinees-Japanse oorlog en de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948.

Capa slaagde erin zwart-wit foto’s te maken die bijzonder uniek voor hem zijn.

Het meest opvallend is dat hij als zwart wit fotograaf de neiging heeft om meer te leunen op de essentie van menselijke expressie om impactvolle fotografie te creëren. Enkele van zijn foto’s zijn hier te zien in zijn boek ‘The Definitive Collection’.

5. Dorothea Lange

“Een camera is een hulpmiddel om te leren zien zonder camera”. Dorothea Lange was een Amerikaanse fotograaf die haar carrière eerst begon als portretfotograaf, maar later overging op documentairefotografie.

In haar zwart-wit foto’s concentreert Dorothea zich op het menselijke element, waarbij ze portretten gebruikt om betekenisvol documentair werk te creëren en haar verhaal te vertellen. Vrouwelijke fotografen waren tijdens het tijdperk van de Grote Depressie schaars.

Het was rond deze tijd dat Dorothea haar meeste invloed en succes vond dankzij de foto’s die ze maakte in een poging de ellende van de middenklasse te documenteren.

Dorothea heeft een langdurige erfenis nagelaten, omdat ze bekend staat om de grote rol die ze speelde in het beïnvloeden van de creatie van documentairefotografie voor vele komende generaties.

Haar boek ‘A Life Beyond Limits’ toont haar ongelooflijke werk.

Een van haar meest opvallende zwart-wit foto’s was een portret met de naam ‘Migrant Mother’. Deze foto heeft culturele barrières overstegen en spreekt alle fotografen aan vanwege de pure emotie die zwart-wit foto’s met zich meebrengen.

6. Fan Ho

“Wat is het geheim van de kunst van fotografie? Het is experimenteren, experimenteren en eindeloos experimenteren.” Fan Ho, fotograaf, filmregisseur en acteur, werd in oktober 1931 in China geboren.

In zijn vroege leven was Fan Ho grotendeels een autodidactische fotograaf en gebruikte hij een film camera om zwart-wit fotografie vast te leggen die tot op de dag van vandaag , heeft niet alleen de wereld van de fotografie getransformeerd, maar wordt ook algemeen beschouwd als een ongelooflijk kunstwerk.

Zijn boek ‘Hong Kong Yesterday’ toont zulke kunstwerken.

Zijn zwart-wit foto’s richten zich op specifieke elementen en thema’s uit het dagelijks leven, waarbij hij gebruik maakt van uniek licht en schaduwen om zulke productieve openhartige fotografie te creëren.

In zijn foto’s concentreerde hij zich op bepaalde onderwerpen en bepaalde locaties, zoals straatverkopers, kinderen, sloppenwijken, steegjes en het stadsleven in het algemeen. De fotostijl van zwart wit fotograaf Fan Ho is tegenwoordig een van de meest herkenbare en geëmuleerde stijlen.

7. Martine Franck

“Wat ik het leukst vind aan fotografie is precies het moment waarop je niet kunt anticiperen; je moet voortdurend alert zijn, klaar om het onverwachte toe te juichen.” Als Brits-Belgische zwart wit fotografe stond ze vooral bekend om haar documentaire- en portretfotografie.

Ze gaf vaak de voorkeur aan zwart-witfotografie boven kleurenfotografie, waarbij ze zich concentreerde op belangrijke culturele onderwerpen zoals filosoof Michel Foucault en schilder Marc Chagall, naast vele andere fotografen.

Haar ongelooflijke werk is te zien in het boek ‘Magna Brava: Magnum’s Women Photographers’, dat haar eeuwige plaats in de wereld van fotografie verstevigt.

8. Harold Feinstein

“Ik voelde me aangetrokken tot straatfotografie omdat er overal foto’s te zien zijn: een vrouw die een hond vasthoudt, een baby die schreeuwt om in een kinderwagen te worden gestopt, kinderen die punchball spelen, winkels met enorme vaten met ingelegde, koosjere augurken buiten.

Ik wilde het leven fotograferen, en hier was het.” Harold Feinstein, een fotograaf uit New York City, wordt alom gerespecteerd vanwege zijn meesterlijke zwart-witfoto’s van zijn geboorteplaats, Coney Island, in New York.

Voor Harold werd Coney Island zijn favoriete onderwerp om te fotograferen, en omschreef het als een paradijs voor fotografen. Daar wist hij zijn beste zwart-witfoto’s te componeren.

Hij begon met fotografie op 18-jarige leeftijd en begon meteen succes te vinden als zwart wit fotograaf. Toen hij in de dertig was, beschouwden critici hem in die tijd als een meester in zijn kunst en een pionier in het opzetten van de New Yorkse fotografieschool.

De beste zwart wit fotograaf van nu

In onze ogen is Kyra Snijders in Nederland de beste fotografe voor zwart wit portretten.

Door de jaren heen heeft technologie de wereld van fotografie veranderd. Zwart wit is niet langer de enige optie dankzij de nieuwe digitale camera technologie.

We kijken naar fotografen uit het verleden en analyseren hun werk; onmiddellijk volgt er een uitbarsting van inspiratie. Tegenwoordig is zwart-wit fotografie net zo prominent en net zo belangrijk als altijd.

9. Josef Koudelka

“Het belangrijkste voor mij is het maken van foto’s; om ze te blijven gebruiken en mezelf niet te herhalen. Om verder te gaan, om zo ver te gaan als ik kan.” Josef, een Tsjechisch-Franse zwart wit fotograaf, werd voor het eerst bekend door het fotograferen van de invasie van zijn thuisland in Praag in 1968.

In zijn boek ‘Exiles’ staat de foto van zijn uitgestrekte hand op het Wenceslasplein, die naast vele andere het begin van de Praagse invasie aanduidt. , is zijn bekendste zwart-witfoto.

Zijn productieve zwart-wit fotografie trok hem enorme aandacht en in 1974 werd hij fulltime lid van Magnum Photos. Tot op de dag van vandaag fotografeert Josef nog steeds in zwart-wit, terwijl zijn foto’s erin zijn geslaagd de essentie van de menselijke geest vast te leggen.

10. Matt Black

De zwart-witfotografie van een Amerikaanse documentaire fotograaf Matt Black richt zich op kwesties die verband houden met het milieu, armoede en migratie.

Zijn documentairewerk heeft hem talloze prijzen opgeleverd, zoals de Robert F. Kennedy Award for Excellence in Journalism, de World Press Photo Award, enz.

Matts krachtige boek ‘American Geography’ illustreert al zijn uitmuntende en zeer belangrijke werken die onvermijdelijk een fotografieklassieker zullen worden.

Matts gebruik van zwart-wit in zijn foto’s stelt de kijker in staat zijn aandacht volledig te richten op de belangrijkste elementen van de compositie, van belangrijke onderwerpen tot de manier waarop hij licht gebruikt om ware emoties en gevoelens in zijn foto’s vast te leggen.

Zwart Wit fotograaf inhuren

Wil je een zwart wit fotograaf worden of wil je er één inhuren? Bij Vette Foto zijn we gespecialiseerd in fotografie. Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Share This Story, Choose Your Platform!