Beginnersgids voor het gebruik van een film camera

Waar u op moet letten bij uw eerste film camera, hoe u uw filmvoorraad kiest en welke film camera’s het beste zijn voor beginners.

Filmfotografie uitproberen? Lees verder om erachter te komen waar u op moet letten bij uw eerste filmcamera, hoe u uw filmrolletje kiest en welke 35 mm-filmcamera’s het beste zijn voor beginners.

Vrijwel iedereen heeft toegang tot digitale fotografie in de vorm van een smartphone, en hoewel de wereld op alle fronten steeds digitaler wordt, zijn er aanzienlijke voordelen verbonden aan de langzamere benadering van het fotograferen, ontwikkelen en waarderen van film.

Veel fotografen die alleen maar digitaal hebben gefotografeerd, krijgen uiteindelijk de kriebel om analoog te proberen, of het nu is om van scène en tempo te veranderen of gewoon omdat ze de esthetiek aantrekkelijk vinden.

Film fotografie heeft een sfeer van nostalgie en mysterie die digitaal eenvoudigweg niet kan worden gerepliceerd.

Wil je starten met filmen maar zoek je nog een film camera? Dan kun je deze kopen in de webshop van Vette Foto! We hebben een groot assortiment voor elk budget.

Welke film camera moet ik kopen?

De meest voorkomende vragen voor mensen die geïnteresseerd zijn in filmfotografie voor beginners is met wat voor soort camera je het beste kunt beginnen en welke functies of kenmerken het beste werken voor onervaren mensen.

Hieronder hebben we de basisprincipes van een video camera kopen uiteengezet, hoewel we ook een shortlist hebben samengesteld van de 5 beste film camera’s voor beginners als je niet weet waar je moet beginnen.

Wat wil je filmen?

Eerst en vooral moet je nadenken over welke onderwerpen je wilt fotograferen, onder welke omstandigheden je waarschijnlijk gaat filmen en welk type filmformaat je wilt verkennen.

Deze factoren helpen u erachter te komen welk soort film camera u nodig heeft en welk type film u moet kopen, passend bij uw creatieve stijl.

Het verschil tussen 35 mm film, 120 film en grootformaat

Er zijn doorgaans drie soorten filmcamera’s die elk hun verschillende filmvoorraden gebruiken: het standaard 35 mm-filmformaat, de 120 en 220 films van middenformaat en grootformaatfilm.

Het oudste formaat dat nog steeds beschikbaar is en wordt geleverd in vellen in plaats van op rollen.

35 mm-filmfotografie

35 mm is relatief kleiner en vaak goedkoper dan 120 film, wat zorgt voor een draagbaarder en efficiënter medium met als wisselwerking zichtbare details, dynamisch bereik en resolutie. Goedkoop in vergelijking met de andere formaten, 35 mm-foto’s zijn toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken, ongeacht het ervaringsniveau.

De combinatie van 35 mm-camera’s en film is ook ideaal voor op reis, met opties variërend van wegwerpcamera’s tot camera’s die in je spijkerbroek passen. Bekijk onze gids over onze favoriete 35 mm-filmcamera’s voor op reis als je op zoek bent naar iets om onderweg te gebruiken.

Middenformaatfilm wordt vaak geassocieerd met meer premium- en luxetoepassingen, omdat deze een hoger kwaliteitsniveau en toonniveau opleveren vergeleken met 35 mm-foto’s. Omdat 120-film een groter frame heeft, kan elke rol slechts 16 opnames bevatten in plaats van de 24 of 36 inch 35 mm filmbussen.

Hoewel het duurder en tijdrovender is om 120 films te gebruiken, zijn de resulterende beelden vaak de extra moeite waard. Neem een kijkje in ons artikel over de 3 beste middenformaat filmcamera’s als je dit front graag wilt verkennen.

Voor complete beginners raden we echter aan om te beginnen met een 35 mm film camera, omdat deze vaak minder technische vaardigheden vereisen en toch prachtige beelden produceren (zolang u uw opnamen correct belicht!)

Top 5 film camera’s

Een professionele videograaf werkt het liefst met de volgende camera:

1) Nikon FE

Het wordt gezien als de beste Nikon 35 mm. De Nikon was een geavanceerde semi-professionele 35 mm spiegelreflexcamera, vervaardigd door Nikon in Japan van 1978 tot 1983.

Tegenwoordig is het mogelijk om hem tweedehands op te halen voor minder dan € 200,-. De FE heeft diafragmaprioriteit en handmatige belichtingsmodi, waardoor het een goede keuze is voor zowel gevorderde liefhebbers als beginners die een filmcamera met een retro-esthetiek willen.

De sluiter heeft een bereik van 1/1000 sec tot maximaal 8 seconden, terwijl de Bulb-modus mechanisch en onbeperkt is. De flitssynchronisatiesnelheid is 1/125 seconde, terwijl de ISO varieert van 12 tot 3200.

De zoeker is helder en het voorbeeld van de scherptediepte is effectief, en de film camera biedt voldoende bedieningselementen zodat je volledig op de hoogte bent van hoe je fotografeert.

De Nikon FE is nog steeds een zeer capabele spiegelreflexcamera met een prachtig ontwerp, en misschien wel het perfecte model voor wie zich wil verdiepen in filmfotografie.

2. Canon AE-1 / AE-1 Program

Dit is de beste Canon 35 mm. De plastic constructie van de Canon AE-1 hield de prijs betaalbaar voor beginners en liefhebbers, terwijl de elektronisch gestuurde stoffen spleetsluiter een breed en herhaalbaar sluitertijdbereik bood.

Dit betekende dat het een batterij nodig had om de werking van stroom te voorzien, maar bood meer potentiële consistentie dan mechanisch bediende luiken.

De AE-1 gebruikte Canons FD bajonetsluiting met stuitligging, die sindsdien is vervangen door de EF-lensvatting, hoewel er adapters beschikbaar zijn. De meting werd uitgevoerd door een enkele siliciumfotocel met een centrumgerichte meter.

De AE-1 was ongebruikelijk omdat hij automatisering met sluitertijdvoorkeuze bood in een tijd waarin de meeste makers de voorkeur gaven aan werking met diafragma voorkeuze.

Het AE-1-programma was een latere variant die een volledig automatische belichtingsmodus toevoegde. Ontdek welke Canon camera binnen jouw budget past.

3. Olympus OM-1

De jaren zeventig waren een gouden eeuw voor 35 mm spiegelreflexcamera’s en een van de topmodellen van die tijd was de Olympus OM-1.

Het was een puur handmatige spiegelreflexcamera, geflankeerd door een duurdere OM-2 en goedkopere plastic OM-10 met extra belichtingsmodus met diafragma prioriteit.

De OM-1 is ontworpen door hetzelfde team dat de PEN en PEN F produceerde, de modellen die de inspiratie vormden voor de huidige digitale PEN-modellen.

De OM-1 was destijds klein vergeleken met andere grotere, zwaardere spiegelreflexcamera’s, maar beschikte nog steeds over een grote, heldere optische zoeker die zelfs over verwisselbare matglastjes beschikte.

Ongewoon werd de sluitertijd aangepast via een ring rond de lens, terwijl een grote draaiknop aan de bovenkant van de film camera gereserveerd was voor het instellen van de ASA (ISO)-waarde voor de ingebouwde lichtmeter – dit was vóór de introductie van DX-codering op filmbussen.

4) Nikon F5

De Nikon F5 is de laatste professionele, volledig autofocus film-SLR die door het bedrijf werd geproduceerd. Tegenwoordig is dit de beste keuze als u op zoek bent naar een echt geavanceerde film-SLR met uitstekende autofocus-, diafragma- en sluiterprioriteitsmodi, en die ook volledig handmatige lenzen kan gebruiken.

De F5 leest ook automatisch uw filmsnelheid, zodat u uw ISO niet handmatig hoeft in te voeren. Met al deze geavanceerde professionele functies en professionele body-styling offer je de draagbaarheid enigszins op.

De F5 is gebouwd als een tank, maar dat betekent dat het een nogal zware spieglloze camera is die echter niet noodzakelijkerwijs een topkeuze zou zijn voor een reiscamera, want al het andere zou het beste zijn voor de klus.

5) Pentax ME Super

Met voor ieder wat wils is de Pentax ME Super een echte publiekstrekker. Met volledig handmatige bediening voor doorgewinterde fotografen om creatief aan de slag te gaan, of een uitstekende halfautomatische modus voor degenen die net met fotografie beginnen.

Zo kunt u er zeker van zijn dat iedereen met deze camera prachtige foto’s kan maken.

Met de ongelooflijke erfenis van lenzen van Pentax kunt u zich snel uitbreiden naar alle gebieden van de fotografie. Superlicht en ongelooflijk intuïtief in gebruik, dit is misschien wel een van de beste 35 mm spiegelreflexcamera’s ooit gemaakt.

Film camera kopen

Zoek je een betrouwbare film camera voor een goede prijs? Dan kun je eens een kijkje nemen in het assortiment van Vette Foto. Wij hebben bijna alle filmcamera’s te koop!