Welke digitale camera past het beste bij jou?

Ontdek welke digitale camera het beste bij u past met onze beginnershandleiding. De markt voor digitale camera’s kan verwarrend zijn voor amateurfotografen en mensen die nieuw zijn in de fotografie.

Er zijn zoveel soorten digitale camera’s op de markt met verschillende functies, dat het moeilijk kan zijn om te weten wat bij jouw fotografiestijl past.

Zelfs als u een ervaren fotograaf bent en uw camera wilt upgraden, kan het nuttig zijn om advies in te winnen voordat u een nieuw model kiest. Onze gids zal u door de verschillende beschikbare cameramodellen en alle aangeboden functies leiden.

De basisfuncties waar je op moet letten zijn een behoorlijke zoomlens, een digitale zoeker en autofocus. Misschien wil je extra functies in een meer geavanceerde camera zoals een DSLR.

Let op cameralenzen en uiterst gevoelige sensoren voor de beste beeldkwaliteit. Als je eenmaal hebt besloten welk model je wilt kiezen, lees dan verder voor geweldige camera-aanbevelingen voor elk type fotograaf.

Zoek je een digitale camera? Ga dan naar onze online webshop en claim je korting.

Compacte camera’s

Als je net begint als fotograaf of gewoon wat leuke foto’s wilt maken, is een compact camera ideaal. Deze camera’s zijn de meest basale modellen die je kunt krijgen, wat betekent dat ze vaak voor een zeer redelijke prijs op de markt zijn.

Ze hebben minder functies dan sommige andere camera’s op deze lijst, maar dit betekent dat ze gemakkelijker te gebruiken zijn en dat je met heel weinig moeite goede foto’s zou moeten kunnen maken.

Deze camera’s staan algemeen bekend als “point and shoot” -camera’s. Als u een compacte camera koopt, moet u op zoek zijn naar een camera die op zijn minst bestanden als jpegs kan opslaan.

Er moet een digitaal scherm op zitten waarop u een voorbeeld van uw foto’s kunt bekijken en een autofocusfunctie heeft voor het geval u een onvaste hand heeft en heeft behoorlijke zoommogelijkheden.

Houd er rekening mee dat hoewel het lijkt alsof uw digitale camera dezelfde kenmerken heeft als een complexer model, deze niet van dezelfde kwaliteit zullen zijn.

Wat is een goede digitale camera?

Er zijn een paar digitale camera’s die zeer goede reviews krijgen:

Sony Cybershot DSC-WX350

De Sony Cyber-shot DSC-WX350 digitale camera is een goedkoop basismodel dat perfect is voor beginners. Het is een goede koop als je wat ervaring wilt opdoen en wilt oefenen met het maken van foto’s voordat je iets duurders aanschaft.

Voordelen van compact camera’s:

 • Het kleine formaat maakt het gemakkelijk draagbaar
 • Door de natuur van richten en schieten is er weinig voorbereiding nodig om foto’s te maken.
 • Een relatief goedkope digitale camera

Nadelen van compact camera’s:

 • Heeft niet zoveel functies als andere digitale camera’s
 • Geen verwisselbare lenzen

Bridge camera’s

Bridge camera’s zijn geweldig als je enige ervaring hebt met het maken van foto’s met een point-and-shoot-camera of als je wat meer controle wilt over de foto’s die je maakt. In tegenstelling tot DSLR’s zijn er geen verwisselbare lenzen op bridgecamera’s, maar dit maakt hun zoomfunctie zo goed.

Bridge-camera’s ‘overbruggen’ doorgaans de kloof tussen een compact camera en een DSLR, dus vallen qua prijs en mogelijkheden ergens in het midden van de twee. Ze zijn veel groter dan camera’s en hebben vaste lenzen, dus perfect als je buitenopnamen van veraf wilt maken.

De beelden die met deze camera’s worden gemaakt, kunnen worden opgeslagen als RAW of jpeg, waardoor je veel betere foto bewerkingsmogelijkheden hebt dan een traditionele digitale camera.

In wezen hebben bridge camera’s alle kenmerken van een compact camera, maar bieden ze een veel betere kwaliteit. Ze zijn ook een goede optie als je iets beters wilt maar nog niet genoeg vertrouwen hebt in een DSLR.

Wat is een goede bridge camera?

Al vele jaren verkopen wij de volgende digitale camera’s van Bridge:

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

De Panasonic Lumix DMC-FZ2000 Bridge Camera is een van de beste bridgecamera’s op de markt. Er zijn niet alleen video’s van hoge kwaliteit mee te maken, maar hij is ook extreem snel, wat betekent dat je continu-opnamen kunt maken.

U zult het moeilijk vinden om een betere beeldkwaliteit te krijgen dan een camera van Panasonic.

Voordelen van bridgecamera’s:

 • Meer functies dan een compact camera
 • Veelzijdig te gebruiken
 • Kost meestal minder dan een DSLR-camera

Nadelen van bridgecamera’s:

 • Geen verwisselbare lenzen
 • Beperkt tot ingebouwde flitser
 • Niet zoveel functies als een DSLR-camera

DSLR camera

DSLR-camera’s zijn de professionele standaard, waardoor ze ideaal zijn voor meer ervaren fotografen die hun spel willen verbeteren. Met een DSLR- of digitale spiegelreflexcamera kunt u lenzen verwisselen, zodat u volledige controle heeft over het type en de kwaliteit van de opname die u maakt.

Sommige DSLR-camera’s worden geleverd met reservelenzen of worden als pakket verkocht, terwijl bij andere DSLR-camera’s reservelenzen afzonderlijk moeten worden aangeschaft.

Alles wat u moet weten over cameralenzen en wat het beste bij u past, vindt u hier. DSLR-camera’s hebben uiterst gevoelige sensoren, wat betekent dat u bij elke opname de absoluut beste beeldkwaliteit krijgt.

Ze bevatten alle functies van compact- en bridge camera’s, maar op een geavanceerder niveau.

Wat is een goede DSLR camera?

Bestsellers onder de DSLR camera’s zijn:

NikonD3500

De Nikon D3500 DSLR digitale camera is een geweldige allrounder en perfect voor zowel professionals als amateurs.

De batterijduur is fantastisch en de kwaliteit van de foto’s is wat je van een gerenommeerd merk als Nikon mag verwachten. Een geweldig model voor een geweldige prijs, we zouden dit 100% aanbevelen.

Voordelen van DSLR-camera’s:

 • Meest veelzijdige type digitale camera
 • Kan een reeks verwisselbare lenzen gebruiken
 • Compatibel met externe flitsers
 • Bevat meer handmatige functies dan een compact camera of bridgecamera

Nadelen van DSLR-camera’s:

 • DSLR-camera’s kunnen behoorlijk zwaar zijn
 • Meestal de duurste vorm van digitale camera

Ontdek wat op dit moment de beste DSLR camera is op de markt.

Wat moet je nog meer weten over het kopen van een digitale camera?

Er zijn een paar vaktermen die je moet weten bij het vinden van een digital camera:

RAW versus JPEG

JPEG is de standaarddrager voor het digitale beeldformaat. De meeste digitale camera’s slaan uw afbeeldingen standaard op als JPEG, wat voor de meeste fotografen prima zou moeten zijn. Camera’s van hogere kwaliteit, meestal camera’s met verwisselbare lenzen, kunnen soms in RAW fotograferen.

Een afbeelding in RAW-indeling bevat de volledige informatie van de sensor van uw camera en geeft de fotograaf iets meer flexibiliteit bij het bewerken van afbeeldingen in de postproductie.

JPEG-afbeeldingen bevatten bijvoorbeeld minder informatie dan een RAW-afbeelding, hoewel er geen groot kwaliteitsverschil tussen de twee zou moeten zijn.

Spiegelloos versus DSLR Digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) hebben, zoals hun naam al doet vermoeden, een reflexspiegel in zich die helpt het licht naar de optische zoeker te reflecteren.

De beste spiegelloze camera’s gedragen zich anders dan DSLR-camera’s. In plaats daarvan gaat het licht rechtstreeks naar de beeldsensor, waar een elektronische zoeker of een LCD-monitor een voorbeeld van het beeld weergeeft.

Dit betekent dat DSLR-camera’s geen verwerkingstijd hebben bij het bekijken van uw afbeeldingen en dat u in realtime ziet wat uw camera ziet. ​Dit zijn de beste camera’s wanneer je begint met fotograferen.

Digitale camera kopen?

Bij Vette Foto vind je elke digitale camera die er maar is. Werk je met een budget? Ook dan hebben wij voldoende camera merken voor beginners. Beste vandaag nog in onze webshop!

Share This Story, Choose Your Platform!