Documentaire fotograaf

De documentaire fotograaf van Vette Foto gaat je alles uitleggen over het fotograferen in documentaire stijl.

Documentaire fotografie is de term die wordt gebruikt om de kunst te beschrijven van het vastleggen van mensen, plaatsen en gebeurtenissen die historisch, politiek of sociaal significant zijn.

Als een van de vroegste vormen van fotografie is documentairefotografie al meer dan een eeuw een van de belangrijkste aanjagers van sociale verandering.

Dit artikel gaat over hoe je documentaire fotografie op de juiste manier beoefent, het verschil tussen documentaire fotografie en fotojournalistiek, de verschillende soorten documentaire fotografie, wat een goede documentairefoto is, en nog veel meer.

Overweeg je documentaire fotografie om krachtige verhalen te vertellen? Documentaire fotografie heeft de kracht om belangrijke verhalen op een authentieke manier te vertellen, waardoor het een zeer leerzaam en lonend vakgebied is.

Wil je een documentaire fotograaf inhuren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat betekent ‘documentaire’?

Het woord ‘documentaire’ is een woord dat wordt gebruikt om alles te definiëren dat betrekking heeft op het documenteren van informatie uit het echte leven.

Als zodanig is het een term die losjes wordt gebruikt om alles te beschrijven dat wordt opgenomen, geregistreerd of gearchiveerd.

Op dezelfde manier streeft elke vorm van kunst in documentairestijl ernaar om feitelijke gebeurtenissen en mensen te belichten, en om beeldmateriaal te bevatten dat feitelijk accuraat is en geen fictieve elementen bevat.

Alle soorten kunst in documentaire stijl worden doorgaans gebruikt om informatie te onthullen over interessante, diverse of onbekende onderwerpen over echte mensen, plaatsen en gebeurtenissen.

In de meeste gevallen worden documentaires geproduceerd door mensen die vinden dat een bepaald standpunt of verhaal niet voldoende aandacht krijgt van de reguliere media of van de status quo.

Kunst voor een documentaire fotograaf biedt een kritische blik op een nieuwe wereld of ervaring, waarbij beeldende kunst wordt gebruikt om licht te werpen op een interessant en informatief onderwerp.

Hoewel de feitelijke elementen van documentaire kunst kunnen helpen bij het opbouwen van een stuk, is het vaak de creatieve benadering van de kunstenaar achter de lens die een oeuvre echt definieert en helpt een kijkerspubliek te trekken.

Wat is fotografie in documentaire stijl?

Documentaire fotografie is een vorm van kunstfotografie waarbij beelden worden gebruikt om een indrukwekkend verhaal te vertellen. Over het algemeen is het een overkoepelende term die wordt gebruikt om een verscheidenheid aan verschillende soorten camerawerk te beschrijven.

In de meeste gevallen beschrijft het het vastleggen van een gebeurtenis in realtime om een publiek te informeren over een belangrijke en impactvolle gebeurtenis in de wereld.

Documentaire fotografie bevat zelden geposeerde portretten of geënsceneerde scènes. In plaats daarvan probeert het op creatieve wijze situaties uit het echte leven weer te geven.

Hoewel de redenen om documentaire fotografie te beoefenen uiteenlopen, streven de meeste documentaire fotografen ernaar problemen aan te pakken, onderzoek te doen, het bewustzijn te vergroten en/of boeiend werk te creëren.

Fotografen van beelden in documentairestijl vermijden het manipuleren van hun foto’s of onderwerpen om hun werk authentiek te houden.

Dit onderscheidt documentaire fotografie van kunstfotografie, die kunstenaars vaak aanmoedigt om hun werk na de productie te verfraaien of te bewerken.

Een documentaire fotograaf richt zich vaak op sociale, culturele en/of humanitaire onrechtvaardigheden die volgens hen meer aandacht verdienen. Compositie en verhaalstructuur worden meestal van tevoren gepland.

Wat zijn de verschillende soorten documentaire fotografie? ​

Documentaire fotografie is te zien in enkele van de vroegste fotografische beelden, die zelfs teruggaan tot de verslagen van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861.

In de loop van de geschiedenis van de documentaire fotograaf zijn enkele van de meest voorkomende voorbeelden van fotografie onder meer geweest: ​

Oorlogsfotografie

Gewapende conflicten en de gevolgen daarvan voor mensen en plaatsen worden gedocumenteerd in oorlogsfotografie. Historisch gezien heeft oorlogsfotografie veel gewapende conflicten blootgelegd aan burgers.

Dit lokte reacties uit en vergrootte het inzicht van gewone mensen. Oorlogsfotografie is van oudsher een krachtig instrument voor journalisten en fotografen om het publieke bewustzijn van de onrechtvaardigheden van oorlog te vergroten.

Wereldwijd wordt moderne oorlogsfotografie nog steeds gebruikt. De veiligheid van een documentaire fotograaf wordt blootgesteld aan gewapende oorlogvoering wordt echter veel meer aangemoedigd.

Sociale documentaire fotografie

Sociale documentaire fotografie (ook wel ‘bezorgde fotografie’ genoemd) richt zich op wereldsituaties door een sociale of ecologische camera lens. Na de begindagen van de fotografie beseften kunstenaars de kracht van fotografie als instrument voor sociale verandering.

Als gevolg hiervan werden onbewerkte foto’s van ongelijkheid en onrechtvaardigheid gebruikt om sociale verandering te bevorderen.

Sociale documentairefotografie wordt tegenwoordig nog steeds veel gebruikt, hoewel de classificatie ervan als zodanig soms wordt betwist (omdat sommige kunstenaars hun foto’s als subjectieve kunst laten functioneren).

Conservatiefotografie

Natuurbeschermingsfotografie heeft meestal tot doel het behoud en behoud van het milieu te bevorderen door middel van afbeeldingen.

Prachtige landschappen en dieren in het wild kunnen worden vastgelegd met natuurbehoudsfotografie, maar ook bedreigde diersoorten, giftig afval en meer.

Deze foto’s zijn bedoeld om een reactie van de kijker uit te lokken en hun gevoelens op een goed doel te richten.

Documentaire huwelijksfotografie

Documentaire trouwfotografie is een openhartige stijl van trouwfotografie waarbij elke foto wordt gemaakt zonder dat de fotograaf deze in scène zet of opzet.

Deze stijl van trouwfotografie is ideaal voor degenen die een serie foto’s willen die hun dag nauwkeurig weergeven.

Veel moderne koppels genieten van de organische benadering die documentaire trouwfotografie biedt. Onze ervaren fotograaf legt spontane ontmoetingen, onverwachte gebeurtenissen en intieme momenten beter vast.

Wat is het verschil tussen nieuws fotograaf en documentaire fotograaf?

Het debat over documentaire fotografie versus fotojournalistiek zweeft al jaren in fotografie kringen. Als je een fotograaf bent met als doel verhalen te vertellen via de kunst van fotografie, kunnen zowel fotojournalistiek als documentaire fotografie interessant voor je zijn.

Maar hoewel beide genres nauw met elkaar verbonden zijn en verschillende overeenkomsten delen, omvat elk genre verschillende elementen en doelen. Enkele van de belangrijkste verschillen tussen elk genre zijn:

Werktempo

Fotojournalisten werken veel sneller dan een documentaire fotograaf. Fotografen delen hun foto’s binnen enkele dagen (of zelfs uren) na de opname op sociale media, websites en nieuwsmedia.

Fotojournalisten delen hun onderwerpen al lang live, om hun werk zo actueel mogelijk te houden. Documentaire fotografie is een veel complexere vorm van verhalen vertellen.

Dit type fotograaf kan er weken, maanden of zelfs jaren over doen om een project te voltooien. Omdat het doel van documentairefotografie meestal is om het bewustzijn over een onderwerp te vergroten, kan grondig onderzoek en onderzoek tijd vergen. ​

Benadering van verhalen vertellen

Aangezien de doelstellingen van elke stijl verschillend zijn, zullen zowel fotojournalisten als documentaire fotografen hun werk waarschijnlijk een heel andere benadering van het vertellen van verhalen geven.

Omdat persfotografen snel werken, concentreren ze zich op het objectief vastleggen van een gebeurtenis in plaats van er een volledige film van te maken.

De foto’s van een fotojournalist vertellen vaak op zichzelf een verhaal over een persoon, plaats of gebeurtenis.

Bij documentaire fotografie worden de foto’s van een documentaire fotograaf gebruikt om een verhaal te vertellen. Om dit te bereiken worden foto’s vaak in serie geschoten of als onderdeel van een groter project.

Communicatie met onderwerpen

Omdat documentairefotografie de nadruk legt op het vertellen van verhalen, kunnen fotografen meer tijd aan hun onderwerpen besteden en diepere relaties ontwikkelen.

Documentaire fotografen hebben vaak meer interactie met de onderwerpen die ze fotograferen.

Fotojournalisten daarentegen moeten snel werken. Hoewel ze tijd hebben om met hun onderwerpen te praten, zijn hun interacties waarschijnlijk veel korter dan die van documentaire fotografen.

Moet een documentaire fotograaf ook mensen erbij betrekken?

Hoewel mensen vaak voorkomen in enkele van de meest suggestieve beelden in documentairestijl, vereisen niet alle beelden dat menselijke onderwerpen krachtig zijn of het bewustzijn van een bepaald onderwerp of een bepaalde gebeurtenis vergroten.

Foto’s in documentairestijl moeten worden gemaakt met als doel emotie bij de kijkers op te roepen, wat kan worden gedaan met een grote verscheidenheid aan verschillende onderwerpen.

Subgenres als natuurbehoudsfotografie zijn bijvoorbeeld vooral gericht op het bevorderen van het behoud van de natuur en de ecosystemen in de wereld.

Wat zijn de belangrijkste taken van een documentaire fotograaf?

Documentaire fotografie heeft lang gediend als zowel een creatieve kunstvorm als een manier om het bewustzijn over belangrijke kwesties te vergroten.

Dus in plaats van een esthetisch product of doel te bereiken, is het belangrijkste aspect dat het verhalen vertelt met intentie en empathie.

Documentaire fotografen helpen het bewustzijn van mensen, dieren en milieukwesties te vergroten door natuurlijke gebeurtenissen vast te leggen en deze een stem en een plaats te geven.

Deze beelden moeten hun kijkers boeien en op zijn minst inspireren om iets te veranderen. Als je in de documentairefotografie wilt werken, moet je eerst de oorzaken, mensen en situaties identificeren die je het meest interesseren.

Welke oorzaken boeien u het meest? Welk verhaal of welke gebeurtenis verdient volgens jou meer aandacht of actie? Dit zou je moeten helpen beslissen wat je gaat studeren.

Wat maakt een documentaire foto goed?

Alle documentaire foto’s zullen een onderwerp zo nauwkeurig mogelijk weergeven, maar goede documentaire foto’s zullen onderwerpen weergeven door de lens van een fotograaf met een scherp, kritisch oog en een belangrijk verhaal dat via opzettelijke beelden moet worden overgebracht.

Om de perfecte beelden in documentaire stijl vast te leggen, zijn hier enkele fundamentele zaken waarmee u rekening moet houden:

Interactie met mensen voordat u gaat fotograferen

Interactie met onderwerpen voordat u gaat fotograferen, is altijd de beste manier om de beste resultaten te behalen bij documentaire fotografie.

Dit betekent niet dat je ze moet interviewen als documentaire fotograaf; Door hen eenvoudigweg vooraf te benaderen en met hen te praten, kunt u een goede verstandhouding opbouwen en indrukwekkende beelden creëren.

Door een aantal dagen op de locatie van uw proefpersonen door te brengen, kunt u hun situatie en/of cultuur beter begrijpen. Zo kunt u hun omgeving beter begrijpen en het gewenste onderwerp vastleggen.

Scènes op natuurlijke wijze vastleggen

Authentieke en boeiende foto’s worden gemaakt wanneer scènes op natuurlijke wijze worden vastgelegd. Om dit te bereiken als documentaire fotograaf moet je elke opname met een open geest benaderen, klaarstaan om op momenten te anticiperen en je camera te allen tijde paraat houden.

Dit betekent dat je context moet toevoegen aan elk moment, zonder dat er sprake is van enscenering, in plaats van de creatieve controle over scènes over te nemen.

De kleine details fotograferen

Om de details vast te leggen die het beste bij uw verhaal en focus passen, fotografeert u uw onderwerpen in het bereik dat het beste bij hen past en legt u de details ervan vast.

Om emoties bij de kijker op te roepen, kan een close-upfoto van iemands gezicht, rimpels en lijnen worden gebruikt. Er kan een bredere lens of een opname van dichterbij nodig zijn om het gedrag van een persoon in een specifieke omgeving vast te leggen.

Gebruik de juiste stijl en het juiste apparaat

Hoewel elke camera beelden in documentairestijl kan vastleggen, is het belangrijk om rekening te houden met de omvang van uw project en een set camera’s en lenzen samen te stellen waarmee u de gewenste look kunt bereiken.

Hierdoor kunt u foto’s maken vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Zorg ervoor dat u weet hoe u de sluitertijd, belichting en ISO kunt aanpassen aan de beweging en/of verlichting van de scène.

Documentaire fotograaf worden?

Het kan best zijn dat je wilt beginnen met documentaire fotografie. In onze online webshop verkopen wij alles wat je nodig hebt om te starten. Daarbij bieden wij ook cursussen aan!

Dit zijn geweldige dagen waarin wij je trainen om een documentaire fotograaf te worden. Schrijf je daarvoor in en dan zien we je hopelijk snel op 1 van onze locaties!

Huur een professionele documentaire fotograaf

Het inhuren van een ervaren documentaire fotograaf doe je natuurlijk via Vette Foto. We hebben de beste fotograferen en zijn wereldwijd inzetbaar. Vraag nu een offerte aan.

Share This Story, Choose Your Platform!