Persfotograaf

Hoe zou het zijn om als persfotograaf voor een van de beste kranten van Nederland te werken? In ons blog nemen wij zes essentiële vaardigheden door die persfotografen nodig hebben om succesvol te zijn in hun werk.

Wil je een professionele persfotograaf inhuren? Contact ons direct.

Persfotografie: 6 essentiële skills

Om te beginnen als persfotograaf moet je de volgende vaardigheden bezitten:

1) FLEXIBILITEIT

Flexibiliteit en het vermogen om snel om te gaan met onvoorspelbare en uiteenlopende situaties is een essentiële vaardigheid voor persfotografen. De eerste vereiste is om elke dag effectief en efficiënt om te gaan met nieuwe situaties en mensen.

De toegewezen taak komt via e-mail of een telefoontje van de foto-editor. Er zal een tijd en plaats zijn en meestal een persoon die de persfotograaf moet ontmoeten.

Ze moeten proberen de reden voor het verhaal te begrijpen aan de hand van een korte briefing (meestal een paar zinnen), aangezien ze zelden vergezeld zullen worden door een journalist.

De fotograaf moet de locatie vinden, weten hoe lang het kan duren om daar te komen, en in staat zijn om te gaan met het steeds toenemende stadsverkeer.

Wanneer ze eindelijk op de locatie aankomen, moeten ze onthouden waar en wanneer ze naar hun volgende geplande taak moeten gaan.

2) COMMUNICATIE

Het is belangrijk om op één dag met veel verschillende mensen te kunnen praten. Fotografen moeten zichzelf eerst voorstellen en uitleggen waarom ze de foto maken, tenzij het een hardnieuwsverhaal is.

Als het om hard nieuws gaat, moeten ze mogelijk met de politie of andere hulpverleners praten om toestemming te krijgen om zelfs maar aanwezig te zijn.

Ze moeten vertrouwen hebben in het benaderen van totaal vreemden, in het betreden van onbekend terrein en in het vinden van de beste plek voor de foto.

Het kan zijn dat ze moeten uitleggen wat, hoe en waarom ze de foto willen maken, waarbij ze soms anderen vragen om meubels, gordijnen en zichzelf te verplaatsen.

Er zijn maar weinig mensen die graag op de foto gaan en een deel van de taak van de persfotograaf is om het onderwerp op zijn gemak te stellen.

Ze moeten zowel persoonlijk als technisch vertrouwen uitstralen. Niemand wil denken dat hun imago slecht wordt opgevat, zodat de wereld het kan zien.

3) ALGEMENE KENNIS EN INTERESSE

Het is essentieel om een goede kennis van de actualiteit te hebben en prominente politici, sporters, mediaberoemdheden en mogelijk zelfs hun naaste relaties te kunnen identificeren.

Persfotografen moeten de namen achterhalen van de mensen die ze fotograferen en deze nauwkeurig vastleggen, zodat je, als je naar de foto kijkt (soms veel later), je kunt herinneren welk gezicht bij elke naam hoort.

Zelfs de namen van paarden en jockeys moeten zorgvuldig worden onthouden. Zo was er vroeger een gokker die fotografeerde voorafgaand aan elke race het gokbord. Hij kon dan bij elke race paarden plaatsen.

Met een digitale camera kun je in ieder geval zien op welk tijdstip je de foto hebt gemaakt – waardoor je een idee krijgt van welke race je kijkt!

Een echte persfotograaf is oprecht geïnteresseerd in het nieuws. Ze blijven op de hoogte van de actualiteit en horen misschien zelfs iets op de radio waardoor ze de gebeurtenis willen gaan fotograferen.

De gespecialiseerde sportfotografen zijn geobsedeerd door sport. Ze kijken naar wedstrijden, zelfs als ze er niet zijn om te werken. Ze kennen de spelers, ze weten wat ze kunnen doen, ook of ze een spectaculair feest zullen vieren als ze winnen.

Een bekende radiopresentator luistert naar de radio tijdens een voetbalwedstrijd om te horen waar de publieke belangstelling ligt, zodat hij kan uitkijken naar een bepaalde speler die waarschijnlijk het nieuws zal halen.

Sommige fotografen stellen een evenement of plaats voor die ze graag willen vastleggen.

4) WEES VOORBEREID

Persfotografen moeten hun apparatuur grondig kennen, inclusief computers en software, telefoons en relevante apps, een reeks systemen voor het overbrengen en uploaden van beelden, en natuurlijk hun camera’s.

Ze moeten er ook zeker van zijn dat ze voldoende batterijvermogen hebben, wat betekent dat ze voortdurend hun camera’s, flitser, telefoon- en laptopopladers moeten aansluiten, en dat ze geheugenkaarten moeten organiseren om ervoor te zorgen dat ze elke dag voldoende geheugen hebben.

Als ze ook video opnemen, hebben ze enorme opslagruimte nodig. Indien mogelijk moet een persfotograaf vóór elke klus anticiperen op de lichtsituatie en gereed zijn met de juiste uitrusting.

Bij extreem weinig licht zijn mogelijk extra studiolampen nodig. Voor stillevens of portretten kan een invulstudioflitser helpen om een interessanter beeld te creëren, en om de delen van een gezicht of voedsel te belichten waarin het te donker is om details te zien. ​

5) ZIE HET POTENTIEEL

Bij aankomst op een klus moet de fotograaf snel alle hoeken en natuurlijke lichtbronnen beoordelen. Dit kan inhouden dat je ladders beklimt of op banken staat, hurkt, rechtop staat of schiet vanuit het gezichtspunt van de toeschouwer.

Als persfotograaf zoek je naar een andere plek om een beter of interessanter beeld en een interessantere kijkhoek te krijgen. Hoe het ook zij, het is essentieel om de beste positie voor de foto te vinden.

De achtergrond mag nooit worden genegeerd; deze maakt deel uit van de foto. Het veranderen van uw hoek of positie kan een effectieve manier zijn om afleidende elementen te elimineren. (Er is niets erger dan een tak van een boom die uit het hoofd van de proefpersoon steekt!).

Een zorgvuldige keuze van de scherptediepte, door het diafragma van de lens te veranderen, kan helpen de achtergrond te vervagen om deze minder belangrijk te maken of om deze duidelijk in beeld te brengen als deze belangrijk is voor het verhaal.

(Een klein diafragma, zoals f/16, zorgt ervoor dat details scherp blijven; een groot diafragma, zoals f/2, zorgt voor een onscherpe achtergrond.)

6) KEN UW CAMERA

Het is belangrijk om uw camera’s goed te kennen. Het kiezen van de beste lens is ook van het grootste belang. Een gebrek aan ruimte kan het gebruik van een groothoeklens vereisen.

De beeldhoek verandert met de brandpuntsafstand van de lens. Om het best mogelijke beeld te krijgen, is het noodzakelijk om het eindproduct te visualiseren voordat u gaat fotograferen.

Bij digitale camera’s heb je uiteraard de luxe dat je je foto meteen ziet en dit compenseert met een betere belichting of snel een andere lens kiest.

Het is essentieel om van elke opdracht een aantal acceptabele foto’s te hebben die je naar het kantoor kunt sturen, zodat ze op de persconferenties aan de redactie kunnen worden gepresenteerd.

Om dit te garanderen, zal een persfotograaf doorgaans zo snel mogelijk een relatief veilige opname maken en vervolgens experimenteren met interessantere hoeken, sluitertijden, diafragma’s en lenzen.

Wil je een persfotograaf worden?

Het werkzame leven van een persfotograaf kan stressvol zijn. De absolute vereiste om uit elke opdracht ten minste één goed beeld te krijgen, is het zwaarste niveau van professionaliteit waarmee een professionele persfotograaf te maken kan krijgen.

En hoewel elke professionele fotograaf op dit niveau opereert, ongeacht zijn of haar specialiteit, hebben slechts weinigen te maken met de tijdsdruk die nieuwsfotografen ervaren.

Bovendien moeten ze de tijd vinden om creatieve beelden te maken die kijkers naar de krant lokken – zowel in print als online. Je moet goed omgaan met mensen, vaak in zeer vluchtige en veranderende situaties, en ze moeten hun apparatuur goed genoeg kennen om bij elke opdracht te slagen.

En dat allemaal tegen een overweldigende deadlinedruk. Maar de beloningen, wanneer een afbeelding groot lijkt en een sectie leidt, of zelfs op de voorpagina van de krant, maakt alle moeite de moeite waard.

Iedere fotograaf kan leren van het vak van een persfotograaf. We kunnen alleen maar hopen dat ze hun buitengewone beelden blijven produceren.

In onze webshop kun je elke camera en accessoires vinden om te starten als persfotograaf. Koop bij ons je gear met hoge korting!

Het inhuren van een persfotograaf

Wil je voor je krant unieke persfoto’s laten maken? Dan kun je een persfotograaf inhuren van Vette Foto. Vraag daarvoor vrijblijvend een offerte aan.

Share This Story, Choose Your Platform!