Een gids voor studiolampen in fotografie

Alles wat je wilt weten over studiolampen lees je in ons blog.

Als je hebt besloten de volgende stap te zetten in je fotografische verlichting en een paar studioflitsers aan te schaffen, dan zul je een aantal vragen moeten stellen over wat voor soort beelden je in de studio gaat maken.

Daarnaast is belangrijk wat de beste verlichting is voor die specifieke onderwerpen is. Door de tijd te nemen om de verschillende studioverlichtingsinstallaties te verkennen die voor u beschikbaar zijn, kunt u die beslissing nemen.

Voordat u naar uw favoriete camerawinkel of website kunt gaan, laten we eerst eens kijken naar enkele van de factoren waarmee u rekening moet houden voordat u die grote aankoop doet.

Wil je studiolampen kopen? Ga dan naar onze studio light webshop!

Top 10 studiolampen

De volgende studiolampen kun je bij ons bestellen met hoge korting:

1. 18″ Ring Light Pro

Op zoek naar een krachtig ringlicht? De 18″ Ring Light Pro van Lume Cube met een CRI-waarde van 96+ en een interne batterij laat overal prachtig en gelijkmatig licht op uw onderwerp schijnen.

2. Amaran F21x Bi-Color 2×1 LED Flex Mat

Op zoek naar een geweldige studiolamp? De F21x geeft u nauwkeurig tweekleurig wit licht met de meegeleverde diffusors, lichtvormers en uitstekende transporteerbaarheid.

3. 200d studio LED licht

Heb je geweldige studiolampen nodig die niet veel geld kost? De Amaran 200d is een daglicht-LED-armatuur die verlichting van professionele kwaliteit levert met Bluetooth-app-bediening.

4. Draadloze Ringlamp Mini

Uniforme studiolampen bestellen? Ring Light Mini is een 12”-ringlamp van topkwaliteit, ontworpen om u te helpen betere inhoud vast te leggen en bevat alle accessoires die u nodig hebt.

5. AL-MX On Camera LED-lamp – Open doos

Fleur uw scène op! De Aputure AL-MX is de helderste LED lamp in zakformaat met instelbare kleurtemperatuur van 2800-6500K.

6. Alpha HVL-F28RM externe flitser

Bent u op zoek naar een externe flitser voor uw Sony spiegelloze camera? De HVL-F28RM is ontworpen voor uw camera en is een compacte flitser die donkere situaties verlicht.

7. C1 Plus mobiel licht

Een externe flitser voor je iPhone! De Profoto C1 Plus Mobile Light synchroniseert via Bluetooth met de sluiter van uw telefoon en functioneert als flitser van studiokwaliteit.

Ontdek alle studiolampen die op 8,9 en 10 staan! Je kunt in onze webshop alle modellen bestellen.

Overwegingen bij het kiezen van studioverlichting

Budget: Hoeveel geld u aan verlichting moet uitgeven, zal automatisch een aantal van de keuzes die u tot uw beschikking heeft, beperken. U zult versteld staan van wat er te krijgen is, zelfs voor een bescheiden budget. ​

Onderwerp: Wat ga je fotograferen? Portretten zullen een ander type verlichting dicteren dan voedsel- of productfotografie.

Als je groepen mensen fotografeert, heb je meer dan één studioflitser nodig. Als je passie mode- en beautyfotografie is, heb je een systeem nodig waaraan je ook verschillende lichtmodificatoren kunt koppelen.

Studio of op locatie: Als je van plan bent een fotograaf te worden die overal naartoe gaat om te fotograferen, dan zijn draagbaarheid en kracht een andere overweging bij de aankoop.

U wilt er zeker van zijn dat u uw apparatuur gemakkelijk kunt vervoeren en dat deze kan worden opgesteld op de verschillende locaties waar u gaat fotograferen.

U kunt overwegen of de flitsers op wisselstroom of op batterijen werken, en soms op beide. , omdat u op sommige locaties, zoals bij industriële fotografie, misschien niet de luxe heeft om toegang te krijgen tot wisselstroom of dat er kabels rondhangen die een veiligheidsrisico kunnen vormen.

Continue verlichting studiolampen

Continue verlichting was vaak het eerste type fotografische verlichting dat fotografen gebruikten bij het maken van studioportretten. De lampen die ze gebruikten waren vergelijkbaar met die van de filmstudio’s van die tijd.

Uitgerust met Fresnel lenzen en staldeuren kon de fotograaf scherpe gerichte verlichting creëren, ook wel ‘film noir-verlichting’ genoemd, of zoals het tegenwoordig wordt genoemd, ingetogen verlichting. Je hebt die look gezien in films als Double Indemnity (1944) en Casablanca (1942).

Tegenwoordig kun je complete kits voor continue verlichting vinden die worden geleverd met standaards, modifiers en zelfs een achtergrond. Dit is belangrijk om mee te nemen bij het kiezen van de juiste studiolampen.

Met dit soort licht kunt u zien welk effect uw lampen hebben op het onderwerp en kunt u uw verlichting aanpassen en de effecten onmiddellijk zien, in plaats van dat u een foto hoeft te maken om uw opstelling te bevestigen.

Als je van plan bent om ook videowerk te gaan doen, zal de continue lichtbron heel goed oversteken op dat medium. Lees hier alles wat je moet weten over camera lampen!

Fluorescent Lichten

Er zijn verschillende soorten continuverlichting. De eerste die we zullen bespreken zijn fluorescentielampen. Enkele nadelen van de lampen zijn dat je moeite moet doen om je witbalans aan te passen aan de kleurtemperatuur van je lampen.

De units maken gebruik van CFL-lampen (Compact Flourescent Light) en hoewel ze zijn uitgebalanceerd voor daglicht, moet je nog steeds voorzichtig zijn met je witbalans, maar CFL met een daglichtgebalanceerde lamp geeft je een goed startpunt om vanuit te werken.

Je zult een hogere ISO moeten gebruiken, omdat de studiolampen niet hetzelfde vermogen leveren als een studioflitser. Dit betekent dat je sluitertijden lager zullen zijn, dus je moet ervoor zorgen dat je camera op een statief staat en je lens moet openen voor een groter diafragma.

Je moet ervoor zorgen dat je een snelle lens hebt die dit aankan. Een ander nadeel is dat als je ze buiten wilt gebruiken, het effect van continu licht veel moeilijker te zien is vanwege het concurrerende daglicht.

LED-continue verlichting

LED lampen (Light Emitting Diode) worden tegenwoordig erg populair. Ze kunnen een goedkopere manier zijn om met studioverlichting te beginnen. Er zijn fabrikanten zoals Aputure die units maken die op monoblock flitsers lijken en waarmee je lichtmodificatoren, zoals paraplu’s en softboxen, eraan kunt bevestigen, waardoor je meer controle over je verlichting hebt.

Voor tafelonderwerpen zijn er zelfs LED lichtpanelen die op een standaard kunnen worden gemonteerd, ideaal voor productfotografie. Bij sommige kunt u zelfs de kleur van de LED’s wijzigen, zodat u een dramatische sfeer aan uw onderwerpen kunt toevoegen.

De nadelen zijn dat ze niet zo helder zijn als een studioflitser of flitser, dus je hebt een hogere ISO en een snelle lens nodig en ze zijn buiten niet goed als je ze met daglicht probeert te combineren.

Als ze nog niet in balans zijn voor daglicht, moet je aan je witbalans werken om de juiste kleur te krijgen. Velen werken ook op batterijen en LED’s laten ze veel sneller leeglopen dan welke andere vorm van verlichting dan ook.

Wolfraam continue verlichting

Het laatste type continue verlichting is wolfraam. Dit zijn gloeilampen zoals u die thuis gebruikt, maar hun wattage zal veel hoger zijn, in de orde van grootte van 250 tot 500 watt of meer.

Dit soort lampen zijn niet moeilijk te vinden en ze zijn veel helderder dan andere continue lichtbronnen. Je hebt ook een schotelreflector nodig met mogelijk een set staldeuren om te bepalen waar je het licht op richt.

Het enige grote nadeel van wolfraamlampen is dat ze erg heet branden. Je moet voorzichtig zijn als je ze aanraakt en verplaatst, dus zorg ervoor dat je ze laat afkoelen of gebruik een beschermende handschoen.

Vanwege de hitte die ze genereren, is het ook onpraktisch om een lichtversterker, zoals een paraplu of softbox, aan te zetten, omdat je dan het risico loopt dat deze in brand vliegt.

Het andere probleem met hen is de kleurtemperatuur waarop ze branden, die rond de 3200K ligt. Wolfraamlampen kunnen een kleurzweem afgeven als de kleur niet goed in balans is, dus u zult deze dienovereenkomstig moeten aanpassen.

Continue verlichting: voor- en nadelen

De volgende factoren moet je bij studiolichten in overweging nemen:

Voordelen:

 • Vaak zeer betaalbaar studiolampen
 • Licht dat u in realtime kunt zien
 • Makkelijker voor beginners
 • Kan naast foto’s ook voor video worden gebruikt

Nadelen:

 • Kan zeer heet branden (vooral wolfraam) en brandgevaarlijk zijn
 • Witbalans kan lastig zijn en is afhankelijk van de lamp
 • Lagere vermogensopbrengst
 • Vaak een vast uitgangsvermogen (vooral bij producten uit het lagere segment)
 • Niet ideaal voor buitenopnames Batterij leeglopen (LED)
 • Problemen met kleurzweem (wolfraam)
 • Levensduur en kwetsbaarheid (vooral wolfraam)

Fliters

Toen ik voor het eerst met studiofotografie begon, had ik alleen maar een paar flitsers. Dit waren Vivitar 285HV-flitsers die ik op de flitsschoen van mijn camera of op een flitsbeugel gebruikte.

Ik heb geïnvesteerd in een paar lichtstatieven en hulpstukken, zodat ik de flitser op de standaard kon monteren en een paraplu kon bevestigen.

Ik vond het leuk om die flitsers te gebruiken omdat ze de mogelijkheid hadden om het vermogen te variëren van 1/16, 1/4, 1/2 en volledig vermogen, waardoor ze zeer controleerbaar waren.

Met de flitsers die door Canon en Nikon worden verkocht, beschikt u nu over nog meer kracht- en bedieningsinstellingen. Bekijk op welke manier ik mijn thuisfotostudio samenstelde.

Wat zijn de beste studiolampen om te gebruiken?

Als je al een flitser hebt, heb je alleen een standaard en een modifier (paraplu, softbox, enz.) nodig, dan ben je klaar om te beginnen. De voordelen van dit soort verlichting bij studiolampen zijn draagbaarheid.

Dit zodat u ze indien nodig mee kunt nemen naar locatie, er zijn geen problemen met de witbalans (op voorwaarde dat de witbalans van uw camera is ingesteld op flitslicht), en ze zijn gemakkelijk van stroom te voorzien met AA-batterijen.

Enkele nadelen van het gebruik van dit systeem zijn je hebt geen instellamp, zodat je geen voorbeeld kunt krijgen van het effect van je licht op het onderwerp, ze gebruiken AA-batterijen, afhankelijk van de de energie-instelling die u gebruikt, kunnen de batterijen snel leeg raken.

Naarmate het batterijvermogen begint af te nemen, zal het langer duren tussen de flitsen terwijl het apparaat weer oplaadt.

Flitsers: voor- en nadelen

Pluspunten

 • Goedkoper dan duurdere lichttypes
 • Klein formaat en laag gewicht
 • Gemakkelijk in te pakken en overal mee naartoe te nemen
 • Veelzijdig en kan worden gebruikt voor een breed scala aan shoots
 • Kan het uitgangsvermogen meestal aanpassen
 • Gemakkelijke witbalans
 • Over het algemeen aangedreven door alomtegenwoordige AA-batterijen

Negatieve punten:

 • Ik kan geen voorbeeld van het licht zien
 • Niet geschikt voor videodoeleinden
 • Batterijen kunnen snel leeg raken bij dit soort studiolampen
 • De oplaadtijd neemt toe naarmate de batterijen leeg raken

Monolight flitsers

Zodra u een vaste klantenkring begint te ontwikkelen en vaak flitslicht gebruikt voor het belichten van uw onderwerpen, wilt u waarschijnlijk upgraden naar een goede set studioflitsers.

Deze systemen zijn er in twee stijlen: monolights en pack- en head-systemen. Laten we eerst eens naar monolights kijken. ​

Monolights of monoblokken, zoals ze soms worden genoemd, vormen allemaal één geheel, in de zin dat ze op zichzelf staan, zowel qua lamp als qua voeding. Velen moeten op een stopcontact worden aangesloten, maar er zijn ook modellen met oplaadbare batterijen voor meer draagbaarheid en flexibiliteit.

U kunt eenvoudig de kracht instellen om het juiste diafragma te krijgen dat u voor uw onderwerp wilt gebruiken, en ze zijn zeer draagbaar, zodat u ze zowel binnen als buiten de studio kunt gebruiken.

Veel fabrikanten verkopen de units afzonderlijk of in sets van twee, drie, vier of meer, waardoor je klein kunt beginnen en je systeem kunt laten groeien naarmate je studiowerk groeit. Je kunt ook de nieuwste modifiers krijgen, zoals paraplu’s, softboxen, beauty dishes en meer.

Het andere waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van studiolampen en flitsers, is het maximale vermogen dat ze allemaal kunnen leveren. Velen van hen zijn verkrijgbaar met een uitgangsvermogen van 200, 500, 600 en 1000 W.

Welke studiolampen kopen?

Welke je kiest, hangt af van het onderwerp dat je probeert te belichten. Als je grote ruimtes of zeer grote onderwerpen (zoals een auto) verlicht, wil je meer vermogen tot je beschikking hebben. Mijn regel is altijd: koop zoveel stroom als je je kunt veroorloven.

Hoewel ze draagbaar zijn, is een nadeel van het vervoeren van deze eenheden dat je een serieuze koffer nodig hebt om er een paar mee te nemen. Als u van plan bent een boomstatief te gebruiken met uw monolights, zult u merken dat ze erg kantelen en niet door de boomstatief worden ondersteund, omdat sommige ervan erg zwaar kunnen zijn.

Als je verlichtingsset meerdere monolights bevat, moet je ze allemaal afzonderlijk bekijken om het vermogen te wijzigen. Als de standaard buiten je bereik staat, moet je ze laten zakken om bij de bedieningselementen te komen.

De voordelen van kosten, draagbaarheid en variabele energie-instellingen maken ze uiteraard tot een van de beste studiolamp modellen om aan de slag te gaan met studiofotografie.

Monolight flitsers: voor- en nadelen

Belangrijk om te weten bij studiolampen zijn de monolights die je kiest:

Pluspunten

 • Een goede optie voor het starten van een eerste studio
 • Krachtiger vergeleken met flitsers
 • Breed scala aan vermogensuitgangen
 • Draagbaarder vergeleken met pack en hoofd
 • Over het algemeen goedkoper dan inpakken en opstaan

Nadelen:

 • Duurder dan continue verlichting en speedlights
 • Grootte en gewicht maken transport lastig
 • Stabiliteit op stands kan een probleem zijn
 • Moet monolight bereiken om de instellingen aan te passen
 • Moet de hele unit onderhouden als een onderdeel defect raakt

Pack- en hoofdflitsers voor studiolampen

Een ander type studioflitser dat in professionele studio’s wordt gebruikt, is de pack- en head-stroboscoop. Deze flitsers hebben een groot pakket dat op de grond zit en uw flitskoppen kunnen hierop worden aangesloten en zorgen voor de stroom en de uitgangsregeling voor de verschillende koppen. Dit zijn meestal de duurste van alle studioverlichtingssystemen.

Het feit dat de flitskop los staat van de voeding maakt hem lichter en niet zo topzwaar als hij op een statief staat. Dit is geweldig als je een boomstandaard gebruikt, zoals ik eerder al zei.

Het eerste nadeel is dat ze een groot budgetartikel zijn, wat misschien niet praktisch is voor de beginner in de studio. Hoewel ze draagbaar zijn, heb je een grote reiskoffer nodig om de accu en de flitskoppen in te plaatsen, samen met meer kabels dan bij een monolight.

Deze kabels kunnen een nadeel zijn, omdat ze een probleem kunnen vormen op de studiovloer, dus je zult maatregelen moeten nemen om ze vast te zetten, zodat ze geen struikelgevaar vormen.

Een groot voordeel op het gebied van draagbaarheid is dat veel van de packs ook zijn uitgerust met een accu, waardoor je vrijwel overal kunt fotograferen. Er zijn ook talloze lichtmodificatoren beschikbaar voor deze eenheden.

Met een afzonderlijk voedingspakket kunt u elk licht in uw opstelling vanaf één plek bedienen, in plaats van naar elke monolight-flitser te gaan en daar het vermogen aan te passen.

Zoals ik in het vorige gedeelte schreef over studiolampen, kan het lastig zijn om de bedieningselementen te bereiken als het licht hoog staat.

Pack- en hoofdflitsers: voor- en nadelen

Pluspunten

 • Krachtig met snelle recyclingtijden
 • Kleinere en lichtere kop is stabieler op standaards
 • Flexibiliteit bij het fotograferen waar dan ook
 • Bedien meerdere studiolampen vanuit één pakket
 • Kan individuele componenten vervangen als deze defect raken

Nadelen:

 • Meestal duurder dan monolights
 • Meer onderdelen om mee om te gaan dan monolights
 • Kabels kunnen struikelgevaar opleveren in studio’s

Accessoires voor studiolampen

Wanneer u overweegt uw eerste set studioflitsers aan te schaffen, moet u nadenken over enkele van de accessoires die u mogelijk nodig heeft. Ten eerste raad ik een set draadloze afstandsbedieningstriggers aan bij studiolampen.

Deze maken het activeren van uw flitsen, monolight, speedlight of packlights, veel gemakkelijker.

Ja, sommige monolights worden geleverd met infraroodtriggers, maar soms in een opstelling met meerdere flitsers, afhankelijk van waar ze rond het onderwerp zijn geplaatst, pikken de infraroodtriggers de flits mogelijk niet op.

Met een draadloos systeem op afstand hoeft u zich geen zorgen te maken, omdat het een radiosignaal gebruikt om ze te activeren. Een populair model hiervan is gemaakt door PocketWizard studiolamp.

Het belangrijkste accessoire waarin u moet investeren bij een studioflitssysteem van welke aard dan ook, is een draagbare lichtmeter. Een van de meest populaire fabrikanten is Sekonic.

Prijzen studiolampen fotografie

De prijsklasse varieert afhankelijk van de functies die je nodig hebt, maar ze doen allemaal het enige dat je nodig hebt en dat is het meten van de flitser wanneer je hem test.

Natuurlijk zijn er de gebruikelijke accessoires en lichtmodificatoren die u bij uw studioflitsers nodig heeft, zoals paraplu’s, softboxen, beauty dishes, grid spots en snoots. Koffers om uw eenheden te vervoeren zijn een geweldige investering.

Het houdt ze veilig tijdens het transport en georganiseerd. Ik hoop dat dit overzicht op hoog niveau je helpt bij het kiezen van studioverlichting voor je studiowerk.

Mijn advies is om veel vragen te stellen in uw camerawinkel en ook door de andere educatieve fotografieartikelen te bladeren die u zullen helpen aan de slag te gaan.

Voor een diepere duik in verschillende soorten studiolampen, speedlights en flitsers, lees ons artikel over flitstypes van 70W tot 4800W.

De beste prijs voor professionele studiolampen

Bij Vette Foto rekenen wij prijzen voor studiolampen die een stuk lager liggen dan bij andere webshops! Bekijk ons assortiment en plaats vandaag nog je bestelling.

Share This Story, Choose Your Platform!