Studiofotograaf

Elke studiofotograaf ervan een eigen fotostudio te hebben. Maar in de meeste gevallen worden ze ook vaak geïntimideerd door de logistiek en de kosten.

Onze korte handleiding helpt u bij het navigeren door studiofotografie zonder u te overweldigen. Hier is onze lijst met de gereedschappen die je nodig hebt en enkele tips voor het inrichten van je studioruimte!

Zoek je een studio of wil je een studiofotograaf huren? Contact ons dan.

De ideale ruimtes voor studiofotografie

Vaak stellen mensen zich een fotostudio voor als een grote ruimte compleet met een cyclorama en allerlei apparatuur.

Maar de waarheid is dat je niet altijd een grote ruimte nodig hebt om studiofoto’s te maken. Het hangt allemaal af van het soort fotografie dat je wilt fotograferen.

Als je bijvoorbeeld alleen beauty- en portretfoto’s maakt, zou een studio ter grootte van een slaapkamer van 250 vierkante meter voldoende moeten zijn.

Als je foto’s van het hele lichaam maakt, moet je natuurlijk voldoende ruimte hebben voor een grote achtergrond als licht. In de meeste gevallen is een ruimte zo groot als een garage voor twee auto’s voldoende.

Houd bij het zoeken naar ruimte voor studiofotografie ook rekening met het aantal ramen op het terrein. Als je een fotograaf bent met natuurlijk licht, heb je voldoende ramen nodig.

Maar als u uitsluitend kunstlicht wilt gebruiken, verdient het de voorkeur om een plek zonder ramen te hebben, om te voorkomen dat raamverlichting uw verlichting hindert.

In werkelijkheid gebruiken de meeste fotografen zowel raamverlichting als kunstlicht. Als dat voor jou het geval is, zoek dan naar een ruimte waar je de ramen kunt afsluiten als je het omgevingslicht niet nodig hebt.

Lichtbronnen

Denk bij het starten van uw fotostudio na over het type verlichting dat u moet gebruiken. Werk je vaak met natuurlijk licht, flitsfotografie of beide?

Als je een studiofotograaf bent met natuurlijk licht, dan heb je voldoende ramen nodig. Zo heb je de hele dag voldoende beschikbaar licht. Voor flitsfotografie is het vaak ideaal om een fotostudio zonder ramen te hebben.

Op die manier heeft u geen last van zonlicht dat uw verlichtingsinstallatie verstoort. En wat dacht je ervan als je graag natuurlijk en kunstlicht combineert? Dan moet je een manier hebben om de ramen te blokkeren als je geen omgevingslicht nodig hebt.

Als je in je fotostudio alleen met omgevingslicht wilt fotograferen, dan is een reflector of een V-flat alles wat je nodig hebt. Zoals de naam al doet vermoeden, kaatst de reflector het licht van het raam terug naar je onderwerp.

Zo heb je geen contrastrijke beelden met diepe schaduwen. Er zijn talloze mogelijkheden voor kunstlicht. Het hangt vooral af van je budget en de grootte van je fotostudio. Hieronder bespreken we uw keuzes.

LED lichten

Als u de overstap wilt maken van omgevingslicht naar kunstlicht, dan zijn LED’s de beste optie voor u. Je kunt ze beschouwen als gewone gloeilampen met dimmers. In tegenstelling tot flitslicht kunt u in realtime zien hoe het licht uw onderwerp beïnvloedt.

Tegenwoordig zijn LED-lampen goedkoop. Je kunt lampen van studiokwaliteit kopen voor minder dan 200 dollar. Maar houd er rekening mee dat hoe hoger het wattage en de lichtopbrengst, hoe duurder ze zijn.

Een nadeel van het gebruik van LED-lampen is dat ze niet zo helder zijn als een flits. Zelfs als de LED’s op vol vermogen werken, moet u mogelijk nog steeds hoge waarden gebruiken.

Wat is ISO? (En waarom het ertoe doet in fotografie!) ISO om ervoor te zorgen dat u correct belichte afbeeldingen krijgt.

Flitsers

Als je een kleine fotostudio hebt, overweeg dan om flitsers te gebruiken. Behalve dat ze helderder zijn dan LED’s, zijn ze over het algemeen ook goedkoper. Ze zijn ook klein genoeg om in je rugzak te dragen voor het geval je buiten je fotostudio moet werken.

De meeste mensen gebruiken een flitser door ze aan de flitsschoen van hun camera te bevestigen. Maar je hebt ook de mogelijkheid om ze draadloos te triggeren, vooral in een studio-setting.

Jaren geleden moesten mensen afstandsbedieningen kopen (zoals de Pocket Wizards) om flits op afstand te activeren. Maar tegenwoordig kun je flitsers kopen met ingebouwde triggers.

Zorg ervoor dat degene die u koopt een draadloze functie hebben, want niet elke flitser heeft deze. Het meest voor de hand liggende nadeel van het gebruik van flitsers is dat je het licht dat ze uitstralen niet in realtime kunt zien.

Je moet dus veel testopnames maken om er zeker van te zijn dat ze je onderwerp goed belichten. Ook hebben deze flitsers niet genoeg vermogen om grote ruimtes te verlichten.

Maar zolang je weet wat ze wel en niet kunnen doen, zijn ze nog steeds een goede optie, vooral als je een beperkt budget hebt. Geen enkele studiofotograaf is groot begonnen!

Monolichten

Monolights zijn de beste verlichtingsoptie voor uw fotostudio. Je kunt ze zien als een combinatie van een krachtige flitser en een LED-lamp. Ook al zijn het stroboscooplampen, ze bevatten ook een instellicht.

Zo kun je in realtime zien hoe je licht je onderwerp beïnvloedt. De lichtopbrengst van een maanlicht is minstens drie keer krachtiger dan flitsers of LED’s. Ze zijn ook perfect voor grote fotostudio’s, omdat een studiofotograaf grote ruimtes ermee kan verlichten.

Het is natuurlijk vermeldenswaard dat het vermogen van een monolight afhangt van het wattage. Een vermogen tussen 150 en 300 watt is perfect voor kleine ruimtes. 400 tot 600 watt zou ideaal zijn voor middelgrote studio’s.

En voor grote ruimtes kan 800 tot 1.200 watt nodig zijn. Helaas zijn monolights meestal duurder dan LED- of speedlights. Afgezien daarvan zijn ze ook vaak groter en zwaarder. Maar als je het budget hebt, zijn deze lampen nog steeds de beste optie voor studiofotografie.

Lichtmodificatoren

Naast studiolampen heb je ook licht modificatoren nodig. Deze verlichtingsapparatuur verspreidt de straal die uit uw lichtbron komt om zachtere, elegantere resultaten te creëren.

Je kunt in je fotostudio veel soorten lichtmodificatoren gebruiken, en ze verspreiden het licht allemaal op een andere manier. Laten we hieronder enkele van de meest voorkomende opties bespreken.

1) Standaardreflector

Je kunt de standaardreflector zien als die kleine parabolische schotel in een zaklamp. Het concentreert de straal, zodat er een strakkere plek rond het onderwerp ontstaat.

De reflector heeft geen diffusiemateriaal. Daarom is het perfect voor een studiofotograaf om het harde licht van de zon in uw fotostudio wilt nabootsen.

2) Paraplu

Als je niet van fel licht houdt, kun je overwegen om in plaats daarvan een paraplu te gebruiken. Als je portretfotografie in je fotostudio wilt proberen, is dit de beste eerste optie voor jou. Het is niet alleen goedkoop, maar creëert ook een prachtig zacht licht dat je onderwerp omhult.

Er zijn veel soorten parasols. Sommige zijn reflecterend en gedragen zich meer als een softbox.

Maar er zijn ook andere waarmee je rechtstreeks door het diffusiemateriaal kunt schieten. De eerste werkt meer als een softbox met meer gericht licht. Met dit laatste kun je het licht overal verspreiden.

3) Softbox

Tot op zekere hoogte werkt een softbox net als een paraplu. Het enige verschil is dat deze, in tegenstelling tot een paraplu, een gesloten structuur heeft. Het resultaat is dat er zachte verlichting ontstaat die meer geconcentreerd en gericht is.

Wat een softbox beter maakt dan een paraplu, is dat je het licht dat eruit straalt beter kunt beheersen. Omdat het gericht licht produceert, kunt u dramatischere resultaten creëren.

4) Stripbox

Een stripbox is een gespecialiseerde lichtmodificator die veel wordt gebruikt in professionele studio’s. Het is in wezen een langwerpige softbox die licht verticaal projecteert.

Stripboxes worden vaak gebruikt als haarlicht om de rand van het haar en de achterkant van het hoofd van uw model te verlichten. En voor stillevenfotografie is hij perfect voor het belichten van de randen van objecten.

Natuurlijk zijn er meer lichtmodificatoren dan wat we hebben vermeld. Maar deze opties zijn perfecte keuzes bij het opzetten van een studio.

Apparatuur studio fotograaf

Naast de verlichtingsapparatuur heb je ook andere essentiële studiotools nodig als studiofotograaf. Laten we er hieronder een paar bekijken.

1) Lichtstandaards

Deze zijn nodig ter ondersteuning van de lampen en lichtmodificatoren die je in de studio gebruikt. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en hebben specifieke draagvermogens. Zorg ervoor dat uw lichtstatieven uw zwaarste lampen en modifiers kunnen ondersteunen.

2) C-standaard

Dit zijn versterkte lichtstatieven. Ze zijn groter, zwaarder en ondersteunen meer gewicht dan gewone lichtstatieven. Wij raden ze aan als je grote monolights gebruikt. Zo weet u zeker dat uw verlichtingsopstelling te allen tijde stabiel blijft.

3) V-Flats

V-Flats zijn reflectoren die het licht van je lichtbron terugkaatsen naar het onderwerp. Zo krijg je geen donkere schaduwen en ongelijkmatige verlichting.

Studio achtergronden

Met achtergronden kun je de omgeving van de studio veranderen zonder de muren te verven of van locatie te veranderen. Ze zijn er in veel verschillende vormen. Sommige zijn standaard stoffen of papieren achtergronden, terwijl andere zijn gemaakt van vinyl of ander materiaal.

Uw fotostudio opzetten

Laten we nu de stappen bespreken die u moet nemen om uw studio voor te bereiden op een studiofotografie-shoot. Het is een eenvoudig proces dat u zelfs nuttig zult vinden als u in andere studio’s werkt.

1. Stel de achtergrond in

Eerst moet u de achtergrondstandaard monteren. Zorg ervoor dat de stands minimaal 1,20 tot 2,5 meter uit elkaar staan, afhankelijk van de lengte van je achtergrond.

Steek vervolgens de horizontale paal in uw rol naadloos papier en installeer de paal bovenop de standaards.

Op dit punt kunt u de hoogte van uw achtergrondstandaard aanpassen en het papier uitrollen. U kunt zandzakken of tape gebruiken om de hoeken van uw naadloze papierrol aan de vloer te bevestigen.

2. Installeer de lichten

Nu je achtergrond klaar is, is het tijd om je verlichtingsapparatuur klaar te maken. Sluit eerst uw lichtbron aan op uw lichtmodificator. Vervolgens installeert u ze op uw lichtstatief.

Het aantal lampen dat u in uw thuisfotostudio gebruikt, hangt af van wat u moet doen. Voor eenvoudige portretten zou een enkele lamp en een v-flat/reflector voldoende zijn.

Maar als je glamourfoto’s wilt maken waarvoor complexere opstellingen nodig zijn, heb je misschien tussen de twee en vijf lampen nodig. Als je meer wilt weten over verschillende soorten studioverlichting, bekijk dan ons artikel hier.

3. Verlichting en apparatuur testen

Voordat u begint met fotograferen, maakt u enkele testopnamen om te zien wat u met uw verlichtingsapparatuur moet doen. Dit is het perfecte moment om de positie van je lampen aan te passen en de belichting van je camera te controleren.

Als de opname donker is, heb je de mogelijkheid om de instellingen van je licht of je camera te wijzigen. Meestal stellen we eerst de camera in en passen dan de verlichting aan totdat we de juiste belichting bereiken.

Houd er rekening mee dat u continu licht moet testen en anders moet flitsen. LED’s produceren een constante lichtbundel die u kunt zien, zodat u gemakkelijker uw camera-instellingen kunt aanpassen.

Bij flitsers zie je de straal die ze produceren pas in een fractie van een seconde. Je zult dus een aantal testopnames moeten maken totdat je de juiste belichting hebt bereikt. Zodra je alles hebt getest, kun je beginnen met fotograferen!

Studiofotograaf inhuren van Vette Foto

Het is overweldigend om de uitrustingslijst te zien als je begint met studiofotografie. Maar onthoud dat u niet meteen alle items op onze lijst hoeft te kopen.

De waarheid is dat je kunt beginnen met alleen een achtergrond en achtergrondstandaard. Zolang je voldoende raamlicht hebt, zou alles in orde moeten zijn.

Koop alle materialen in onze webshop of huur een ervaren studiofotograaf van Vette Foto. Vraag vandaag nog een offerte bij ons aan voor meer informatie.