Softbox

De softbox behoord tot de meest voorkomende lichtmodificatoren die door fotografen, videografen en filmmakers worden gebruikt, zowel op de set als op locatie.

Softboxen zijn geliefd vanwege hun eenvoud en effectiviteit en verspreiden en vormen het licht van een studioflitser, een flitser op de camera, een LED-lichtpaneel of een ander type fotografie of videolamp.

Ze zijn een van de eerste modifiers die veel fotografen leren gebruiken. De populariteit van de softbox heeft geresulteerd in een steeds groeiend assortiment vormen, maten en bevestigingen om uit te kiezen.

Met zoveel beschikbare opties kan het selecteren van de juiste softbox overweldigend worden. In deze gids worden de belangrijkste kenmerken opgesomd waarmee u rekening moet houden bij het uitkiezen van een softbox.

Wil je korting bij het kopen van softboxen? Ga dan naar onze webshop!

Waarom zijn softboxen zo populair en waarom zou ik er een moeten gebruiken?

Een softbox creëert een zacht, flatterend licht waardoor (bijna) alles er goed uitziet. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel portret- als stilleven fotografie in een studio of op locatie. ​

Welk soort lichteffect biedt de softbox?

De softbox zal de lichtopbrengst van een bepaald licht “verzachten”. Stel je voor dat je een wit T-shirt voor een felle zaklamp plaatst. Het licht wordt diffuser en ‘zachter’. Deze lichtkwaliteit is gewenst door veel soorten fotografen voor allerlei onderwerpen. ​

Softboxen hebben verschillende vormen. Waarom is dat?

Het belangrijkste voor het karakter van het licht dat door een softbox wordt gecreëerd, is de vorm. De vorm van een softbox bepaalt de richting van het licht dat op en van het onderwerp valt.

Vorm bepaalt ook hoe uw licht zal verschijnen in reflecties of catchlights in de ogen van portretfotografen. Laten we eens kijken naar de verschillende opties:

Rechthoek / Vierkant

Standaardregeling met rechthoekige reflecties. Ideaal voor: Algemeen gebruik, grote onderwerpen, groepsportretten, product, macro.

Strip

Unieke lichtregeling en langwerpige reflecties. Ideaal voor: product-, randverlichting, volledige lichaams- of bredere portretten. ​

Achthoekig / afgerond

Natuurlijke vorm en ronde catchlights. Ideaal voor: portretten, portretfoto’s. ​

Belangrijkste om te weten: als je net begint, raden we je aan om een van de bovenstaande vormen te gebruiken. Voor degenen met meer specifieke behoeften zullen we verderop op de pagina dieper ingaan op de gespecialiseerde opties.

Softboxen zijn er in verschillende maten. Waarom is dat?

Er zijn twee belangrijke overwegingen voor de grootte van de softbox: lichtspreiding en draagbaarheid.

Lichtspreiding:

Een grotere softbox zorgt voor meer diffuus licht en bedekt een groter oppervlak met licht. Hoe kleiner de softbox, hoe minder dekking je krijgt van het licht dat er doorheen schijnt.

Een kleine softbox heeft misschien voldoende dekking voor een close-up gezichtsportret, maar zal onvoldoende zijn voor het fotograferen van een portret van het hele lichaam, of zoiets groots als een auto.

Een belangrijk ding om te begrijpen is: grotere softbox + dichter bij het onderwerp = zachter licht.

Draagbaarheid:

Grotere softboxen zijn zwaarder en kunnen lastiger te hanteren zijn. Ze nemen ook meer ruimte in beslag. Je hebt zwaardere lichte standaards nodig en misschien zandzakken of andere contragewichten om ze stabiel en veilig te houden.

Niet alle studiolampen kunnen het gewicht van grote softboxen dragen. Denk ook aan de grootte van je studio. Grote softboxen kunnen een ruimte vullen en veel opslagruimte in beslag nemen als ze niet worden gebruikt. ​

Welke overwegingen zijn nodig om een softbox op mijn specifieke type lamp te monteren?

Verschillende soorten lampen, bijvoorbeeld een LED-paneel versus een monolight, vereisen dramatisch verschillende montagemethoden. Compatibiliteit moet worden gemeten.

Voor sommige softboxen is de aanschaf van een montageaccessoire of adapter vereist, zoals een speedring, waardoor sommige softboxen met verschillende merken kunnen werken, ervan uitgaande dat u de juiste speedring voor uw merk licht bezit.

Monolampen en flitsers

Het standaard studiolicht voor fotografie is de monolight/flitser. Deze lampen zijn het meest geschikt voor softboxen, hoewel ze vaak een speedring vereisen.

Een speedring is eenvoudigweg een adapter waarmee de softbox aan de voorkant van een bepaalde lamp kan worden gemonteerd. U heeft een speedring nodig die compatibel is met uw lamp en de softbox die u kiest. ​

Kleur interieur. Waarom zijn sommige softbox binnenkanten zilver, terwijl andere goud of wit zijn?

Verkrijgbaar in zilver, goud of wit, de kleur en reflectiviteit van het interieur van de softbox zullen het karakter van uw licht beïnvloeden.

Zilver

Zilver komt het meest voor omdat de extra reflectiviteit de lichtopbrengst helpt verhogen (al verminderd door het gebruik van diffusie) en een relatief neutraal tot koelend effect op het licht heeft.

Wit

Wit is gekozen vanwege het volledig neutrale kleurprofiel en het lichte verzachtende effect. ​

Goud

Goud is een zeldzame keuze voor gebruikers die een verwarmend effect en een lichte outputboost willen.

Belangrijk om te weten: Kies bij twijfel een standaard zilveren interieur voor uw softbox.

Hittebestendig. Is dit iets waar ik me zorgen over moet maken?

Als u koellopende LED’s gebruikt, hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken over de hitte en uw softboxen, maar als u monolights of wolfraamlampen gebruikt of niet zeker bent over de warmte die door uw lamp wordt gegenereerd, lees dan dit gedeelte.

Veel softboxen worden als hittebestendig bestempeld of hebben een specifiek wattage, zoals 250W of 500W. Lampen creëren warmte, en bij materialen met een onjuiste classificatie kan de hitte van een lamp brand veroorzaken.

Wolfraam, HMI en sommige monolights en flitskoppen hebben modelleringslampen die grote hoeveelheden warmte genereren. Uw warme lampen hebben een wattagespecificatie.

Met die informatie zou u een hittebestendige softbox moeten kunnen vinden die veilig op uw lamp kan worden gebruikt. Raadpleeg bij twijfel de handleiding van uw lichtbron.

Softbox accessoires: welke heb ik nodig?

Soms wilt u dat uw softbox iets anders doet dan wat hij standaard doet. Talloze accessoires kunnen u helpen het licht aan te passen en het voor uw opname te optimaliseren.

Dit kunnen roosters zijn om het licht te helpen richten en verspilling te minimaliseren, extra diffusie om een zachtere lichtkwaliteit te creëren, of zelfs slechts enkele vervangende staafjes.

  • Speed Ring: Bevestigt softbox om lampen te selecteren (bijv. monolights).
  • Flitserbeugel: Monteer een softbox op een op een schoen gemonteerde flitser of flitser.
  • Roosters en eierkratten: Vernauwt de lichtbundel en vermindert lichtverspilling.
  • Frontdiffusers en interne schotten: Past de sterkte van de diffusie en de zachtheid van het licht aan.
  • Wands & Poles: Vervangingsstaven voor softboxen.
  • Staldeuren: Barndoors beperken de lichtopbrengst en verminderen strooilicht en overstraling.

Gespecialiseerde softbox opties

Bij Vette Foto bieden wij in onze online webshop uiteraard verschillende opties:

Bal & Lantaarn

Een vaak gezien onderdeel op filmsets, de bal of lantaarn, in sommige producties gewoonlijk een “China-bal” genoemd, is een populaire optie. Lantaarns creëren een zeer zacht, omnidirectioneel licht dat de natuurlijke omgevingsverlichting binnenshuis nauw nabootst.

Ze zijn moeilijk onder controle te houden, maar deze extra lichtverspilling kan tegen muren en oppervlakken weerkaatsen, waardoor een onderwerp op natuurlijke wijze wordt ingevuld.

Ze zijn ontworpen om boven het hoofd te hangen en kunnen ook een groep onderwerpen verlichten, zoals mensen die aan een tafel zitten.

Lantaarns zijn ideaal voor het nabootsen van omgevingsverlichting, interieur/onroerend goed, architectuur, vulling, portretten, overheadverlichting. ​

Beauty Dish

Softboxen in Beauty Dish stijl bieden een meer draagbare optie dan hun metalen broeders. Populair bij portret- en modefotografen, beauty dishes creëren een gefocust licht dat zich rond gezichten wikkelt, jukbeenderen beitelt en een donutvormig vanglicht produceert.

Deze versie van de beauty dish is niet alleen gemakkelijker op te bergen en te vervoeren, maar voegt ook als softbox een extra verspreidingslaag toe. Ze zijn ideaal voor beauty-, mode- en portretfotografie. ​

Parabolisch

Parabolische softboxen hebben een dieper ontwerp dan conventionele softboxen, waardoor een meer gericht licht ontstaat dat de onderwerpen omhult.

Gemeenschappelijke visie op mode en commerciële decors, parabolische modifiers kunnen een behoorlijk grote voetafdruk hebben en ruimte vereisen om mee te werken. Het aangepaste licht is hier ideaal voor portretten, mode en commerciële fotografie.

Licht banken

Lichtbanken worden gebruikt om zeer grote onderwerpen of omgevingen te verlichten die een gelijkmatige verlichting vereisen.

Vanwege hun grote formaat hebben ze vaak meerdere lampen en een veel complexere uitrusting nodig dan conventionele softboxen. Lichtbanken zijn ideaal voor grote producten, onderwerpen en ruimtes.

Softbox kopen

Wij hopen dat u met deze koopgids de weg heeft kunnen vinden naar de aankoop van de perfecte softbox voor uw verlichtingsbehoeften. Als u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via onze webchatfunctie, bellen of e-mailen.

Uiteraard kunt u alle softboxen bij ons bestellen met hoge korting!

Share This Story, Choose Your Platform!