Monolights

Wat is een monolicht? Monolights een op zichzelf staand studio-stroboscooplicht voor fotografie dat een flitskop, stroomregelaars en elektronica in één eenheid bevat.

Het doel ervan is om een krachtige en korte lichtflits uit te zenden om een onderwerp te verlichten. Monolights worden voornamelijk gebruikt voor portret- en stillevenfotografie, maar worden zelfs gebruikt voor actie-, mode-, evenementen- en trouwfotografie.

In deze gids worden de belangrijkste kenmerken opgesomd waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een monolight.

In onze webshop kun je alle lampen kopen die je nodig hebt!

Voordelen van een monolicht

Het belangrijkste voordeel van de monolight is dat deze een veel krachtigere lichtflits creëert dan een traditionele, op een camera gemonteerde flitser. Dit licht zal verder reizen en een groter gebied bestrijken.

Er zijn ook voordelen wat betreft flitsduur en recycletijd (hoe snel de flitser weer kan flitsen), die we binnenkort zullen bespreken.

Krachtige monolights kunnen op zonnige dagen zelfs buiten worden gebruikt om het zonlicht dat op een onderwerp valt verder te controleren, aan te vullen of te vergroten – of om ‘de zon te overweldigen’, zoals de uitdrukking luidt.

Monolight power

“Wattseconden” is een eenheid van energie (equivalent aan de joule) die, wanneer gerelateerd aan monolights, het stroboscoopvermogen meet. Hoe hoger het getal, hoe helderder het licht.

Een diepere discussie over het flitsvermogen kan erg betrokken en complex worden, maar voor een fotograaf met een kleine thuisstudio die portretten en stillevens maakt, zouden monolights van rond de 250 W voldoende vermogen (helderheid) moeten bieden.

Degenen die grotere studio’s gebruiken om portretten van het hele lichaam of modebeelden te maken, bewegingen te bevriezen of misschien buiten te fotograferen, moeten kijken naar flitsers van ongeveer 500 tot 600 W.

Als u denkt dat er meer vermogen nodig is, kijkt u naar monolights van rond de 1000 W of meer.

Vermogenscontrole

Zoals we hierboven al zeiden, is het doel van een flitser het uitstralen van een krachtige en korte lichtflits, maar soms heb je de flitser niet nodig om de maximale helderheid te hebben.

Een ander ding om te overwegen bij het winkelen voor een monolight is de mogelijkheid om de helderheid van de flitser te dimmen. Het flitsvermogen wordt gemeten in f-stops, waarbij elke f-stop twee keer zo helder is als de vorige.

Stroboscooplampen kunnen de flitssterkte tot 10 stops regelen.

Om een voorbeeld te geven van stroboscoopvermogensregeling: een monolight met 8 stops aan controle kan de flitser afvuren met de helft van het licht dat een 7-stops monolight zal geven op minimaal vermogen.

Recycle tijd

De snelheid waarmee een flitser opnieuw wordt geactiveerd en weer kan vuren, wordt ‘recycletijd’ genoemd. Wanneer een flitslicht flitst, komt de opgeslagen energie in de condensator van het monolicht vrij om de ontlading van energie te creëren die we zien als een lichtflits.

Voordat de flitser weer kan flitsen, moet die ontladen energie worden vervangen. Als je stilleven fotografie maakt waarbij het onderwerp niet beweegt, is de recycletijd geen grote overweging bij het kiezen van een monolight.

Als je echter een live model hebt dat van houding en gezichtsuitdrukking verandert, wil je dat de flitser reageert op snelle opnamen met de camera. Een snelle recycletijd kan het verschil zijn tussen het maken van de perfecte foto of het volledig missen van het moment.

Opmerking: als een razendsnelle recycletijd vereist is voor uw fotografie, wilt u misschien kijken naar power packs en flitsverlichting voor uw behoeften, omdat deze over het algemeen een snellere recycling bieden dan een monolight.

Wat is een modelleerlicht?

Een instellicht is een continue lichtbron die in het monolicht is ingebouwd. Hoewel het niet zo helder is als de flits van een flitser, laat het instellicht u zien hoe het licht van de flitser op uw onderwerp valt, en verlicht het eenvoudigweg de scène terwijl u uw onderwerp klaarmaakt voor de flits.

Instellampen zijn meestal LED- of wolfraamlampen. LED’s verbruiken minder stroom, gaan langer mee en genereren minder warmte dan wolfraamlampen, maar hun doel blijft hetzelfde.

Wolfraam modelleringslampen zijn het traditionele type dat wordt gebruikt in monolights, maar LED’s hebben deze in het recente verleden gestaag vervangen.

Uw monolicht en camera synchroniseren

De camera en het monolicht moeten gesynchroniseerd zijn: het monolicht moet knipperen wanneer de sluiter van de camera open is. Deze synchronisatie is draadloos met moderne monolights.

Sommige monolights hebben ingebouwde radio ontvangers die op commando vuren vanaf een zender die op de camera is aangesloten, meestal door de zender op de flitsschoen van de camera te monteren.

Voor andere monolights moet een afzonderlijk flitstriggersysteem (zender en ontvanger) worden aangeschaft.

TTL meting en flitsers

TTL (“door de lens”) verwijst naar het vermogen van een monolight (of cameraflitser) om zijn vermogen automatisch aan te passen met informatie van de lichtmeter van de camera.

De camera meet de scène en past het flitsvermogen dienovereenkomstig aan. Niet-TTL-flitsers laten het aan de fotograaf over om het flitsvermogen handmatig aan te passen voor een bepaalde scène.

Voor een TTL-compatibel monolight is een zender vereist die compatibel is met uw cameramerk.

TTL-compatibele monolights kunnen ook worden gebruikt in een niet-TTL-modus, waardoor handmatige vermogensaanpassingen mogelijk zijn. Ze kunnen zelfs in niet-TTL-modus worden gebruikt met camera’s van andere merken.

Flitsduur

Net als bliksemflitsen in de natuur hebben niet alle monolights dezelfde flitsduur. Het hebben van een korte en krachtige flitsduur is de sleutel tot het bevriezen van snelle actie.

Voor normale portretten is een superkorte flitsduur wellicht niet nodig.

Hoewel er verschillende manieren zijn waarop fabrikanten de flitsduur meten (en bij sommige monolights wordt de flitsduur niet gepubliceerd), is een flitsduur van ongeveer 1/2000 seconde wenselijk als het uw doel is om snelle actie met uw monolight te bevriezen.

Plug-in vs. monolights op batterijen

Tot voor kort werden alle monolights van stroom voorzien via een snoer dat in een stopcontact in de muur was gestoken. Tegenwoordig worden veel monolights aangedreven door oplaadbare batterijen.

Batterijvoeding was een game-changer voor monolights, omdat het fotografen in staat stelde krachtige monolight flitsers buitenshuis af te vuren, of op locatie ver van stopcontacten.

Hoe aantrekkelijk die flexibiliteit ook is, het batterijvermogen is uiteraard beperkt tot de levensduur van de batterij en de noodzaak om op te laden, dus monolights die aan de muur worden gevoed, hebben zeker nog steeds een plaats in de wereld van studiofotografie.

Bij sommige op batterijen werkende monolights kunt u de units bedienen terwijl ze in de studio op het stopcontact zijn aangesloten en ze vervolgens op batterijen laten werken als u in het veld bent, voor maximale flexibiliteit.

Algemene monolicht opstellingen

Hoewel veel fotografen prachtige beelden hebben gemaakt met één enkel monolicht, zult u merken dat veel basisopstellingen voor binnenverlichting kunnen worden bereikt met twee tot drie flitsers, terwijl bij grotere of complexere opnamen gemakkelijk meer dan het dubbele van dat aantal kan worden gebruikt.

Als je buiten fotografeert, kan een opstelling met één licht vaak perfect passen bij het omgevingslicht.

Met drie monolights in de fotostudio kun je twee kanten van je onderwerp verlichten en zelfs licht op een achtergrond werpen of je onderwerp van achteren belichten; dit wordt vaak een ‘haarlicht’ genoemd.

U kunt altijd beginnen met één enkele monolight en er meer toevoegen naarmate uw budget dit toelaat of de behoefte toeneemt.

Accessoires

Het komt zelden voor dat u een monolicht op uw onderwerp richt zonder de flitser op de een of andere manier aan te passen. Veel voorkomende lichtmodificatoren voor monolights zijn onder meer:

Sommige lichtmodificatoren, vooral paraplu’s, kunnen universeel op verschillende merken en soorten monolights worden gemonteerd, maar sommige merken hebben eigen montagesystemen waarvoor speciale adapters nodig zijn voor het monteren van verschillende merken lichtmodificatoren.

Monolights vergelijken

Je kunt bij ons monolights kopen met hoge korting! Ga naar de webshop.