Flitser voor een camera: beginnershandleiding

Het gebruik van flitsfotografie mag nooit worden onderschat. Een flitser is niet alleen een noodapparaat in situaties met weinig licht, maar ook een creatief hulpmiddel dat leidt tot foto’s die geen enkel ander type licht kan vastleggen.

In deze complete beginnershandleiding over flitsers leiden we je door alles wat je moet weten om aan de slag te gaan.

Wil je een flitser kopen voor je camera? Kijk dan in onze online webshop!

Flitser v Continu licht

Het verschil tussen flitsfotografieapparatuur en continulicht is dat flitslichten een lichtpuls uitzenden die wordt geactiveerd door de ontspanknop van een camera.

Flitsers zenden niet constant licht uit zoals continu licht. Dat gezegd hebbende, sommige flitsers van studiokwaliteit (een ander woord voor flits) hebben een flitsbuis en een continue gloeilamp ingebouwd in het apparaat. Dit geeft u het beste van twee werelden. ​

Flitsfotografieapparatuur

Er zijn een paar soorten flitsers beschikbaar voor fotografie. Ze hebben allemaal voor- en nadelen en zijn gericht op verschillende niveaus van fotografen. ​

Wat is een ingebouwde/pop-upflitser?

De meeste DSLR camera’s en spiegelloze camera’s hebben een kleine ingebouwde of uitklapbare flitser. Wanneer uw camera in de AUTO-modus staat, bepaalt de ingebouwde lichtmeter of er voldoende licht is.

Als er niet genoeg licht is, klapt de flitser automatisch uit en flitst. Dergelijke directe flitsers worden over het algemeen gezien als een noodvoorziening.

Omdat de flitser klein is en in één richting wijst, is deze nogal beperkend en hard voor een onderwerp. Het is het beste om de pop-upflitser te gebruiken als je geen opties meer hebt.

Aangezien het licht van een uitklapbare flitser direct is, resulteert dit in rode ogen op een portret. Rode ogen ontstaan wanneer het licht van de flits te snel is om de pupil te laten sluiten.

Het licht van de flitser komt in het oog terecht, reflecteert via de achterkant van het oog en via de pupil naar buiten. Het is het bloed achter het oog dat de rode blik geeft.

Sommige digitale camera’s hebben ingebouwde infraroodstralen die snel milliseconden voordat de flitser afgaat, worden uitgezonden om de pupilgrootte te beperken, zodat het rode-ogeneffect niet optreedt.

Mogelijk vindt u een speciale optie voor rode-ogenreductie in uw cameramenu.

Een externe flitser gebruiken

Je zult verschillende termen horen die worden gebruikt om een flitser buiten de camera te beschrijven. Sommige hiervan zijn merkspecifiek, zoals speedlight/speedlite – zoals gebruikt door Canon voor hun flitsers.

Als je iemand hoort praten over ‘flitsers voor beginners’, de gemiddelde externe flitser. We houden ons in deze handleiding aan de term ‘flitser buiten de camera’, zodat u niet in de war raakt. Off-camera flitsers zijn eenheden die op de flitsschoenplaat van uw camera kunnen worden gemonteerd en op afstand kunnen worden gebruikt.

Ze werken op batterijen, zodat u de flitssterkte onafhankelijk kunt instellen en de flitser ook in meerdere richtingen kunt richten. Flitsers buiten de camera zijn de upgrade naar het gebruik van een pop-upflitser. Wanneer de flitser op de flitsschoen is gemonteerd, zullen sommige fotografen dit noemen bij de flitsinstellingen van de camera.

Als je een externe flitser wilt kopen, zoek er dan een met een roterende en kantelbare kop om het licht tegen muren of oppervlakken te laten weerkaatsen. Met draadloze triggers kunt u meerdere flitsers tegelijk gebruiken, aangestuurd door één camera.

Dit geeft je meer creatieve mogelijkheden om lampen in verschillende posities te laten werken en ze allemaal tegelijkertijd te laten werken. Let ook op het flitsrichtgetal.

Alle externe flitsers hebben een richtgetal dat het uitgangsvermogen van de flitser weergeeft. Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de flitser. GN (richtgetallen) variëren van 2-60.

Richtgetallen zijn een berekening van de afstand tot het onderwerp (in meters) vermenigvuldigd met de F/Stop. Dit zijn de beste camera’s die je op dit moment kunt kopen.

Wat is een stroboscoopkop?

Als je opnieuw wilt upgraden van een externe flitser, dan zijn flitskoppen de volgende stap. Ze worden voornamelijk gebruikt door studiofotografen, maar er zijn ook apparaten op batterijen beschikbaar voor gebruik buitenshuis.

Je zult een grote prijsstijging tegenkomen als je wilt upgraden naar een flitskop, dus beschouw dit alleen als een optie als je hem veel gaat gebruiken. Zoals we eerder vermeldden, hebben stroboscoopkoppen twee ingebouwde lampen: één voor de flitser en één voor continu licht.

Het voordeel van beide is dat u dankzij het continue licht vooraf kunt scherpstellen op uw onderwerp als u bij weinig licht fotografeert.

Een standaard pop-up- of off-camera-flitser biedt u deze optie niet, wat het scherpstellen lastig kan maken.

Stroboscoopkoppen worden op lichtstatieven gemonteerd, wat een andere kostenpost is, samen met een zandzak/lichtstatiefgewicht om de hele opstelling te stabiliseren. ​

Manieren om een flitser op een camera aan te sluiten

Als u geen pop-up cameraflitser gebruikt of uw externe flitser op uw flitsschoen monteert, heeft u een manier nodig om uw flitser op uw camera aan te sluiten. Er zijn twee manieren:

1. Kabelsynchronisatie

De goedkoopste en meest betrouwbare manier om uw flitser buiten de camera af te vuren, is door een flitssynchronisatiekabel te gebruiken. Een gekrulde kabel waarmee u uw flitser op uw camera kunt aansluiten via speciale flitssynchronisatiepoorten op uw flitser en camera.

Niet alle DSLR- en spiegelloze camera’s hebben een flitssynchronisatiepoort.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw model compatibel is. Hoewel het goedkoop en betrouwbaar is, beperken flitssynchronisatiekabels nog steeds de afstand die u kunt afleggen en vormen ze mogelijk een struikelgevaar.

Desondanks zijn ze de moeite waard om in je tas te hebben als het alternatief (hieronder) faalt.

2. Draadloos (radio / infrarood)

Het alternatief is het gebruik van externe/draadloze triggers. Met behulp van een externe trigger kunt u externe flitsers en flitskoppen afvuren wanneer deze niet op uw camera zijn gemonteerd. Deze triggers werken via infrarood- of radiogolven.

Pocketwizards zijn momenteel het meest voorkomende merk externe flitstriggers. U moet ervoor zorgen dat de versie die u koopt compatibel is met uw DSLR model.

Draadloze triggers bestaan uit twee delen: master en slave. De masterunit schuift op de flitsschoen van de camera en de slave unit wordt bevestigd aan de externe flitser/flitserkop.

Hoewel draadloze triggers over een grotere afstand werken dan een flitssynchronisatiekabel, is het bekend dat ze gevoelig zijn voor sterk licht en flitsende lichten van hulpverleningsvoertuigen.

Camera flitser instellingen

Op de achterkant van een externe flitser heb je twee opties voor de werking ervan.

1. TTL/ETTL/iTTL (via de lens)

Hoe het ook wordt uitgedrukt (TTL / ETTL / iTTL), dit betekent dat de flitser buiten de camera het omgevingslicht en de afstand tot het onderwerp in de scène meet en de beste inschatting maakt van hoeveel licht er nodig is in de flitssterkte.

TTL is in principe de automatische modus voor beginners op het gebied van flitsfotografie en is de beste plaats om te beginnen als u flitsfotografie leert.

2. Handmatige flitsmodus

Zoals u mag verwachten, geeft de handmatige energiemodus u volledige creatieve controle over het flitsvermogen. Het is een meer geavanceerde modus voor flitsgebruikers en wordt niet aanbevolen als flitsfotografie nieuw voor je is.

Het kost tijd om de hoeveelheid flitsvermogen die je nodig hebt in evenwicht te brengen, dus in plaats van het flitsvermogen en vervolgens de camera-instellingen te wijzigen, verander je er gewoon één: de flitser.

Kies de gewenste belichtingsinstellingen in de camera (F/stop, sluitertijd, ISO) en maak vervolgens enkele testopnames. Verhoog of verlaag bij elke testopname het flitsvermogen totdat de belichting correct lijkt.

Aangezien handmatig flitsen een meer geavanceerde techniek is voor fotografen, zullen we in deze handleiding voor beginners niet veel dieper ingaan.

Flitsbelichtingscompensatie gebruiken

U kunt ook de knop voor flitsbelichtingscompensatie (kortweg FEC) gebruiken om naast de flitser uw omgevingsbelichting te verbeteren. De FEC wordt aangepast door op een knop te drukken en aan de draaiknop aan de achterkant van de flitser te draaien.

Het heeft een klein bliksemschichtsymbool en een +/-. Wanneer u de FEC naar de minzijde draait, zal de aangesloten flitser met die hoeveelheid minder licht afgeven in vergelijking met de algemene hoofdbelichting.

Over het algemeen kunt u met flitsen de hoeveelheid flitsbelichting die op uw scène wordt toegepast, vergroten of verkleinen. De meeste camera’s gaan van -3 tot +3 in stappen van 1/3 stop.

Beste cameramodus voor een flitser

Wat is de beste cameramodus voor beginners met flitsers? Laten we eens kijken naar de twee opties buiten de volledig automatische en volledig handmatige modi, zodat u kunt beslissen wat het beste voor u is. ​

Opnamen maken met flitser in de modus Diafragmaprioriteit

Diafragmaprioriteit is een cameramodus die veel beginners gebruiken als ze afstand willen nemen van AUTO. Hoewel het over het algemeen prima werkt, is er ook een nadeel. Als je een grote scherptediepte in je scène wilt, heb je een diafragma van F/11 of hoger nodig.

Dit betekent dat de flitser helderder moet zijn om de belichting in evenwicht te brengen. Een helderdere flits betekent meer vermogen, waardoor de batterijen sneller leeg kunnen raken.

Opnamen maken in de A/Av-modus betekent dat uw sluitertijd langer kan worden om het kleinere diafragma in dit voorbeeld te compenseren, wat kan resulteren in bewegingsonscherpte in uw opname als er een bewegend onderwerp is.

In plaats daarvan is het beter om een groter diafragma te gebruiken wanneer u opnamen maakt in de A/Av-modus wanneer u opnamen maakt met een externe flitser.

De sluitertijdinstelling van je camera wordt niet gecompenseerd door de flitser. Als je een langere sluitertijd hebt, moet je je camera hoe dan ook stabiliseren; je flitser zal je niet op magische wijze redden.

Opnamen maken met flitser in de sluiterprioriteitmodus ​

Sluiterprioriteit is mogelijk een betere camera-instelling om te gebruiken voor flitsers buiten de AUTO- en Programmamodi. Je moet er wel voor zorgen dat je de juiste sluitertijd kiest, omdat er beperkingen zijn bij het gebruik van de flitser op de camera (en ook bij flitsen buiten de camera).

Alle flitsers hebben een maximale flitssynchronisatiesnelheid, wat betekent dat er een limiet is aan hoe snel de flitser kan flitsen in overeenstemming met de sluitertijd.

Als je het fout hebt (en een te korte sluitertijd kiest), zie je zwarte balken over je opname. Dit betekent dat de sluiterdeuren al beginnen te sluiten terwijl de flitser afgaat, waardoor deze in de belichting verschijnt.

De maximale synchronisatiesnelheid varieert per camera en flitser, maar ligt tussen 1/160 en 1/250. Dat gezegd hebbende, is het mogelijk om sneller te gaan op sommige zeer hoogwaardige flitsers.

Wat is voorgordijn synchronisatie?

Als je creatief aan de slag wilt met je flitser, kijk dan eens naar het gebruik van synchronisatie op het voorgordijn. Bij gebruik in combinatie met een lange sluitertijd kunt u de flitser laten afgaan aan het begin van de belichting, waardoor uw onderwerp scherpe contouren krijgt.

Maar gedurende de rest van de belichtingscyclus (nadat de flitser heeft geflitst) zal elke beweging onscherp zijn – net als bij een normale foto met lange belichtingstijd. Het wordt effectief gebruikt bij lichtspoorfoto’s en andere creatieve lichttrucs.

Wat is achtergordijn synchronisatie?

Flitssynchronisatie op het achterste gordijn is precies het tegenovergestelde van het voorste gordijn. Deze keer flitst de flitser aan het einde van de belichtingscyclus.

Dit betekent dat tot dat moment alles wat beweegt tijdens de belichting wazig zal zijn en dat de flitser vervolgens zal flitsen om een duidelijkere versie van uw onderwerp vast te leggen.

Flitser tips

Laten we deze tutorial over flitsfotografie samenvatten en samenvatten door uw 5 beste tips te geven voor het gebruik van een cameraflitser.

  1. Vermijd pop-up/ingebouwde flitsers, tenzij je geen andere opties hebt. Deze harde en directe flitsfotografie laat onderwerpen er alleen maar vlak uitzien, met zware slagschaduwen eromheen die de kijker afleiden.
  2. Gebruik de juiste cameramodus voor het type afbeelding dat u wilt maken. Als u portretten fotografeert, overweeg dan naast uw flitser de modus Diafragmaprioriteit of Programma. Maar gebruik voor beweging in plaats daarvan de sluiterprioriteit, maar onthoud de maximale synchronisatiesnelheid die uw flitser toestaat.
  3. Laat uw flits weerkaatsen als u wilt dat deze breder wordt verspreid. Gebruik een reflector of een wit oppervlak (muur/plafond) om het licht te weerkaatsen. Hierdoor wordt het licht verder verspreid en wordt het zachter op je onderwerp.
  4. Gebruik de TTL-modus als u begint met flitsen voordat u handmatig wilt gaan flitsen.
  5. Externe flitstriggers geven u meer creatieve controle over waar u uw flitser ten opzichte van uw camera kunt plaatsen.

Wil je de beste flitser kopen voor jouw camera? Ga naar onze webshop!

Share This Story, Choose Your Platform!