Lichtstatieven

Het vinden van de juiste lichtstatieven voor uw studiolampen en verlichtingsapparatuur is een eenvoudige taak als u uw zoektocht in overzichtelijke stappen opsplitst.

Of u nu net begint of een doorgewinterde fotograaf bent, deze gids helpt u het beste lichtstatief voor uw behoeften te vinden, zoals:

 • Gemeenschappelijke standpunten
 • Laad capaciteit
 • Verticale en laterale positionering
 • Bevestigingstypes
 • Draagbaarheid en opslag
 • Kenmerken en accessoires
 • Gespecialiseerde stands

Wil een lichtstatief kopen? Kijk dan in de webshop van Vette Foto!

De reguliere lichtstandaard

Locatiefotografen, productiestudio’s en live-artiesten vertrouwen elk op verschillende soorten licht en ondersteuning.

De twee meest voorkomende lichtstatieven zijn de standaard voor algemeen gebruik en de C-standaard, de industriestandaard voor film maken en commercieel gebruik in fotostudio’s.

Standaarden voor algemeen gebruik

Ondersteuning voor kleine en middelzware lampen, accessoires en modifiers.

Ze zijn vaak relatief licht van gewicht en opvouwbaar voor eenvoudig opbergen en transporteren. Ze zijn ontworpen voor gebruik in een studio en toch draagbaar genoeg om op locatie te gebruiken.

C-standaarden

Duurzaam, stabiel, gebruiksvriendelijk in zandzakken en gemakkelijk op te bergen. Ze zijn zwaarder en robuuster dan de standaard voor algemeen gebruik, maar minder draagbaar.

Sommige bieden functies zoals glijdende poten om oneffen oppervlakken te compenseren, verwijderbare ‘schildpadbases’, ingebouwde grijpkoppen en boomarmen, en meer.

Hoe zwaar is jouw licht?

De taak van lichtstatieven is om een stabiele basis te bieden voor uw verlichtingsapparatuur. Het vermogen van de standaard om dit te doen wordt bepaald door het draagvermogen: het maximale gewicht dat de standaard kan dragen terwijl de stabiliteit behouden blijft.

Je hebt een lichtstatief nodig die je lamp kan ondersteunen, plus eventuele licht modificatoren of accessoires die je wilt gebruiken (softboxen, reflectoren, enz.).

Belangrijkste leerpunten

Het draagvermogen is het maximale gewicht dat uw standaard kan dragen terwijl deze stabiel blijft. Zorg ervoor dat uw standaard het gecombineerde gewicht van uw lamp plus accessoires kan dragen.

Probeer altijd een kussentje tussen het gewicht van uw uitrusting en de maximale capaciteit van de standaard te laten – belangrijk voor extra stabiliteit en voor toekomstige groei en flexibiliteit.

Verticale en laterale positionering

Er bestaat niet zoiets als een lampenstandaard die te hoog of te laag kan worden, maar er bestaat wel zoiets als een lampenstandaard die niet hoog of laag genoeg kan worden! Zorg ervoor dat u rekening houdt met uw lengtebehoeften.

Telescopische stands hebben een verschillend aantal secties. Hoewel meer secties een grotere hoogte mogelijk maken, kan het vergroten van het aantal secties de algehele stabiliteit van de standaard verminderen.

Verlengstokken zijn een oplossing die de hoogte vergroot, maar kunnen ook de stabiliteit nadelig beïnvloeden.

Grijparmen (meestal gebruikt voor accessoires en lichtmodificatoren) en giekarmen (meestal gebruikt voor verlichting) worden vaak gebruikt om de manieren uit te breiden waarop u een lamp of modifier kunt positioneren om de hoogte te veranderen of zijdelings uit te breiden.

De stabiliteit van elke opstelling kan worden vergroot door zandzakken te gebruiken om uw stand te verzwaren, vooral wanneer de lampen buiten de as van de lichtstatief zijn gemonteerd. ​

 1. Let op zowel de maximale als de minimale hoogte.
 2. Hogere stands kunnen minder stabiel zijn dan kortere stands.
 3. De minimale hoogtespecificatie heeft alleen betrekking op de hoogte van de stand; Houd er rekening mee dat uw licht hierboven zal zitten.
 4. Extra hoogte kan worden toegevoegd met een verlengpaal.

Welk statief heeft jouw lamp nodig?

Zowel uw lamp als de standaard moeten compatibele steunen hebben:

 • Kleine en middelgrote flitsers en continulampen: 5/8″ (baby)montage.
 • Grote lampen van productiekwaliteit: 1-18″ (junior) montage.
 • Aanpassen & combineren: junior-babyadapter. Lichtstatieven kunnen worden gebruikt voor lichtmodificatoren en andere accessoires. Voor precies dit doel zijn er standaards met grijpkoppen en armen meegeleverd. Bij sommige stands kunnen ook montagebouten verticaal en horizontaal worden geïnstalleerd, waardoor hun veelzijdigheid wordt vergroot.

Welke lichtstatieven gebruiken professionele fotografen?

 • De 5/8″ of babyhouder is het meest gebruikte montagesysteem dat door fotografen wordt gebruikt.
 • De 1-1/8″ of junior mounts komen vaker voor bij het werken met lampen die worden gebruikt voor het maken van films.
 • Afhankelijk van uw behoeften zijn er andere montageopties en adapters beschikbaar. ​

Overwegingen voor draagbaarheid en ruimte

Als je lampen in het veld gebruikt, zul je een standaard willen kiezen die licht van gewicht is en kan worden ingeklapt tot een handzaam formaat (gesloten lengte), maar weet dat compacte, lichtgewicht standaards minder gewicht kunnen dragen en niet zo stabiel zijn als grotere, zwaardere standaards .

Hoe meer secties een stand heeft, hoe hoger deze kan uitschuiven en hoe kleiner deze kan instorten. Houd er rekening mee dat meer secties minder algehele stabiliteit betekenen.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de voetafdruk van de stand. Sommige stands nemen behoorlijk wat vloeroppervlak in beslag. In een krappe studio kan dat een probleem zijn.

 • Lichtgewicht standaards zijn ideaal voor op reis, maar zijn mogelijk minder stabiel dan zwaardere modellen.
 • De gesloten lengte van uw stand bepaalt hoe gemakkelijk deze kan worden verpakt en vervoerd.
 • Kleinere stands bevatten vaak meer secties, wat ten koste gaat van de stabiliteit.
 • Als u in krappe ruimtes werkt, controleer dan de voetafdruk van uw stand om er zeker van te zijn dat deze past.

Kenmerken en optionele accessoires

Lichtstatieven zien er eenvoudig uit (de meeste zijn dat ook), maar naarmate de industrie evolueerde, begonnen fabrikanten opties toe te voegen om ze veelzijdiger te maken.

Luchtdemping

Luchtdemping is een kenmerk dat op veel stands voor algemeen gebruik te zien is. De demping voorkomt dat lampen snel naar beneden vallen bij het inklappen of neerlaten van de standaard en verkleint de kans op schade aan u of uw apparatuur.

Gespecialiseerde lichtstatieven

Naast de standaarden voor algemeen gebruik en C-standaarden zijn er verschillende opties die voldoen aan meer specifieke behoeften van fotografen en videografen. ​

Crank-/opwindstandaarden

Ontworpen voor grotere lampen, passen crank-/opwindstatieven hun hoogte mechanisch aan. Dit maakt het eenvoudiger en veiliger om zware lampen nauwkeurig te positioneren.

Achtergrondverlichting standaards

Tegenlichtstatieven zijn ontworpen voor verlichting vanuit een lage hoek, zoals achtergrondverlichting, verlichting op vloerniveau of opnamen op een tafelblad.

Bovenstandaards

Net als bij de heavy-duty C-standaards bieden plafondstandaards een hoog draagvermogen en een hoge maximale hoogte. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld ter ondersteuning van grote achtergronden, verlichtingsaccessoires of bovenlichten. ​

T-Bar-standaards

De T-bar-standaard is voornamelijk ontworpen voor het monteren van een reeks lampen voor live-evenementen, zoals die worden gebruikt door DJ’s, en maakt het mogelijk lampen links en rechts van de middenkolom te installeren.

Lichtstatieven kopen

Wij hopen dat deze koopgids u heeft geholpen bij het vinden van de weg naar de aanschaf van het perfecte lichtstatief voor uw behoeften. Ontdek de beste prijzen voor lichtstatieven in de webshop van Vette Foto!

Share This Story, Choose Your Platform!