Licht modificatoren

Licht modificatoren zijn een krachtige manier om licht vorm te geven of te controleren. En met de juiste aanpak kun je modifiers gebruiken om prachtig belichte, prachtige portretten te maken. In dit artikel ga ik alles delen wat je moet weten over modifiers.

Ik zal je door de populairste modifiers leiden – en ik zal precies uitleggen wat ze doen en waarom je ze misschien zou willen gebruiken. Tegen de tijd dat je klaar bent, ben je een expert op het gebied van lichte aanpassingen.

Wil je een licht modifactor kopen? Bestel hem in onze webshop!

Zijn licht modificatoren echt nodig?

Technisch gezien kun je portretfotografie doen zonder modifiers. U kunt fotograferen met een onderwerp en een ongewijzigde flitser. Een blote flits produceert echter hard licht en harde schaduwen, wat er naar mijn mening niet erg flatterend uitziet.

Daarom werk ik zelden zonder een of andere diffusie modificator. Het verzacht het licht, verzacht de schaduwen en geeft je een flatterend eindresultaat. Niemand zal je ooit zeggen: ‘Wauw, ik hou van de manier waarop je harde licht elke porie, lijn en vlek op mijn huid heeft vastgelegd en verbeterd. Ik zie er eigenlijk tien jaar ouder uit. Bedankt!”

Daarom is het vaak een goed idee om te beginnen met zachte, zorgvuldig aangepaste verlichting. Er zijn natuurlijk heel veel coole toepassingen voor harde verlichting, en sommige fotografen kunnen het er briljant uit laten zien.

Ik ben gewoon niet een van hen. Ik houd ervan om het licht onder controle te houden en alleen bepaalde delen van mijn opname te belichten. Daarom zijn modifiers voor mij absoluut essentieel.

Een korte opmerking over de kosten van licht modifiers

Elke soort licht modificator heeft een topversie en een heel goedkope versie. Het belangrijkste verschil is dat de goedkopere versies niet zo duurzaam zullen zijn. Dit wordt belangrijk als u ze elke dag gebruikt.

Dus als je eenmaal een ervaren studiofotograaf bent geworden, is het zinvol om te investeren in hoogwaardige modifiers. Als je echter modifiers leert gebruiken, raad ik aan goedkope versies te kiezen. Ze presteren prima en u bespaart uzelf veel geld.

Hoe je de perfecte modifier voor een fotoshoot kiest

Verschillende modifiers beïnvloeden het licht op verschillende manieren. Sommige modifiers verbreden de straal om het licht te verzachten. Andere modifiers verkleinen de straal om het licht te verharden.

Vraag jezelf dus af wanneer je een modifier selecteert: Wat voor soort verlichting probeer ik te creëren? Als je op zoek bent naar het zachte, diffuse effect dat je krijgt bij een bewolkte hemel, kun je een van deze modifiers overwegen:

1. De paraplu

Een fotografie paraplu creëert een lichtkwaliteit die zacht, overvloedig en zeer vergevingsgezind is. Paraplu’s zijn een goede keuze als u een groot oppervlak met een vlakke, gelijkmatige verlichting wilt verlichten.

Omdat paraplu’s gemakkelijk te gebruiken en relatief goedkoop zijn, zijn ze een goede lichtmodificator voor beginners. Aan de andere kant hebben paraplu’s de neiging scènes te veel te belichten, waardoor er veel licht wordt verspreid. Veel licht. Overal.

Als een slang waarvan het sproeimondstuk op ‘overal’ staat. Beschouw paraplu’s dus als een verlichtingsstijl die alleen in geval van nood kan worden gebruikt. Als je ze te veel gebruikt, worden de dingen vaak een beetje lelijk.

Soorten paraplulichtvormers

Er zijn een paar soorten parasols waar u rekening mee moet houden:

  • Zilver/goud reflecterende paraplu: deze baby’s werpen overal licht. Ze zijn ideaal voor het verlichten van grote groepen mensen. De zilveren paraplu geeft je een iets koeler licht terwijl de gouden paraplu voor warmer licht zorgt. Beide geven een iets harder resultaat dan de witte reflecterende paraplu.
  • Witte reflecterende paraplu: Deze paraplu creëert zacht licht met iets minder spreiding en contrast dan de zilveren en gouden reflecterende paraplu’s. Omdat de lichtstijl mensen in staat stelt veel te bewegen terwijl ze in een consistent gelijkmatige lichtbron blijven, zijn witte paraplu’s ideaal om te gebruiken als je groepen en stelletjes onder druk fotografeert, bijvoorbeeld voor een evenement.
  • Witte doorschietparaplu: deze zijn perfect als eerste lichtmodificator, omdat ze het licht vrij gelijkmatig verspreiden.

Paraplu’s zijn een geweldige eerste licht modificator

Toen mijn kinderen jong waren, leerde ik ze fietsen met behulp van zijwieltjes. De wielen versterkten hun zelfvertrouwen. Na een tijdje haalde ik de zijwieltjes eraf en ze reden op twee wielen alsof ze het hun hele leven al hadden gedaan.

Ik denk dat het gebruik van flits met een paraplu hetzelfde is. Gebruik een paraplu als leermiddel totdat je je evenwicht hebt gevonden, en ga dan over op een betere fiets. ​

Een laatste opmerking over paraplu’s

Paraplu’s zijn geweldig voor binnenverlichting. Maar ze zijn lastig – en zelfs ronduit gevaarlijk – om buiten te gebruiken. Ik heb talloze (dure) lampen omgewaaid bij het gebruik van paraplu’s.

Dus als je ze buitenshuis moet gebruiken, zorg er dan voor dat iemand ze vasthoudt of zandzakken om ze op hun plaats te houden.

2. Het gaas

Nadat je de zijwieltjes van je paraplu hebt weggegooid, is de volgende stap het werken met een gaaspaneel. Een gaasdoek is een vierkant of rechthoekig frame met een diffusiemateriaal van stof eroverheen gespannen.

Scrims zijn een heel coole manier om grote gebieden met zacht, diffuus licht te creëren, alsof je naast een groot raam fotografeert of als er wolken voor de zon staan. En ze zijn geweldig voor het verspreiden van flitslicht, continu licht en zonneschijn.

Onthoud: hoe groter de lichtbron, hoe zachter het licht. Van alle lichtmodificatoren is een scrim waarschijnlijk de meest veelzijdige en een must-have in je uitrusting. Dit is een apparaat dat je gemakkelijk zelf kunt maken. De eerste 10 jaar als fotograaf gebruikte ik een doe-het-zelf-gaas. ​

3. De softbox

Softboxen zijn goedkope en veelzijdige modifiers die een mooie, zachte, gemakkelijk regelbare lichtbron creëren.

Als ik maar één licht modificator zou kunnen kiezen om mee te nemen naar een onbewoond eiland, zou het de softbox moeten zijn. Klein, middelgroot of groot, deze kleine puppy is mijn favoriete lichtbron voor 80% van mijn shoots.

Waarom? De kwaliteit van het licht is zacht, flatterend en kneedbaar. Door de hoek en de nabijheid van de softbox ten opzichte van de sitter te veranderen, verandert gemakkelijk de hardheid van het licht en de richting van de schaduw.

Het is een van de licht modificatoren die het effect van zacht daglicht dat door een raam binnenkomt het meest nauwkeurig nabootst. Ik denk dat wat ik het leukste vind aan deze lichtmodificator, is dat hij subtiel is. Hoogtepunten gaan zachtjes over in schaduwen.

Softbox-opties

Ik gebruik een paar verschillende soorten softboxen, afhankelijk van waar en wat ik fotografeer. Als ik een studioshoot doe, gebruik ik graag een softbox met een wit reflecterend interieur.

De witte binnenkant zorgt voor een zachtere uitstraling en deze specifieke softbox heeft een extra diffusielaag aan de binnenkant, waardoor het licht nog zachter wordt.

Sommige fotografen verwijderen het binnenpaneel omdat ze het extra contrast van harder licht waarderen, maar ik geef de voorkeur aan minder contrast.

Ook kunt u de spreiding en het contrast van uw licht vergroten door zilveren of gouden binnenpanelen te gebruiken. ​

4. De beautydish

De beautydish onderscheidt zich van andere licht modificatoren omdat hij een onderscheidend cirkelvormig, zacht contrasterend licht geeft, dat perfect is voor het verlichten van gezichten en het definiëren van botstructuren zoals jukbeenderen en kinlijnen.

Beauty dishes creëren ook een cirkelvormig catchlight in de ogen van uw model, wat er heel natuurlijk uitziet. (Je begrijpt waarom deze modifiers populair zijn bij mode-/beautyfotografen en beroemdheidsfotografen.)

Het nadeel van beauty dishes is dat de overgang van licht naar donker erg snel is, waardoor je vaak schaduwen onder de kin en neus van je model krijgt. Je kunt de schaduwen compenseren door een opvulbord toe te voegen, zoals een witte reflector, om het licht in het gezicht van je onderwerp te reflecteren.

De beautydish die ik had was behoorlijk goedkoop, wat aantoont dat je niet voor elk apparaat veel geld hoeft uit te geven. Ik vind de mijne leuk omdat hij werkt met mijn flitser, mijn Elinchrom monolight en mijn batterij knippert.

Ik hou van dat soort veelzijdigheid in uitrusting, omdat het betekent dat ik meer opties heb op de dag van de shoot en minder om mee te sjouwen!

Waarom zou je een beautydish gebruiken?

Een beautydish geeft je een bepaalde uitstraling. Het verlicht een klein gebied en maakt de kenmerken van uw model vlakker. Beauty dishes zorgen ervoor dat mensen er geweldig uitzien, maar je moet je model op een heel specifieke manier belichten (van bovenaf) om het echt tot zijn recht te laten komen.

De Gridspot

De gridspot is een kit die u kunt gebruiken in combinatie met een flitser, monolight of flitser op batterijen. De breedte van het raster en de grootte van de gaten zijn van invloed op de breedte van de lichtbundel die uw onderwerp raakt.

Een gridspot zorgt voor hard, gefocust licht. Ik gebruik graag gridspots op dezelfde manier waarop ik schoonheidslampen gebruik.

Waarom zou je een gridspot gebruiken?

Ik gebruik graag gridspots omdat ze een vergelijkbaar licht creëren als beauty dishes. Het licht is iets harder, maar gridspots zijn perfect voor enkele portretten; je kunt licht op iemands gezicht en schouders laten vallen zonder de achtergrondstemming te beïnvloeden.

Gridspots zijn ook perfect voor gebruik buitenshuis, omdat ze niet rondwaaien.

4. Fresnel-licht

Een Fresnel is een lichtmodificator die kan worden scherpgesteld. Ze werden eerst gebruikt in vuurtorens, daarna werd de technologie ontwikkeld voor continue verlichting voor films en televisie.

De Fresnel licht modificator geeft portretten een zachte, heldere en zeer aparte uitstraling.

Fresnel verlichting is zacht en helder en doet denken aan portretverlichting uit de jaren 40. Het is een stijl die de laatste tijd erg populair is geworden, vooral bij mode- en redactionele fotografen. Het nadeel van dit soort verlichting is dat het behoorlijk duur is.

5. Octabox

Een octabox is wat je zou krijgen als een softbox en een paraplu samengevoegd zouden worden. Een octabox geeft net als een softbox zacht licht. Maar hij verspreidt zijn licht meer, net als een paraplu.

Octaboxen zijn fantastisch om grote groepen gelijkmatig te verlichten. Bovendien geven ze ronde catchlights. Hier zijn twee verschillende manieren om de Rotalux Deep Octabox te gebruiken.

Licht modificatoren mengen

Ik mix vaak mijn verlichtingsmodificatoren om mijn afbeeldingen interessanter te maken. Zelf gebruik ik een middeldiepe octabox als hoofdlicht en een gridspot als haarlicht.

Ik heb ook een paraplu toegevoegd voor invullicht op de linkercamera, omdat de diepe octabox alleen al te humeurig was en ik meer details in de schaduwen wilde. Wees dus niet bang om verschillende modifiers in één keer te gebruiken! ​

Heb je interesse in professionele licht modifactoren?

In onze webshop kun je alle licht modificatoren bestellen met korting.