Paraplu kopen voor fotografie: maar welke?

Foto paraplu’s zijn een draagbare en goedkope manier om een lichtbron aan te passen. Maar omdat er zoveel maten en kleuropties zijn bij het vinden van een paraplus, kan het een beetje intimiderend zijn om er één te kiezen.

Fotoparaplu’s zijn een draagbare en goedkope optie om een lichtbron aan te passen tot een gewenst resultaat.

Een paraplu kan worden gebruikt met vrijwel elke lichtstijl, inclusief zonlicht, flitsers die niet op de camera zijn gemonteerd, flitsers, monolights en continue lichtbronnen.

In de onderstaande portretten wordt het ‘harde licht’ van een kale speedlite vergeleken met het zachtere licht van een aangepaste speedlite.

Zoek je een paraplu voor fotografie? Bekijk de top 10 in onze webshop!

Opties voor paraplu stijlen

Bij de aanschaf van een paraplu is het eerste dat een fotograaf moet bepalen of hij een doorschietparaplu, een reflecterende paraplu of beide wil. Het laten schijnen van een lichtbron door een doorschietparaplu resulteert in een breder en zachter licht.

Dit licht wordt heel dicht bij een onderwerp geplaatst, omdat de schacht van de paraplu in de tegenovergestelde richting wijst. Zoals hieronder wordt gedemonstreerd, wordt de lichtbron rechtstreeks op het onderwerp gericht en wordt de paraplu ertussen geplaatst.

Doorschietparaplu’s zijn zeer veelzijdig

Omdat deze parasols de lichtopbrengst tot ongeveer 180 graden verspreiden, kunnen ze dicht bij een enkel onderwerp worden geplaatst of naar achteren worden getrokken om een groep te verlichten.

Omdat deze parasols echter zijn ontworpen om het licht te verspreiden en niet te maximaliseren, zullen veel fotografen 2 of 3 lampen gebruiken om stroom te behouden bij het fotograferen van een grote groep of product.

SNELLE TIP: Een grote diffusieparaplu, zoals de 7’ Diffusion Parabolic, is een gemakkelijke en effectieve oplossing om fel zonlicht te verzachten. Deze paraplu kan tussen het onderwerp en de zon worden geplaatst voor directe verspreiding tijdens opnamen buitenshuis.

Richt je weg van het onderwerp

Bij het gebruik van een reflecterende paraplu richten fotografen hun lichtbron weg van hun onderwerp in de paraplu om het licht terug op het onderwerp te reflecteren. Dit wordt doorgaans ‘weerkaatsend licht’ genoemd.

Reflecterende paraplu’s zijn ontworpen om de opbrengst en direct licht te maximaliseren, in tegenstelling tot doorschietparaplu’s. Deze paraplu’s geven fotografen de mogelijkheid om de lichtbron verder van hun onderwerp af te plaatsen, terwijl de output effectief behouden blijft.

SNELLE TIP: Een grote reflecterende paraplu, zoals de 7′ Silver Parabolic of de 7′ White Parabolic, kan worden gecombineerd met een diffusiefront. Deze combinatie maximaliseert de output en verzacht tegelijkertijd het licht, op dezelfde manier als een grote octabox, maar tegen een fractie van de prijs. ​

Fotografen die vaak wisselen tussen stuiterend en diffuus licht (of nieuwe fotografen die niet zeker weten wat ze het vaakst zullen doen) kunnen een converteerbare paraplu kopen. Een converteerbare paraplu is een witte diffusieparaplu met een afneembare zwarte hoes.

De zwarte hoes van deze paraplu blokkeert het ontsnappen van licht en weerkaatst het licht effectief terug als een reflecterende paraplu. Deze hoes kan eenvoudig worden verwijderd om de paraplu om te bouwen tot een standaard shoot-through.

Welke oppervlaktekleur van de paraplu moet ik kopen? ​

Een witte doorschiet paraplu creëert een brede en extreem zachte lichtbron. Deze parasols zijn ideaal voor fotografen die grote ruimtes of groepen mensen belichten. Deze paraplu’s zijn niet zo efficiënt wat betreft lichtopbrengst en veel fotografen merken dat ze de energie-instellingen van hun licht verhogen wanneer ze ze gebruiken.

Een zilveren reflecterende paraplu maximaliseert de lichtopbrengst en zorgt voor een frisse, scherpe look. Zilveren paraplu’s zijn ideaal voor fotografen die zoveel mogelijk van de kracht van hun licht willen benutten. Deze paraplu’s zijn perfect voor het maken van dramatische portretten met koelere tinten.

Een witte reflecterende paraplu is efficiënt in het maximaliseren van de lichtopbrengst, waardoor een zachtere uitstraling ontstaat. Witte parasols zijn ideaal voor fotografen die hun output willen behouden en tegelijkertijd een licht willen creëren dat minder dramatisch en neutraal is.

Zoals eerder vermeld, biedt een converteerbare paraplu fotografen het beste van twee werelden en is het een ideale keuze voor nieuwe fotografen of fotografen die verschillende onderwerpen fotograferen.

Welke maat paraplu moet ik kopen?

Vette Foto biedt paraplu’s in maten variërend van 32” tot 7’. Bij het kiezen van het formaat geldt als algemene vuistregel: hoe groter de lichtbron in verhouding tot je onderwerp, hoe zachter het licht zal overkomen.

U moet echter rekening houden met reizen. Welke maat paraplu past in uw tas of koffer? Als u op zoek bent naar een grotere lichtmodificator maar een compacte vorm nodig heeft, dan zijn onze telescopische opvouwbare paraplu’s een goede keuze.

Deze opvouwbare paraplu’s kunnen worden geopend tot 43 inch, maar kunnen worden ingeklapt tot slechts 15 inch. We horen schutters vaak zeggen dat ze geen grote paraplu kunnen gebruiken omdat hun flitser niet krachtig genoeg is.

Gezien de recente technologische vooruitgang (vooral als je flitser jonger dan 4 jaar oud is), hebben de tegenwoordig beschikbare flitsers een serieuze klap en zouden ze prima met alle paraplu’s moeten werken.

Als u een oudere of minder krachtige flitser heeft, raden wij u aan een Triple Threat-adapter te gebruiken, waarmee fotografen maximaal drie flitsers in hun paraplu kunnen monteren om de algehele output te vergroten.

Hoe moet ik mijn paraplu verlichten?

U moet ervoor zorgen dat het licht dat door de lichtbron van uw voorkeur wordt geproduceerd, uw paraplu vult zonder over de randen te morsen.

De beste manier om de positie van uw lamp te bepalen, is door een onderbelichte testopname te maken van de voorkant van de paraplu.

Als u een hotspot of een ongelijkmatig helder deel van de paraplu opmerkt, kunt u de lichtbron verder naar achteren op de parasolstok plaatsen totdat de lichtdekking gelijkmatig is.

Bij veel nieuwere flitsers kunnen fotografen de zoomlens wijzigen of scherpstellen op hun flitser. kan nuttig zijn bij het vullen van de hele paraplu. Hotspots zijn echter niet altijd slecht. Je kunt er ook voor kiezen om je lichtbron dichter bij de parasol te plaatsen.

Als je hem dichterbij brengt, krijg je een strakkere cirkel en krijg je diepere schaduwen op je onderwerp en merkbaardere lichtafval.

Hoe moet ik mijn paraplu monteren?

De meeste studio lampen en flitsers in studiostijl hebben een eenvoudige parapluhouder waarin de paraplustok kan worden geschoven.

Ze bevinden zich meestal aan de onderkant van de lamp, ingebouwd in de kantelbeugel van de lamp. Soms bevinden ze zich feitelijk in de lampkop. ​

Als u een flitser gebruikt, heeft u een gewone schoenmontagebeugel nodig met een ingebouwde parapluhouder waarmee u uw flitser op een lichtstatief kunt bevestigen.

Onze veelzijdige, verstelbare flitser-beugel voor schoenmontage is de perfecte oplossing voor flitser-fotografen. Deze beugel is voorzien van een ingebouwde parapluhouder en kantelknop en kan vrijwel elke flitser monteren.

Wanneer u een schoenbevestigingsbeugel aanschaft, zorg er dan voor dat de schoenbevestiging verstelbaar is. Flitser-bevestigingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet compatibel met elke beugel.

Als uw studiolamp geen parapluhouder heeft, kunt u een kantelbeugel gebruiken.

Deze beugels zijn eenvoudig te gebruiken en zorgen voor een exacte positionering van uw parasol en lamp.

Onze nieuwste fotografie paraplu is ontworpen met twee standhouders, één voor uw licht en één voor uw stand. Zorg er bij het monteren voor dat u het uiteinde met de parapluhouder naar boven plaatst, omdat u hierdoor uw paraplu en lamp tegelijkertijd kunt kantelen. ​

En als je op zoek bent naar meer kracht, kijk dan eens naar de populaire modellen in onze webshop. Daar vind je beugels die perfect passen op de schacht van elke paraplu en maakt montage van maximaal 3 flitsers mogelijk.

Monteer deze beugel snel op een standaard met de ingebouwde lichtstatiefschroefdraad of combineer deze met de verstelbare schoenmontage-draaibeugel voor kantelbare montage. ​

Koop je flitsparaplu bij Vette Foto!

In onze webshop kun je praktisch elke paraplu vinden. We garanderen de laagste prijs en de hoogste kwaliteit. Neem een kijkje en plaats je bestelling vandaag nog.

Share This Story, Choose Your Platform!