LICHT VS SCHADUW – UW GIDS VOOR V FLATS

Het toevoegen van licht of opvulling aan een fotografische scène is zo gebruikelijk in de fotografie dat er verschillende methoden zijn om dit te bereiken, van extra flitsers tot reflectoren en V flats. Maar welke stappen kan een fotograaf ondernemen om licht uit een scène te verwijderen? Lichtbeheersing is een vaardigheid die alle fotografen zouden moeten cultiveren.

Dankzij de mogelijkheid om het licht te beheersen, kunnen fotografen zeer specifieke verhalen vertellen, hun onderwerpen vleien, sfeer creëren en boeiende beelden maken. Fotografen concentreren zich vaak op het controleren en aanpassen van de lichtbron, het creëren van verschillende lichtvormen, het verspreiden, reflecteren en toevoegen van kleur aan het licht.

Maar bepalen waar het licht naartoe gaat en hoe de schaduwen eruit zien en hoe dicht ze zijn in verhouding tot het beschikbare licht is een even belangrijke vaardigheid die fotografen moeten cultiveren. Dit is waar negatieve vulling in het spel komt.

Wil je V flats kopen? Dan kun je deze vinden in onze webshop!

Waar zijn V Flats voor?

Om negatieve vulling te begrijpen, is het belangrijk om de basisfysica van lichtgedrag te begrijpen. Licht verspreidt zich en verdwijnt terwijl het van de bron reist. Terwijl licht door een omgeving beweegt, zal het objecten tegenkomen die de kwantiteit, kwaliteit, kleur en richting ervan wijzigen door middel van reflectie, diffusie, transmissie, breking en absorptie.

  • Reflectie: Wanneer licht op een onderwerp terugkaatst onder een hoek die gelijk is aan de invalshoek.
  • Diffusie: Wanneer licht wordt verspreid of verstrooid.
  • Transmissie: Wanneer licht door een medium reist zonder te worden gereflecteerd of geabsorbeerd.
  • Breking: Wanneer licht wordt afgebogen, bijvoorbeeld door water of een prisma.
  • Absorptie: Wanneer licht een object raakt en in plaats van te worden gereflecteerd, verandert de lichtenergie in warmte-energie.

Negatieve vulling maakt gebruik van de fysieke eigenschap van zowel absorptie als reflectie. Het zwarte oppervlak van v flats absorbeert het licht, waardoor het niet in de omgeving stuitert en weer in de schaduw wordt gereflecteerd.

Wat is een V-flat?

V flats bestaan uit twee grote stukken schuimkern die aan één kant zijn samengevoegd, zodat deze bij het openen de vorm van een V heeft. De schuimkern wordt gemaakt door een dun stuk dicht schuim tussen twee stukken dik, posterboard-achtig papier te klemmen.

Hoewel een V-flat kan worden gemaakt van ander materiaal, zoals isolatieplaten of andere schuimachtige voorwerpen, zijn ze meestal gemaakt van een schuimkern omdat deze stevig en licht van gewicht is en het oppervlak glad genoeg is om niet af te leiden in een fotograaf.

De oppervlakken van v-vlakken kunnen aan de ene kant volledig wit, zwart of zwart zijn en aan de andere kant wit. Ze kunnen ook worden geverfd of gedrapeerd met stof of behang.

De witte kant van professionele V flats voegt licht toe aan een scène, terwijl de zwarte kant van de V-flat het licht in een scène vermindert. V-flats kunnen ook worden gebruikt als vlaggen om licht te blokkeren en te voorkomen dat weerkaatst licht schaduwen vervuilt.

WANNEER NEGATIEVE VULLING GEBRUIKEN

Omdat een negatieve vulling voorkomt dat licht de scène binnendringt of weerkaatst, kunt u een negatieve vulling gebruiken wanneer u contrast wilt toevoegen. U kunt een negatieve vulling gebruiken om een achtergrond donkerder te maken, om de schaduwen op uw onderwerp donkerder te maken of om de randen van een product beter af te laten steken tegen de achtergrond.

V flats worden vaak gebruikt om randcontrast te creëren in combinatie met vlakke, naar voren gerichte verlichting, zoals in het gedeelte van de tutorial van Vette Foto met Geert Vega zijn expertise in fotografie.

Hoe met je V flats gebruiken?

Als je een V-flat wilt gebruiken om een negatieve vulling te creëren, open je de V-flat zodat deze op zichzelf staat. Voeg vervolgens de V-flat toe aan de scène en plaats deze zo dat de zwarte kant naar het gebied wijst dat je wilt markeren.

Wil je licht verwijderen? Hoe dichter V flats bij het onderwerp is, hoe donkerder de schaduwen zullen zijn. Hoe verder V-flats van het onderwerp verwijderd is, hoe opener de schaduwen zullen zijn, omdat er meer ruimte is voor licht om zich te verspreiden en te reflecteren.

Bestel bij ons ook producten zoals: verlichtingsapparatuur, lichtstatieven, camera lens, licht modificatoren en stripboxen.

Bestel V-Flats bij Vette Foto

Zoek je een V Flat? Bekijk dan het assortiment van Vette Foto!

Share This Story, Choose Your Platform!