Reflector guide voor beginners

Hoe werkt een reflector? En hoe kun je met een reflector mooie portretten vastleggen? Een reflector is een van de eenvoudigste fotografieaccessoires die je kunt kopen, maar een eenvoudige reflector van € 40 kan een waanzinnig verschil maken voor je portretten.

Als doorgewinterde portretfotograaf ga ik nooit de deur uit zonder reflector, en jij ook niet. In dit artikel leg ik alles uit wat je moet weten om een reflector als een professional te gebruiken, waaronder:

  • De verschillende soorten reflectoren en welke je moet kopen
  • Hoe u een reflector positioneert voor flatterende resultaten
  • Een simpele truc om reflectorfoto’s te maken, zelfs als je geen reflector bij de hand hebt!

Dus als je er klaar voor bent om een expert op het gebied van reflectorfotografie te worden, laten we dan aan de slag gaan.

Wil je een reflector kopen? Kijk dan in onze online webshop!

Wat is een reflector?

Een reflector verwijst naar elk object dat licht naar uw onderwerp weerkaatst of reflecteert. Technisch gezien kan een reflector van alles gemaakt zijn – een spiegel, de motorkap van een auto, zelfs een glimmend zakhorloge – maar fotografen hebben de neiging om grote vellen stof te gebruiken.

Veel reflectoren kunnen worden opgevouwen, zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen, en dat maakt deel uit van de magie van reflectoren: ze zijn extreem draagbaar en het duurt ongeveer twee seconden om ze uit te pakken.

Maar dit is de echte reden waarom reflectoren nuttig zijn: Hiermee kunt u de kwaliteit en richting bepalen van het licht dat op uw onderwerp valt, zelfs als u de hoofdlichtbron niet kunt aanpassen.

Als je ’s middags buiten fotografeert, kun je niets doen om het zonlicht te veranderen, maar je kunt wel een reflector toevoegen die de schaduwen op je onderwerp verzacht.

En als je in de studio fotografeert maar de geleidelijke lichtafname die je zoekt niet kunt krijgen, kun je een reflector tegenover het hoofdlicht plaatsen voor een zachter effect. Zin?

Veel voorkomende reflector typen

Reflectoren vind je in veel verschillende kleuren en stijlen, maar de belangrijkste opties zijn:

  • Wit
  • Zilver
  • Goud
  • Zwart
  • Doorzichtig

Veel 5-in-1-reflectoren bieden alle bovenstaande stijlen, evenals twee extra typen:

Verschillende soorten reflectoren

Witte reflectoren zijn meestal zowel zacht als neutraal; als je een witte reflector gebruikt, krijg je een heel flatterend, egaal resultaat. Terwijl zilveren en gouden reflectoren een harder licht creëren (en gouden reflectoren ook een heel warm resultaat geven, waardoor ze goed matchen met het licht van de ondergaande zon).

Zwarte reflectoren zijn daarentegen geen echte reflectoren. In plaats daarvan creëren ze schaduwen, ook wel negatieve opvulling genoemd, wat leuk is voor dramatische opnamen, maar niet zo geweldig als je op zoek bent naar conventionele portretten.

Dan zijn er doorschijnende reflectoren, die gewoon draagbare diffusers zijn. Plaats er een tussen je onderwerp en de felle zon, en je krijgt een zachter effect. Dat laatste is handig als je vaak bij fel licht fotografeert (vooral als je geen mooie schaduw kunt vinden).

Tenzij je helemaal geen zin hebt in een specifiek reflectortype, raad ik je echt aan om voor een 5-in-1-optie te kiezen. Ze zijn erg goedkoop en je kunt elk type uitproberen om te bepalen wat je het beste bevalt in elke situatie.

Reflectorfotografie uitvoeren: 5 eenvoudige benaderingen

In het volgende gedeelte bespreek ik de praktische details van fotografie met reflecterend licht. Ik laat zien hoe je een reflector gebruikt bij het fotograferen buiten en in de studio, en ik leg uit hoe je natuurlijke reflectoren kunt gebruiken als je buiten bent. Beginnend met:

1. Gebruik een reflector om invullicht te creëren

Het is de eenvoudigste manier om reflector fotografie te doen: voeg gewoon licht toe aan de schaduwen van uw onderwerp. Dit is enorm handig als je rond het middaguur fotografeert en de felle zon schaduwen creëert onder de neus, ogen en kin van je onderwerp.

En zelfs als u in de schaduw of op een bewolkte dag fotografeert, kan een reflector donkere schaduwen helpen verlichten.

Voor het beeld aan de linkerkant (hieronder) heb ik zonder reflector gefotografeerd, maar daarna heb ik een reflector onder de kin van mijn onderwerp toegevoegd om het beeld aan de rechterkant te krijgen:

2. Gebruik een reflector als hoofdlichtbron

Dit is een van mijn favoriete reflector bewegingen, en het is een gemakkelijke manier om indruk te maken op je vrienden en familie. Je wilt laat op de dag beginnen, als de zon laag aan de hemel staat.

Plaats uw onderwerp zo dat het licht van achteren op hem of haar valt (tegenlicht) en gebruik vervolgens een reflector om het licht in zijn/haar gezicht te laten weerkaatsen.

Je krijgt mooi zacht licht op je onderwerp, plus een dramatisch randlicht op de achterkant van hun hoofd (dankzij de ondergaande zon). Het zachte frontlicht op uw onderwerp moet voor voldoende verlichting zorgen, terwijl het randlicht diepte moet creëren en uw onderwerp van de achtergrond moet scheiden.

Het is vrij eenvoudig om te doen, maar je moet jezelf zo positioneren dat het licht niet rechtstreeks in je lens valt en lensflare veroorzaakt (tenzij je die look leuk vindt, natuurlijk!).

De afstand tussen reflector en onderwerp

Houd er rekening mee dat u, door de afstand tussen de reflector en uw onderwerp te veranderen, verschillende effecten kunt bereiken. Voor het bovenstaande voorbeeld plaatste ik mijn onderwerp tegen een boom, terwijl een vriend een vlekje zonlicht weerkaatste op ongeveer 3 meter afstand.

Op die afstand leek het licht van de reflector meer alsof het afkomstig was van een rasterpunt of snoot (hard licht) – met andere woorden, het was een gerichte en dramatische straal (let op de dramatische lichtafname op haar benen).

Terwijl de foto van mijn onderwerp in het gras (hierboven) een nauwere reflector gebruikte voor een zachter effect.

Pro-tip: voor een kleine variatie op deze techniek kunt u de reflector iets achter het onderwerp plaatsen en een profielfoto samenstellen. Je krijgt een dramatisch randlicht op het gezicht:

3. Gebruik reflectoren om licht te blokkeren

Als je op een zonnige middag fotografeert, helpt het vaak om in de schaduw te werken – maar wat als je prachtig, schaduwrijk licht tegenkomt, afgezien van een hinderlijke zonnestraal die zich een weg baant door de bladeren?

Maak geen aanpassingen, en de zonnestraal zal een lelijke plek van overbelichting op uw onderwerp creëren. Maar dankzij een reflector kun je het licht blokkeren en toch een geweldige foto maken. (Een lichtblokkerende reflector wordt soms een vlag of een gobo genoemd).

Een paar jaar geleden deed ik een zwangerschapsshoot in een plaatselijk park. Ik vond mooi, schaduwrijk licht, maar er stroomde een beetje zonlicht door de bladeren.

Kort gezegd: reflectoren zijn niet alleen bedoeld om licht te reflecteren! Ze kunnen ook strooilicht blokkeren, wat nog een goede reden is om er een in de buurt te houden.

4. Gebruik een zwarte reflector om dramatischere schaduwen te creëren

Soms wil je schaduwen niet opvullen; in plaats daarvan wil je ze verdiepen, om drama of diepte toe te voegen. Ik gebruik deze techniek de hele tijd in mijn portretstudio, met – je raadt het al! – mijn reflector.

De verlichtingsopstelling is identiek, maar het effect is behoorlijk groot. De zwarte reflector voegt veel negatieve vulling toe en creëerde een interessantere portretfoto.

(Je kunt deze techniek ook gebruiken als portret fotograaf om iemand een fotografische facelift te geven; de schaduw verwijdert kilo’s van de donkere kant van het gezicht en onder de kin.)

5. Gebruik reflectoren in de omgeving

Zodra u de reflectoren onder de knie heeft, wilt u uw 5-in-1-reflector overal mee naartoe nemen, en dat is geweldig. Maar ik raad je ook aan om natuurlijke reflectoren te leren gebruiken.

Op die manier kun je, als je ooit zonder reflectoren fotografeert en wat extra pit nodig hebt, snel een optie in de buurt vinden. Heeft u bijvoorbeeld ooit een wit gebouw door de zon zien bestralen? Dat is niets anders dan een gigantische reflector!

Ooit op een zonnige dag langs een witte auto gelopen? Dat is ook een reflector! En je bent niet beperkt tot grote reflectoren, zoals auto’s en gebouwen; je kunt ook werken met witte overhemden, kranten, zand en meer.

Hoe meer je naar natuurlijke reflectoren zoekt, hoe vaker je ze gaat zien. En al snel zul je binnen enkele seconden reflectoren kunnen vinden.

Wie houdt de reflector vast?

Op dit punt zeg je misschien tegen jezelf: “Reflectors klinken leuk, maar ik heb geen assistent! Wie gaat de reflector voor mij vasthouden?” Ten eerste kun je, zoals ik hierboven heb aangetoond, je onderwerp vaak vragen de reflector vast te houden, vooral als je deze gebruikt om opvulling toe te voegen.

Als alternatief is er vaak iemand in de buurt die u graag helpt, of het nu een familielid, een bruiloftsgast of zelfs een willekeurige voorbijganger is. En als je in de studio bent, of buiten zonder al te veel wind, kun je de reflector gewoon op een lichtstatief plaatsen of op een statief klemmen.

Reflectoren kopen met hoge korting

Hoewel ze misschien niet zo indrukwekkend zijn als flitserkits, kunnen reflectoren vaak vergelijkbare of superieure resultaten opleveren, en zijn ze bovendien goedkoper en gemakkelijker te gebruiken.

Onthoud dus de richtlijnen die ik hierboven heb gedeeld. Leer hoe u met uw reflector kunt werken. En maak een aantal prachtige reflecterende foto’s!

Nu aan jou: Ben je van plan een reflector te gebruiken? Bestel hem dan in de online webshop van Vette Foto!

Share This Story, Choose Your Platform!