Camera accessoires

Het kopen van camera accessoires kan verwarrend (en duur) zijn. Ontdek 16 producten die uw fotografie-ervaring efficiënter en leuker kunnen maken.

In onze online webshop kun je alle producten bestellen met 10% korting!

Wat zijn de meest verkochte camera accessoires?

  • Schoonmaak spullen
  • Statief
  • Zaklamp
  • Reservebatterijen
  • Ontspanknop op afstand
  • Diverse filters
  • Extra geheugenkaarten
  • Geheugenkaartlezer
  • Cameratas
  • Camera schouder-/polsbanden

Uiteraard kun je bij ons tegen elk budget een camera kopen.

10 digitale camera-accessoires (en waarom u ze nodig heeft)

Vraag jij je nog steeds af welke accessoires je nodig hebt voor je digitale camera? Ik weet dat het bekijken van fotowebsites of etalages in de winkel je kan verleiden om veel verleidelijke dingen te kopen.

Maar tenzij u een onbeperkt budget (en opslagruimte) heeft, zal het hebben van een beknopt boodschappenlijstje voor uw camerasysteem uw beslissing veel gemakkelijker maken.

Hier is de lijst met camera accessoires die ik aanbeveel, in willekeurige volgorde van prioriteit – dit zal afhangen van de fotoresultaten die u moet bereiken of het probleem dat u probeert op te lossen.

1. Lens reiniging set

Een van de niet zo voor de hand liggende accessoires voor fotografen nadat je je camera en lens hebt gekocht, is een schoonmaakset. Je wilt je spullen net zo schoon, glanzend en gepolijst houden als ze uit de doos komen.

Een lens cleaner vervangt uiteraard niet de reguliere ritten voor een professionele schoonmaakbeurt bij een erkend centrum, maar het optimaliseert wel het dagelijks gebruik.

Om uw lens te reinigen van stof of vingerafdrukken, heeft u een microvezeldoekje nodig. Dit goedkope stuk materiaal kan voorkomen dat uw zeer dure uitrusting bekrast raakt.

Maak de sensor ook regelmatig schoon met een luchtblazer of LensPen, vooral als u regelmatig van lens wisselt. Dit zijn op dit moment de top 10 cameralenzen in Nederland.

2. Geheugenkaart

Een andere directe aankoop na de camera is een geheugenkaart, en hoe meer je met fotografie bezig bent, hoe meer geheugenkaarten je nodig hebt!

Zeker één van de belangrijkste camera accessoires waar je als fotograaf in moet investeren. Dit hangt ook af van de capaciteit van de kaart, de grootte van de beelden die je camera levert en het soort fotografie dat je doet.

Als je bijvoorbeeld van sportfotografie houdt, fotografeer je waarschijnlijk vaak in de burst-modus, en dat gaat heel snel door de opslagruimte.

Wanneer u uw geheugenkaarten koopt, moet u rekening houden met het formaat, de snelheid en de capaciteit.

3. Statief

Dit is een van de camera accessoires die de fotograaf moet hebben. Beschouw statieven als de dingen die camera’s bevatten. Iedereen zou een statief in zijn uitrusting moeten hebben.

Het kan een klein en licht reisstatief zijn of een zwaar studiostatief van volledige grootte, dit hangt af van uw eigen behoeften. Hoe het ook zij, een statief kan voor veel dingen handig zijn.

De eerste en meest voorkomende is om cameratrilling te voorkomen. Als je camera stabiel is, heb je meer vrijheid om de instellingen te wijzigen voor lange belichtingstijden.

Dit kan handig zijn voor creatieve doeleinden bij het maken van foto’s met een lange belichtingstijd, of om praktische redenen als u te maken heeft met situaties met weinig licht.

Een statief kan ook handig zijn als je een stabiele compositie wilt behouden, bijvoorbeeld als je voedsel- of productfotografie maakt. Of wanneer u een nauwkeurige scherpstelling nodig heeft, zoals bij macro-opnamen.

Wanneer je een statief kiest, moet je rekening houden met het materiaal. Koolstofvezel is bijvoorbeeld lichter dan aluminium, maar daar hangt een prijs aan.

Als u echter van plan bent ermee de weg op te gaan, kan het gewicht een groot probleem zijn. Controleer ook de kop van het statief. Een balhoofd geeft je veel veelzijdigheid, maar een pan- en tiltkop geeft je meer controle over kleine aanpassingen.

Sommige merken maken hun statieven zo dat de kop verwisselbaar is. En als u geen camera bij de hand heeft, kunt u een telefoonstatief gebruiken om optimaal gebruik te maken van het gemak van smartphonefotografie.

4. Cameratassen

Cameratassen zijn er in veel verschillende stijlen. Je kunt kiezen uit een rugzak, een schoudertas, een messenger cameratas, een holstertas of een draagzak. Ze kunnen aan de zijkant of aan de voorkant opengaan.

Ze hebben een of meer compartimenten voor andere spullen, enz. Er is een grote verscheidenheid waaruit je kunt kiezen en veel mensen hebben er meer dan één. Bekijk onze gids over camerarugzakken voor enkele populaire rugzakken.

Het belangrijkste waar u bij een cameratas rekening mee moet houden, is kwaliteit, omdat er zeer variabele apparatuur in past. Zorg er vervolgens voor dat u gemakkelijk toegang heeft tot uw apparatuur.

Houd ook rekening met de afmetingen en het gewicht, want deze moeten bij de apparatuur passen zonder deze te beschadigen, maar toch comfortabel te dragen zijn.

Pro tip: Een goede cameratas is een van de meest essentiële fotografieaccessoires. Investeer in kwaliteitsproducten en u zult er lang plezier van hebben.

5. Lensfilters

Van alle lensfilters die u op de markt zult zien, zijn sommige essentiëler dan andere.

Polarisatiefilter – een zeer veelzijdig en praktisch filter.

Het wordt vooral gebruikt voor landschappen omdat het de blauwe lucht verdiept. Het is ook waardevol voor het verwijderen van reflecties door clipping in de hooglichten te vermijden, waardoor het bruikbaar is voor alles met een reflecterend oppervlak.

Het is ook best gaaf om deze slechteriken in actie te zien, waardoor ze coole camera-accessoires zijn om te hebben. Deze filters zijn onderverdeeld in twee categorieën: circulair (CPL) en lineair.

De resultaten die je met beide krijgt zijn hetzelfde, maar de ronde zal beter werken met het meetsysteem van je camera. UV-filter – Als u aan filmfotografie doet, is dit een essentieel camera-accessoire.

Als je digitaal fotografeert, is het gebruik ervan discutabel. Veel fotografen (waaronder ikzelf) blijven vasthouden aan het belang ervan, en ja, in veel gevallen komt dit doordat we zijn begonnen met filmfotografie.

Maar zelfs als digitale sensoren niet gevoelig zijn voor UV-straling, kan het geen kwaad om er in ieder geval een filter op te plaatsen om de lens tegen stof en krassen te beschermen.

ND-filters – Filters met neutrale dichtheid zijn een must-have voor lange belichtingstijden. Hiermee kun je de lichtintensiteit verminderen en daardoor langere belichtingstijden maken.

6. Lens beschermers

Dit accessoire wordt gebruikt om verblinding te voorkomen.

Je bevestigt hem eenvoudig aan de voorkant van de lens en hij blokkeert de schittering van een lichtbron die vanaf de zijkant binnenkomt. (Sommige fotografen gebruiken ze ook als bescherming voor hun lens tegen stoten.)

Lens beschermers zijn er in vele soorten en maten.

Enkele van de meest voorkomende zijn drie bloemblaadjes en cilindrisch, maar je kunt ook conische bloemblaadjes of vier bloemblaadjes van verschillende grootte vinden.

Ze zijn niet duur en kunnen veel van je opnames redden. Meestal zijn ze inbegrepen bij de aankoop van een lens.

7. Ontspanknop op afstand

Met dit accessoire kunt u uw camera vanaf grote afstand afvuren.

Dit kan van pas komen als u een zelfportret maakt, van boven naar beneden fotografeert of een lange sluitertijd gebruikt die gevoelig is voor de kleinste beweging.

Er zijn draadloze of kabelontspanners met afstandsbediening.

8. Waterpas

De meeste statieven zijn voorzien van een waterpas, zodat u uw camera in evenwicht kunt houden, maar hoe zit het met werken vanuit de hand?

Er zijn enkele waterpassen die u op de flitsschoen van de camera kunt bevestigen en ervoor kunt zorgen dat de camera recht ten opzichte van de horizon staat.

Je kunt ze ook kopen met 2 of 3 assen om je camera op meer vlakken uit te lijnen.

9. Camerariem

Ik weet wat je denkt: waarom zou je een riem kopen als er al een bij de camera wordt geleverd? Ja, dat is waar, maar de camerariem van de kit is niet bijzonder comfortabel of aantrekkelijk.

Als je de hele dag aan het fotograferen bent, kan een nekriem ongemakkelijk zijn en ervoor zorgen dat je pijn krijgt. Dat is wanneer een andere riem nodig is.

Sling- of crossbody-riemen – hangt aan een van uw schouders, zodat u van de ene naar de andere kunt wisselen als u wilt rusten. Je kunt het ook over de borst gebruiken om het gewicht gelijkmatiger te verdelen.

Veel trouwfotografen vinden deze stijl het beste, niet alleen om 8 uur mee te nemen, maar ook omdat je er twee tegelijk kunt gebruiken om twee camera’s mee te nemen.

Pols- en handriemen – deze camerabevestigingen worden meestal gebruikt met kleine of lichtgewicht camera’s zoals het spiegelloze systeem. Het geeft een pauze aan je nek en schouders terwijl je je camera (letterlijk) bij de hand houdt.

10. Nifty Fifty

Als je je fotografiespel wilt verbeteren, moet je een van de beste camera accessoires hebben die je kunt kopen. Een bereik aan brandpuntsafstanden is altijd belangrijk, vooral als u net verder gaat dan uw kitzoomlens.

Een van de meest veelzijdige cameralenzen die je als snelle prime lens kunt kopen, is een 50 mm, ook wel de handige vijftig genoemd. De beeldkwaliteit die je ermee kunt krijgen is verbluffend, vooral voor de prijs.

50mm lenzen staat bekend als een ‘normale’ of ‘standaard’ lens, wat betekent dat je geen vervorming krijgt. Je legt ook de scène en het onderwerp zo goed mogelijk vast, zodat we ze met het blote oog waarnemen.

Bovendien hebben dit soort lenzen een maximaal diafragma van f/1.4 of f/1.8 voor zeer redelijke prijzen, waardoor je de achtergrond goedkoop kunt vervagen!

Populaire camera accessoires

Dit zijn camera accessoires die elke fotograaf moet hebben!

11. Cameraflitser

Dit is een van de onmisbare camera-accessoires. Een flitser op de camera is er in verschillende modellen.

Een Speedlite of flitser is doorgaans het eerste kunstlicht dat u tegenkomt en zal een trouwe metgezel worden. Hoe meer je groeit, hoe meer modellen je nodig hebt.

Je kunt bijvoorbeeld een ringflitser aanschaffen voor portretten. Je kunt ook allerlei accessoires en modifiers krijgen om ze veelzijdiger te maken.

Enkele van de meest populaire zijn softboxen, armbeugels en filters. Je kunt ook uitgroeien tot studiofotografie, door de flitsers op statieven te zetten en ze als flitsers te gebruiken.

12. Fotobewerkingssoftware

Ongeacht uw fotografiestandaard of ervaring met beeldmanipulatie/retoucheren, alle fotografen moeten over fotobewerkingssoftware beschikken. Beschouw het bewerken als de kers op de taart. Zonder bewerking zal uw foto niet optimaal zijn.

De industriestandaard voor digitale beeldbewerking is Adobe Creative Cloud, inclusief Photoshop en Lightroom, maar hiervoor gelden abonnementskosten.

Gelukkig zijn er naast de Adobe-apps nog verschillende andere geweldige programma’s waar je in 2024/2025 uit kunt kiezen, dus je zult waarschijnlijk iets vinden dat precies bij jouw behoeften en budget past.

13. Extra batterijen en batterijgreep

Dit is een van de beste fotografieaccessoires die elke fotograaf van elk vaardigheidsniveau zou moeten hebben.

Afhankelijk van het soort fotografie dat je doet, kan het zijn dat je lange uren moet werken voordat je weer naar de studio kunt, dus je hebt wat extra batterijen nodig.

Zelfs als je in de studio werkt en lange fotoshoots hebt, wil je misschien minstens één extra batterij gebruiken terwijl je de eerste oplaadt, enzovoort.

Overweeg een batterijgrip te kopen als u vaak in deze omstandigheden fotografeert.

Met een batterijgrip kunt u uw extra batterijen aan de camera bevestigen en tegelijkertijd een beetje extra grip hebben om het langdurig vasthouden van de camera comfortabeler te maken.

Sommigen van hen hebben zelfs een continue modusfunctie die de burst-snelheid verhoogt en een extra ontspanknop aan de zijkant om de camera in portretoriëntatie te houden.

14. Vastbindkabel

Als je in plaats van buiten vooral in de studio fotografeert, raad ik je aan een bevestigingskabel aan te schaffen. Dit is een van de professionele camera accessoires, dus als je een nieuwkomer bent in de fotografie, is deze misschien nog niet essentieel.

Met één kunt u uw camera op uw computer aansluiten en de opname live bekijken. Dit is uitstekend geschikt voor het samenstellen en stylen van uw afbeeldingen.

Het wordt ook zeer gewaardeerd door klanten, omdat ze kunnen zien wat je doet en ze je kunnen laten weten als ze iets anders nodig hebben.

U kunt uw afbeeldingen ook direct opslaan terwijl u ze maakt, waarbij sommige bewerkingssoftware ook voorinstellingen toepast op foto’s zodra ze op het scherm verschijnen.

15. SD-kaartlezer

Een laatste belangrijk accessoire is een geheugenkaartlezer. SD is het meest voorkomende kaartformaat, maar controleer welk formaat uw camera gebruikt voordat u een kaartlezer koopt.

Als u meerdere camera’s bezit (of een model met twee kaartsleuven in verschillende formaten), zijn er ook kaartlezers voor meerdere formaten beschikbaar.

Sommige fotografen geven er de voorkeur aan om de camera rechtstreeks op hun computer aan te sluiten, maar een reader is veel sneller. Je zou ook moeten leren hoe je SD-kaarten op een Mac formatteert.

Als u lange fotoshoots of evenementen uitvoert, kunt u uw afbeeldingen van de ene kaart downloaden terwijl u doorgaat met fotograferen met de volgende kaart.

Wil je camera accessoires kopen met hoge korting?

In de webshop van Vette Foto vind je alle camera accessoires die je maar kunt bedenken. Maak gebruik van onze aanbieding en claim tijdelijk 10 procent korting!