Dronefotografie voor beginners

Wil je beginnen met dronefotografie? Nog nooit was het zo eenvoudig om luchtfoto’s te maken van enkele van ’s werelds meest verbluffende (en soms moeilijk bereikbare) plaatsen.

De drone – een torenhoge vliegende, onbemande camera – is ongetwijfeld de wildste fotografie-ontwikkeling in de recente geschiedenis. Bijna als een op afstand bestuurbaar speelgoed voor foto geobsedeerde drones, zijn drones even leuk als revolutionair.

Naarmate het verlangen naar drones is toegenomen, is de prijs gedaald, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om een camera in de lucht te krijgen.

Maar met zoveel factoren waarmee u rekening moet houden – of u nu net van plan bent om met dronefotografie te beginnen of er al een heeft aangeschaft – kan het een uitdaging zijn om aan de slag te gaan.

Van het kiezen van een opstelling tot het nabewerken van foto’s, neem deze negen tips mee op je reis naar dronefotografie.

In onze webshop kun je nu de beste drones voor fotografie kopen!

1. Kies een drone op basis van je behoeften en vaardigheden

Eén zoekopdracht op ‘drone’ in Google zal je choqueren met het verbijsterende aantal beschikbare drones. Maar wat zijn de dingen waar u eigenlijk rekening mee moet houden als u er zelf een aanschaft?

De twee meest voorkomende typen drones waaruit je kunt kiezen, zijn drones met een ingebouwde camera en drones waaraan je je eigen camera kunt bevestigen.

Drones met een ingebouwde camera zijn vaak groter en hun camera’s hebben mogelijk geen erg hoge resolutie, wat de kwaliteit van uw foto’s kan aantasten.

Kleinere drones waarmee je je eigen camera kunt bevestigen, zoals een GoPro, kunnen daarentegen gemakkelijker te beheren zijn, omdat je je camera al onder de knie hebt en eigenlijk alleen maar hoeft te leren vliegen.

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is hoe goed je met een drone kunt vliegen. Voor beginnende drone fotografen zijn er stevigere, lichtere en goedkopere drones beschikbaar.

Ze zijn ook niet zo duur als zwaardere en geavanceerdere drones omdat ze minder functies hebben. Zoek naar een drone die bij jouw dronefotografie vaardigheden past.

Je moet ook weten wat je drone kan. Sommige drones kunnen bijvoorbeeld alleen binnenshuis worden gevlogen. Sommige drones zijn ook uitgerust met verlichting die gebruikt kan worden voor nachtelijke opnames. Sommigen vliegen verder dan anderen.

Bepaal wat u met uw drone wilt bereiken, bekijk de kenmerken van de drones waaruit u kiest en kies er vervolgens een die het beste aan uw behoeften voldoet. ​

2. Bestudeer de handleiding zorgvuldig

Het lezen van de handleiding is lang niet zo spannend als het laten vliegen van je camera over de oceaan, maar als je jezelf de beste kans wilt geven om drone fotografie te beheersen, ga dan studeren.

In uw instructiehandleiding vindt u alles wat u moet weten over uw nieuwe drone. Het geeft je de antwoorden op een aantal vragen waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had.

Als u weet wat uw drone wel en niet kan, besteedt u minder tijd aan het sleutelen en meer tijd aan het verbeteren van uw opnamen.

3. Begrijp de kenmerken van je drone

Drones bieden verschillende functies die u helpen uw vliegtijd te optimaliseren. Als u deze leert, zorgt u ervoor dat u efficiënt kunt fotograferen met uw drone.

Hoewel ze per merk en type drone verschillen, zijn dit de typische kenmerken die je tegenkomt:

Smartphone-feed

Deze dronefotografie tool is geweldig voor beginners, omdat je precies kunt zien wat je drone vastlegt, waardoor je kansen op een geweldige opname groter worden.

Slimme modus

Slimme modus vertaalt zich in wezen naar ‘beginnersmodus’. Deze innovatie is opgezet om nieuwkomers in wezen te helpen het meeste uit hun foto’s te halen.

Als u bijvoorbeeld onervaren bent en het een winderige dag is, is de kans groot dat u niet de moed heeft om met uw apparaat te vliegen zonder dat het lijkt alsof uw foto’s door een aardbeving zijn getroffen.

De slimme modus zal een vorm van stabilisatiefunctie hebben die dit zal helpen tegengaan.

Tracking

Drones hebben soms ook een ‘follow-me’-optie. Dit combineert futuristische visuele herkenning met de GPS van uw smartphone om u te helpen de perfecte foto te maken.

Als je jezelf in beeld wilt hebben, maakt deze technologie het mogelijk: stop je telefoon in je zak, zet de ‘follow-me’-optie aan en de drone zorgt ervoor dat je altijd in beeld bent.

Geofence

Een geofence beperkt hoe ver en hoe hoog je drone vliegt. In wezen sluit het je drone op in een onzichtbare gevangenis, en zodra je probeert te ontsnappen, kom je in de problemen.

Dronefotografen hebben verschillende meningen over deze functies: sommigen vinden ze nuttig, anderen niet. Ontdek welke functies u kunt gebruiken om het potentieel van uw drone te maximaliseren.

4. Leer de lokale drone regelgeving

Vanwege het aantal mensen dat in deze kleine onbemande vliegtuigjes is gestapt, zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van de legaliteit van waar, hoe en wie er een mag besturen.

Er zijn ook regels over waar je met je drone mag vliegen. Je kunt bijvoorbeeld (redelijk duidelijk) je drone niet rond een ander vliegtuig laten vliegen, dus luchthavens zijn een no-go.

Hoewel de meeste wet- en regelgeving vrij duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn, zijn veel wetten en regels nog steeds behoorlijk rommelig, vooral als het gaat om boetes.

Ook de wetten rondom registratie verschillen per land. Het beste wat u kunt doen, is de tijd nemen om de legaliteit van drones te controleren (wat u online kunt doen) voordat u uw camera start. ​

5. Bereid een checklist vóór de vlucht voor

Als je weet wat je drone kan en waar je ermee kunt vliegen, zou je denken dat het tijd is om hem eindelijk de lucht in te krijgen, maar voordat je dat doet, is het raadzaam om eerst een pre-flight checklist te bedenken.

Een checklist vóór de vlucht zorgt er niet alleen voor dat u alles heeft wat u nodig heeft voordat u gaat vliegen, maar ook dat iedereen om u heen, inclusief uw drone, veilig zal zijn.

Voordat u vliegt, vinkt u deze dingen van de dronefotografie lijst af:

  • Fly Zone: Waar ga je vliegen? Is het privé- of publiek domein?
  • Weer: Zijn de vliegomstandigheden goed? Moet u antistabilisatie gebruiken vanwege de wind?
  • Omgeving: Zijn er op dit tijdstip mensen in de buurt? Is het veilig om laag/hoog te vliegen? Zullen ze het erg vinden als er een drone om hen heen zweeft?
  • Batterij: Heb je al je batterijen opgeladen? Hoe lang kun je in de lucht blijven?
  • Instellingen: Welke resolutie heb je nodig? Hoe helder moet je je camera instellen? Welke framesnelheid, sluitertijd en ISO zijn het beste voor wat u met uw foto wilt bereiken?
  • Propellers: Hoe zien uw propellers eruit? Zijn ze mooi recht, of zijn ze aan vervanging toe?
  • Motor: zijn de motor en steunen in tact? Draaien de motoren vrij? Maakt hij onherkenbare geluiden? Zitten de schroeven goed vast?
  • Bediening: Als u een smartphone of tablet gebruikt, is deze dan klaar voor uw vlucht? Zijn andere apps uitgeschakeld? Is de batterij volledig opgeladen? Als u een afstandsbediening gebruikt, zitten er dan batterijen in? Reageert hij op je drone?

Nu je dit allemaal onder controle hebt, komt nu het spannende gedeelte: het vliegen met je drone.

6. Maak een proefrit met je drone

Kun je je voorstellen dat je veel tijd en geld besteedt aan een glimmende nieuwe drone, je dure camera eraan aansluit, en dan de controle verliest en hem op de grond ziet vallen? Bereid u niet voor op een tragedie: maak een proefrit met uw drone. ​

Elke drone is anders; dus vliegen ze allemaal anders. Door je nieuwe speeltje naar een grote open ruimte te brengen, zoals een veld of park (uit de buurt van grote mensenmassa’s, privégebouwen en auto’s), kun je de bediening onder de knie krijgen en tegelijkertijd het risico op breken of beschadigen minimaliseren jouw drone.

Net als bij andere fotografietechnieken draait het bij dronevliegen om oefenen, oefenen, oefenen. Leer hoe u met uw drone kunt vliegen om er het maximale uit te halen.

7. Leer dronefotografie technieken

Nu heeft het geen zin om naar een geweldige locatie te reizen en je camera in de lucht te houden, alleen maar om een vreemd ingelijste, onduidelijke foto te hebben.

Het is een kunst om door prachtige landschappen te pannen, die je alleen met tijd en testen kunt leren. Hier zijn een paar tips waar u rekening mee moet houden:

Vergeet de ‘regels’ niet: ‘Soms is het gemakkelijk om de grondbeginselen van fotografie te vergeten als je vliegt, maar ze zijn allemaal nog steeds van toepassing op de wereld van drones.

Als je niet bekend bent met dronefotografie technieken voor beginners, zoals de regel van derden, leidende lijnen en de gulden snede, ga dan terug naar de basis en studeer je verder.

8. Bewerk uw foto’s na

Of het nu gaat om het corrigeren van de kleur van een reeks foto’s waar u niet tevreden mee bent of het bewerken van iets dat niet in beeld is, wat u doet nadat de drone is opgeborgen, kan net zo belangrijk zijn als het daadwerkelijk maken van de foto.

Dronefotografie is bijna altijd afhankelijk van postproductie om het te laten schitteren. Het punt is dat het bewerken van dronefoto’s net zoveel leren en oefenen vergt als het maken ervan.

Zelfs als je al een kei bent in postproductiebewerking, is het bewerken van foto’s die van hoog bovenaf zijn genomen (rekening houdend met de verschillen in belichting en hoeken) een geheel nieuwe vaardigheid.

9. Vergeet de essentiële add-ons niet

Net als elke andere camera hebben drones ook verschillende add-ons die je kunt gebruiken om het vliegen of de kwaliteit van je foto’s te verbeteren. ​

Batterijen

Eén grote, beperkende factor om in gedachten te houden: drones hebben niet de langste batterijduur. Een gemiddelde drone vliegt ongeveer 10 minuten, terwijl je met high-end drones ongeveer 20-25 minuten kunt vliegen.

Om te voorkomen dat u de helft van uw tijd aan een stopcontact besteedt of een dag moet wachten zonder dat u geld binnenkrijgt, kunt u overwegen om in een extra batterij te investeren (en niet te vergeten deze op te laden).

Ze zijn niet goedkoop, maar kun je het je als beginner veroorloven om in zo’n beperkt tijdsbestek te fotograferen?

Propellerbeschermers

Een drone laten crashen of vastlopen in dingen zoals planten, vooral als je net begint, is niet ongewoon. Als u te dicht bij de propellers komt, kan dit ook leiden tot licht letsel.

Schaf propellerbeschermers aan die helpen voorkomen dat u uw drone beschadigt of uzelf en anderen om u heen pijn doet. ​

Extra propellers

Propellers kunnen ook kwetsbaar zijn en zijn afneembaar, zodat ze gemakkelijk verloren kunnen gaan. Koop extra’s terwijl je nog aan het leren bent, voor het geval dat. Ze kosten niet veel en zorgen ervoor dat u altijd onderweg bent.

Extra SD-kaarten

Mis de heldenfoto niet, want je SD-kaart raakt vol. Drone-opnamen nemen veel geheugenruimte in beslag: een 4K-video van 2 minuten neemt ongeveer 1 GB in beslag. Hoe groot of klein ook, koop extra SD-kaarten, zodat u nooit meer een opname mist. Het zijn niet allemaal saaie essentiële zaken.

Zodra je de verantwoordelijke spullen hebt, kun je accessoires toevoegen.

Of het nu gaat om een funky lichtset die ’s nachts vliegen een fluitje van een cent maakt tot camerafilters die automatisch een flair aan je vluchtfoto’s toevoegen: fabrikanten profiteren van de populariteit van drones en brengen talloze geweldige accessoires op de markt.

Mini-drone-landingsplatform

Het is zowel cool als functioneel en het hebben van een drone-landingsplatform zorgt ervoor dat je UAV niet op iets landt dat hem mogelijk zou kunnen beschadigen.

LED lichten

Verlies nooit je drone in het donker! Met LED-verlichting kunt u uw drone altijd in de gaten houden. Bovendien ziet het er lief uit. Drones zijn ongetwijfeld een krachtig hulpmiddel voor fotografie en hebben deuren geopend om als nooit tevoren vanuit hoeken en locaties te fotograferen.

Hoewel ze zeker niet voor iedereen geschikt zijn (waarbij veel mensen sceptisch zijn over het ontstaan ervan), hebben ze een enorme impact gehad op de fotografie en willen ze niet snel verdwijnen, dus waarom zou je niet op de trein springen?

Houd er rekening mee dat het beheersen van dronefotografie niet voor iedereen van de ene op de andere dag mogelijk is. Het kan heel lastig worden, maar met oefening, planning en tijd kun je je foto’s van amateur tot geweldig maken.

Wil je ons helpen? Deel dan onze vettefoto.nl link op je website of social media account. Bedankt daarvoor.

In onze webshop kun je alles kopen voor fotografie!

Share This Story, Choose Your Platform!