Schoolfotografie

Ontdek de wereld van schoolfotografie! Schoolportretten sieren de jaarboeken en de muren van veel eengezinswoningen. Maar werken als schoolportretfotograaf voelt als het lopen van een marathon.

Misschien wilt u jaarboekfoto’s aanbieden aan uw senioren. Of misschien wil je hele scholen fotograferen. Hier zijn tien schoolfototips voor fotografen die op het punt staan schoolportretfotografie aan te pakken.

1. Wat u uw klanten moet vragen voordat u schoolportretten maakt

Werken als schoolportretfotograaf betekent waarschijnlijk dat je in korte tijd honderden kinderen fotografeert.

Dat is een enorme taak die organisatie vereist om ongelukken te voorkomen. En om volgend jaar weer het optreden te krijgen. Planning is essentieel voor succesvolle schoolportretfotografie.

Hier zijn enkele vragen die u uzelf of de school kunt stellen:

  • Hoeveel kinderen ga jij fotograferen?
  • Hoeveel tijd heb je om zoveel kinderen te fotograferen?
  • Hoe gaat u ermee om als u achterloopt op schema?
  • Organiseer jij een herkansingsdag?
  • Hoe bezorg je honderden afbeeldingen aan de juiste families?
  • Hoe gaat u deze kans benutten om meer van uw gebruikelijke portretsessies te boeken?

Met organisatie en planning kunt u zich voorbereiden op een succesvolle schoolportrettenshoot (of honderden succesvolle minishoots). Je kunt zelfs in de marketing werken voor andere portretsessies voor dezelfde families.

2. Communiceer met de school om de vereisten te verduidelijken

In elk fotografiebedrijf betekent het creëren van een tevreden klant dat je vanaf het begin de juiste verwachtingen stelt. Bij schoolportretfotografie is uw opdrachtgever zowel de school als de ouders. Ga goed aan de slag door duidelijk met de school te communiceren.

Zorg ervoor dat u, naast het verzamelen van details over de timing en het aantal leerlingen, samen met de school werkt aan de stijl van de schoolportretten.

Scholen die overstappen van het werken met een groot fotografiebedrijf naar het werken met uw kleine bedrijf, zijn mogelijk meer gewend aan meer formele portretfoto’s.

Zorg ervoor dat u begrijpt wat de school nodig heeft. De beelden die u maakt, zullen waarschijnlijk worden gebruikt in jaarboeken en op andere plekken op school.

Als u alleen de jaarboekfoto voor een senior fotografeert, zorg er dan voor dat u van tevoren de beeldvereisten kent.
Sommige scholen hebben zeer strikte specificaties met een bepaalde achtergrondkleur, uitsnede en pose. Anderen zijn milder.

Schoolfotografie basisschool
Schoolfoto
Schoolfotografie middelbare school
Schoolfotograaf

3. Plan de bezorging en maak een uitreikblad

Bijna net zo moeilijk als het fotograferen van honderden studenten is het leveren van beelden aan honderden gezinnen.

Begin bij schoolfotografie vóór de daadwerkelijke opname met het plannen van de manier waarop u de beelden gaat opleveren. Ver genoeg vooruit zodat je een uitreikblad kunt maken dat je vóór de foto dag aan de ouders kunt bezorgen.

Die details van tevoren moeten de datum, prijsklasse en misschien enkele tips voor een succesvolle fotodag omvatten.

Tegenwoordig is een eenvoudige manier voor school fotografie om de afbeeldingen aan te leveren het gebruik van een online platform zoals Pixieset. Er zijn verschillende online programma’s waarmee u foto’s kunt uploaden, zodat klanten afdrukken kunnen kopen.

Deze platforms zorgen voor het innen van de betaling en het printen en verzenden voor u, en nemen vervolgens gewoon een deel van de omzet. Het is een goed idee om een alternatief te hebben voor online bestellen voor gezinnen die niet online kunnen of willen bestellen. Dit kan een fysiek bestelformulier zijn.

Bepaal hoe je ouders laat weten dat de foto’s klaar zijn en hoe je hen vertelt waar ze online kunnen bestellen. Sommige fotografen leveren een pakket of hand-out met daarin een voorbeeld van de afbeelding of een kleine gratis afdruk. Anderen houden het bij een eenvoudiger en goedkopere flyer met alle details.

Ontdek ook onze tips voor basisschool fotografie en maak de vetste klassenfoto!

4. Creëer een schoolfotografie systeem om uw afbeeldingen correct te labelen

Welke afbeeldingen moeten aan welke leerling worden bezorgd? Als je met zo’n groot aantal portretten werkt, is het belangrijk om een systeem te creëren dat correct noteert wie wie op elke afbeelding is.

Probeer zoiets eenvoudigs als het noteren van de afbeeldingsnummers naast de naam van de leerling wanneer deze binnenkomt. Dit kan je helpen bij te houden wie je hebt gefotografeerd en wie er ontbrak.

Bij een schoolfoto basisschool heb je te maken met veel bestanden en je wilt niet in de war raken. Dus zorgt voor een professioneel systeem.

5. Bouw je set en verlichting voor eenvoud en consistentie

Als je met zo’n groot aantal studenten werkt, heb je waarschijnlijk geen tijd om voortdurend van achtergrond en rekwisieten te wisselen.

Houd daar rekening mee als u beslist welke achtergrond en rekwisieten u wilt gebruiken. Kies iets dat voor elke leerling werkt. Dit kan een eenvoudige achtergrond zijn of zelfs werken met een digitaal achtergrondsysteem.

Verlichting is essentieel voor een succesvolle portretsessie. Je werkt waarschijnlijk in een schoollokaal zonder flatterende omgevingsverlichting.

Het gebruik van flitsers of een flitser met een diffuser zorgt ervoor dat de ogen van de kinderen gaan schitteren. Het zorgt voor meer hoogwaardige afbeeldingen en houdt de belichting consistent.

6. Kom vroeg aan, zodat u tijd heeft om alles in te richten voordat de studenten arriveren

Zorg ervoor dat u niet achterloopt op schema voordat u zelfs maar begint.

Zorg ervoor dat je vroeg genoeg aanwezig bent, zodat je achtergrond-, belichtings- en camera-instellingen perfect zijn voordat de studenten arriveren. Regel ook voor een systeem om bij te houden wie wie is.

7. Maak opnamen met consistente instellingen om de bewerking te stroomlijnen

Wanneer u met een groot aantal afbeeldingen werkt, zorg er dan voor dat de instellingen en belichting consistent zijn. Hierdoor kunt u het bewerkingsproces stroomlijnen.

Als uw belichting tijdens de hele opname consistent is, zal het bewerkingsproces veel eenvoudiger zijn. In dezelfde lijn is het belangrijk om de verlichting consistent te houden, zodat je ook gemakkelijker kunt bewerken.

Door de handmatige modus te gebruiken, kunt u de beelden de hele dag consistent houden. Mogelijk moet u kleine aanpassingen maken om de huidtint van elk kind goed te kunnen belichten. Maar als u de belichting redelijk consistent houdt, wordt uw werk later veel gemakkelijker.

Vermijd automatische witbalans en stel vanaf het begin een aangepaste witbalans in. Zo voorkom je dat je later urenlang bezig bent met het vinden van de perfecte witbalans.

Met een reeks consistente afbeeldingen kunt u dezelfde bewerkingsvoorinstellingen of de tool voor synchronisatie-instellingen in Lightroom gebruiken. Je bewerkt snel alle afbeeldingen.

8. Studenten laten lachen betekent meer printverkoop

De kans is groot dat de school jou als fotograaf heeft gekozen in plaats van een grote fotografieketen vanwege jouw stijl. Zorg ervoor dat je vóór de shoot begrijpt wat de school verwacht. Maar de meesten zullen de unieke stijl waarderen die je naar schoolportretten brengt.

Het kan zijn dat u niet de tijd kunt besteden die u gewoonlijk aan elke leerling besteedt. Maar je kunt wel beelden afleveren die nog steeds trouw zijn aan wie jij bent als fotograaf.

Zorg ervoor dat je tijdens het werken ervoor zorgt dat de leerlingen blijven lachen. Het is een goed idee om van tevoren een paar grappen of trucjes te plannen voor kinderen die niet graag willen lachen. Hoe meer glimlachen u krijgt, hoe meer printopdrachten u krijgt.

Zorg ervoor dat u elke afzonderlijke afbeelding bekijkt. Maar u kunt het bewerkingsproces veel sneller doorlopen als uw afbeeldingen vanaf het begin consistent zijn.

9. Lever snel consistente afbeeldingen om ervoor te zorgen dat u opnieuw wordt aangenomen

Net als tijdens de shoot kun je niet altijd de tijd en zorg besteden aan het bewerken die je zou doen bij een langere portretsessie. Dat betekent niet dat je het helemaal moet overslaan.

Omdat je de instellingen tijdens de opname consistent hebt gehouden, kun je op elk beeld dezelfde instellingen toepassen voor scherpte, eventuele belichtingscorrecties en contrast- en kleuraanpassingen.

Nadat u aanpassingen op alle afbeeldingen heeft toegepast, bekijkt u elke afbeelding voor een snelle kwaliteitscontrole. Voer de nodige correcties uit.
Als je volgend jaar hetzelfde optreden wilt, zorg dan voor een snelle doorlooptijd en eenvoudige levering van al die foto’s.

Stuur extra hulpmiddelen om ouders te vertellen waar ze online foto’s kunnen bestellen. Voeg informatie toe over hoe u afbeeldingen offline kunt bestellen.

Wil je een professionele schoolfotograaf inhuren?

Bij Vette Foto hebben vindt je de beste schoolfotografen van Nederland. Deze kun je bij ons inhuren tegen zeer aantrekkelijke tarieven. Vraag vandaag nog een gratis offerte bij ons aan.

Share This Story, Choose Your Platform!