Documentaire fotografie

Het maken van een serie foto’s gedurende een week, een maand of zelfs een jaar gaat over documentaire fotografie. Het is een fotostijl die vertelt over vrijwel alles wat er om ons heen gebeurt.

Het kan een opname zijn van straten, evenementen, mensen of architectuur. Voordat u een dergelijke fotosessie maakt, moet u de volgende vragen overwegen:

 • Met welke problemen kan ik te maken krijgen?
 • Vind ik het leuk om het onderwerp te fotograferen?
 • Is mijn idee visueel interessant?
 • Heb ik gemakkelijk toegang tot mijn locatie?

De foto’s weerspiegelen allerlei gebeurtenissen zonder artistieke verwerking, fictie of beslissing. Fotografen voeren ze in chronologische volgorde uit. Zo krijgen ze een consistente documentaire geschiedenis.

Vaak leidt het verschijnen van een of andere documentaire tot veranderingen in de politieke of sociale sfeer van het leven. Omdat de ontwikkelingen worden afgebeeld zoals ze werkelijk zijn.

Dat wil zeggen: documentaire fotografie is het bewijs van een gebeurtenis en vraagt om actie.

Ontdek de cursussen voor fotografie van Vette Foto! Kijk ook in onze webshop om een nieuwe camera of je uitrusting te kopen.

Wat is documentaire fotografie?

Documentaire fotografie is een serie foto’s die chronologisch zijn gemaakt over een bepaald onderwerp.

De taken van de documentaire fotografiestijl omvatten het creëren van een fotografische compositie die het bewijs is van feitelijke gebeurtenissen, een document van het tijdperk en een oproep of waarschuwing.

Aan dergelijke projecten is geen tijdslimiet verbonden. Meestal lost dergelijke fotografie de taak van de fotojournalistiek op. Dat is de reden waarom het wordt geclassificeerd als een van zijn genres.

Velen zijn van mening dat fotodocumentaires vooral een informatieve functie moeten vervullen. Maar voor sommigen is het veel meer geworden dan het eenvoudig vastleggen van actuele momenten.

Het toont de visie van de auteur op het benadrukte probleem. In soorten documentaire fotografie zijn er kenmerken die dit genre van anderen onderscheiden:

 • Het fotograferen van een sociaal probleem dat weerklank veroorzaakt;
 • Esthetiek van shots in combinatie met hun natuurlijkheid en realisme;
 • Het zijn meestal meerdere foto’s of zelfs een hele reeks foto’s die met elkaar verbonden zijn door een gemeenschappelijk thema of idee;
 • Het heeft een verband met politieke tendensen en beweert politieke invloed te hebben; ​
 • Documentaire fotografie is openbaar.

De geschiedenis van de documentaire fotografiestijl begon in 1935. De overheid gaf een groep mensen de opdracht om documentatie van het plattelandsleven te maken.

Ze moesten het werk van verarmde dorpelingen weergeven en kunstenaarschap vermijden. Zo legden zij zelfs toen al de basis voor de documentaire fotografie. Het is relevant voor deze dag.

Moderne documentaire fotografie is het kader van een verhaal over urgente kwesties te buiten gegaan.

Het manifesteert de subjectieve positie, stijl en standpunt van de fotograaf. Maar de informatiefunctie blijft leidend. Fotografen vullen dergelijke foto’s vaak aan met tekst die de afgebeelde gebeurtenis beschrijft. ​

Soorten documentaire fotografie

Er zijn typologie, sociale verslaggeving, kronieken en straatfotografie. Documentaire fotografie geeft een gevoel van waarachtigheid, oprechtheid en realiteit.

Het is niet eenvoudig om een helder moment vast te leggen zonder er iets kunstmatigs aan toe te voegen. Omdat alle schietobjecten verschillend kunnen zijn en verschillende complexiteiten hebben.

Documentaire fotografie kent dus verschillende stijlen: ​

Straat fotografie

Het is een vorm van documentairefotografie zonder duidelijke maatschappelijke oriëntatie. Het toont meestal mensen in gewone situaties op openbare plaatsen.

Bijvoorbeeld op straat, in parken, op het strand en dergelijke.

Dat wil zeggen: straatfotografie documenteert wat er rondom gebeurt. Als straatfotograaf moet je onopgemerkt blijven. Je hebt dus meer kansen om unieke en authentieke momenten vast te leggen. ​

Kroniek

Fotokronieken weerspiegelen actuele gebeurtenissen, weerspiegeld in foto’s.

Het is bedoeld voor het beschrijven van de gebeurtenissen die plaatsvinden vanaf een specifieke locatie van de gebeurtenissen. Het is reportageschieten in de documentaire journalistiek.

Typologie

Een typologie is een reeks afzonderlijke afbeeldingen, die elk geen enkele verklaring dragen. Dat wil zeggen dat elk van de foto’s, in tegenstelling tot het fotoverhaal, niet de mening van de auteur illustreert.

En de inhoud van documentatie fotografie komt pas naar voren als u alle afbeeldingen samen hebt bekeken. ​

Sociale rapportage

Er is geen duidelijke sociale oriëntatie in deze schietpartij. Het is een beeld van gewone dingen en gewone situaties. Niets kunstmatigs, alles echt.

Meestal presenteren bekende sociale documentaire fotografen hun werk in boeken aan het publiek. Bovendien kan het in albums of tentoonstellingen zijn.

Veel documentaire projecten zijn beroemd geworden dankzij de pagina’s van kranten en tijdschriften. Sommige materialen zijn gemaakt voor films en uitzendingen. U kunt ook uw fotografie website maken en uw documentaires wereldwijd verspreiden.

Tips voor het maken van boeiende documentaire fotografie

Een fotoshoot met documentaire inhoud is geen eenmalige opname van iets. Het is een langetermijnproject dat veel tijd vergt. En fotografen maken het niet in de studio, maar op locaties. Dit proces kan dus een uitdaging zijn.

Omdat het de taak van de fotograaf is om kaders te maken voor het juiste onderwerp. Maar er zijn altijd tips voor documentaire fotografie. U moet bijvoorbeeld de juiste locatie en het juiste perceel vinden.

Daarnaast heb je een kwaliteitscamera nodig. Maar het maken van frames is niet alleen maar werk. Je moet alle foto’s plaatsen voor een complete presentatie van documentaire werken.

Uiteindelijk zou je een chronologische geschiedenis van een onderwerp moeten krijgen. In het begin kan het moeilijk zijn. Elke afbeelding kan immers van verschillende locaties komen en andere inhoud hebben.

Het duurt soms weken of zelfs maanden. Maar wees geduldig, en u zult slagen met ideale resultaten. Het belangrijkste is om deze foto’s niet te bewerken. Bij documentaireopnamen is dit onaanvaardbaar.

Deze stijl is immers een weergave van de werkelijkheid zonder extra ingrepen. Om dergelijke nuances nog beter te begrijpen, hebben we tips voor documentaire fotografie opgesteld:

1. Onderzoek je object

Deze tip voor documentaire fotografie is essentieel voor alle fotografen. Bestudeer uw onderwerp voordat u uw camera meeneemt:

 • Ga naar de locatie waar u een fotosessie wilt houden.
 • Bepaal wat het voornaamste doel van het schieten is.

Met deze aanpak kunt u voorspellen wat u van de schietpartij kunt verwachten. Bovendien kun je je het object beter voorstellen. Het zal je aanzetten tot meer ideeën voor documentaires.

2. Creëer realiteit, geen fantasie

Alle beroemde sociale documentaire fotografen nemen bepaalde beslissingen voordat ze gaan fotograferen:

 • Het beïnvloedt de houding van mensen ten opzichte van het documentaire project dat voor hen ligt.
 • Hieruit kun je begrijpen dat het publiek op jou vertrouwt. Ze hopen iets te zien dat met behulp van afbeeldingen de waarheid weergeeft.
 • Het is dus niet nodig om de afbeelding met extra motieven te versieren.
 • Doe het zoals het werkelijk is.

Objectief werken is een uitdaging. Sommigen beweren zelfs dat het onmogelijk is. Omdat we allemaal het leven benaderen met bepaalde opvattingen en vooropgezette gedachten.

Als iemand alleen maar de straat ziet, is het voor een ander een plek van inspiratie en kracht. Het betekent dat elke fotograaf een unieke houding ten opzichte van onderwerpen heeft.

En elk van hen presenteert het dankzij hun uiteenlopende visies.

Maar er is geen plaats voor fantasie in de documentaire fotografie. Je moet zo objectief mogelijk werken. Tegelijkertijd moet u een waarheidsgetrouwe beschrijving van het onderwerp maken.

3. Bekritiseer je werk

Het bekritiseren van je werk is niet iets onaanvaardbaars. Integendeel, het is een uitstekende gelegenheid om de resultaten van uw werk te verbeteren.

Kijk dus vaker naar je foto’s. Bekritiseer uw werk of zoek iemand die het voor u doet. Als u niet kritisch naar uw foto’s kijkt, kunt u iets belangrijks missen:

 • Denk na over alle aspecten van wat u doet.
 • Test of jouw foto’s jouw verhaal overbrengen.
 • Experimenteer met belichting, kleuren en focus.

Wees niet te streng voor jezelf bij het beoordelen van je foto’s. Het zal je helpen jezelf te motiveren en ongelooflijke documentairefotografie te creëren. ​

4. Leg emoties vast

Als er een persoon op de foto staat, trekt niets zo de aandacht als hun emoties. En bij het maken van documentaires is dit van het grootste belang. Als je een gebeurtenis filmt waar mensen aanwezig zijn, maak dan shots met hun gevoelens:

 • Probeer de emotie vast te leggen van mensen die je wilt overbrengen.
 • Doe het onopvallend.
 • Vraag mensen niet om te poseren.
 • Je moet een foto maken zonder interferentie.

Het is absoluut noodzakelijk als u politieke of sociale evenementen fotografeert. Je hebt bijvoorbeeld de taak om documentaire fotografie van protesten te maken.

In deze situatie is het overbrengen van de ontevredenheid en verontwaardiging van mensen essentieel. Kies de juiste hoeken en gevoelens van mensen. Jouw resultaten zullen dus belangrijker zijn voor anderen. ​

5. Oefen altijd

Zoals elke vorm van activiteit vereisen alle vormen van documentairefotografie oefening:

 • Masterclasses volgen bij Vette Foto
 • Experimenteer met objecten en hoeken.
 • Zoek naar manieren om jezelf te verbeteren.
 • Controleer uw werk regelmatig.
 • Bekijk uw favoriete foto’s en deel ze met anderen.

Je moet gek zijn op je werk en zoeken naar mogelijkheden om het te verbeteren. Voel je vrij om lid te worden als je een community kent met gemeenschappelijke interesses. Zo kun je meer oefenen en anderen over je laten weten.

Maar vóór dit alles is het ook essentieel om geduld te hebben. Zelfs na tien pogingen om documentaire fotografie te maken, kunnen de resultaten slecht zijn.

Dit is tenslotte hard werken waarvoor meer dan één afbeelding nodig is. Wees dus geduldig en oefen zoveel als je kunt.

6. Maak lijstjes met ideeën

Voordat u met het fotografie proces begint, maakt u een essentiële lijst met ideeën: ​

 • U kunt uw gedachten voor elk project opschrijven.
 • Beperk jezelf niet tot fotografische weergaven.
 • Denk buiten de box.
 • Het zal je helpen om praktisch en uniek te zijn.
 • Bij het maken van foto’s kunt u extra lijsten maken.
 • Bewerk uw ideeën zodra ze veranderen.

Het creëren van praktische concepten voor documentairefotografie kan veel werk vergen. Om indruk te maken met uw resultaten, moeten ze origineel zijn.

Het kan fotografie zijn om sociale kwesties aan de orde te stellen of iets dergelijks. Over het algemeen zijn er veel ideeën. Het belangrijkste is om hier een aanpak voor te vinden en alles consequent te doen. ​

7. Speel volgens de regels

Iemand leeft volgens de regel dat ‘regels gemaakt zijn om overtreden te worden’. Maar op het gebied van documentairefotografie moet je deze regel vergeten.

Documentaires zijn een strikt fotogenre met duidelijke grenzen. Volg ze dus en spreek ze niet tegen:

 • Op sommige plaatsen gelden fotobeperkingen.
 • Schiet daarom niet op plekken waar het niet is toegestaan.
 • Zorg er indien nodig voor dat u toestemming heeft om in bepaalde gebieden te fotograferen.
 • Als mensen je vragen geen foto’s te maken, doe dat dan beleefd.
 • Dezelfde situatie is er bij mensen. Als ze niet willen dat er een foto wordt gemaakt, respecteer dan hun verzoek.

Een professionele fotograaf onthoudt deze regels altijd en overtreedt ze niet. Zij vormen immers de sleutel tot succesvol documentair werk.

Door deze tips voor documentaire fotografie te volgen, kun je goede foto’s maken. Bovendien levert het je organisatorische vaardigheden op. En het maakt het opnameproces gedetailleerder.

Wil je met documentaire fotografie beginnen?

Voor beginners hebben wij cursussen voor documentaire fotografie. Daarnaast verkopen wij in onze webshop de juiste camera om te starten.

Share This Story, Choose Your Platform!