Foodfotografie

Voedsel fotograferen is moeilijker dan het lijkt. Mijn foto’s zijn verbeterd door te oefenen (heel veel). Hier zijn de beste foodfotografie tips en trucs die ik kan bieden over voedselfotografie en apparatuur.

Houd er rekening mee dat sommige links op deze pagina affiliate links zijn. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en aanbeveel. Bedankt voor je ondersteuning.

Tips voor het maken van geweldige foodfoto’s

Het draait allemaal om het licht! Mijn beste tip voor beginners is om je bewust te worden van de intensiteit van het licht en hoe het op het voedsel valt, en je dienovereenkomstig te leren aanpassen. Hier zijn enkele tips om aan de slag te gaan.

  • Maak foto’s onder natuurlijk licht. Gebruik geen overheadlampen of lampen of uw ingebouwde flitser. Ooit!
  • Beweeg rond om de beste lichtbron te vinden. Voel u niet beperkt tot het maken van foto’s in uw keuken. Misschien is het licht ’s ochtends het beste in je slaapkamer en ’s middags in je woonkamer.
  • Probeer vanuit meerdere hoeken foto’s te maken. Sommige borden met eten zien er beter uit van bovenaf (zoals pizza), of van de zijkant (hamburgers), of in een hoek van 45 graden (drankjes). Beweeg over het bord en maak vanuit verschillende hoeken foto’s, zodat je later je favoriet kunt kiezen.
  • Minimaliseer rommel. Als die lepel, servet of drukke achtergrond niets toevoegt aan de foto, doet het afbreuk aan de foto. Concentreer u op wat het belangrijkste is, maar zoom niet zo dichtbij in dat kijkers niet kunnen zien wat het eten is.

Veelvoorkomende problemen met voedselfotografie oplossen

Ben je gefrustreerd door hoe je voedselfoto’s eruitzien? Lees verder voor mogelijke oplossingen.

  • Je foto’s zijn wazig. Wazige foto’s worden veroorzaakt door cameratrillingen. Oplossingen zijn onder meer: 1) houd uw camera stabieler (makkelijker gezegd dan gedaan), 2) gebruik een statief met afstandsbediening zodat uw camera volledig stil blijft terwijl u aan het fotograferen bent, 3) gebruik een snellere sluitertijd, waarvoor u uw camera moet openen diafragma en/of ga naar een gebied met meer licht, of 4) verhoog uw ISO om de benodigde hoeveelheid licht te verminderen (dit zal echter de beeldkwaliteit verminderen).
  • Je kleuren zijn niet levensecht. Wanneer u uw foto’s bewerkt en uw bord met eten er erg blauw, geel, roze of groen uitziet, gebruik dan de witbalanshulpmiddelen van uw software om dit te repareren! Kleuren komen tot leven als de witbalans goed is ingesteld. Als u in RAW-indeling fotografeert, kunt u de kleurbalans later gemakkelijker aanpassen.
  • Je foto’s “knallen” gewoon niet zoals professionele voedselfoto’s. Ervaren voedselfotografen gebruiken lenzen waarmee ze hun scherptediepte kunnen verkleinen om het onderwerp van de foto te benadrukken. Vervolgens gebruiken ze fotografiesoftware om het contrast, de niveaus en de scherpte van hun foto’s aan te passen. Soms kunnen een paar kleine bewerkingen een foto echt laten opvallen.

Lees verder voor relatief goedkope lens- en software-aanbevelingen waarmee u deze problemen kunt oplossen en geweldige voedselfoto’s kunt maken.

voedselfoto
Food fotografie
eten fotograferen
Voedsel foto

Camera’s voor foodfotografie

Je hebt niet per se een luxe camera nodig om aantrekkelijke foodfoto’s te maken. Waarschijnlijk kun je een tijdje rondkomen met een richt-en-schietcamera. Raadpleeg de gebruikershandleiding, gebruik de macro-instelling en oefen!

Als u er klaar voor bent om volledige controle te hebben over uw belichting en brandpuntsafstand, spaar dan voor een DSLR-camera (dat is een afkorting van digitale spiegelreflexcamera). Het is echt een investering! Normaal gesproken upgrade ik mijn camera ongeveer elke vier jaar en gebruik ik momenteel een Nikon Z6. Het is geweldig.

Als je niet kunt kiezen tussen een Nikon DSLR of een Canon DSLR, zijn de verschillen tussen beide vrij minimaal. Vergelijkbare modellen produceren foto’s van vergelijkbare kwaliteit, dus kies de beste camera die beschikbaar is in uw prijsklasse.

Lees voordat u koopt de recensies en ga naar een plaatselijke fotowinkel om ze persoonlijk uit te proberen. Als de camera’s van het ene merk gebruiksvriendelijker lijken en comfortabeler in de hand liggen, ga dan voor die camera. De lens die je gebruikt voor voedselfoto’s zal meer impact hebben dan de DSLR zelf, dus ik raad aan om de camerabody en lens apart te kopen.

Lenzen voor foodfotografie

Ik gebruik het liefst compacte vaste lenzen. Vast betekent dat de lenzen niet in- of uitzoomen, waardoor ik mezelf fysiek dichterbij of verder weg van het onderwerp moet verplaatsen.

Ik ben dol op vaste lenzen omdat ze over het algemeen kleiner, goedkoper en sneller zijn dan zoomlenzen. Ze bieden vaak grotere diafragmaopeningen, waardoor ik meer controle heb over de scherptediepte en meer flexibiliteit tijdens het fotograferen.

Op mijn oude camera met bijgesneden formaat gebruikte ik Nikon’s 35 mm f1.8 en was er dol op. Het produceerde scherpere foto’s dan mijn oude 50 mm en was gemakkelijk genoeg om te gebruiken voor overheadfoto’s van eten op mijn tafel.

Nu ik ben overgestapt op een dure full-frame camera, gebruik ik voornamelijk Nikon’s Nikkor Z 50mm f1.8-lens. Deze lens is speciaal ontworpen voor Nikon’s Z-formaat camera’s. Als je een van Nikon’s andere full-format camera’s hebt, zou ik de 50 mm f1.4-lens aanbevelen (de 50 mm f1.8G-lens is bijna net zo goed).

Maar wacht, waarom ben ik overgestapt op een langere brandpuntsafstand toen ik mijn camera’s upgrade? Omdat een 35 mm-lens op een cropped-formaat camera effectief fungeert als een 50 mm-lens op een full-frame camera. Het is verwarrend, ik weet het. Tenzij je duizenden dollars aan een camera hebt uitgegeven, heeft je camera waarschijnlijk een bijgesneden formaat, maar controleer dit voor de zekerheid nog eens.

Overige fotografieapparatuur

Reflectoren en diffusors: ik gebruik meestal goedkope witte schuimplaten om het licht terug op de plaat te laten kaatsen en schaduwen te verminderen. Je kunt ook meer schaduwen naar voren halen door een zwart foamboard te gebruiken. Ik koop mijn foamboards bij handwerkwinkels of Target. Soms hang ik pure witte stof over het raam om ook de lichtbron te verzachten.

StatiefKwaliteitsstatief: Ik fotografeer het liefst met mijn camera in mijn handen voor maximale vrijheid, maar ik heb eindelijk toegegeven dat mijn statief me meer controle geeft over mijn instellingen en zorgt voor een foto van superhoge kwaliteit (niet korrelig of wazig). Om mijn kookboek te fotograferen, heb ik het Manfrotto Studio Pro Triman-statief gekocht en een stevige arm waarmee ik boven mijn hoofd kan fotograferen. Ik ben dol op deze opstelling!

Je zult waarschijnlijk ook een statiefkop voor je statief nodig hebben. Ik heb gekozen voor de Manfrotto 322RC2 Joystick Head Short, die zoveel gemakkelijker te verstellen is dan andere statiefkoppen. Slechts één trigger in plaats van drie knoppen!

Aanbevolen fotografiesoftware

Ik gebruik Adobe Lightroom om mijn digitale foto’s te ordenen en te bewerken. Ik weet niet wat ik zonder zou doen! Ik geef er de voorkeur aan boven Photoshop omdat het me helpt mijn bestanden georganiseerd en gemakkelijk te vinden te houden, en uitzonderlijke controle biedt over belichtingsaanpassingen. Het is ook aanzienlijk goedkoper dan Photoshop.

Aanbevolen fotografieboeken

Pinch of Yum Lekker Food Photography eBook: Een gedegen eBook over foodfotografie (met video’s!) door foodblogger Lindsey van Pinch of Yum. Ze geeft technisch advies over camera-instellingen, compositietips, belichtingstips, rekwisieten en opstellingsdetails, en fotobewerkings- en workflowtips.

Het beste gedeelte? Je kunt video’s bekijken waarin Lindsey foto’s maakt en bewerkt, wat erg nuttig is.

Waar kun je voedselfoto rekwisieten kopen?

Voordat je gaat shoppen, bedenk wat je wilt dat jouw stijl is, zodat je je geld niet verspilt aan rekwisieten die niet ‘jij’ zijn. Als je nog niet zeker weet wat jouw fotografiestijl is, kijk dan eens naar je garderobe, inrichting en Pinterest-borden voor aanwijzingen. Voel je je aangetrokken tot heldere en kleurrijke patronen, of tot strakke lijnen en gedempte tinten? Winkel dienovereenkomstig.

Voor interessante foodfoto’s heb je geen kast vol rekwisieten nodig. Waarschijnlijk heb je al spullen in huis die er geweldig uitzien op foto’s. Wees creatief! Vintage zakdoeken kunnen leuke servetten zijn en versleten bakplaten kunnen een interessante achtergrond vormen.

Kringloopwinkels en de keuken van mijn ouders hebben een aantal van mijn favoriete vondsten opgeleverd. Etsy en eBay zijn schatkamers voor unieke, handgemaakte of vintage foodfoto-rekwisieten. Mijn favoriete winkels voor nieuwe rekwisieten en handig kookgerei zijn Crate and Barrel, West Elm, CB2, Williams-Sonoma, Sur la Table, Anthropologie, Target en Amazon.

Huur een professionele food fotograaf

Je kunt rekenen op Vette Foto als het gaat om cursussen, camera kopen of het inhuren van een fotograaf. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheid.