Abstracte fotografie

Met abstracte fotografie beginnen is een van de beste manieren waarop elke aspirant-fotograaf met fotografie kan beginnen.

Vergeleken met meer populaire soorten fotografie, zoals product-, buiten- en trouwfotografie, druist abstracte fotografie in tegen veel fotografieregels.

Het geeft je de vrijheid om een foto te maken van alles wat je aandacht trekt en stelt je in staat je artistieke aard tot uitdrukking te brengen.

Volg bij Vettefoto.nl een cursus of koop je nieuwe gear in onze online webshop!

Wat is abstracte fotografie?

Formeel gezien is abstracte fotografie een methode om ideeën en emoties uit te drukken met gefotografeerde beeldelementen, zonder de bedoeling een traditioneel of realistisch beeld te creëren.

Door de gebruikelijke representaties van een object, scène of een bepaald element te vermijden en verder te gaan, worden details onthuld die normaal gesproken worden genegeerd en wordt de verbeelding van de kijker geprikkeld. ​

Wat inspireerde abstracte fotografie?

Terwijl abstracte fotografie zich losmaakt van het objectieve beeld van de werkelijkheid, vermengt ze zich met het buitengewone en ongebruikelijke van concepten, mediums en fotografische technieken.

De eerste benaderingen van abstracte fotografie verschenen in de 19e eeuw als technische experimenten en waren gericht op het vastleggen van het onzichtbare deel van de wereld.

Maar de belangrijkste inspiratie kwam van de abstracte kunst van het begin van de 20e eeuw. De radicale visies van Picasso, Kandinsky, Braque en anderen bepaalden het lot van de abstracte fotografie.

Of het nu geliefd of gehaat was, de kubistische, futuristische en surrealistische kunst maakte een punt, en avant-gardefotografen wilden deel uitmaken van de beweging.

Jaroslav Rössler, Man Ray, André Kertész en László Moholy-Nagy behoorden tot de eersten die experimenteerden met de abstractie van licht, perspectief, natuurlijke elementen en conventionele beelden.

Hun abstracte foto’s werden onderdeel van de geschiedenis van de fotografie en inspireerden anderen om ook abstracte foto’s te maken.

Zoals abstracte fotograaf Moholy-Nagy zei, moeten fotografen ‘niet leren zoeken naar het ‘beeld’, niet naar de esthetiek van de traditie, maar naar het ideale instrument voor expressie, het zelfvoorzienende voertuig voor onderwijs.’

Wat is abstracte compositie in fotografie?

Abstracte compositie betekent dat je je concentreert op basiselementen in plaats van op realistische weergaven van het landschap dat voor je ligt. Het resultaat moet echter een visueel aantrekkelijk beeld zijn met sterke focuspunten, verstandig gekozen leidende lijnen en balans.

Hoewel je een aantal van de standaard compositieregels kunt overtreden, moet je nog steeds voor de esthetiek zorgen. Veel abstracte foto’s hebben een structureel ontwerp en impliceren het werken met geometrische kenmerken en creatieve scherptediepte.

Daarom is het van essentieel belang dat proporties, vormen en kleuren in balans zijn. Abstracte fotografie vereist betoverende composities om de aandacht van de kijker langer vast te houden dan realistische beelden.

Ze moeten langzaam hun elementen onthullen en bij elke stap vragen stellen. In abstracte beelden is niets wat het lijkt.

Enkele van de meest geprezen (en dure) kunstwerken bevatten vreemde maar visueel interessante foto’s van dingen die geen specifiek verhaal lijken te vertellen, maar de kijkers toch op een dieper niveau verbijsteren en boeien.

Ontdek hieronder wat abstracte foto’s intrigerend maakt.

Wat zijn de belangrijkste elementen van een goede abstracte foto?

 • Eenvoud
 • Samenstelling
 • Kijkhoek
 • Verlichting
 • Harmonie
 • Mysterie

Hoewel abstracte fotografie je niet verplicht om strikte fotografieregels te volgen zoals andere niches dat doen, zijn er een aantal elementen die een abstracte foto meer diepte geven en de aantrekkingskracht ervan vergroten.

U wilt deze elementen in uw foto’s opnemen als u een betekenisvolle abstracte foto wilt maken die boekdelen kan spreken voor uw kijkers. ​

Eenvoud

Op het eerste gezicht lijken abstracte foto’s misschien een beetje verwarrend en rommelig. Als je echter eenmaal begrijpt wat ‘abstractie’ doet, zul je beseffen dat er in het proces veel aftrekkingen nodig zijn.

Afleidende en nutteloze elementen die geen emoties opwekken en kijkers in verwarring kunnen brengen, worden uit het beeld geëlimineerd, vooral omdat wat in het beeld is opgenomen niet gemakkelijk herkenbaar zal zijn.

Dit resulteert in een schoner abstract beeld dat visueel lichter en gemakkelijker te interpreteren is.

Samenstelling

Hoewel veel algemeen gehanteerde compositieregels voor fotografie niet van toepassing zijn, heeft een goede abstracte foto altijd een duidelijk, structureel ontwerp.

Er wordt veel nagedacht over de volgorde, plaatsing en balans tussen vormen, patronen, texturen en zelfs kleuren binnen een abstract beeld.

Deze factoren hebben een grote invloed op het visuele gewicht van de foto, bepalen het interessante punt en vullen dit aan, en beïnvloeden hoe kijkers ernaar kijken.

Een goed gecomponeerde foto gebruikt deze visuele elementen om een gemeenschappelijk doel en resultaat te bereiken. Ontdek hoe het werkt wanneer een abstract voorwerp buiten staat en je de instellingen moet hebben voor luchtfotografie.

Kijkhoek

Net als bij een compositie bepaalt de kijkhoek hoe het onderwerp in een abstract beeld wordt weergegeven. Als u de juiste kijkhoek kiest, moet u op zoek gaan naar het beste uitkijkpunt dat uw onderwerp aanvult en afleidingen buiten beeld houdt.

Afgezien van het fotograferen vanuit een ongebruikelijke hoek, worden sommige abstracte beelden tijdens de nabewerking zelfs omgedraaid of geroteerd om verschillende weergaven en oriëntaties te verkrijgen.

Verlichting

Verlichting is een belangrijk element in vrijwel elke fotografiestijl. Afhankelijk van hoe het wordt gebruikt, kan het onderwerpvormen, details of gebieden binnen een afbeelding benadrukken, dramatiseren of prominenter maken.

De richting en kracht van de lichtbron kunnen ook een grote rol spelen bij het sturen van de presentatie van het onderwerp en het zetten van de toon voor de opname.

Je zult merken dat veel van de meest mysterieuze en intrigerende abstracte afbeeldingen silhouetten, tegenlicht en interessante schaduwen hebben.

Harmonie

Fotografische elementen in een abstract beeld zijn meestal beperkt, maar werken meestal samen door visuele balans en proporties te creëren.

Als er bijvoorbeeld sterke kleuren in een afbeelding voorkomen, worden deze meestal gecompenseerd door andere gedempte kleuren.

Op deze manier vechten ze niet om visuele aandacht en brengen ze de kijkers niet in verwarring.

Ze bestaan harmonieus naast elkaar door zich tot elkaar te verhouden en het brandpunt aan te vullen, waardoor een samenhangende abstracte foto ontstaat.

Mysterie

Abstracte beelden lokken emotionele reacties en verbeelding uit door een element van mysterie en intriges toe te voegen. Dit is hoe abstracte kunst kijkers een gevoel van verwondering geeft.

Dit moedigt hen op hun beurt aan om zelfs de meest complexe maar uitnodigende kunstwerken te waarderen. ​

Tips voor abstracte fotografie voor beginners

 • Begin met alledaagse voorwerpen
 • Gebruik ontwerpelementen in uw voordeel
 • Ga macro
 • Schiet door objecten
 • Leg beweging vast
 • Oefen de kunst van verwijderen
 • Pas uw verlichting aan
 • Experimenteer met verschillende opnamestijlen
 • Bewerk uw afbeeldingen na

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet moeilijk om abstracte beelden vast te leggen. Het is gewoon een kwestie van een beter begrip krijgen van wat abstracte fotografie werkelijk is, wat een goede abstracte foto is, en je creatieve sappen laten stromen.

Pak je favoriete camera, zoals de Sony a7IV, Canon EOS R5 of Nikon Z 7II, en begin met creëren. Hier zijn een paar eenvoudige tips die u kunnen helpen uw abstracte foto’s naar een hoger niveau te tillen.

1. Begin met alledaagse voorwerpen

Bij abstracte fotografie gaat het erom dat je op een andere manier naar dingen kijkt. Het kan helpen als je begint met dingen die je al in huis hebt om te oefenen.

Als je er eenmaal aan gewend bent om alledaagse, alledaagse dingen buiten hun gebruikelijke kader te zien, zul je in staat zijn om dingen abstract te denken en te zien, waar je ook bent.

Geloof het of niet, letterlijk alles kan een onderwerp zijn in je abstracte foto’s.

Kies een willekeurig object of een reeks dingen, zoals keukengerei of een enkele gloeilamp, en probeer erachter te komen hoe je dit op een andere maar toch aantrekkelijke manier kunt fotograferen.

Stap naar buiten en kijk naar de ochtenddauw of bouwhoeken in jouw buurt. Dit kunnen allemaal bronnen en inspiraties zijn voor abstracte beelden.

2. Gebruik ontwerpelementen in uw voordeel

De compositie van verschillende fotografische elementen (lijn, vorm, vorm, textuur, patroon en kleur) kan ervoor zorgen dat uw kijkers uw foto’s op veel verschillende manieren gaan waarderen en bekijken.

Lijnen en rondingen voegen bijvoorbeeld interesse toe door de ogen van uw kijker over een beeld te leiden, misschien naar het brandpunt in de opname.

Sommige principes van architectuurfotografie zijn hier ook van toepassing, en je kunt de gebouwen om je heen gebruiken als inspiratie voor abstracte fotografie.

Patronen en texturen zijn altijd interessant om naar te kijken. Je kunt de kijkers verbazen als je een uitgezoomde opname toevoegt van wat het werkelijk is en waar het vandaan komt.

Op dezelfde manier kunt u kleuren gebruiken om het interessante punt te benadrukken of gewoon om visuele impact aan uw afbeelding toe te voegen. Zoek deze elementen om je heen en gebruik ze om boeiende abstracte beelden te creëren. ​

3. Ga macro

Een van de meest gebruikelijke methoden om abstracte foto’s te maken, is door dichterbij te komen. U kunt dit doen door in te zoomen of door macro te gaan.

Hoewel het prima is om zoomlenzen te gebruiken, laten ze verre objecten er tot op zekere hoogte alleen dichterbij lijken.

Om een veel nauwere focus te bereiken, waardoor kleine objecten of details kunnen worden vergroot en een levensgroot (of zelfs groter) beeld kan worden vastgelegd, moet je de macromodus van je camera gebruiken of een goede macrolens aanschaffen.

Hierdoor kun je de vaak gemiste elementen om je heen extra goed bekijken.

Kleine insecten, bloemen en sieraden zijn vaak onderwerpen van macrofotografie, maar als je abstracte elementen in de plooi brengt, kun je een geheel nieuwe kant van deze objecten zien.

4. Schiet door objecten

Het gebruik van een geïmproviseerd lensfilter kan u helpen werkelijk unieke en abstracte beelden te verkrijgen. Gekleurde filters en gels kunnen u bijvoorbeeld behoeden voor het bewerken van uw foto’s om er een interessante kleurtoon aan te geven.

Fotograferen door doorschijnend glas, water of zelfs een autoraam op een regenachtige dag kan resulteren in vervormingen en lichtdiffractie, waardoor ongebruikelijke maar visueel interessante beelden ontstaan.

Aarzel niet om te experimenteren met andere dingen waar je doorheen kunt schieten. U kunt er dan achter komen hoe ze uw imago kunnen beïnvloeden. ​

5. Leg beweging vast

Veel fotografen hebben hun wenkbrauwen bij bewegingsonscherpte van het onderwerp, maar abstracte fotografen niet.

Door simpelweg je camera te bewegen op het moment dat je de foto maakt, krijg je een mix van verschillende kleuren, lijnen en patronen.

Dit lijkt op het schilderen van penseelvoering, afhankelijk van de bewegingsrichting. Begin met één richting en dan van links naar rechts. Experimenteer met cirkelvormige bewegingen en wiebelen.

Begrijp hoe dit uw afbeeldingen beïnvloedt en kijk met wat voor soort patronen u uiteindelijk te maken krijgt.

Vergeet niet om een langere sluitertijd van 1/10 seconde of langer te gebruiken om bewegingsonscherpte met succes vast te leggen.

Als uw opname overbelicht raakt, kunt u de modus sluiterprioriteit gebruiken of een lager ISO-niveau en/of een kleiner diafragma gebruiken.

6. Oefen de kunst van verwijderen

Om uw afbeeldingen eenvoudig te houden, moet u wennen aan het letterlijk verwijderen of buiten het kader houden van elementen. Mogelijk moet u experimenteren en nadenken over welke u gaat verwijderen.

Maar het is net zo belangrijk dat je onthoudt waarom je het doet.

Soms kan het simpelweg wegnemen van een tweede object uit de vergelijking ertoe leiden dat uw kijkers zich op het resterende object concentreren en erover nadenken. Zo voeg je meer mysterie toe aan je foto.

7. Pas uw verlichting aan

Het veranderen van de richting en het aanpassen van de kracht van uw lichtbron kan verschillende effecten opleveren die unieke beelden opleveren. Gerichte verlichting op uw onderwerp kan dit bijvoorbeeld benadrukken en tot het brandpunt van uw foto maken.

Door een sterke lichtbron aan één kant te plaatsen, kunnen schaduwen ontstaan die texturen accentueren.

Gelijkmatig en diffuus licht vermindert het drama, maar kan ervoor zorgen dat uw kijkers blijven hangen en echt naar verschillende delen van het beeld kijken, in plaats van naar slechts één specifiek gebied.

Je kunt tegenlicht en silhouet proberen, waarbij je de lichtbron deels achter het onderwerp plaatst.

Dit zijn slechts enkele van de vele manieren waarop u uw verlichting kunt manipuleren om schaduwen of hooglichten te creëren die diepte, mysterie en interesse aan uw afbeeldingen toevoegen.

8. Experimenteer met verschillende opnamestijlen

Een voorwaarde voor deze stap is dat u eerst begrijpt hoe uw camera werkt. Zodra u een goed idee heeft gekregen van hoe verschillende camera-instellingen uw uitvoer kunnen beïnvloeden, kunt u uw resultaten naar eigen wens manipuleren.

Wees bereid om onscherp te fotograferen, speel met je scherptediepte of fotografeer vanuit heel vreemde hoeken. U kunt uw foto’s ook roteren of zelfs de witbalans van uw afbeeldingen wijzigen.

Probeer methoden uit die worden gebruikt in product-, buiten- en zelfs sportfotografie om abstracte resultaten te creëren. Dit is het deel waar ‘alles mag’ en je wordt aangemoedigd om je artistieke vrijheid uit te oefenen.

9. Bewerk uw afbeeldingen na​

Afgezien van het uitoefenen van uw vrijheid om uw resultaten te manipuleren en uw eigen abstracte beelden te creëren, kunt u ook helemaal los gaan met de nabewerking. Als het gaat om het bewerken van abstracte foto’s, bestaat er niet zoiets als ’te veel’.

Abstracte fotografen worden aangemoedigd om hun werk later digitaal te verbeteren. U kunt dit doen door afbeeldingen opnieuw te kleuren, bij te snijden, een nieuwe vorm te geven, te vervormen of om te draaien.

Huur een abstracte fotograaf in bij Vette Foto

Wil je een abstracte foto kopen? Bij Vette Foto kun je alle soorten fotograferen inhuren. Daarbij zijn wij gespecialiseerd in abstracte fotografie. Vraag een offerte aan.

Share This Story, Choose Your Platform!