Dierenfotograaf

Ben je op zoek naar een dierenfotograaf? Dan hebben wij een overzicht met de beste fotografen. Zo kun je zelf bepalen wie het beste bij je past. Ze hebben allemaal zo hun eigen stijl.

Wil je een dierenfotograaf inhuren? Contact ons dan vrijblijvend.

De 18 beroemdste dierenfotografen die u moet kennen

Al meer dan een eeuw zijn wilde dieren en hun natuurlijke habitat een onderwerp van fascinatie voor talloze fotografen. In de praktijk is natuurfotografie niet voor bangeriken.

Het brengt unieke uitdagingen en echte en fysieke gevaren met zich mee, vooral veeleisende uitrusting. Toch is er een opmerkelijke lijst van natuurfotografen die hebben volgehouden en floreren.

Ontdek ook de beste hondenfotograaf van Nederland.

1) Geert Vega

Bij Vette Foto heeft Don zich gespecialiseerd in een drietal stijlen. Zijn passie ligt voornamelijk op portretten. Iets wat met hondenfotografie natuurlijk erg belangrijk is.

Al meer dan 20 jaar fotografeert hij over de hele wereld. Zijn foto’s zijn uniek en dit maakt hem erg populair onder dierenliefhebbers. Als dierenfotograaf staat hij bekend als super origineel.

Hij maak dierenfoto’s die mensen een levenslang bij zich houden. Zijn creaties hangen dan ook in woonkamers in Amerika, Australië en nog 45 landen!

2) Brian Skerry

Laten we onze verzameling beginnen met een natuurfotograaf die de eerste plaats meer dan verdient. Brian Skerry wordt al op jonge leeftijd aangetrokken door de magie van onderwateromgevingen.

Sinds zijn tienerjaren doet hij aan SCUBA-duiken, een passie en een belangrijke vaardigheid die als springplank diende voor zijn baanbrekende fotografie van zeedieren. Sinds 1998 is Skerry fotograaf voor het tijdschrift National Geographic en heeft hij meer dan 30 verhalen geproduceerd, waaronder 6 omslagverhalen.

Meest recent creëerde en produceerde hij als dierenfotograaf ‘Secrets of the Whales’, een multi platformproject met onder meer een coverstory in het tijdschrift National Geographic, een boek en een vierdelige documentairefilmserie, gestreamd op Disney+.

De serie won in 2021 de Primetime Emmy Award voor beste documentaire. Skerry is ook actief betrokken bij inspanningen voor natuurbehoud en is een van de oprichters van de International League of Conservation Photographers.

3) Joël Sartore

Met een van de meest succesvolle fotografiecarrières in de geschiedenis van het tijdschrift National Geographic wordt Joel Sartore internationaal geprezen als een van de beste natuurfotografen.

Hoewel een groot deel van zijn uitgebreide portfolio indrukwekkend is, vormt de National Geographic Photo Ark het magnum opus van Joel Sartore.

Met steun van de National Geographic Society reist Joel de wereld rond in zijn zoektocht naar een fotoarchief van de mondiale biodiversiteit met portretten van meer dan 20.000 soorten:

  • Vogels
  • Vissen
  • Zoogdieren
  • Reptielen
  • Amfibieën en ongewervelde dieren.

Eenmaal voltooid zal de Photo Ark dienen als een belangrijk bewijs van het bestaan van elk dier en een krachtig bewijs van het belang van de bescherming ervan.

Je kunt een groot deel van de bestaande voortgang van de Photo Ark verkennen in de nieuwste editie van Sartore’s Photo Ark Wonders, uitgegeven door National Geographic.

3) Christian Ziegler

Christian Ziegler, jarenlang National Geographic dierenfotograaf en in 2005 door de BBC uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year, heeft een ongelooflijke portfolio opgebouwd.

Zijn voornaamste focus ligt op het weergeven van de biodiversiteit en de natuurlijke historie van regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika.

Christian werkt wereldwijd om het bewustzijn van bedreigde diersoorten en ecosystemen te vergroten, voornamelijk in de tropen. Vanuit zijn ervaring als geschoold tropisch ecoloog benadert Ziegler zijn onderwerp met grote zorg en wetenschappelijk inzicht.

Hij gebruikt fotografie om te communiceren en bewustzijn te creëren over de fragiele toestand van enkele van de meest bedreigde maar cruciale ecosystemen op aarde.

Vaak maakt Ziegler ook gebruik van andere uitdrukkingsvormen met hetzelfde doel, bijvoorbeeld in zijn boek Deceptive Beauties of in enkele van zijn nieuwste cinematografieën. ​

4) Shannon Wild

Shannon Wild, een levenslange toegewijde natuurbeschermer, heeft op elk continent als dierenfotograaf en cameraman gewerkt.

Haar verbluffende beelden van de natuurlijke wereld, waaronder emotionele foto’s van cheeta’s en tijgerwelpen, hebben Wild vele prijzen gewonnen.

Haar reis- en natuurfotografie toont stralende kleuren, suggestieve emoties en een uitstekende compositie met betrekking tot haar dierlijke onderwerpen. ​

5) Amy Gulik

Amy Gulick, een van de oprichters van de International League of Conservation Photographers, blinkt uit in haar dierenfotografie en haar schrijven.

Haar meest recente boek, The Salmon Way, toont op prachtige wijze haar vermogen om bekroonde fotografie te combineren met geestige, boeiende en educatieve teksten.

In al haar gepubliceerde media informeert en geeft ze les over de behoeften van het milieu en de natuurbeschermers aan een breed publiek. Ze is een zeer professionele dierenfotograaf met een jarenlange ervaring!

6) Frans Lanting

Frans Lanting heeft het hoogtepunt van zijn succes als National Geographic-fotograaf gevonden en heeft de afgelopen dertig jaar talloze keren met het tijdschrift samengewerkt.

Naast Nat Geo is Lanting ook verschenen in LIFE Magazine. De laatste jaren geeft hij zijn fotoboeken ook zelfstandig uit. Het werk van Lanting laat zich graag inspireren door fotografiegenres die veel verder gaan dan puur journalistiek realisme.

Zijn uitgebreide tentoonstellingen hebben succes gevonden in de wereld van de beeldende kunst, en Lanting wordt gecrediteerd voor het introduceren van een nieuwe standaard van esthetiek in het medium natuur- en dierenfotografie.

Hij geeft ook fotografieworkshops en heeft onlangs een nieuw project gelanceerd genaamd “Bay of Life” over de biodiversiteit van de Monterey Bay-regio. Het middelpunt van dit project is een boek en tentoonstelling met dezelfde naam, Bay of Life: From Wind to Whales.

7) Paul Nicklen

Paul Nicklen ging naar een universiteit in Canada om te studeren als marien bioloog. Het zou niet lang duren voordat zijn liefde voor de zeeën van de aarde en haar wezens hem ertoe zou brengen deze op foto’s vast te leggen. Zo werd hij een dierenfotograaf in hart en nieren.

Paul Nicklen, BBC Wildlife Photographer of the Year, is een van de belangrijkste kunstenaars van de afgelopen jaren die fotojournalistieke technieken gebruikt om licht te werpen op ecologische en milieukwesties.

Via zijn non-profitorganisatie houdt Nicklen zich actief bezig met het behoud van het leven in de oceaan.

Hij werkt ook regelmatig samen met wetenschappelijke experts in het veld om milieuactivisten te promoten. Voor een aangrijpende introductie tot het werk van Paul Nicklen, bekijk zijn nieuwste boek, Bear: Spirit of the Wild.

8) Ami Vitale

Nikon-ambassadeur en natuurfotograaf, ontdekkingsreiziger en filmmaker van National Geographic Ami Vitale heeft unieke verhalen gecreëerd die het werk van gemeenschappen in de frontlinie van natuurbehoud versterken.

Haar baanbrekende fotoboek, Panda Love: The Secret Lives of Pandas, heeft van haar een begrip gemaakt in de natuurfotografie, wat haar veel bijval van critici heeft opgeleverd.

Ami wordt een van de meest invloedrijke fotografen van haar generatie genoemd en is de Conservation International Innovators Fellow 2022.

Ze heeft naar meer dan 100 landen gereisd, waar ze de hartverscheurende realiteit van oorlog documenteerde en getuige was van de inspirerende kracht van individuen die een verschil maken.

Haar bekroonde werk belicht de onbezongen helden en gemeenschappen die werken aan de bescherming van dieren in het wild en het vinden van harmonie in onze natuurlijke wereld.

Ami is buiten dierenfotograaf ook de oprichter en uitvoerend directeur van de door vrouwen geleide non-profitorganisatie Vital Impacts, die humanitaire en natuurbehoudsinspanningen over de hele wereld ondersteunt.

Vital Impacts heeft een wereldwijd subsidie- en mentorprogramma opgezet om de volgende generatie milieuvertellers te stimuleren en te ondersteunen.

9) Neil Aldridge

Neil Aldrige is al tientallen jaren fotojournalist gespecialiseerd in natuurbehoudsfotografie en werkt actief samen met NGO’s en fondsenwervende organisaties om de bescherming van kwetsbare soorten te bevorderen.

Hij is een van de meest betrokken dierenfotografen op dit gebied en heeft talloze onderscheidingen ontvangen van grote publicaties en organisaties.

Neil maakt gedurende een groot deel van zijn carrière foto’s in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika. Hij reist ook regelmatig naar andere locaties om specifieke doelen te promoten.

Een voorbeeld is zijn recente fotoboek Fox: Neighbour, Villain, Icon, waarin de controversiële kwestie van de vossenjacht in Groot-Brittannië wordt onderzocht.

Het boek gaat over de moeilijke en vreemde relatie met vossen in Groot-Brittannië, en de jacht is natuurlijk een belangrijk onderdeel van die relatie, maar sommige andere afbeeldingen in het boek zijn bijvoorbeeld van stadsvossen, waarvan er één voorkomt in Wildlife Fotograaf van het Jaar 2015.

10) Melissa Groo

Melissa Groo is lid van de International League of Conservation Photographers en neemt haar werk en de ethiek ervan zeer serieus. Ze werkt onvermoeibaar om anderen voor te lichten over de magie en de kwetsbaarheid van de verschillende soorten wilde dieren op aarde.

En gedurende haar hele carrière als dierenfotograaf heeft ze veel foto’s gemaakt van bedreigde diersoorten om het bewustzijn bij het publiek te vergroten. Haar kenmerkende onderwerpen zijn vogels, in het bijzonder uilen en kustvogels.

Toch heeft Groo gedurende haar roemruchte carrière foto’s gemaakt van een enorme diversiteit aan diersoorten uit alle hoeken van de wereld.

Huur de beste dierenfotograaf van Nederland

Wil je één van je dieren laten fotograferen? Huur dan bij Vette Foto een dierenfotograaf in.

Share This Story, Choose Your Platform!