Hondenfotograaf

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe u de persoonlijkheid van uw huisdier kunt vastleggen? In deze tutorial geeft professionele hondenfotograaf Kyra Snijders haar beste tips!

Wil je haar inhuren voor een onvergetelijke honden fotoshoot bij ons of op locatie? Vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons aan!

Waarom een hondenfotograaf inhuren?

Ik (Kyra Snijders) houd ervan om alle dieren te fotograferen, maar honden zouden mijn favoriete onderwerpen moeten zijn. Ze zijn onze beste vrienden en onze trouwe metgezellen, altijd blij ons te zien en blij met elke dag die ze bij ons mogen doorbrengen.

Ik fotografeer ongeveer 200 honden per jaar, en als ik in mijn studio werk, merk ik dat de constante interactie hun aandacht vasthoudt gedurende de hele sessie. Ik zit heel dicht bij hen, ongeveer 30 centimeter afstand.

Als hondenfotograaf werk ik snel en leg ik snel de beelden vast die ik nodig heb. Hierdoor hebben ze geen tijd om zich te vervelen. Tijdens een fotosessie maak ik tussen de 100 en 300 beelden, waarvan ik er later 30 aan mijn klant laat zien.

Ik leg graag meer vast dan nodig is om er zeker van te zijn dat ik de poses die ik zoek niet heb gemist. De sessies hebben een vergelijkbare intensiteit als een hondentraining en vereisen dezelfde soort mentale focus van een hond, en ze zullen vaak een dutje doen als ze thuiskomen.

Bij hondenfotografie met natuurlijk licht gebruik ik een ondiepere focus en probeer ik te fotograferen tegen blokkleurige achtergronden. In veel opzichten hebben deze beelden een soortgelijk gevoel als mijn studiobeelden, die zijn gefotografeerd op een zuivere zwarte of witte achtergrond.

Als ik buiten fotografeer, gebruik ik dezelfde principes als in de studio en laat ik mijn honden de vrije loop, wachtend op de juiste momenten en de timing van de opname om te krijgen wat ik wil.

10. Tips van een professionele hondenfotograaf

Hier zijn mijn beste huisdier foto tips om je te helpen fantastische hondenportretten te maken.

1. Ontspan en heb plezier

Ik zal eerst met deze tip beginnen, omdat deze de belangrijkste van allemaal is. Niets is de moeite waard als het niet leuk is. Of u nu binnen of buiten fotografeert, de sleutel tot ontspannen hondenfoto’s is het creëren van een omgeving waarin uw onderwerp zich gelukkig voelt.

Ervoor zorgen dat uw onderwerp zich veilig en op zijn gemak voelt, is de sleutel tot het naar voren brengen van hun ware karakter.

De stemmingen van honden weerspiegelen zich in hun gezichten en lichaamstaal, en door van hun sessie een positieve en leuke ervaring te maken, zullen ze hun fotosessie als een avontuur zien en je belonen met een grote glimlach en vrolijke energie.

Net als mensen: sommige honden zijn ’s ochtends actief, terwijl anderen ’s middags liever op pad zijn. Praat met de eigenaren van uw onderwerp en kies de optimale activiteitstijd van hun huisdier voor uw fotoshoot.

2. Plan je shotlijst

Het is nuttig om de tijd te nemen om uw opname te plannen en de beelden die u in uw geestesoog ziet te zien. Denk als hondenfotograaf na over wat je van je onderwerp wilt. ​

Tijdens een shoot doorloop ik verschillende kenmerkende shots in mijn hoofd en streep ze gaandeweg door. Bij honden streef ik naar een half gezicht, een zenhond (ogen dicht), een high five, eentje die naar beneden kijkt en een grote glimlach, om er maar een paar te noemen.

Het helpt om de poses en uitdrukkingen die u graag wilt vastleggen op te sommen en door te gaan met fotograferen totdat u ze allemaal van uw lijst hebt afgevinkt. Zorg ervoor dat u ook andere poses buiten uw lijst aanneemt als uw onderwerp u die geeft.

Als een hond een gedrag herhaalt of meerdere keren poseert in mijn studio, is de kans groot dat hij thuis hetzelfde doet en dit is iets waar de eigenaren op een foto mee in contact zullen komen. ​

Foto’s vertellen verhalen, en door het verhaal te plannen dat je met je foto’s wilt vertellen, is de kans groter dat je alles vastlegt wat je nodig hebt. Bedenk wat je wilt fotograferen en waarom die hoek of scène interessant kan zijn.

Vertrouw niet op uw camera om al het werk te doen. Het is slechts een hulpmiddel en de fotograaf is de verhalenverteller. Wil je een close-up maken? Volledige bodyshot? Heb je veel achtergrond op de foto? Misschien wil je zelfs het hele gezin bij je fotoshoot betrekken.

Dit zijn allemaal dingen om over na te denken en mee te experimenteren bij dierenfotografie. Je kunt ook een shotlist-sjabloon downloaden om je volgende shoot te bewerken en te helpen plannen.

3. Verander perspectieven

Wees creatief en probeer vanuit verschillende perspectieven, hoeken en uitkijkpunten te fotograferen. Er zijn niet echt vaste compositieregels bij fotografie – soms zijn de meest interessante afbeeldingen niet in het midden of een beetje eigenzinnig.

Honden zijn dichter bij de grond dan wij, dus overweeg om naar hun niveau te gaan. Door op je knieën te hurken of op de grond te liggen, zie je de dingen ineens vanuit hun perspectief.

Zet je onderwerp op een bankje om hem van de grond te krijgen, zodat je naar creatieve hoeken kunt streven. Zoom in voor een close-up neusfoto of een gedetailleerd oogbeeld.

Als u buiten fotografeert, controleer dan uw achtergrond op objecten naast of achter uw onderwerp.

Studiofotografie tegen blokkleurige achtergronden houdt het simpel, maar als je buiten fotografeert, pas dan op voor fotobombardementen op stoelen, mensen, vuilnisbakken, lantaarnpalen, andere honden enz.

Ik vind het leuk om wat omgeving op te nemen in mijn buitenfoto’s, om de locatie of het perspectief van de honden te laten zien. Als ik huisdieren buiten fotografeer, verwijder ik vaak takken en bladeren uit het gebied dat ik wil fotograferen voordat ik begin met fotograferen.

Iets dat zo snel en eenvoudig is, kan later urenlang bewerken besparen en zorgt voor een veel mooier beeld.

4. Zorg voor het juiste licht

Licht is cruciaal voor goede fotografie; camera’s kunnen niet werken zonder licht. Buitenfotografie kan een uitdaging zijn, omdat u de lichtomstandigheden buiten niet kunt beheersen. Het kan de ene minuut zonnig zijn, de andere minuut bewolkt.

De vacht van dieren kan met veel plezier glanzen en reflecteren, dus zelfs licht is het beste, zoals een schaduwrijk gebied. Bewolkte dagen met een lichte hemel zijn mijn favoriete omstandigheden voor buitenopnamen.

Ze zijn helder genoeg om details in vacht of veren vast te leggen, maar resulteren in minimale schittering. Het plannen van niet alleen waar u bij goed licht fotografeert, maar ook welk tijdstip van de dag het beste licht biedt, zal enorm helpen bij de belichting van uw onderwerp.

De gloed van de lucht net na zonsondergang is een prachtig moment van de dag om te fotograferen. Dit is ook de reden waarom een ervaren hondenfotograaf alleen op deze tijdstippen wil afspreken.

5. Houd verband met uw onderwerp

De gemakkelijkste manier om met de huisdieren van mensen te werken, is door er eerst vrienden mee te maken.

Door een kalme, gelijkmatige energie te behouden, met een zachte stem te spreken en langzaam en weloverwogen te bewegen, kan uw onderwerp zich sneller ontspannen en beseffen dat u een vriend bent en geen vijand.

Als dieren eenmaal je vriend zijn, zullen ze alles voor je doen – vooral honden, naarmate hun luistervermogen toeneemt en hun wil om te plezieren begint. Ik vind ook dat één reeks commando’s, zachtjes doorgegeven aan het onderwerp, het beste werkt, in plaats van dat meerdere mensen (hondenfotograaf, eigenaar enz.) tegelijkertijd commando’s blaffen.

Ik ga ook graag met de stroom mee. Als ik een hond vraag om te gaan zitten en hij weigert, werk ik met alles wat hij wil doen, en ontdek dat dit mij beelden oplevert die karakterecht zijn.

6. Focus op de ogen

Ze zeggen dat de ogen de vensters naar de ziel zijn, en bij dieren is dit niet anders. Een van de manieren waarop dieren emotie en karakter uiten is via hun ogen.

Glinsterende heldere ogen, droevige, hangende ogen, knipperingen, zijdelingse blikken, naar boven kijken – elke verschillende oogbeweging weerspiegelt hun gevoelens op dat moment.

Boeiende portretten ontstaan door ervoor te zorgen dat de ogen van uw onderwerp in uw opname worden vastgelegd. Omdat we elkaar (en de dieren) in de ogen kijken, zal het scherpstellen op de ogen ervoor zorgen dat de kijker een directe verbinding met je onderwerp krijgt.

7. Bied speelgoed en lekkernijen aan

De meeste huisdieren zijn dol op speelgoed of snoepjes – of beide. Als je eenmaal hebt besloten op welke motivator jouw onderwerp het beste zal reageren, gebruik die dan om zijn aandacht te trekken.

Als je een snoepje onder de neus van een hond zwaait en hem vervolgens omhoog trekt, is de kans groot dat hij naar je opkijkt en kun je die kostbare seconden waarin hij gefocust is op het lekkers, gebruiken om je foto’s te maken.

Op dezelfde manier, als piepspeeltjes of tennisballen zijn ding zijn, kun je er een bij hem in de buurt houden om hem erin te interesseren en vervolgens in de burst-modus schieten terwijl hij aandachtig wacht tot je ermee gooit.

Zorg ervoor dat u regelmatig beloningen aanbiedt, anders merkt u misschien dat de aandacht van uw onderwerp begint af te nemen. Elke hondenfotograaf heeft iets lekkers bij zich!

8. Anticipeer

Wachten op een perfecte fotomoment in een fractie van een seconde vereist anticipatie en timing. De meeste van mijn beelden worden in een fractie van een seconde vastgelegd. ​

Anticipeer op bewegingen voordat ze plaatsvinden en wees er klaar voor als ze zich voordoen. Zodra je de foto ziet, pak hem dan zo snel mogelijk. Dit is iets waar je door oefening sneller in zult worden.

Door de ontwikkeling van digitale camera’s kunt u zoveel foto’s maken als nodig is om de foto te krijgen die u zoekt.

9. Wees geduldig

Toen ik hondenfotograaf wilde worden wist ik dat geduld belangrijk zou zijn.

Geduld was het eerste dat ik moest leren toen ik begon met het fotograferen van dieren en het is een cruciale factor bij het maken van portretten van je hond.

Door bewegingen en woorden rustig en zachtjes te herhalen, ontstaat er een ontspannen sfeer voor uw huisdier. Ik beschouw geduld bij huisdierfotografie graag als een proces in drie stappen:

  • Wacht rustig tot je onderwerp doet wat jij wilt
  • Maak een reeks foto’s om “de foto” te krijgen
  • Als je het moment mist, ga dan terug naar stap 1 en herhaal.

Als u de tijd neemt wanneer u werkt, ontstaat er een ontspannen onderwerp dat eerder de houdingen en uitdrukkingen zal aannemen die hun baasjes kennen en waarderen. Je kunt dieren niet dwingen of ze haasten om te doen wat jij wilt.

Het is de beste optie om ze te laten settelen en zichzelf te zijn. Leer zoveel mogelijk over het gedrag en de gewoonten van je onderwerp, en breng tijd met ze door voordat je begint met fotograferen.

Houden ze hun hoofd schuin als je een bepaald geluid maakt?

Doen ze trucjes op commando? Dan zijn dit fantastische dingen om vast te leggen met je camera.

Denk eens aan de bijzondere band tussen mensen en onze harige vrienden, iets dat ieder jaar gevierd wordt met Nationale Hondenfotografiedag.

10. Gebruik goede uitrusting

Als ik in de studio fotografeer, gebruik ik voornamelijk een Canon 1DX Mark II-body en mijn Tamron 24-70mm Gen2 f/2.8 VC-lens.

Af en toe gebruik ik mijn Tamron 90 mm Gen2 macro, als ik een klein onderwerp heb om mee te werken, zoals een sprinkhaan of kikker.

Mijn studiolichtbron is afkomstig van drie Profoto-lampen (D2 500 Monolights en draadloze, op batterijen werkende B1x 500’s) die ik bedien met een luchtafstandsbediening, afwisselend met een lightbox van 60 cm en 90 cm.

Deze geven me consistent, gelijkmatig licht en helpen me de look en feel te bereiken die ik van mijn afbeeldingen wil.

In onze webshop kun je alles kopen voor hondenfotografie met korting!

Boek een afspraak met onze hondenfotograaf

Wil je een hondenfotograaf inhuren? Maak dan een afspraak! Meldt u vrijblijvend aan bij Vette Foto voor meer informatie.

Share This Story, Choose Your Platform!