Hondenfotografie

Honden zijn het perfecte onderwerp voor allerlei soorten huisdierenfotografie. Hun energie, onvoorspelbaarheid en vreugde kunnen worden omgezet in opvallende hondenfotografie.

We hebben een paar tips voor hondenfotografie om u op weg te helpen. Lees dus verder om te leren hoe u de beste foto’s van uw viervoeters kunt maken.

In onze webshop vind je de beste lenzen en camera’s voor hondenfotografie. Bestel nu met hoge korting!

Top 15 tips voor hondenfotografie

Hier zijn onze beste tips voor fotografie. Ze zorgen ervoor dat je voor altijd geweldige foto’s van je harige familieleden hebt!

1. Zorg ervoor dat u de persoonlijkheid van de hond kent

Portretfotografen leren hun klanten vaak al vóór de fotosessie kennen. Door een glimp van hun persoonlijkheid op te vangen, krijgen ze een beter idee van wat ze moeten vermijden en hoe ze instructies moeten geven.

Je kunt dezelfde techniek gebruiken bij het fotograferen van honden. Als uw huisdiermodel erg energiek is, kunt u zich voorbereiden op een snelle en onvoorspelbare fotoshoot.

Als hij graag luiert, kun je wat lekkers meenemen om zijn aandacht te trekken. Je kunt deze informatie ook gebruiken om jezelf te inspireren.

Professionele hondenfotograaf Kyra Snijders vindt bijvoorbeeld vaak inspiratie in de eigenaardigheden en gewoonten van zijn hond. Observeer uw onderwerp en betrek de sterke punten ervan in uw foto’s voor de meest natuurlijke resultaten.

2. Leg relaties tussen eigenaar en huisdier vast

Als uw onderwerp zich ongemakkelijk voelt in uw aanwezigheid, kunt u de eigenaar vragen om mee op de foto te komen. Honden voelen zich meestal het meest op hun gemak in de aanwezigheid van hun dierbaren.

U kunt van deze gelegenheid gebruik maken om hartverwarmende portretten te maken. Als de puppy van jou is, wees dan niet bang om zelfportretten te maken! ​

3. Focus op de ogen om diepte te creëren

Bij emotionele hondenportretten staan de ogen centraal. Het lijkt op menselijke portretten. Je kunt de ogen gebruiken om diepte te creëren, een ongebruikelijke oogkleur te benadrukken of een gevoel van vertrouwdheid te creëren.

Gebruik een groot diafragma (f/2.8 of lager) om dit gevoel te versterken! Vaak zal de puppy niet gaan poseren zodra je je camera oppakt. Ik raad aan om emotionele portretten te maken aan het einde van je fotoshoot.

Dat is het moment waarop je onderwerp al zijn energie heeft opgebruikt en klaar is om te ontspannen. Wil je meer weten over honden fotografie? Lees dan al onze 15 tips!

4. Gebruik een zwarte achtergrond voor klassieke portretten

Niet elk hondenportret hoeft buitenshuis te worden gemaakt. Als je een fan bent van studiofotografie, kun je met een paar eenvoudige hulpmiddelen een achtergrond creëren.

Het enige wat je nodig hebt is zwarte verf, karton en (doe-het-zelf of professionele) verlichtingsapparatuur.

Een zwarte achtergrond zal de aandacht op uw onderwerp vestigen. Het zal de illusie van diepte creëren. En uw foto’s zien eruit als professionele kunstafdrukken.

5. Maak foto’s met de burst-modus om beweging vast te leggen

Continu-opnamen (burst-modus) zijn perfect voor het maken van epische en hilarische foto’s van honden. Actieve honden zijn onvoorspelbaar. Dit betekent dat je tijdens je sessie geen opname kunt maken.

Maak spontane foto’s in plaats van te wachten op het perfecte moment. Burst-modus is een handige functie bij hondenfotografie waarmee u binnen enkele seconden veel foto’s kunt maken. Terwijl uw hond onderweg is, legt u allerlei hoeken en uitdrukkingen vast. ​

6. Gebruik een groothoeklens bij hondenfotografie

Groothoeklenzen hebben een korte brandpuntsafstand. Hierdoor kunnen ze brede composities maken. U kunt ze gebruiken om grappige en ongewone foto’s van uw huisdier te maken.

Hier zijn enkele groothoeklenzen die wij aanbevelen voor hondenfotografie:

  • Samyang AF 24mm f/2.8 FE Nikon AF-P DX
  • Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR
  • Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Ontdek hier welke camera het beste is om honden te fotograferen.

7. Gebruik handmatige scherpstelling voor scherpe portretten

Bij dierenfotografie is autofocus niet altijd de oplossing. U kunt handmatige scherpstelling gebruiken wanneer uw hond rust of een rustige wandeling maakt. Hierdoor kun je scherpstellen op de juiste delen van hun gezicht en scherpe portretten maken.

Als u volledige controle over uw foto’s wilt hebben, kunt u in de handmatige modus fotograferen. Andere modi, zoals diafragmaprioriteit, zullen een deel van het werk voor je doen.

Het gebruik hiervan kan het opnameproces versnellen. Maar het levert misschien niet de gewenste resultaten op. Handmatige modus is het beste! ​

8. Gebruik natuurlijk licht voor opvallende hondenfotografie

Natuurlijk licht is het meest toegankelijke en nuttige hulpmiddel dat je als fotograaf ooit zult hebben.

Dankzij het steeds veranderende karakter kun je er allerlei opvallende pup portretten mee maken. Hier zijn enkele van de beste tijden om prachtige huisdierenfotografie te maken: ​

  • Het gouden uur: kort na zonsopgang of vóór zonsondergang creëert de zon een wazige, gouden sfeer die ideaal is voor vrolijke foto’s.
  • Een bewolkte dag: wolken helpen je niet om heldere foto’s te maken. Maar ze zorgen voor een aangename glans. Hiermee kunt u goed verlichte foto’s maken, waar uw huisdier ook heen gaat. ​

Vermijd fel, direct licht zoveel als je kunt. Middaglicht creëert onflatteuze schaduwen en zorgt ervoor dat u (en uw hond!) met de ogen loensen. ​

9. Leid ongetrainde honden af voor een gemakkelijkere opname

Sommige honden lijken een eindeloze hoeveelheid energie te hebben. Dit kan uw fotoshoot uitdagender maken. Met deze handige voorwerpen kun je proberen ze af te leiden van hun avonturen:

  • Hun favoriete lekkernijen
  • Piepend speelgoed
  • Het geluid van de sluiter van je camera (als ze zich op hun gemak voelen met ruis)
  • De aanmoediging van hun eigenaar

10. Gebruik de pantechniek voor creatieve hondenfoto’s

De panning techniek wordt vaak gebruikt om beweging te benadrukken en texturen te creëren. Als je van abstracte fotografie houdt, zul je genieten van deze creatieve benadering van hondenfotografie.

Om dit te laten slagen, moet u een idee hebben van waar uw puppy naartoe zal rennen. Zodra u klaar bent, beweegt u uw camera in de richting waarin uw huisdier rent.

Druk vervolgens op de ontspanknop. Probeer deze techniek voorafgaand aan de shoot onder de knie te krijgen. Je kunt oefenen door bewegende voertuigen of wilde dieren te fotograferen.

11. Houd een reflector vast om schaduwen te elimineren

Als u in een studio werkt, kan het moeilijk zijn om elk onderdeel van de gelaatstrekken van uw puppy te belichten. De populaire zijlichttechniek, die vaak wordt gebruikt voor portretten, ziet er bij hondenfotografie niet altijd even flatterend uit.

Je doel is om een gelijkmatige hoeveelheid licht op je hele onderwerp te werpen. Dit helpt hun ogen te laten glinsteren. Gebruik hiervoor een reflector. Je kunt er een kopen of er thuis een maken.

De kans is zelfs groot dat je er al een hebt! Een groot vel wit papier of een vel aluminiumfolie kan een professionele reflector gemakkelijk vervangen. Het helpt om een assistent te hebben die u kan helpen de reflector vast te houden.

12. Ga op ooghoogte van de hond zitten om hem of haar te kalmeren

Er is niets mis met het maken van foto’s van honden vanuit ongebruikelijke hoeken. Maar het is belangrijk om voor sommige shots op hun niveau te komen. Hierdoor zullen ze zich prettiger voelen.

Het zal je ook aanmoedigen om met nieuwe invalshoeken te experimenteren. Als u vanaf ooghoogte van de puppy fotografeert, krijgt u de schattigste foto’s.

Om deze tip naar een hoger niveau te tillen, fotografeert u uw hond terwijl hij speelt, rent en rust. Je krijgt unieke foto’s waar jij en je klanten dol op zullen zijn! ​

13. Vind inspiratie in natuurlijke houdingen

Ieder huisdier heeft zijn eigenaardigheden. In plaats van hem te dwingen de hele tijd voor je te poseren, kun je inspiratie vinden in hun natuurlijke houdingen.

Uw kennis vóór de fotoshoot van de persoonlijkheid van uw model zal uw hondenfotografie enorm helpen.

14. Zoom in om de hond ruimte te geven

Het is belangrijk om je onderwerp voldoende ruimte te geven om zich op zijn gemak te voelen. Vooral als het niet jouw puppy is. Met de juiste hoeveelheid ruimte zal een hond eerder geneigd zijn om te spelen.

Ze zullen waarschijnlijk vergeten dat de camera er zelfs is. Maar ze zullen het misschien niet vergeten als je dichtbij staat en er door een lens naar staart.

Met een zoomlens kunt u vanaf een afstand hoogwaardige foto’s van uw onderwerp maken. Dit zal de puppy helpen wennen aan uw aanwezigheid.

En het geeft je voldoende ruimte om te experimenteren. Je kunt verschillende composities uitproberen, afleidingen weglaten en prachtige bokeh creëren.

15. Begin met actiefoto’s

Ook al kunnen honden onvoorspelbaar zijn, je kunt je fotoshoot nog steeds zo plannen dat je het meeste uit je tijd haalt. Als u eenmaal bekend bent met de persoonlijkheid van uw onderwerp, weet u hoe en wanneer u specifieke foto’s moet maken.

Strategisch fotograferen helpt je veel onnodige stress te vermijden en maakt je een betere planner. Als uw hond bijvoorbeeld erg actief is, moet u zich concentreren op het maken van actiefoto’s.

Gebruik de panning techniek aan het begin van uw sessie. Vergeet niet de Continuous Focus-modus te gebruiken om scherpe resultaten te krijgen.

Zodra ze tot rust zijn gekomen, kun je overschakelen naar handmatige scherpstelling en klassieke hondenportretten maken. Tijdens pauzes kun je hem belonen met lekkers en mooie close-ups maken.

Wil je met hondenfotografie beginnen?

Je kunt bij Vette Foto een hondenfotografie cursus volgen en alle materialen kopen. Neem eens een kijkje in onze webshop!

Share This Story, Choose Your Platform!