Dierenfotografie

Dierenfotografie is een fotografiegenre dat het leven van dieren in hun natuurlijke omgeving vastlegt, zoals in een bos of onder water. Dieren fotografie bestaat dus vaak uit beelden van dieren in beweging of actie, zoals etend, vechtend of tijdens de vlucht.

Het heeft ook betrekking op verschillende organismen, waaronder zoogdieren, insecten, planten, reptielen, knaagdieren en andere ongewervelde dieren. Als alternatief kan het ook de diepgaande details van het uiterlijk van een dier of zijn aanwezigheid in zijn omgeving vastleggen.

Daarom heb je als aspirant-natuurfotograaf een gedegen kennis nodig van het gedrag, de leefomgeving en de anatomische kenmerken van een dier. Daarnaast moet je bedreven zijn in geavanceerde fotografische technieken en vaardig zijn in het gebruik van verschillende fotografieapparatuur.

Soorten dierenfotografen

Ontdek de verschillende soorten dieren fotografie:

1. Fotografie van zoogdieren

Als je de zoogdieren wilt fotograferen zoals de meeste natuurfotografen doen, moet je rekening houden met de constante bewegingen die het lastig maken om ze vast te leggen. Bovendien worden deze dieren vaak in het bos aangetroffen en verschijnen ze alleen tijdens zonsondergang of zonsopgang. Daarom vormt het gebrek aan licht tijdens hun aanwezigheid een nieuwe uitdaging.

2. Vogelfotografie

De vlucht van een vogel en zijn snelle bewegingen intrigeert je om te fotograferen in het geval van vogelfotografie. Gezien de snelle bewegingen van vogels moet je echter een diep inzicht hebben in het gedrag van je onderwerp en altijd bereid zijn om op het juiste moment te handelen.

3. Onderwaterfotografie

Onderwaterfotografie is een excentriek fotografiegenre dat interessante vormen van zeeleven en landschappen als onderwerp biedt. Deze vorm van fotografie vereist de kennis van geavanceerde apparatuur en technieken om toegang te krijgen tot hun onderwerpen.

Je hebt echter alleen toegang tot deze onderwerpen met behulp van duikuitrusting, zwemmen, snorkelen en onderwatervoertuigen met behulp van de geautomatiseerde camera.

1. Camera

Dierenfotografie wordt voornamelijk buitenshuis gemaakt. Om deze reden moet u een camera hebben die duurzaam genoeg is om alle weersomstandigheden te weerstaan. Er worden over het algemeen twee soorten camera’s gebruikt om geweldige natuurfoto’s te maken. Ze bevatten:

Deze camera’s bestaan uit sensoren die variëren afhankelijk van hun gevoeligheid voor licht. Deze sensoren zijn van twee typen. Ze bevatten:

Camera met full-frame sensor

Een camera met een volformaat sensor is gevoelig voor licht. Daarom levert het zelfs in het donker een scherp en helder beeld op. Bovendien zorgen deze sensoren ervoor dat uw onderwerp zich onderscheidt van de achtergrond.

Dieren fotografie
Wild life fotografie
Wil je dieren fotograferen? Dan is dat wat je moet weten. Lees de informatie van Vette Foto.
Zo maak je mooie foto's van dieren.

Crop sensor camera

Een crop sensor camera helpt een fotograaf in te zoomen op een specifiek gebied. Hierdoor kunt u scherpstellen op uw onderwerp.

Hoe kies je een camera voor dierenfotografie?

Hoewel u elk van de bovenstaande typen kunt kiezen, zijn er enkele unieke kenmerken waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een camera die specifiek is bedoeld voor dierenfotografie:

Hoge framesnelheid

Dankzij een hogere framesnelheid kunt u meer frames per seconde opnemen, zodat u het beslissende moment gemakkelijk kunt bereiken.

Een lange levensduur van de sluiter

Omdat je veel foto’s moet maken, heb je een camera nodig met een sluiter die een langere levensduur heeft.

Een snellere sluitertijd en stille sluitermodus

Omdat je betrokken bent bij het fotograferen van dieren, moet je de rust van de omgeving behouden zonder de scène te verstoren.

Weerbestendige camerabehuizing

Deze functie beschermt uw camera tegen blootstelling aan extreme weersomstandigheden. Zo beschermt het uw apparatuur en zorgt het voor een langere levensduur.

Uitstekende prestaties bij weinig licht

Deze factor heeft betrekking op het vermogen van de camera om de details van een beeld te behouden, zelfs bij weinig licht.

Een breed ISO-bereik

Kies een camera met een groot ISO-bereik. Dit zorgt ervoor dat u de hoeveelheid licht kunt regelen die nodig is voor een goede belichting. Bij een lage ISO-waarde is het benodigde licht groter, bij een hoge ISO-waarde is het benodigde licht minder. Bovendien beïnvloeden deze waarden de sluitertijd die nodig is om een beeld te fotograferen.

Een goed werkende beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie vermindert het effect van handtrillingen of bewegingen tijdens het opnemen van een beeld. Daarom helpt het beweging vast te leggen zonder onscherpte.

Een camera met verwisselbare lens

Met lenzen kunt u dichter bij een beeld komen of uitzoomen en de omgeving erbij betrekken. Daarom moet uw camera u in staat stellen andere lenzen te gebruiken die aan uw verschillende afstandsvereisten voldoen.

Handmatige modus

Als u buiten fotografeert, moet u de camera-instellingen aanpassen aan de vereisten van uw onderwerp. Kies daarom een camera die je in de handmatige modus kunt bedienen.

2. Lens

Afhankelijk van de lens die je gebruikt, kan een camera als beste beoordeeld worden. Daarom speelt de keuze voor lenzen een cruciale rol bij het bereiken van de kwaliteit van uw beeld. Elke lens heeft zijn doel, waaronder:

 • Snelle lens. Legt bewegende dieren vast
 • Groothoeklens. Hiermee kunt u dichter bij het onderwerp komen
 • Teleconverter. Verlengt uw lenzen om een telelens te imiteren
 • Telelens. Het geeft een breder gezichtsveld
 • Macro-lens. Het legt insecten en andere kleine dieren vast in close-upopnamen.

3. Camera-instellingen

Een opnamecamera moet in een van de onderstaande opnamemodi worden ingesteld:

 • Programma
 • Diafragma voorkeur
 • Sluiterprioriteit
 • Handmatig

Om boeiende natuurfotografie vast te leggen, moet u een geschikte opnamemodus kiezen op basis van uw onderwerp, het effect van licht en de omgeving.

ISO

De beschikbaarheid van licht speelt een cruciale rol bij het bepalen van de ISO. Als u de onderstaande situaties tegenkomt, kies dan de ISO’s dienovereenkomstig.

 • Weinig licht Hoge ISO (800)
 • Heldere lichtsituatie Lage ISO (100, 200, enz.) Vermindert ruis

Sluitertijd

De beweging van uw onderwerp bepaalt de sluitertijd die u moet gebruiken om het beeld zonder onscherpte vast te leggen. Als u dieren of vogels fotografeert die in de onderstaande tempo’s bewegen, kies dan een overeenkomstige sluitertijd.

 • Snel bewegend onderwerp. Hogere sluitertijd – 1/2000 sec. of hoger.
 • Langzaam bewegend onderwerp. Kortere sluitertijd 1/1000 sec.

Ontspanknoppen op afstand

Soms wil je niet op afbeeldingen klikken met een 50 mm-lens en kun je niet dichter bij dieren, vogels, insecten of reptielen komen om te fotograferen. U kunt dus een ontspanknop op afstand gebruiken, die de sluiter ontspant zonder fysiek contact.

Ontspanners op afstand zijn geschikt voor lange belichtingstijden terwijl uw sluiter langere tijd open staat. Bovendien helpt het om foto’s te maken zonder te trillen. Terwijl uw natuurfoto’s genieten van eenmalige klikken, kunt u deze draadloze ontspanknoppen in uw voordeel gebruiken.

Focus

Hoewel je je op het onderwerp moet concentreren, moet je soms rekening houden met de omgeving waarin ze zich bevinden. Afhankelijk van de achtergrond en beweging van je onderwerp, moet je kiezen voor de onderstaande scherpstelinstellingen:

 • Bewegend onderwerp. Continue autofocus
 • Aanwezigheid van een obstakel. De afstand tussen de camera en het onderwerp is groter. Handmatig scherpstellen

Omdat u grote lenzen gaat gebruiken voor natuurfotografie, helpt het gebruik van een statief of monopod u de camera en lens stabiel te houden. U kunt de voorkeur geven aan monopods boven statieven, omdat deze lichter en compacter zijn dan statieven.

Stel dat je geen statief of monopod hebt. In dat geval kunt u proberen uw camera vast te maken door de lens op een rots of op uw rugzak te plaatsen.

Zorg voor veiligheid terwijl u fotografeert

Er zijn een paar dingen die u moet doen om dieren veilig te kunnen fotograferen.

1. Houd uw verblijfplaats op de hoogte

Als dierenfotograaf wil je misschien alleen het veld in gaan om te voorkomen dat je dieren afschrikt. U kunt echter een uitdagende situatie tegenkomen die soms kan verergeren. Om uzelf tegen deze situaties te beschermen, moet u ervoor zorgen dat iemand op de hoogte blijft van uw verblijfplaats en het tijdstip van terugkeer. Als er toch een partner met u meegaat, is het goed om iemand die niet met u meegaat, over uw reis te vertellen.

2. Controleer op slecht weer

Om te voorkomen dat u te midden van slechte weersomstandigheden betrapt wordt, kunt u dit van tevoren bestuderen voordat u zich in de velden begeeft. Zo bescherm je jezelf en je apparatuur tegen douches. Bovendien kunt u onweersbuien of bliksem vermijden die potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Bovendien helpt het hebben van een waterdichte hoes voor uw cameratas en een regenhoes voor uw camera uw apparatuur te sparen.

3. Laat ruimte over voor essentiële overlevingshulpmiddelen

In uw enthousiasme om de fotografiegereedschappen mee te nemen, vergeet niet om uw tas te voorzien van overlevingsgereedschappen zoals hieronder. In geval van nood helpen deze middelen je te overleven.

 • Waterstro/tabletten
 • Genoeg water
 • Een vuurstarter
 • Mes
 • Gebreide muts
 • EHBO doos
 • Ingeblikt voedsel
 • Boonie Hoed

4. Bereid jezelf voor op het onverwachte

Het bos wordt vaak bewoond door dieren. Daarom is het goed om onderzoek te doen naar de verschillende dieren die zich in het gebied bevinden dat u fotografeert. Dit zal u helpen voorbereid te zijn op elke situatie.

Beren raken bijvoorbeeld in paniek en vallen aan als ze naar grote camera’s kijken. Om een dergelijke situatie aan te pakken, kunt u berenspray meenemen om de veiligheid te garanderen. Pas bovendien op voor giftige slangen en wees voorbereid op wat u moet doen als ze bijten.

5. Kleed je op de juiste manier

Geschikte kleding, schoeisel en zon- of insectenwerende lotions zijn nodig om uzelf te beschermen tegen verschillende problemen, zoals onderkoeling, zonnebrand, verwondingen en ziekten.

Integendeel, je hebt wollen kleding en uitrusting nodig om je tegen de kou te beschermen als je op koudere plaatsen fotografeert. Vergeet niet om jezelf te overdressen. Bovendien mag de kleding die u draagt niet veel lawaai maken terwijl u beweegt, omdat dit de dieren zal waarschuwen voor uw aanwezigheid.

6. Respecteer persoonlijke grenzen

Als je geïnteresseerd bent in het weven van een beeld, stalk je misschien een onderwerp zonder dat je hun angst beseft. Omdat dergelijke dieren u kwaad kunnen doen, moet u stoppen met het stalken ervan om uw veiligheid te garanderen en tegelijkertijd hun gevoelens te respecteren.

Vermijd bovendien het achtervolgen van de dieren en denk aan hun welzijn. Houd bovendien rekening met overbevolkte dieren die uw onderwerp afschrikken en ook u in gevaar brengen. Pas ten slotte op voor enkele kleine dieren, want deze kunnen ook gevaarlijk zijn.

Hoe begin je met dierenfotografie voor beginners?

Het is belangrijk om goed te beginnen en deze fouten te voorkomen:

1. Begin met een vertrouwde omgeving

Als u een beginner bent die natuurfotografie probeert, kunt u heel goed thuis beginnen in uw achtertuin, een bloembed of een vogelvoederhuisje. Op deze manier kunt u de tijd nemen, creatieve technieken benutten en leren en uw apparatuur begrijpen. Bovendien verbetert het regelmatig bezoeken van dezelfde plaats uw observatie en verbetert uw fotografische vaardigheden.

2. Begrijp uw onderwerp

Als je op drukke momenten van de dag een dier fotografeert, kun je uitstekende foto’s maken, omdat ze voortdurend met wat actie bezig zijn. Daarom moet je ze als fotograaf nauwlettend observeren om hun activiteitentijdlijn te begrijpen.

Hierdoor weet je wanneer ze klaar zijn voor actie, en kun je op dat moment van de dag aanwezig zijn om dat beslissende moment vast te leggen. Bovendien kunt u de hulp inroepen van onlinebronnen om meer te weten te komen over het gedrag van uw onderwerp. Op deze manier kunt u een uitstekend beeld krijgen.

3. Oefen geduld om buitengewone beelden te krijgen

Als je eenmaal het gedrag van je onderwerp kent, moet je nog wachten op het beslissende moment. Omdat wilde dieren vaak interessante of ongebruikelijke dingen doen, kan het zijn dat u op dat unieke moment moet wachten voordat u bijzondere foto’s van uw onderwerp kunt maken.

4. Besluip je onderwerp om een close-up te krijgen

Besluip het dier of de vogel die je probeert te fotograferen, waarheen deze ook leidt. Vervolgens kunt u op een gegeven moment stoppen en zo laag mogelijk gaan zitten om uw onderwerp beter te kunnen bekijken. Op deze manier kunt u maximale frameruimte voor uw onderwerp creëren.

5. Laat uw onderwerp het frame domineren

Dierenfotografie is afhankelijk van je passie voor dieren in het wild. Het zou helpen het machtige aspect van het dier dat je fotografeert over te brengen. Leg hiervoor de ingewikkelde details van uw onderwerp vast om de kijker mee te nemen naar de scène die u momenteel fotografeert. Dit effect kan worden bereikt als u uw onderwerp het hele beeld laat bezetten.

6. Houd rekening met privacy

Wanneer u het kader probeert te vullen met uw onderwerp, is het normaal dat u dichtbij het onderwerp komt. Je kunt er echter voor kiezen om ze met een lange lens te fotograferen, zodat je ze van dichterbij kunt bekijken zonder hun privacy te verstoren. Creëer zonder een lange lens een tijdelijke structuur genaamd ‘de schuilplaats’ voor het bekijken van dieren in het wild.

7. Oefen burst-opnamen

Bij dierenfotografie zijn onderwerpen betrokken die niet op jouw commando’s kunnen reageren. Daarom kunnen de meeste van hun poses alleen worden vastgelegd als je een reeks foto’s maakt. Op deze manier kun je een aantal momenten vastleggen die het beslissende moment kunnen vormen dat je zonder deze continu-opnamen misschien mist.

Composities in dierenfotografie

Er zijn een paar handige tips om te onthouden:

1. Breng uw afbeeldingen in evenwicht met de regel van derden

Een compositorisch principe als de regel van derden helpt je je beeld zo te ordenen dat het de kijker aanspreekt. Verdeel hiervoor uw foto en plaats deze in een raster van drie bij drie met de essentiële elementen op de rasterpunten en lineaire elementen langs de rasterlijnen. In de onderstaande afbeelding is de kop van de olifant bijvoorbeeld op een van de twee bovenste kruispunten geplaatst om een evenwichtig beeld te krijgen.

2. Stel scherp op de ogen van uw onderwerp

Ten eerste zoekt je kijker naar de ogen van een beeld. Daarom moeten ze scherp genoeg zijn om de aandacht van uw kijker te trekken. Als gevolg hiervan moet u zich concentreren op de ogen van uw onderwerp. Aan de andere kant, wanneer een dier in beweging is, kun je scherpstellen op het deel van het dier dat zich het dichtst bij het oog bevindt. Op deze manier kun je ook de ogen van je onderwerp scherp krijgen.

3. Trek de aandacht van uw kijker met negatieve ruimte

Hoewel dierenfotografie je een solide onderwerp geeft om je kader te vullen, moet je aandacht besteden aan de achtergrond van je afbeelding. Een goede locatie zal de ogen van uw kijker naar uw onderwerp leiden.

Daarom kun je een achtergrond kiezen die bijdraagt aan een negatieve ruimte, zoals een goede greenwash van nabijgelegen planten of een mooie, neutrale witte lucht. Met deze achtergronden kunt u een indrukwekkend beeld samenstellen.

Uw dierenfotografie verbeteren

Zorg voor dat u de volgende punten goed in de gaten houdt:

1. Geplande opnametijden tot gouden uren

Het gouden uur markeert een paar uur voor en na zonsondergang. Er is een perfecte setting voor natuurfotografie tijdens de gouden uren, omdat het omgevingslicht zacht en aantrekkelijk is. Omdat uw camera de warmere tinten in evenwicht brengt, voegt hij elegantie toe aan uw beelden, waardoor ze er aangenamer uitzien.

2. Lok de dieren naar de door jou gekozen plek

Als fotograaf heb je misschien een locatie gepland om je onderwerp te fotograferen. Om volgens uw plan verder te gaan, kunt u uw dier of vogel naar de gekozen plek lokken. Als u bijvoorbeeld wilt dat een vogel naar een stuk boomstam komt, kunt u een opstelling maken met voerbakken of water om uw onderwerp naar de geselecteerde plek te lokken en te fotograferen.

3. Oefen mindfulness

Ondanks je onderzoek om je onderwerp te begrijpen, mis je misschien het beslissende moment waarop je afgeleid raakt en je ogen van de zoeker afwendt. Blijf daarom altijd alert totdat u klikt, zodat u dat beslissende moment kunt vastleggen.

4. Gebruik jaloezieën om jezelf onzichtbaar te maken voor dieren in het wild

De essentie van je beelden komt naar voren als je onopgemerkt blijft zonder een glimp van beeld en geluid. Buig hiervoor voorover en ga plat op de grond liggen, terwijl u langzaam vooruit en achteruit beweegt zonder uw onderwerp af te leiden.

Je kunt ook proberen goede zonwering voor fotografen te kopen, of er zelf een maken met een oude tent waarin een paar gaten zijn gesneden. Deze hebben vaak camouflagekleuren waardoor het dier je negeert.

Voordat u het voor fotografie gebruikt, moet u deze jaloezieën in het gebied plaatsen dat u wilt fotograferen, zodat de dieren zich kunnen aanpassen. Wil je meer weten over wild life fotografie? Lees dan verder.

5. Gebruik de juiste camera-instellingen en -technieken

Zodra u klaar bent om te klikken, zorgt u ervoor dat u de instellingen behoudt volgens uw omgeving, onderwerp en beschikbaarheid van licht. Bovendien kun je emoties overbrengen door creatief gebruik van fotografietechnieken.

Op deze manier kunt u een ongelooflijke foto maken die een blijvende indruk op uw kijker achterlaat.

Huur een dierenfotograaf

Je kunt bij Vette Foto rekenen op professionele fotografen en onderbouwde informatie. Wij verkopen ook de beste camera’s in alle prijsklassen en verzorgen cursussen. Neem contact met ons op.

Share This Story, Choose Your Platform!