Vogelfotografie

Wil je alles weten over vogelfotografie? Een professionele natuurfotograaf en voormalig winnaar van de Vette Foto Fotografie Award geeft advies voor het maken van prachtige vogelfoto’s.

Ik hou ervan om vogels te fotograferen. De verscheidenheid aan vormen, maten en kleuren – en wat deze diversiteit onthult over de aanpassingen van soorten aan diverse habitats – maakt het fascinerende onderwerpen.

Toch maakt hun levendige, vaak geheimzinnige karakter het fotograferen een uitdaging. Hier zijn een paar tips waarmee u rekening moet houden als u deze eindeloos interessante dieren gaat fotograferen.

Wil je beginnen met fotografie? Koop dan je camera en toehoren in de webshop van Vette Foto!

Identificeer uw onderwerp en isoleer het

Vogels worden vaak aangetroffen in de meest rommelige omgevingen: takken of grassen kruisen elkaar onder verschillende hoeken en leiden de aandacht af van het centrale onderwerp, of andere vogels leiden de aandacht af.

Dat gezegd hebbende, elementen uit de leefomgeving en zelfs het hele landschap maken vaak deel uit van de boodschap en het kunstenaarschap van het beeld, en je wilt ze tot op zekere hoogte meenemen.

De truc bij vogelfotografie is om te beslissen wat absoluut noodzakelijk is voor het mooiste of meest overtuigende beeld. Gebruik uw f-stop, uw opnamehoek of uw nabijheid tot het onderwerp om alles behalve de essentiële elementen van uw gewenste foto te elimineren.

Maak een originele foto

Veel mensen maken inspirerende beelden, en het is normaal dat ze willen proberen deze te repliceren.

Helaas verspilt dat veel tijd en is het zelden productief, omdat de kracht van een beeld deels voortkomt uit de originaliteit ervan; een herhaling van een geweldig beeld roept zelden hetzelfde ontzag op.

Streef naar bij vogel fotografie naar verschillende hoeken, nieuwe onderwerpen en ongewoon gedrag om foto’s te maken die geheel nieuw zijn.

Welke camera voor vogelfotografie?

Dit is de top 10 camera’s voor vogel fotografie:

  • Canon EOS R6 II
  • Panasonic LUMIX FZ80
  • Sony Cyber‑Shot RX10 IV
  • Fuji X-H2S
  • Sony a1
  • Nikon coolpix p950
  • Sony a7 IV
  • OM System OM-1
  • Sony a6600
  • Guide camera kopen

Ga naar onze online webshop om gebruik te maken van onze aanbieding! Nu verder met onze vogelfotografie tips.

Anticipeer op het gedrag van vogels

Vogels bewegen. Ze vliegen, rennen, zwemmen, paren, vechten en duiken, soms constant, soms allemaal tegelijkertijd. Meestal zie ik mijn beste foto’s eerst in mijn hoofd, kijk naar het gedrag en anticipeer op wat de vogel vervolgens gaat doen.

Als ik weet hoe mijn onderwerp zal bewegen, kan ik sluitertijden, f-stops en ISO selecteren die de potentiële kwaliteit van dat beeld maximaliseren.

Om succesvol te zijn, besteed ik veel tijd aan het leren kennen van mijn onderwerpen, ze nauwlettend in de gaten houden en erover lezen, zodat ik weet hoe ze zich onder verschillende omstandigheden zouden kunnen gedragen.

Laat de vogels naar je toe komen bij vogelfotografie

Het is verleidelijk om vogels te achtervolgen, omdat de meeste timide zijn en zich van ons verwijderen. Dit resulteert vaak in foto’s van vogels die zich omdraaien of wegleunen of, erger nog, met hun rug naar de camera terwijl ze vluchten.

Door het gedrag en de leefomgeving van tevoren te bestuderen, kun je anticiperen waar een vogel zal landen, lopen of vliegen, en jezelf daar van tevoren instellen zodat de vogel naar je toe komt, wat resulteert in een veel boeiender en intiemere foto.

Vroeg aankomen en laat blijven

Ga vroeg op pad en blijf tot het laatste licht verdwijnt en je foto’s veel beter zullen zijn.

In het magische licht vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang zien de kleuren er het beste uit, zijn de schaduwen verder van het onderwerp verwijderd en zijn vogels het actiefst.

Dit zijn de tijden waarop u uw opnames kunt maximaliseren.

Selecteer je achtergrond

We hebben de neiging om van nature foto’s te maken vanuit een voor ons comfortabel standpunt, of we nu staan of voorover leunen met de poten van ons statief volledig uitgestrekt.

We hebben de neiging om onszelf met de zon in onze rug te positioneren en aan te nemen dat de vogel een ‘bepaalde achtergrond’ heeft. Hierdoor missen we vaak de beste opnames.

Door de hoek waaruit u fotografeert te veranderen, kunt u de achtergrond bij vogelfotografie dramatisch veranderen.

Een rommelige wirwar van takken kan vervangen worden door broeierige donkerblauwe onweerswolken als de fotograaf op de grond valt en naar de vogel schiet; een warme deken van goud kan het decor worden door op te staan en op het onderwerp te schieten met geel wintergras als achtergrond.

Test de blootstelling regelmatig

Lichtomstandigheden veranderen regelmatig. Het kan een geleidelijke verschuiving zijn als de zon langs de hemel beweegt, of een meer abrupte verandering wanneer wolken afwisselend de zonnestralen verduisteren en blootleggen.

Houd rekening met de verandering in de belichting die nodig kan zijn als uw onderwerp van een lichte naar een donkere achtergrond beweegt, vooral als u opnamen maakt in de modus diafragma prioriteit.

Ken de vereiste vogelfotografie sluitertijd

Het is hartverscheurend als wazige vleugels of hoofden een verder perfecte foto ontsieren. Om dit te voorkomen, moet u weten welke sluitertijd u nodig heeft om verschillende gedragingen haarscherp vast te leggen.

Welke snelheid bevriest welke soort tijdens de vlucht? Wat is er nodig voor vogels die lopen of stilstaan?

Terwijl u anticipeert welk gedrag zich gaat ontvouwen, kunt u er zeker van zijn dat uw camera is ingesteld om met een snelheid te fotograferen die hoog genoeg is om het gewenste gedrag haarscherp vast te leggen!

Maak opnamen in de modus diafragma prioriteit of handmatig

Hoewel een vriend van mij grapt dat de ‘P’-modus staat voor ‘Pro-modus’, is het in werkelijkheid de programma modus, waarin de camera de beslissingen voor je neemt.

Ik fotografeer bijna altijd in de modus diafragmaprioriteit of in de handmatige modus, waarmee je zelf de beslissingen kunt nemen over sluitertijd en scherptediepte, en controle kunt krijgen over je foto’s.

Ik gebruik de modus Diafragma prioriteit wanneer het onderwerp stilstaat of beweegt over een achtergrond met vergelijkbare toonwaarden, of als het onwaarschijnlijk is dat ik dichtbij genoeg kom om meer dan de minimale scherptediepte te gebruiken.

Met Diafragmaprioriteit kies ik bij elke gegeven ISO het diafragma (om de scherptediepte te bepalen) en de belichtingscompensatie, en de camera geeft me de snelste sluitertijd bij die instellingen.

Ik gebruik de handmatige modus wanneer de achtergrond vaak verandert of wanneer ik regelmatig mijn f-stop (scherptediepte) verander.

Met deze modus selecteer ik de gewenste sluitertijd en de gewenste f-stop, en pas ik deze aan, afhankelijk van hoeveel licht ik moet toestaan voor de gewenste belichting.

Fotografeer unieke onderwerpen waar je van houdt

Gebruik je passie in je voordeel: fotografeer waar je van houdt, vooral als waar je van houdt op de een of andere manier anders is dan waar anderen van houden.

Iedereen is dol op adelaars en kolibries, en daarom is het een grotere uitdaging om foto’s van deze soorten te maken die fris of nieuw aanvoelen.

Maar als je passie nachtzwaluwen, mussen of meeuwen is, zul je merken dat je minder concurrentie hebt bij het maken van die boeiende, nog nooit eerder gemaakte foto.

Goede foto’s kosten veel tijd en moeite bij natuurfotografie. Haal het beste uit die tijd en energie door te leren over en te leven met de vogels waar je van houdt.

Dan wordt de perfecte foto een extra beloning voor de tijd die u goed heeft doorgebracht op uw favoriete plek, met uw favoriete onderwerpen.

Wil je een cursus vogelfotografie volgen?

Bij Vette Foto bieden wij alles wat te maken heeft met vogelfotografie. Zo bieden wij handige cursussen en verkopen wij alles wat je nodig hebt om te starten!

Share This Story, Choose Your Platform!